Dopravné správy

Mrak popola aj Američania pomohli Eurostaru

Spoločnosť Eurostar, ktorá prevádzkuje podmorskú železničnú trať medzi Britániou a kontinentálnou Európou, zaznamenala v 1. polroku 2011 rast tržieb aj počtu cestujúcich. Výraznou mierou k tomu prispeli aj americkí turisti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba IV. železničního koridoru pokračuje

Po celé trati mezi Benešovem a Voticemi pokračuje stavba IV. železničního koridoru, i když nejsou výluky, které by komplikovaly lidem cestování. V Olbramovicích zůstala v provozu jen část kolejí, stavědla jsou bez personálu. V současnosti převážně v obvodu železniční stanice Olbramovice a na traťových úsecích Votice – Olbramovice a Tomice - Bystřice pokračují postupné výkopy a betonáž základů stožárů trakčního vedení, jejich stavba a vystrojení, následně převěšení vedení a demontáž původních stožárů a základů, úprava kabelizace a součástí zabezpečovacího zařízení, přeložky kabelizace pro možnost pokračování výstavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co lze zažít na naší železnici

Projeďte se železničním tunelem, který byl víc než 130 let nejdelším v českých zemích, či zubačkou po odvážném viaduktu, jenž si zahrál v kultovním snímku Věry Chytilové Kalamita. (...) Šumava je i přes svoji poměrnou odlehlost a špatnou přístupnost zaslíbeným železničním krajem. Přes hřeben tohoto pohraničního pohoří vedou hned dvě tratě, dodnes hojně využívané v turistickém i běžném provozu, několik dalších lokálek se zakusuje do podhůří.

Celý článek najdete na této stránce.

Exministr dopravy kupuje fotbalovou Slavii

Fotbalová Slavia míří do rukou exministra dopravy Aleše Řebíčka. Příští týden by měl získat sedmdesátiprocentní podíl v klubu a na konto si tak připíše jednu z nejslavnějších sportovních značek u nás. Ve firmě Viscontia, kterou Řebíček založil s investiční společností Natland ke spravovaní Slavie, nyní Řebíček vlastní 30 procent, Natland 70.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na potulky po Európe výhodne aj vlakom

Cestovanie po starom kontinente vôbec nemusí byť drahé. Vďaka predplatným lístkom autobusových a železničných prepravcov môžete ušetriť niekoľko stoviek eur. Každý druh dopravy však má svoje prednosti i zápory.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Petřínská lanovka oslaví 120. narozeniny

Jedna z ikon pražské hromadné dopravy, lanová dráha na Petřín, v pondělí oslaví 120 let od zahájení provozu. I když bylo její fungování dvakrát přerušeno, nyní opět slouží svému účelu a ročně přepraví okolo 1,7 miliónu cestujících.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

U ŽSR pracujú pašeráci

V Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) sú zamestnaní ľudia právoplatne odsúdení za organizované pašovanie ukrajinských cigariet. Podľa vedenia štátneho podniku za to môžu nedokonalé zákony. Ladislava Michala (43), dozorcu prevádzky zmeny na železničnom hraničnom priechode v Čiernej nad Tisou a jeho kolegu posunovača Gabriela Baloga (50) ešte vlani v novembri uznal Okresný súd v Trebišove vinnými, že v roku 2007 v spolupráci s neznámym Ukrajincom previezli na Slovensko vo vagóne s hliníkovými plechmi 6 200 kartónov cigariet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zvažují zrušení nákupu lokomotiv řady 380

Vedení Českých (ČD) drah zvažuje, že vypoví smlouvu Škodě Transportation na dvacet lokomotiv řady 380. Dodávka strojů, za které mají ČD zaplatit dvě a půl miliardy je již opožděná o dva roky. Možností vypovědět smlouvu se dráhy začaly zabývat poté, co Škoda u antimonopolního úřadu napadla záměr ČD zakoupit moderní soupravy konkurenčního Siemensu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je otázka, do jaké míry je zpráva podložená, když se opírá o sdělení "tiskového mluvčího ČD Petra Žaludy" :-)

Podjezd se opozdil, lidé jsou nuceni riskovat

Obyvatelé Třince postrádají přechod přes koleje. Přišli o něj kvůli stavbě železničního koridoru. Nahradit ho má nový podjezd. Jeho stavba se ale opozdila a není jasné, kdy bude hotový. Lidé tak riskují své životy a přecházejí kolejiště, kde se dá. Riziko se ještě zvýší, až se železniční koridor dostaví a vlaky tudy budou jezdit několikanásobně vyšší rychlostí než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Připravuje se napojení IV. koriduru na pražský „hlavák“

