Dopravné správy

V sobotu startuje Parní léto na Vysočině

I letošní léto bude na Vysočině ve znamení nostalgických jízd na trati z Kostelce u Jihlavy do Telče a Slavonic. České dráhy vypraví historické vlaky tažené parní lokomotivou 310.922 z České Třebové, chybět nebude ani bufetový vůz a historické vozy. První jízda se uskuteční již tuto sobotu z Třeště do Telče a Dačic, každý tak může vyrazit na Westernové odpoledne v Malém Pečíně. Parní léto oslaví České dráhy také s dětmi, 14. srpna jízdou z Telče do Dačic, kde uspořádají dětské odpoledne s Elfíkem. Na pořádání Parního léta 2011 se vedle Českých drah podílí Společnost telčské místní dráhy.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Stanica Bratislava východ zachytáva rádioaktívny materiál

Na železničnej stanici Bratislava - východ uviedli do prevádzky monitorovaciu bránu na záchyt rádioaktívneho materiálu vo vagónoch. (...) Zariadenie nie je komerčné, jedná sa o pomerne unikátne zariadenie, ktoré musí spĺňať špecifické podmienky prevádzky na železnici," informoval Štefan Krnáč zo spoločnosti Metra Bratislava, ktorá je dodávateľom technológie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Hradci Králové zrenovují předválečný rychlík

Vlak podobný těm, které jezdily po československých kolejích v předválečném období, vznikne v příštích letech v Hradci Králové. Skupina nadšenců dala dohromady vraky deseti rychlíkových vozů, které prvorepublikové státní dráhy používaly, a nyní díky příspěvku sponzora zahajují jejich rekontrukci. Jejich zprovoznění umožní vypravovat dobové soupravy. V současnosti jsou z vozů vyrobených před rokem 1938 provozuschopné pouze menší vagony, které se používaly spíše na vedlejších tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako budú vyzerať stanice v Bratislave a Košiciach?

Jedna horšia než druhá, toto sa dá jednoznačne povedať o hlavných staniciach v dvoch najväčších mestách na Slovensku. To, čo by v Bratislave aj Košiciach malo byť výkladnou skriňou, je stále na zaplakanie. Nehovoriac o tom, že tento rok sme hostili MS v hokeji.

Celú správu (s videom a vizualizáciami) nájdete na tejto stránke.

S „papouškem“ a „pilštykem“ za skleněným slonem, už tuto sobotu

Železniční muzeum Českých drah připravilo na tuto sobotu 30. července prázdninové jízdy historickými vlaky z Lužné u Rakovníka do Nižboru. Milovníci železniční nostalgie si mohou vybrat ze dvou jízd. První vlak bude mít v čele parní lokomotivu 477.043 „Papoušek“, druhý pak motorovou lokomotivou T 466.0286 „Pielstick“. V obou spojích budou řazeny historické vozy 2. třídy. V Nižboru bude pro cestující mezi 10:20 a 11:20 připravena prohlídka sklárny Rückl Crystal.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě, na www.cdmuzeum.cz a na www.cd.cz/zazitky
.

Figeľ hľadá poradcu pre infraštruktúrne projekty

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja chce nájsť strategického a finančného poradcu. Predpokladaná cena za poskytovanie poradenských služieb dosahuje 720 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Poradca by mal mať skúsenosti s financovaním infraštruktúrnych projektov, projektmi verejno-súkromného partnerstva a s projektovým riadením.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novinky v jízdním řádu na rok 2012

Přestože jízdní řád 2012 vstoupí v platnost až 11. prosince 2011, už nyní vrcholí práce na jeho přípravě. Již pouze měsíc má veřejnost možnost vyjádřit se k připravovaným jízdním řádům na rok 2012 a zaslat své podněty a návrhy na jejich úpravu cestou krajských úřadů (regionální spoje – kategorie osobní a spěšný vlak) a ministerstva dopravy (dálkové spoje, kategorie rychlík, expres a některé další spoje vedené v závazku veřejné služby). Na začátku září bude příprava jízdních řádů ukončena a bude zahájena jejich finalizace pro vytištění. V současnosti jsou uzavřené přípravy většiny mezistátních spojů a jsou známé předpokládané rychlejší časy spojů EC, IC a Expres například mezi Prahou a Břeclaví nebo Prahou a Ostravou. Tyto první informace o jízdním řádu 2012 naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Další podrobnosti o změnách v jízdních řádech na rok 2012, které začnou platit 11. prosince 2011, zveřejníme tradičně po ukončení prací na jízdním řádu a před zahájením jeho platnosti na podzim.

