Dopravné správy

Stávka pražského DP bude mít dohru

Stávka v pražské MHD částečně zjitřila vztahy mezi některými zaměstnanci pražského dopravního podniku (DP) a vedením. Generální ředitel DP Martin Dvořák řekl, že bude chtít řešit incidenty, které se údajně udály v některých vozovnách. Připouští, že atmosféra by mohla mít vliv i na letošní kolektivní vyjednávání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejvýkonnější evropská lokomotiva na CNG je z Vítkovic

Dceřiná společnost VÍTKOVICE Doprava z holdingu VÍTKOVICE MACHINERY GROUP vyvinula nejvýkonnější lokomotivu na stlačený zemní plyn (CNG) v Evropě. Prototyp představila tento týden na veletrhu Czech Raildays 2011 v Ostravě. Lokomotiva má výkon 520 kilowattů a předpokládaný dojezd 510 kilometrů. Je určena pro tažení lehkých vlaků. Vývoj stál 55 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na SŽDC padaly hlavy

Vykolejení nákladního vlaku u Topolan na Vyškovsku 5. června bylo s největší pravděpodobností způsobeno špatným technickým stavem trati. Kvůli tomu bude zřejmě omezena na řadě tratí dočasně rychlost vlaků. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ředitel odboru šetření mimořádných událostí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Jiří Stránský. Kvůli nehodě byl dnes odvolán z funkce náměstek generálního ředitele Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) zodpovědný za úsek provozuschopnosti dráhy Josef Novobilský. Odvolán nebo postaven mimo službu byl kvůli nehodě rovněž provozní náměstek v Brně, přednosta správy tratí v Brně, traťmistr a vrchní mistr.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD zdražie

Ceny v bratislavskej mestskej hromadnej doprave sa zvýšia. Nový cenový výmer má byť vydaný k 1. augustu tohto roka. Budú zrušené súčasné cestovné pásma. Na tlačovej besede to dnes povedal bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Dôvodom je nepriaznivý finančný stav Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Líčení v kauze Studénka začalo

U ostravského soudu začal očekávaný soud vlakového neštěstí ve Studénce, při němž v srpnu 2008 zemřelo osm cestujících. Dalších 95 se zranilo, někteří mají doživotní následky. Obžaloba má 62 stran a už teď je zřejmé, že líčení potrvá měsíce, ne-li roky. Půjde zřejmě o souboj právníků a protichůdných posudků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šéf ČD Cargo i ombudsman ČD končí

Předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička byl dnes odvolán představenstvem mateřských Českých drah kvůli nestandardním odměnám svých podřízených. Dohodou dnes ukončil pracovní poměr také ombudsman ČD Petr Fejk. Na tiskové konferenci to oznámil ministr dopravy Radek Šmerda. Vodičku v čele ČD Cargo by měl ve středu nahradit bývalý ministr dopravy a šéf fondu dopravy Gustáv Slamečka, který do představenstva nastoupil před dvěma týdny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ať ČD sepíší smlouvu s každým, kdo se jde vyčůrat

V netradiční diskusi o tom, kdo, kde a s jakou smlouvou vykonává malou potřebu se zvrhla debata havlíčkobrodských zastupitelů kolem žádosti Českých drah. Ty po městu požadovaly příspěvek 850 tisíc korun na rekonstrukci toalet na vlakovém nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jezdit pražskou MHD bezúplatně není zadarmo

Pokud chtějí děti do patnácti let a senioři jezdit od 1. července zdarma MHD, musí si (...) nahrávat na Opencard aplikaci "jízdné zdarma". K tomu potřebují Opencard a na ní údaj, kterým prokážou, kolik jim je let. Pročtěte si návod, jak se ve změnách vyznat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na TEŽ sa vrátia sprievodcovia

Podvodníkom, ktorí cestovali v tatranských električkách zadarmo, už odzvonilo. Po palcoch im už čoskoro klepnú sprievodcovia. Pre čiernych pasažierov majú kompetentní pripravené mastné pokuty. Železničná spoločnosť sa k tomuto opatreniu chce vrátiť z finančných dôvodov. Po tom, čo sprievodcov spoločnosť pred rokmi stiahla z električiek, zaznamenala veľké úniky na tržbách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD ustupují od rekonstrukcí a kupují nová vozidla

České dráhy s blížícím se příchodem konkurence dají více peněz na nákup nových vlakových jednotek. Na rozdíl od dosavadní praxe půjde méně prostředků do modernizace starých vlaků, které byly v posledních letech v oblibě. Celková suma na investice zůstane zhruba stejná – kolem 10 miliard korun ročně.

