Dopravné správy

Skokový nárast cestovného môže spôsobiť pokles tržieb ZSSK

Poradca premiérky pre dopravu a poslanec SDKÚ–DS Ondrej Matej pre HN: Železničiari mali najskôr zrušiť súbežné vlaky a autobusy, až potom dvíhať cestovné. Ich očakávania vyšších tržieb sa nemusia naplniť.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

ČD odsouzeny k výplatě nemravného odchodného

České dráhy prohrály u soudu spor s bývalým náměstkem pro personální záležitosti Milanem Ruttnerem o vyplacení desetimilionového odstupného. Ruttner měl odchodné zaručeno smlouvou, kterou podepsal současný generální ředitel ČD Petr Žaluda. Verdikt soudu není pravomocný, dráhy se odvolaly...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiari si od drahšieho cestovného sľubujú vyššie tržby

Cestovné na krátke vzdialenosti zdražie na konci leta výrazne. Štátne železnice hovoria o priemernom 10-percentnom zdražovaní. Ak však niekto cestuje len 9 či 10 kilometrov, môže si priplatiť až 80 percent. Napríklad obyčajné cestovné z Trnavy do deväť kilometrov vzdialeného Cífera vyjde teraz 40 centov. Po novom cena zrejme stúpne o 75 percent na 70 centov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brně rekonstruovali srážku tramvaje a trolejbudu

Na místě tragické dopravní nehody, kde přesně před měsícem došlo ke srážce tramvaje a trolejbusu, se dnes (tj. 23.6.) uskutečnila rekonstrukce celé události. Drážní inspektoři ji naplánovali na 19 hodinu, tedy čas, kdy se nehoda původně stala. Cílem rekonstrukce bylo alespoň částečně zodpovědět na otázku, co se tehdy stalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cenníky TEŽ a OŽ budú jednotné

Od 1. augusta, najneskôr od 1. septembra 2011, by mal platiť nový cenník prepravného na železničných tratiach. Podľa generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavla Kravca doručia návrh nového cenníka Úradu pre reguláciu železničnej dopravy, ktorý bude cenník schvaľovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň potřebuje nouzovou tramvajovou točnu

V Plzni zřejmě obnoví tramvajovou točnu U Zvonu. Podle odborníků to zajistí plynulost tramvajového provozu ve městě. V takovém případě by nemohlo dojít ke kolapsu tramvajové dopravy v takovém rozsahu, jako se to stalo minulý čtvrtek. Provoz zastavila nehoda tramvaje u plzeňského náměstí Republiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tram–train v Košiciach?

Integrovaný dopravný systém (IDS) pre mesto Košice má odo dneška jasnejšie kontúry. Po spoločnom rokovaní ministerstva dopravy, kraja a mesta predstavil jeho podobu minister Ján Figeľ. „Ide tu o tri projekty za približne 68 miliónov eur z eurofondov. Ide o zlepšenie možnosti prestupov na iné druhy mestskej hromadnej dopravy, zníženie celkového času cesty i odľahčenie individuálnej dopravy,“ povedal Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dodávka pražských metrovozů M1 dovršena

Poslední soupravu metra typu M1 převzalo do užívání pražské metro od firmy Siemens. Celkový počet souprav v pražském podzemí trasy C tak stoupl na 53. Vozy metra M1 s minimální životností třicet let obsluhují nejvytíženější a zároveň provozně nejstarší trasu C. Díky nízké hmotnosti je souprava výhodná pro provoz v Nuselském mostě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ústecká MHD dostane nové trolejbusy

Ústí nad Labem nakoupí v příštích třech letech 26 nových trolejbusů, opraví zastávky a vybuduje další věci v systému městské hromadné dopravy. Zastupitelé dnes schválili smlouvu, která městu zajišťuje na celou akci dotace téměř 297 milionů korun. Celkem bude stát 586,4 milionu korun, zbývající částku doplatí dopravní podnik a město.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zdraženie cestovného ZSSK čaká na súhlas ÚRŽD

Cestovné v osobnej železničnej doprave sa ku koncu tohtoročného leta zvýši pravdepodobne priemerne o 9,96 %. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) návrh na zvýšenie cien zdôvodňuje tým, že sa neupravovali už sedem rokov, ako aj vplyvom inflácie za uplynulé obdobie a rastom prevádzkových nákladov spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízda šalinó bude mastnější

