Dopravné správy

Z Prahy na Plzeň a Budějovice od pondělka výluky

V pondělí 11. července začne výluka na trati z Prahy do Berouna, protože Správa železniční dopravní cesty zahájí práce v úseku Praha-Radotín – Dobřichovice. Výluka potrvá až do pátku 5. srpna a ovlivní i vlakové spoje na trati Praha – Rudná u Prahy – Beroun. Navíc v době od 11. do 27. července se uskuteční další výluka mezi Zdicemi a Březnicí, a to ovlivní také spoje na trati Zdice – Protivín, tedy vlaky směřující do Příbrami a Českých Budějovic. České dráhy připravily v souvislosti s výlukami opatření v železniční dopravě, včetně výlukových jízdních řádů, které jsou k dispozici na stránkách www.cd.cz. Více informací je v přiložené tiskové zprávě.

Královéhradecké nádraží postihne režim NAD

Na železniční trati mezi Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí budou od 13. do 22. července výluky a cestující budou muset použít náhradní autobusovou dopravu. (...) Důvodem výluky jsou stavební práce na trati.

Celou zprávu najdete na této stránce.

310 000 € na upratovanie vozidiel MHD v Košiciach

Električky, autobusy a trolejbusy, ktoré jazdia po Košiciach, majú byť čistejšie. Mesto Košice vypísalo na ich upratovanie verejnú súťaž, čoskoro bude známy úspešný uchádzač.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka německých strojvedsoucích polevila, ale...

Dlouhodobá stávka strojvedoucích německé soukromé železniční společnosti Vogtlandbahn, která se podílí na provozu expresů z Prahy do Mnichova a do Norimberku, postupně utichá. Část strojvedoucích se vrátila do práce, proto se mohly rozjet některé dosud odřeknuté vlaky včetně spojů Praha–Mnichov, které dosud končily na hranicích. Provoz vlaků Praha–Norimberk německý dopravce zatím zabezpečit nedokáže, cestující ale mohou využít autobus, který mezi hlavními nádražími obou měst provozují konkurenční Německé dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Státní škrty omezí počet regionálních vlaků

Četnost spojů lokálních linek Českých drah se zřejmě sníží. Například místo hodinového intervalu může být interval dvouhodinový. Ministerstvo dopravy chystá další ránu železniční dopravě v kraji. Do konce července totiž předloží ve vládě návrh omezení dopravní obslužnosti. Ten se zřejmě nejvíce dotkne železniční dopravy. Potvrdil to Martin Novák, jeden z mluvčích ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatranskou električkou adrenalínovo

Na vlastnej koži sme si zažili stresový adrenalín nášho či zahraničného turistu v tatranskej električke. Je totiž viacero zastávok, kde sa na električku nedá kúpiť lístok. Úlohu čierneho pasažiera sme si vyskúšali od zastávky Popradské pleso. Namierili sme si to do Starého Smokovca, čo je 8 staníc alebo 40 minút obáv, kedy nás odhalia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nechcete ojetou tramvaj?

Dopravní podnik se rozhodl rozprodávat starší pražské tramvaje. V první vlně se podnik zbaví několika stovek starých tramvají typu T3 a jejich modernizovaných verzí. Důvodem výprodeje je problém s místy ve vozovnách. Pod střechu by se dopravci nevešly nové tramvaje ForCity. Kupce podnik již má.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predaj akciových lístkov museli železničiari stopnúť

Motivácia voziť sa po celý deň vlakom za necelých šesť eur spôsobila počas včerajšieho sviatku zápchu v niekoľkých rýchlikoch a na tatranských električkách. Jednodňová propagačná akcia, ktorú prvýkrát zorganizovala štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s maloobchodným reťazcom Lidl, mala presvedčiť ľudí, aby za akciovú cenu vycestovali na výlet vlakom. Obrovský záujem železničiarov prekvapil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z tratí zmizí 200 přejezdů

K bezpečnosti na železničních přejezdech mají nově přispět kamery. Správa železniční a dopravní cesty jich nakoupí dvacet a bude je přemisťovat po jednotlivých přejezdech. Záběry pak budou na internetu a k dispozici je bude mít i policie. Mimo to železničáři dále snižují počet přejezdů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Koľajová trať spojí Petržalku s centrom mesta

Do štyroch rokov pribudne koľajová dráha spájajúca električkami a vláčikmi centrum s Petržalkou. Prvá časť bude viesť zo Šafárikovho námestia na Bosákovu ulicu. Obnovený bude aj železničný úsek spájajúci Bratislavu-Predmestie so stanicou Filiálka. Takmer 500 miliónov eur na celý projekt dá Európska únia. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budú sa prepustení železničiari učiť po anglicky?