Celou (terminologicky mírně zmatenou) zprávu najdete na této stránce.

Elinka letos vyjela poprvé a naposledy

Nedostatek financí zapříčinil omezení tradičních historickch jízd na trase Tábor – Bechyně. V sobotu dopoledne se historická Elinka vydala na svou jedinou cestu v tomto roce. Pořádatelé i cestující jsou zklamaní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať medzi Zlatovcami a Tr.Teplou odročená

Súťažou za 200 miliónov eur na modernizáciu železničnej trate medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou sa nebude súd zaoberať (...) podľa plánu, ale až v septembri. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ztichnutí železnic nebylo samoúčelné

Čtvrteční stávku hodnotí v Deníku předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša jako úspěch, protože se ukázalo, že odboráři jsou schopni zastavit železniční dopravu po celé republice. Bojovali v ní za zájmy velké většiny občanů, tedy jinou podobu důchodové reformy, zaměstnanecké benefity i financování veřejné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha zviditelnila metro - i primátora

Veřejnosti se v sobotu otevřely rozestavěné tunely pražského metra A, návštěvníci mohli nahlédnout do přístupových štol. Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda tam pokřtil nový razící stroj Adéla, jehož jméno vybraly děti z chirurgické kliniky nemocnice v Motole. )

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cesta ke stávce krok za krokem

Termín stávky v dopravě byl ohlášen na brífinku s novináři v pátek 10. června v 11 h před Domem odborových svazů v Praze na Žižkově. Zúčastnili se jej představitelé Koalice dopravních odborových svazů spolu s odborovými předáky z ČMKOS a ASO.

Celé ohlédnutí za děním ve dnech 10. - 25.6. najdete na této stránce.

Vnímání výsledku stávky asi nejlépe vystihuje vtip Vladimíra Renčína:

Švýcarský vlak po česku

Ale vždyť Stadler dálkové vlaky nevyrábí, divili se skeptici, proč si tuzemská firma Leo Express objednala soupravy Flirt na trasu Praha-Ostrava právě u tohoto švýcarského výrobce. Jenže Stadler musel vyhovět tolika požadavkům české firmy, že prakticky vznikl nový vlak. A ten se Stadleru zalíbil natolik, že jej chce příští rok prezentovat na berlínském železničním veletrhu Innotrans - už jako dálkový vlak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC se nestará o stav tratí

V Česku přibývá problémů na kolejích. Drážní inspekce na tratě, které jsou ve špatném stavu, upozorňuje, nikdo je ale neopravuje. Inspekce viní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta se ale brání, že na vině je nedostatek peněz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Kraje postihují dopravce za stávku

Kvůli tomu, že při čtvrteční stávce nevyjely vlaky Českých drah a mnohde i městská hromadná doprava, zvažují jednotlivé kraje žaloby nebo pokuty pro dopravce. Ti jim svým protestem způsobili milionové škody. Moravskoslezský kraj už uložil regionálním dopravcům pokutu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stávkující tramvajáci a stávkokazi

Nejdříve si stávkokazi pražského Dopravního podniku (DPP) museli projít uličkou hanby. Večer, aby se vyhnuli stávkujícím, radši ani s tramvajemi nezajížděli do vozoven. Báli se prý střetu s odboráři, kteří jim přichystali ponižující zážitek. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejkrásnější nádraží je v Uh.Hradišti

Soutěž o nejkrásnější vlakové nádraží v České republice letos vyhrála nádražní budova v Uherském Hradišti. Stavba vznikla v roce 1930 podle návrhu architekta Karla Dvořáka a je nezaměnitelná díky typické slovácké výzdobě od Růženy Falešníkové z Tasova. V pátém ročníku soutěže tak Uherské Hradiště porazilo 136 konkurentů i zbylých devět finalistů. Nádraží už jedno ocenění nedávno získalo, rekonstrukce výpravní budovy získala titul Stavba roku 2004 města Uherského Hradiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.