Dopravné správy

ČD ušetří na naftě přes čtvrt miliardy

České dráhy uzavřely tříletý kontrakt na dodávku nafty se společností UNIPETROL RPA, s.r.o., která zvítězila v otevřeném výběrovém řízení. České dráhy vybraly dodavatele elektronickou aukcí, díky níž získaly významně lepší cenovou nabídku a jen za prvních dvanáct měsíců ušetří na dodávkách paliva až 90 milionů korun. Za tři roky by úspora, v závislosti na skutečném odběru, mohla dosáhnout zhruba 270 milionů korun.
Veřejnou zakázku na dodávku motorové nafty vyhlásily České dráhy 15. dubna a samotná elektronická aukce se uskutečnila o dva měsíce později za účasti čtyř významných dodavatelů nafty, kteří se v dané veřejné zakázce kvalifikovali. Celková hodnota tříletého kontraktu je přibližně 7 miliard korun.

Další podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Lokálka z Hrušovan do Hevlína snad zachráněna

Bagrům zřejmě vyklouzla, na vlaky si ještě počká. Tak vypadá rok po ukončení pravidelné železniční dopravy situace kolem lokální trati z Hrušovan nad Jevišovkou do Hevlína. Úředníci na trati provoz formálně ukončili a zřejmě navrhnou její převod, či prodej obci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Číně staví dopravní infrastrukturu rychle, ale...

Pouhé dva dny si Číňané z provincie Jün-nan užívali nový úsek moderní dálnice. Pak ho poničily silné deště a na vozovce zemřeli dva lidé. Stavbaři se brání, že na ně místní komunisté tlačili, aby silnici dokončili co nejdříve. Honosný projekt musel být hotový do oslav 90. výročí partaje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šéfovia železníc prídu o osobných šoférov

Niektorí bossovia v štátnych železniciach môžu prísť nielen o desaťtisícové limuzíny, ale aj o osobných šoférov. Verdikt by mal byť známy v priebehu niekoľkých týždňov. Na nadštandardné výhody, ktoré si neuplatňujú ani manažéri veľkých súkromných firiem, upozornil cez víkend denník Pravda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mohou vydělat na rekonstrukci dálnice

Ředitelství silnic a dálnic plánuje na příští rok rekonstrukci nejponičenějších úseků dálnice D1. Pro řidiče to bude znamenat výrazně nižší průjezdnost a budou tak nuceni hledat varianty. České dráhy počítají s tím, že část lidí začne využívat železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Horko zpomalilo vlaky

Kvůli vysokým teplotám zavedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na 139 tratích režim snížení rychlosti, nebo zvýšený dohled nad kvalitou upevňovadel kolejnic. Snížení rychlosti na trati mezi Brnem a Přerovem si dnes vyžádalo nahrazení šesti rychlíků autobusovou dopravou...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trate ŽSR útočia organizované kriminálne skupiny

Viaceré slovenské trate sú čoraz častejším terčom pre organizované kriminálne skupiny. So špeciálnym vybavením rozoberajú takmer všetko, čo sa dá rýchlo speňažiť v zberných surovinách, a výsledkom sú neraz meškajúce vlaky či dokonca nehody.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda se v kauze Railjet obrátila na ÚOHS

Nákup rychlovlakových souprav Railjet od Siemensu se Českým drahám dále komplikuje. Plzeňské Škodě Transportation se nelíbí, že dráhy vlaky hodlají koupit bez výběrového řízení. Po námitce, kterou poslala na dráhy, se plzeňská společnost tento týden obrátil i na antimonopolní úřad. „Ano, dali jsme podnět na přezkoumání Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ potvrdila serveru E15 mluvčí škodovky Lubomíra Černá. Odpověď Českých drah tak zřejmě vedení Škody neuspokojila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na inscenaci „Zuzany Vojířové“ stejnojmenným vlakem ČD

V rámci Rožmberského roku 2011 se na zámku Kratochvíle uskuteční divadelní představení „Zuzana Vojířová“. České dráhy vypraví na toto představení stejnojmenný vlak. Pojede v pátek 15. července z Českých Budějovic do Netolic. Zájemci se můžou vydat na romanticky výlet vlakem a přenést se o 400 let zpět v čase. Cestující ze zvláštního vlaku odveze z nádraží bezplatný autobus až k renesančnímu zámku Kratochvíle. Před představením si mohou zájemci prohlédnout zámek při mimořádné večerní prohlídce.

Podrobnosti včetně ceníku a jízdního řádu zvláštního vlaku naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Tři tisíce kilometrů tratí SŽDC ohroženo

Až osmdesát tratí v Česku má problém s uvolněnými šrouby, které mají držet kolejnice. Správce železnic (SŽDC) teď spočítal, že na některých úsecích má v nepořádku i víc než polovinu takových uchycení. Drážní inspekce přitom právě tento stav po nedávné nehodě nákladního vlaku u Vyškova označila za katastrofální a ohrožující bezpečnost pasažérů. Problematický typ upevňovadel je v Česku přibližně na třetině tratí. To představuje asi tři tisíce kilometrů železnic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jednoducho sadnete na vlak v Bratislave a vystúpite v Paríži

Bratislavský župan Pavol Frešo sa pred pár dňami vrátil z Bruselu po rokovaniach, na ktorých spoločne s primátorom Bratislavy a predstaviteľmi ministerstva dopravy obhajovali projekty na železničnú rýchlotrať. Tá by mala Slovensko spojiť s Francúzskom a zároveň riešiť zlú dopravnú situáciu v hlavnom meste.