Cestování městskou hromadnou dopravou po Brně od ledna s největší pravděpodobností podraží. Cena roční jízdenky by podle dražší varianty mohla vzrůst o 520 korun na 4 950 korun a hodnota jednorázové hodinové jízdenky o tři koruny na 25 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hradišťské nádraží bývalo k smíchu

Je to kříženec výletní tyrolské hospody s germánskými prvky a přilepenými slováckými žudry. Tak popsal jeden z novinářů v roce 1930 novou budovu vlakového nádraží v Uherském Hradišti po jejím otevření. Nedávno ho Občanské sdružení Souznění vyhlásilo nejkrásnější vlakové nádraží roku 2011. Seznamte se se stanicí, která uspěla v konkurenci 136 nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubický kraj pomaluje nové vlaky

Lidé v Pardubickém kraji mají už brzy nasednout do nových regionálních vlaků. A jako prvním v republice by jim měli dělat společnost Bedřich Smetana, Emil Holub nebo starokladrubští hřebci. Právě tyto motivy chce kraj na nové soupravy namalovat. Další mají vybrat cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hasiči a spustené závory

Sú miesta, kde sa hasiči dostanú s ťažkosťami. V prípade, že ide o život a musia prejsť železničným priecestím, kde sú spustené závory, nastáva problém. Žiaden pokyn, ako takúto situáciu riešiť, nejestvuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Most s Litvínovem se přetahují o tramvaje

Litvínovská radnice vymyslela způsob, jak udržet provoz tramvají v Mostě a Litvínově a přitom do představenstva Dopravního podniku dostat svého člověka. Hrozilo totiž, že když ho vymění za Karla Strakoše dosazeného minulým vedením města, Dopravní podnik přestane být k provozu tramvají způsobilý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský dopravní podnik na stávce vydělal

Na celodenní stávce, při níž odboráři před týdnem ochromili městskou dopravu, vydělal pražský dopravní podnik podle svých výpočtů zhruba tři miliony korun. Podle údajů, které má Aktuálně.cz k dispozici, uspořil především tím, že se poprvé v historii na celý den zastavilo metro a nevyjel takový počet autobusů a tramvají jako v běžný pracovní den. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy úspěšně emitují mezinárodní dluhopiy

Po tříleté přípravě se České dráhy zařazují mezi hrstku domácích firem, které úspěšně emitují mezinárodní dluhopisy. V pátek 17. června vyjádřili investoři svůj zájem o nově emitované eurodluhopisy ČD, přičemž jejich poptávka značně převyšuje objem plánované emise. Mezi desítkami zájemců jsou především mezinárodní investiční fondy a banky. Peníze jsou určeny na modernizaci vozidlového parku.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Praha bude opravovat tramvajové tratě

Kvůli opravám tramvajových tratí chystá pražský dopravní podnik od 1. července do 1. září tři rozsáhlé výluky v centru města. Tramvaje nebudou jezdit v úseku Čechův most - Jiráskovo náměstí, dále mezi Malostranskou a Staroměstskou a také mezi zastávkami Výtoň a Sídliště Modřany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Číslování přejezdů se osvědčilo, ale není samospasitelné

Už několik let má každý přejezd číslo, které je viditelně umístěno na výstražném zařízení (světlech nebo kříži). Upozornila na to Správa železniční dopravní cesty v souvislosti s nedělní nehodou expresního vlaku s autobusem, který uvázl na železničním přejezdu na Plzeňsku. Má-li v podobném případě řidič alespoň trochu času, měl by telefonicky upozornit záchranáře, že zablokoval přejezd, díky číslování je možné zastavit vlaky v okolí, než do stojícího auta nabourají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky InterCity sa budú musieť uživiť samy

Ak budete od decembra cestovať vlakom InterCity z Bratislavy do Košíc, už sa nebudete viezť v štátom dotovanom vlaku. „Ideme do vyňatia IC vlakov zo zmluvy. Už je to viac-menej isté,“ povedal hovorca osobného železničného prepravcu (ZSSK) Alexander Buzinkay.

Celú správu nájdete na tejto stránke.