Dopravné správy

Netrakční jednotky od ÖBB snad na ČD počkají

Šance Českých drah na nákup 16 vlakových souprav Siemens Viaggio Comfort, známé jako Railjety, trvá i po dnešku. Ačkoliv dnes vypršela příslušná opce partnerských Rakouských spolkových drah, rakouský dopravce se dohodl s firmou Siemens na jejím prodloužením až do konce září.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je možné, že se Bártova superkoncepce vrátí do hry

Pokud nedojde na ministerstvu dopravy k dalším personálním rošádám, v týmu náměstků nového ministra Pavela Dobeše (VV) by měli převážit ti, kteří jsou politickou příslušností spjati s občanskými demokraty či s TOP 09. A plány exministra Víta Bárty možná budou oprášeny, upozorňuje Radek Šmerda, který ve čtvrtek skončil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SONE+ rozšířena i na pražskou MHD

České dráhy ve spolupráci s partnery zavádějí jízdenku SONE+ také ve variantě umožňující využívat městskou hromadnou dopravu v Praze, např. metro, tramvaje a autobusy. Díky tomu se podstatně zjednoduší a zlevní cesty výletníků do Prahy. Malé skupiny a rodiny tak mohou například cestovat z Pardubic do centra Prahy vlakem, zde stále s jednou celodenní jízdenkou SONE+ mohou přesednout na metro a pokračovat metrem a městským autobusem do pražské ZOO, odpoledne se mohou stále s touto jednou jízdenkou vrátit do centra Prahy a vyjet například tramvají na Pražský hrad a ve večerních hodinách se vrátit zpět do Pardubic. Cena jízdenky SONE+MHD Praha stojí jen 700 Kč, oproti tomu běžná jízdenka SONE+ a dvě celodenní jízdenky na MHD Praha vyjdou na 770 Kč. Jízdenka je také v levnější variantě pouze pro Prahu a Středočeský kraj.

Cestující si tuto novinku mohou vyzkoušet již o prvním prázdninovém víkendu a také o svátcích v úterý a ve středu 5. a 6. července. Jízdenky SONE+ na území ČR platí také o svátcích, úterý a středa dne 5. a 6. července tak mohou být ideální příležitostí na podniknutí výletu vlakem z nejen z různých míst ČR například do Prahy, ale i do dalších turisticky atraktivních míst naší vlasti, např. do západočeských lázní, mezi rybníky na jihu Čech či třeba na horskou turu do Jeseníků či Krušných hor.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ČR má nového ministra dopravy

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval místopředsedkyni Věcí veřejných Karolínu Peake vicepremiérkou, vést by měla legislativní radu vlády. Ministrem dopravy prezident jmenoval pražského manažera VV Pavla Dobeše. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vzhledem k tomu, že jde o člověka v politice neznámého, není o něm ani mnoho dostupných informací. Nicméně můžete si poslechnout, co v předvolební kampani 2010 povídal na téma pražské MHD.

Rekonštrukcia stanice Leopoldov je nepodarok

Do stanice v Leopoldove železnice naliali viac ako 36 miliónov eur. Po vytrvalých dažďoch prednedávnom vytopilo podchod. Železnice ho reklamovali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pernštejnské panství slaví s párami ČD už tento víkend

První červencový víkend se již tradičně konají v Nedvědici Slavnosti Pernštejnského panství, letos již po deváté. České dráhy při této příležitosti vypraví na slavnosti o víkendu 2. a 3. července dva parní vlaky, první pojede z Brna přes Tišnov, druhý z Havlíčkova Brodu přes Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě. Do pravidelného provozu na trati 251 známé jako „stará Tišnovka“ zasáhne řada dalších historických motorových lokomotiv a vozů, které budou nasazeny na pravidelných vlacích. Oslavy budou probíhat v Nedvědici i na nádvoří hradu Pernštejna.

Podrobnější informace, včetně jízdních řádů parních vlaků, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ČD s Karlovarským krajem fandí cyklistice

Na konci května byla dokončena výstavba dalších tří nových úseků cyklostezek Ohře a cyklisté můžou využívat dalších 14,4 kilometrů cest v Karlovarském kraji. Zájemcům jsou také nově od 1. dubna k dispozici cyklopůjčovny ČD. V rámci společného projektu Českých drah a Karlovarského kraje jsou cyklopůjčovny otevřené v železničních stanicích Cheb, Karlovy Vary dolní nádraží, Mariánské Lázně a Sokolov. Projet se na kole z půjčovny ČD po nových úsecích cyklostetezek využil dnes náměstek hejtmana Petr Navrátil a ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Vladimír Omelka.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ministrem dopravy bude „zkušený odborník“ se stranickou legitimací

Post ministra dopravy má obsadit volební manažer Věcí veřejných Pavel Dobeš, ve funkci vystřídá nestraníka Radka Šmerdu, jehož demisi už ve čtvrtek přijal prezident Václav Klaus. Personální výměnu na rezortu dopravy potvrdil Mediafaxu po jednání K9 šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN).