Lanovka na Ještěd znovu získává cestující

Loňská sezona byla pro lanovku na Ještěd z hlediska návštěvnosti slabá. Z čísel, které zveřejnily České dráhy, vyplývá, že lanovka loni přepravila jen 204 tisíc pasažérů. Je to nejméně za posledních pět let. Na vině jsou prý loňské povodně. (...) Zájem o rodinné stříbro Českých drah se opět vrací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD smazaly stopy po ombudsmanovi

České dráhy definitivně zrušily funkci ombudsmana. Po nedávném odchodu Petra Fejka z této pozice firma zrušila také příslušné webové stránky a vrátila se k původní praxi, kdy cestující stížnosti na fungování železnice vyplňují přes anonymní formulář.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petřínská lanovka v proměnách času

Podívejte se do zákulisí nejstarší a stále funkční lanovky v Praze. Její první vůz vyjel na Petřín "poháněn" obyčejnou vodou. Bylo to jednoduché řešení, které však občas doslova zamrzalo. Dnes jsou vagony taženy na laně, které bezchybně navíjí stroje staré 79 let.

Celý článek najdete na této stránce.

Čím se budou mořit pražce po 1.5.2013?

Evropská komise zpřísnila pravidla pro průmyslové užití kreozotu, toxické chemické látky, která je známa jako přípravek používaný na dřevěných železničních pražcích, sloupech elektrického vedení a oplocení. Nová přísnější omezení vstoupí v platnost 1. května 2013.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC bude mít víc zaměstnanců než ČD

Od 1. září se 8500 zaměstnanců přesune z Českých drah do Správy železniční dopravní cesty. Konkrétně jde o výpravčí, signalisty nebo třeba závoráře. Pokladní naopak zůstanou v Českých drahách. V Českých drahách kvůli tak výrazným přesunům zůstane kolem 14 tisíc lidí. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se navíc stane nejen správcem infrastruktury, ale bude i organizátorem dopravy. Čítat bude přibližně 17 tisíc zaměstnanců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Naše železniční síť je hustá, ale zastaralá

Výstavba vysokorychlostních tratí není žádný nadstandard či pouhá třešnička na dortu. Ze zásadní přeměny železniční sítě, kterou vysokorychlostní tratě přinesou, bude profitovat jak osobní, tak i nákladní doprava. „Pokud se česká železnice nevydá tímto směrem, ztratíme v Evropě konkurenceschop­nost,“ řekl v této souvislosti v rozhovoru pro Dopravní noviny ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr.

Celý rozhovornajdete na této stránce.

Vagony na obří náboje skončily v muzeu

Vojenské muzeum v Lešanech rozšířilo svoji sbírku o unikátní železniční vozy, které se používaly v druhé světové válce k převozu nábojů pro největší německá děla Dora a Gustav. Pancéřovaných vagonů nebylo mnoho a ještě méně se jich dochovalo. Protože lešanské muzeum nemá napojení na železniční síť, musely vagony odcestovat z nedalekého Týnce nad Sázavou po silnici na podvalnících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB bude nakupovať ekoenergiu

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn uzatvorila kontrakt s energetickou spoločnosťou RWE o nákupe elektrickej energie produkovanej hydroelektrárňami s cieľom zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie v železničnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino do Žiliny a další novinky v jízdním řádu

Blíží se konec termínu, do kterého mohou lidé připomínkovat návrh nového železničního jízdního řádu. Lhůta skončí na konci srpna, grafikon pak začne platit v polovině prosince. Případné náměty teď mohou cestující nebo třeba starostové jednotlivých obcí adresovat na své krajské úřady a taky na ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zloději ohrožují železnici stále častěji

Oproti loňsku je počet krádeží na železničních tratích téměř dvojnásobný. Zloději kovů denně kradou vše, co lze odevzdat ve sběrně. Mezi nejčastější "úlovky" patří i součástky zabezpečovacích zařízení. Dochází tak nejen k hmotným škodám, ale také k ohrožení bezpečnosti cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soupravy ČD mají v průměru 26 let, omlazení probíhá

Vlaky Českých drah zejména na dálkových tratích nebývají mnohdy v nejlepším stavu. A není divu. Průměrné stáří souprav Českých drah se v současnosti pohybuje kolem 26 let. Státní podnik ale pracuje na tom, aby toto číslo co nejdříve srazil na evropský průměr, který se pohybuje kolem 15 let. Podle generálního ředitel ČD Petra Žaludy musí proto do nových vlaků firma investovat osm až deset miliard korun ročně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MHD v Košiciach drahšia nebude

Cena cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave v Košiciach zatiaľ vyššia nebude. Vedenie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) tvrdí, že vykonalo všetky úsporné opatrenia, aby udržalo ich pôvodnú cenu. TASR o tom informovala PR manažérka DPMK Michaela Karaffová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Fírové Vogtlandbahnu stávkovali celý měsíc

Celý měsíc vydrželi stávkovat za zvýšení mezd strojvedoucí německého soukromého dopravce Vogtlandbahn, který mimo jiné provozuje ve spolupráci s Českými drahami expresy Praha–Mnichov a Praha–Norimberk a několik regionálních linek v česko-německém příhraničí. Poprvé od začátku prázdnin se tak cestující mohli svézt vlakem do Bavorska bez obav z jeho ukončení na hranicích nebo nahrazení autobusem.

Celou zprávu najdete na této stránce.