Správa železniční dopravní cesty začala připravovat napojení čtvrtého železničního koridoru na pražské Hlavní nádraží. Úsek z Hostivaře až k jižnímu portálu Vinohradského tunelu vyjde na téměř 6,3 miliardy korun, což projekt řadí mezi vůbec nejnákladnější železniční stavby v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK akciu Lidl nezopakuje, ČD ju pripravili lepšie

Rovnako ako na Slovensku aj v susednom Česku sa začiatkom júla dalo cestovať vlakom za akciovú cenu. Kým v Česku sa ľudia dopravili lacno a pohodlne, na Slovensku sa niektorí pre nával nedostali do vlakov. Počas troch týždňov si cestovný lístok za 199 českých korún kúpilo vyše 14-tisíc Čechov a na cestovanie si mohli vybrať jeden z ich sviatočných dní - 3., 4. alebo 5. júla. Na Slovensku bol záujem takisto značný, cestovať za akciovú cenu 5,99 eura sa rozhodlo 11-tisíc ľudí. Akcia však platila len 5. júla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský kraj se chce soudit o dotace na vlaky

Pokud dostane příští rok méně dotací na regionální vlaky, tak jak plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), je Plzeňský kraj připraven podat žalobu na stát. Snížení dotací pro všechny české regiony z 2,6 miliardy na dvě miliardy korun ročně by podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) znamenalo, že by kraj musel doplatit až 50 milionů korun ročně nebo omezit dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude svoje vozne opravovať sama

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) zrušila dve verejné súťaže na vykonávanie údržby, neplánované opravy a periodické prehliadky železničných dráhových vozidiel a na vykonávanie opráv osobných vozňov. Predpokladaná cena za plánované poskytovanie uvedených služieb od 1. augusta 2011 do konca roka 2012 bola 36 mil. eur a 3,15 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ze Škodovky vyjede RegioPanter

Nový regionální vlak od Škody Transportation, který si cestující Českých drah (ČD) poprvé vyzkouší příští rok, se bude jmenovat RegioPanter. Název zvítězil mezi víc než 10.500 návrhy soutěže Pojmenujte nový vlak, kterou vyhlásil výrobce spolu s ČD. Vítězný RegioPanter byl do soutěže poslán celkem sedmkrát. Jména se v mnoha případech opakovala, proto rozhodoval datum a čas přijetí...

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo znižuje stratu

Štátna Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. hospodárila v prvom polroku tohto roka so stratou 36,3 mil. eur, čo je medziročne zhruba o 31 % menej. V prvej polovici minulého roka železničný nákladný prepravca vykázal stratu 52,5 mil. eur. Prevádzkový zisk firmy (EBITDA) za šesť mesiacov terajšieho roka predstavoval 0,3 mil. eur, a to napriek plánovanej strate 12 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubicko-hradecká dvojkolejka znovu ve hře

Radní Hradce Králové a Pardubic spojili síly a snaží se zvrátit veto exministra dopravy Víta Bárty, který dal k ledu zdvoukolejnění železnice mezi krajskými městy. Možná už příští rok by se mohla trať rozšiřovat aspoň mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou. Vlaky by to zrychlilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Shodou náhod se zpráva objevila právě v den, kdy byla na naší hlavní stránce zveřejněna s problémem dlouho uvažované dvojkolejky související reportáž.

Figeľ to s privatizáciou Carga myslí vážne

Ministerstvo dopravy to s predajom Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia myslí vážne. Úrad pre verejné obstarávanie dnes zverejnil predbežné oznámenie na výber poradcu pre privatizáciu štátnej firmy. Poradca bude musieť asistovať pri predinvestičnej analýze a nachystať najlepší možný spôsob predaja akcií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zdražovanie vo verejnej doprave napreduje

Zdražovanie v MHD sa pohybuje väčšinou od 10 do 20 centov za jeden lístok. Z ôsmich krajských miest sa ceny zmenia najmenej v piatich. Od augusta stúpnu ceny v bratislavskej aj prešovskej MHD, v decembri v Trnave a po Novom roku to zvažujú aj v Nitre. Zmeny od júla pocítili aj cestujúci v Banskej Bystrici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba koridorů - příběh nekonečný a smutný

Tratě mezi Prahou a Berounem stejně jako úsek Nemanice - Ševětín mají být modernizovány do roku 2016, oproti původním termínu, kterým byl roku 2010. Díky vyšším investičním nákladům vzrostou výdaje. Ty by měla zčásti hradit Evropská unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokuty za prechod cez trať nie sú normálne?

Železničné priecestie v Kapušanoch (okres Prešov) robí v poslednom čase vrásky miestnym obyvateľom, zvlášť tým, ktorí bývajú v jeho blízkosti a sú zvyknutí cez neho prechádzať. Cez priecestie je zakázané chodiť kvôli bezpečnosti. Železničná polícia začala ľudí za prechod cez trať pokutovať, ľuďom sa to nepáči.

Celú správu nájdete na tejto stránke.