Na rokovanie vlády má minister práce Jozef Mihál predložiť projekt na ochranu hromadne prepúšťaných ľudí. Pripravuje ho od marca, keď ho vláda sľúbila za tisícky rušených miest v rámci ozdravovania železníc. Projekt sa nemá týkať len asi 5000 železničiarov, ktorí majú prísť o prácu v najbližších rokoch, ale všetkých ľudí, ktorí sú ohrození hromadným prepúšťaním. Má sa zamerať najmä na ľudí s nižším vzdelaním a vo vyššom veku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Čtyřkolák“ vás sveze nejen na Sázavskou pouť

V sobotu 9. července vyjede z nádraží Praha-Braník na trať legendárního „Posázavského Pacifiku“ parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ z roku 1917. Vlakem můžou cestující vyjet na tradiční Sázavskou pouť, na hrad Český Šternberk, na zámek v Kácově nebo do zdejšího pivovaru. Parní vlak bude sestaven z historických vozů 3. třídy s dřevěnými lavicemi včetně bufetového vozu. Odjezd z Prahy-Braníka bude v 9:46, příjezd do Sázavy Černé Budy je naplánován ve 12:26, do Českého Šternberka zastávka ve 13:24 a do Kácova ve 13:24 hodin. Zpět z Kácova se bude vlak vracet v 17:15. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Drahšie cestovné na železnici spôsobí ekonomické problémy

Pripravované zdraženie cestovného spôsobí tisíckam rodín odkázaných na železnicu tento rok najväčšie ekonomické problémy. Dosahy budú v niektorých prípadoch dokonca silnejšie aj v porovnaní so zdražovaním plynu, potravín či rastom cien po januárovom úspornom balíčku vlády. Rodičia, ktorí každý deň s dvoma deťmi dochádzajú vlakom 34 kilometrov, si na konci leta za lístky na vlak zrejme priplatia až 35 eur za mesiac a po novom štvoricu cestovanie železnicou vyjde takmer na 160 eur mesačne. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Utajené podzemní nádraží v centru Prahy

Pár metrů nad námi leží dokonale střežené tuny zlata. Kolem nás proudí dvě menší řeky, zkrocené do podoby ocelových tepen páteřního pražského vodovodu.Třicet metrů pod povrchem klesla teplota k deseti stupňům, stěny tunelu jsou oroseny vlhkostí. Náhle zhasíná světlo a do tísnivého ticha zazní hlas našeho průvodce. "Vítejte v pražských kolektorech."

Celou reportáž najdete na této stránce.

ZSSK Cargo má vážne problémy

Výplaty alebo prémie tisícok zamestnancov železničného dopravcu Cargo sú ohrozené.Napriek tomu, že vláda na jar schválila ozdravný plán a stratová firma spustila prepúšťanie stoviek ľudí, do lepšej kondície sa len tak ľahko nedostane. Trpezlivosť totiž stratil prvý súkromný veriteľ. Jedna z bánk od Carga žiada splatiť úver 13,5 milióna eur do konca augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hloupost řidičů nezná mezí - a platí smrtí nejen svou

Na svoji unáhlenost doplatil řidič osobního auta, který i se spolujezdkyní zahynul pod koly vlaku na přejezdu v Opavě. Podle svědků ho nezajímala blikající výstražná světla, ale ani fronta aut stojící před přejezdem. Všechny řidiče, kteří dbali o svou bezpečnost, jejich nevychovaný kolega předjel a vjel přímo před nákladní vlak, informoval náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.

Celou zprávu s videoreportáží  najdete na této stránce.

Vlak a Lidl: Cestovanie ako v dobytčiaku

Spoločná akcia Železničnej spoločnosi Slovensko a siete predajní Lidl s názvom "Vlak a Lidl" sa zrejme vydarila. Mnohé zo slovenských vlakov včera totiž praskali vo švíkoch. Dôvodom bol fakt, že každý, kto si zakúpil v predajniach Lidl cestovný lístok na vlak v hodnote 5,99 € v období medzi 13. 6. až 4.7., mohol s týmto lístkom dnes precestovať neobmedzené množstvo kilometrov vo všetkých vlakoch osobnej dopravy v 2. vozňovej triede.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další rozšíření provozu lokomotiv TRAXX v ČR

Po devíti měsících úspěšného provozu lokomotivy 186.182 na vlacích Praha-Uhříněves – Rotterdam Waalhaven dochází k dalšímu rozšíření provozu lokomotiv TRAXX v ČR. Od červnové změny je spoj do Rotterdamu provozován šestkrát týdně. V souvislosti s tím musela být tedy do provozu zařazena druhá lokomotiva, kterou se nakonec stal stroj 186.240 z parku CB Rail. Ten dorazil do ČR v noci na 26. 5. a pokračoval dál na vlaku do Dunajské Stredy na Slovensko k provedení zkoušek u dopravce Express Rail.

Celý článek včetně citované aktualiazce najdete na této stránce.

Je lividace železničního spojení krokem demokratickým?

„Na všetko je nám treba specialistov!“ Konstatoval v legendárních Černých baronech major Terezky. Stačí si vzpomenout, kterak se čuníkům pod „odborným“ vedením doktora filozofie Macháčka příliš nevedlo. Že „Je nám treba specialistov“ zjistily v nedávné době i některé kraje, které se rozhodly problematiku dopravní obslužnosti svěřit „odborným organizacím“. A dá se říct, že regionální dopravě se pod „odborným vedením“ mnohých tzv. „koordinátorů“ také příliš nevede. Kdepak se stala chyba?

Celé zamyšlení najdete na této stránce.

Šéf železničních miniodborů je mimo

Odborový předák Jaromír Dušek se pustil do kritiky ČSSD. Podle jeho prohlášení pro ParlamentníListy.cz je sociální demokracie sama rozdělená na několik skupin a nedokáže napadat vládní koalici. Odborářský bosse tvrdí, že u nás neexistuje úzká spolupráce sociálních demokratů s odbory, jako v jiných zemích. Podle představitelů ČSSD to je ale hloupost. Místopředseda strany Zdeněk Škromach, sám bývalý odborář, tvrdí, že se Dušek snaží jen zviditelnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.