Rozhovor nájdete na tejto stránke.

Ve vlacích jde mnohdy o život

Ve vlacích přibývá případů, kdy cestující napadne a zraní průvodčího Českých drah. Zatímco za celý loňský rok zaznamenali železničáři podobných situací zhruba šedesát, letos už jich bylo jen za půlroku čtyřicet – a přibývají další. Nejbrutálnější letošní útok se odehrál na začátku roku na trati z Benešova do Českých Budějovic. Skupina lidí bez jízdenek při kontrole nejdřív sprostě nadávala průvodčí a potom jedna z žen udeřila zaměstnankyni drah do obličeje tak silně, že se lékaři několik dalších týdnů obávali, že žena přijde o oko. Středočeská policie později agresorku dopadla a obvinila. Od soudu pak násilnice odešla s trestem dva a půl roku vězení s podmínečným odkladem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Banka nepredĺžila Cargu splatnosť úveru

Železničné Cargo musí podľa Hospodárskych novín do konca augusta zaplatiť vyše 13 miliónov eur. Dexia banka, ktorá patrí finančnej skupine Penta, nepredĺžila firme splatnosť úveru. Štátny dopravca momentálne nemá dostatok peňazí na splatenie úveru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec modernizuje a rozšířuje tramvajovou síť

Modernizace tramvajové trati z Liberce na Vratislavice přeruší na tři dny dodávky tepla a teplé vody pro zhruba 3000 domácností v oblasti libereckých čtvrtí Králův Háj a Kunratická. Důvodem odstávky je přeložení parovodu v místě, kudy povede nová tramvajová trať. Odběratelé kvůli tomu zůstanou bez tepla od středečního rána do pátečního večera...

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK nezvláda letné nápory

Štátne železnice počas tohto leta už druhý raz nezvládli nárazový nápor cestujúcich. Prvý raz nechali ľudí tlačiť sa vo vlakoch začiatkom júla počas cenovej akcie a vo štvrtok sa podobná situácia zopakovala pred festivalom Pohoda. Z východu išiel vlak navyše a vozne boli vraj posilnené, na 30-tisíc účastníkov festivalu, z ktorých časť sa vybrala vlakom, to však nestačilo. Jeden rýchlik má spravidla vyše 500 miest na sedenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cigán už visí

Nedorozumenie ohľadne umiestnenia plagátu filmu Cigán v slovenských vlakoch sa nakoniec skončilo filmovým happyendom a vizuály k novej snímke režiséra Martina Šulíka od štvrtka (7. 7.) cestujú vo vagónoch po celom Slovensku. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražanům se v nových tramvajích špatně dýchá

Nejmodernější pražská tramvaj 15T (ForCity) propadla v anketě o "vůz, kde se nejlépe dýchá". Podle lidí totiž v parnech mnohem lépe větrají starší typy vozů.Praha přitom za nákup 250 moderních tramvají zaplatí asi 20 miliard korun. Dopravní podnik připouští, že nové vozy neventilují ideálně, a jedná o technickém vylepšení ForCity s výrobcem Škodou Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aj šéfovia železníc sa vozia na luxusných autách

Štátne železnice či energetici zaťažujú čoraz viac účty ľudí zdražovaním, ale ich šéfovia sa vozia na luxusných autách za desaťtisíce eur. Potvrdil to prieskum Pravdy v 37 firmách s účasťou štátu. Šéf Zvolenskej teplárenskej, ktorá patrí pod vplyv SaS, si pred pár mesiacmi sadol do novej Škody Superb za takmer 30-tisíc eur. Na železniciach má limuzínu s vlastným šoférom nielen najvyšší šéf, ale aj námestník pre informatiku. Šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec (nominant KDH) sa vozí v luxusne vybavenom Audi A8.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína brzdí investice, i do železnic

Čína plánuje přehodnotit plány na investice do sedmi strategických odvětví, které chce pomocí celkové částky 1,5 bilionu dolarů vybudovat jako nové pilíře své ekonomiky. Patří mezi ně vysokorychlostní železnice nebo obnovitelné zdroje elektrické energie. Obavy vyvolávají především korupce a strach z překračování nákladů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brněnské nové nádraží je v nedohlednu

Správa železniční dopravní cesty začala opravovat brněnské hlavní nádraží. Cestující tak čeká v průběhu letních prázdnin nebývalé množství výluk. Průchod od nástupišť k Tesku je navíc uzavřený, místo vlaků jezdí náhradní autobusy. Nejhorší ale je, že výluky se mění každý den.

Celou zprávu najdete na této stránce.