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bruseli o bratislavských tratiach

Slovensko na rokovaní v Bruseli navrhne využiť financie z Európskej únie pre infraštruktúru integrovanej dopravy na spojenie bratislavských železničných staníc Predmestie a Filiálka v podpovrchovom variante, na zahustenie zastávok železničnej dopravy z mestskej časti (MsČ) Devínska Nová Ves do MsČ Podunajské Biskupice. Témou bude aj stavba trate v MsČ Petržalka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sobotu se „čtyřkolákem“ po „Posázavském Pacifiku“

V sobotu 2. července vyjede z nádraží Praha-Braník na trať legendárního „Posázavského Pacifiku“ parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ z roku 1917. Vlakem můžou cestující vyrazit do Regionálního muzea těžby zlata v Jílovém, v Týnci nad Sázavou lze navštívit starobylý hrad nebo zříceninu hradu Zbořený Kostelec, kde se tento den uskuteční ukázka středověké bitvy.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ministr dopravy odchází - nebyl členem strany

Ministr dopravy Radek Šmerda se po dohodě s premiérem Petrem Nečasem rozhodl k 1. červenci rezignovat na funkci. Jen krátce poté, co svůj úmysl oznámil, přijal jeho demisi prezident Václav Klaus. VV chtějí, aby funkci zastával člen jejich strany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC odebrala málo elektřiny, půjde před soud

Tuzemský energetický kolos ČEZ se soudí se státní Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) o více než osm set milionů korun. Informoval o tom ve středu server Týden.cz s tím, že spor se týká množství dodávek elektřiny pro správce železničních tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prázdniny začínají - ČD posilují spoje

České dráhy na začátek prázdnin posílí kvůli očekávanému zvýšenému zájmu o přepravu dálkové spoje o 11.000 míst. Mimořádné posilové vozy dopravce do vlaků zařadí zejména ve čtvrtek a v pátek, a poté ještě po skončení svátků v příštím týdnu. U některých spojů se prodlouží jejich trasa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zpomalí kvůli uvolněnému upevnění kolejnic

Mimořádná kontrola Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC), do které se zapojilo přes 400 pracovníků, odhalila, že jsou největší nedostatky na jižní Moravě. Kontrola se zaměřila hlavně na uvolněné šrouby, které upevňují kolejnice k pražcům. Největší problémy zjistili odborníci na trati z Brna do Přerova, jejich odstranění potrvá zřejmě do srpna a bude stát 150 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Märklin sa vracia z Číny do Maďarska

Nemecký výrobca modelových vláčikov Märklin sa vracia z Číny späť do maďarského Györu. Zistil totiž, že požadované parametre výroby dokáže maďarská pracovná sila plniť bezpečnejšie a dlhodobo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy je dobrý, ale musí od válu

Den před ukončením ultimáta Věcí veřejných neví premiér Petr Nečas, jaký bude další osud jeho koaliční vlády - zda v ní budou pokračovat i VV. Předsednictvo Věcí veřejných ve středu půl hodiny "vyslýchalo" ministra dopravy Radka Šmerdu a pak mu oznámilo, že bude muset z vlády odejít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ve Studénce se improvizovalo, zaznělo u soudu

Za tragický pád mostu ve Studénce mohla závada, která se objevila den před nehodou a stavbaři ji dostatečně nevyřešili, řekl soudu stavební znalec. Poukázal také na to, že dělníci při stavbě improvizovali a konstrukce proto byla vratká. Proces, který trvá už druhý týden, se snaží rozplést tři roky staré železniční neštěstí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zloději vláčků dosáhli snížení trestů

Za krádeže stovek železničních modelů za zhruba šest milionů korun uložil dnes odvolací pražský vrchní soud čtveřici mužů tresty od dvou let do 6,5 roku vězení. Zmírnil tak rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové, který zlodějům v lednu vyměřil tresty od tří let do 8,5 roku. Muži se ke krádežím částečně přiznali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bývalý ombudsman ČD se chce soudit s Nečasem

Bývalý ombudsman Českých drah Petr Fejk přechází po vlně kritiky za svůj plat a zlatý padák do útoku. Chce se bránit u soudu. Je přesvědčen, že ho poškodili také politici. Jeho žaloba by tak mohla být namířena i proti premiérovi Petru Nečasovi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skokové zvýšenie cestovného sa môže vypomstiť

Proti skokovému zdraženiu vlakov sa premiérka ani minister dopravy Ján Figeľ (KDH) nepostavia. V priemere desaťpercentné zvyšovanie cien lístkov vo vlakoch majú pocítiť pasažieri od konca leta tohto roka. V niektorých prípadoch je však zvýšenie výraznejšie. Rodine, kde dochádzajú vlakom do školy či práce dvaja členovia, to môže zasiahnuť rozpočet mesačne sumou o 16 eur vyššou ako doteraz. Je to najvyššie zvyšovanie cien v jednej položke, ktoré za posledné roky zasiahlo domácnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.