Dopravné správy

Kolik je falešných jízdenek pražské MHD?

Dopravní podnik Praha (DPP) se ohradil proti včerejší informaci médií o tom, že až jedna třetina zpětně vykupovaných jízdenek na pražskou hromadnou dopravu je padělaná. Byly prý odhaleny pouze padělky v hodnotě 0,1 procenta celkového objemu jízdenek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ stavia rýchlejšie (iba) dialnice

Za prvý rok ministrovania Jána Figeľa sa začalo stavať viac diaľnic, než za rovnaké obdobie stihol rezort pod vedením Ľubomíra Vážneho. Rezort dopravy tvrdí, že hlavným kľúčom k úspechu je zrušenie PPP projektov. Analytici sa v otázke, či to zrýchli alebo zabrzdí výstavbu, nezhodujú. Exminister Vážny zas poukazuje na množstvo kilometrov, ktoré jeho rezort figeľovcom „nachystal“. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mohou za problémy tratí SŽDC komunisté nebo ona sama?

Drážní kontroloři se v Olomouckém kraji stejně jako ve zbytku Česka v poslední době zaměřili na kontrolu hrozeb na železnici způsobených počasím. Vedra totiž mohou roztáhnout či zdeformovat kolejnice, bouřky zase podmáčet náspy. Některými místy tak musí vlaky projíždět pomaleji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sklamaní účastníci akcie „Vlak a Lidl“ majú smolu

Ľudia, ktorí si kúpili akciový cestovný lístok za šesť eur a nedostali sa pre nápor do vlaku, peniaze späť nedostanú. "Cestovný lístok, ktorý bol v rámci tejto ponuky predávaný za výnimočne výhodnú cenu, nie je možné vrátiť," uviedla Zuzana Červená zo štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha mohutně oslaví 120 let tramvají

V pondělí 18. července připomene stodvacetileté výročí pražské tramvaje slavnostní průvod historických i současných tramvají, který vyjede v deset hodin dopoledne od Muzea městské hromadné dopravy ve střešovické vozovně a přes centrum města se dostane na Letenské náměstí. Zde v místech, kde přes 120 lety zahájila pražská elektrická tramvaj svůj provoz, se odehrají hlavní oslavy výročí, jejichž součástí bude odhalení pomníku památné události.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajeďte do Bavorska novým spojením, o tomto víkendu výhodně

Tento víkend poprvé vyjedou spoje, které zajistí spojení ve stopách historické Zlaté stezky mezi jihem Čech a bavorským Pasovem. O prvním zahajovacím víkendu navíc platí mimořádné zlevněné jízdenky, díky kterým je možné podniknout zpáteční výlet z jižních Čech do Pasova již přibližně od 206 Kč (8 Euro - cena v Kč dle kurzu).

Další podrobnosti naleznete v přiložené
tiskové zprávě a na internetu na adrese http://www.cd.cz/jihocesky-kraj/vlakem-do-bavorska/-11046/. Zde jsou zveřejněny také příslušné jízdní řády doporučených spojů.

Do Pelhřimova přijel rekordně dlouhý vlak

Nebývá zvykem, aby na pelhřimovské vlakové nádraží přisupěly dvě soupravy naráz. Ve středu se to stalo. Jeden osobák přisupěl jako každý jiný den od Horní Cerekve, pro ten pocházející z Moravské Nové Vsi však museli natáhnout zvláštní kolej.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hradec Králové plánuje tramvaj, ne poprvé

Tramvaje jako další dopravní prostředek v Hradci Králové? Podle radních by to za deset až patnáct let mohla být realita. Nový plán rozvoje dopravy počítá s hybridními tramvajemi, které by využívaly vlakové i nové tramvajové koleje a spojovaly by hradecké čtvrti včetně centra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrušená trať do Sázavy už slouží cyklistům

Nová cyklostezka Přibyslav – Sázava na místě staré železniční vlečky je už v provozu, byť zatím neoficiálně. Oficiálně ji otevře příští týden kolaudační rozhodnutí vydané městským úřadem v Havlíčkově Brodě. Teď už zbývá jen pro cyklostezku vymyslet vhodný název. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vláda finančně přiškrtí železnici

Vláda musí v příštím roce ušetřit 30 miliard korun, aby dodržela deficit ve výši 105 miliard korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu pro rok 2012, informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Další finance chce ministerstvo ušetřit na stavbě dálnic a také na železnicích. Ministerstvo dopravy tak podle návrhu nedostane navíc slibovaných 14 miliard korun na dálnice. Regionálním železnicím ministr škrtne 653 milionů korun...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Lipenky zmizela elektrická trakce

Je to letní železniční paradox, který má ovšem negativní dopad na dodržování jízdního řádu. České dráhy před prázdninami zrušily provoz elektrických vlaků na jihočeské trati přes Rožmberk a Vyšší Brod na Lipno. Místo nich nasadily zastaralé motorové lokomotivy s ještě staršími červenými vagony. A ty nestíhají plnit grafikon vypracovaný pro elektriky, které mají lepší jízdní vlastnosti a větší akceleraci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB zbrojí proti železničním zlodějům

Největšímu německému železničnímu přepravci Deutsche Bahn (DB) došla trpělivost s přibývajícími krádežemi kolejnic a kabelů z tratí, které mu způsobují milionové škody. V budoucnu je chce označovat zvláštním číselným kódem, který bude viditelný jen pod speciálním světlem. Společnost si od toho slibuje zvýšení objasněnosti krádeží na drahách. Napsal to deník Süddeutsche Zeitung a jeho informace potvrdil mluvčí DB.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberec chce rychlejší železniční spojení s Prahou

Ze všech krajských měst má nejhorší železniční spojení s Prahou Liberec: Zatímco řidiči ujedou vzdálenost mezi oběma městy zhruba za hodinu, vlakem to trvá přes 2,5 hodiny. Liberecký kraj to chce změnit a prosadit rychlejší železniční spojení s metropolí, na svou stranu už získal i sousední Středočeský kraj. Podle správců železničního koridoru by ovšem zrychlení vlaků stálo desítky miliard korun, které stát nemá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastavování vlaků EC a IC v Č.Třebové jako politikum

Česká Třebová, kde nedávno vyrostl moderní dopravní terminál, si zaslouží, aby v ní zastavovaly mezinárodní rychlé vlaky. To si myslí hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který se snaží změnu prosadit. Ministerstvo dopravy je však proti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezdružická lokálka bude slavit

Na romantické západočeské trati Pňovany - Bezdružice se sejdou dvě parní lokomotivy a množství dalších historických železničních vozidel. Účastníky pochodu na podporu myšlenky dostavby železničního spojení Plzně s Karlovými Vary odveze na start historický autobus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Královéhradecku přibývají výluky

Na železniční trati mezi Hradcem Králové a Libercem bude od pondělí 18. července do středy 27. července výluka. Cestující budou muset v úseku mezi Starou Pakou a Horkami u Staré Paky použít náhradní autobusovou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínská VRT čelí kritice cestujících

Dva týdny od slavnostního otevření rychlodráhy mezi Pekingem a Šanghají se vlakové soupravy i s cestujícími potýkají s výpadky proudu. Naposledy v úterý uvízli cestující na několik hodin v celkem třiceti přeplněných vlacích, jak informovala agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co bývalý ombudsman ČD zařídil, není levné

Bývalý ombudsman Českých drah Petr Fejk stihl ve své funkci pomoci lidem z Úval u Prahy. Několik desítek rodin si stěžovalo na hlučný vlak, který v Úvalech hučel odstavený půl dne. Fejk ho nechal přesměrovat na jiné nádraží. Dopravce ale pomoc lidem stojí 200 tisíc korun měsíčně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Potřebujete hasičák? K dispozici je ve vlaku

Přivézt si domů hasicí přístroj z vlaku? Že by vás to nikdy nenapadlo? Mladiství cestující na Plzeňsku si ale z krádeží „hasičáků“ podle všeho udělali slušně výdělečný byznys. A to, že si při tom zahrávají s bezpečností lidí, je jim jedno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Lidlenky“ ČD opět úspěšné

Jízdní poukázky na červencové sváteční dny si v řetězci Lidl koupilo 14 396 lidí. Poukázka stála 199 korun a lidé si ji v pokladnách Českých drah a přímo ve vlacích vyměnili za síťovou jízdenku ČD Net na 3., 4. nebo 5. července. Celý den tak mohli cestovat všemi vlaky ČD po celé republice. České dráhy a řetězec Lidl už připravují další akci na podzimní svátky.

Další podrobnosti najdete v tiskové zprávě.