Dopravné správy

Bratislavskej doprave majú pomôcť tri projekty za 500 miliónov

Odbremeniť dopravu v hlavnom meste a jeho okolí majú tri projekty spolu za približne 500 miliónov eur. Mali by sa postaviť do roku 2015 a financovať z európskych peňazí. Návrhy boli pôvodne súčasťou už viac rokov pripravovaného európskeho projektu TEN-T 17, v rámci ktorého sa mal stavať tunel popod Dunaj.

Celé znenie...

Gontkulák sa vracia

ORAVSKÁ LESNÁ. Zrekonštruovaná Oravská lesná železnica znásobila cez víkend už aj tak svoju výnimočnú turistickú atraktivitu. Vozne s cestujúcimi bude na kľukatej trati s veľkým prevýšením ťahať originálna parná lokomotíva.

Celé znenie...

K rokovaniam o novom cestovnom poriadku prizvali aj obce

Železnice zorganizovali rokovanie o novom cestovnom poriadku s predstaviteľmi obcí a miest Trenčianskeho a Žilinského kraja. Rokovali aj o novej koncepcii dopravy, redukcia vlakových spojov z mája ostáva v platnosti.

Celé znenie...

ČD Cargo prodalo emisi dluhopisů, obdrží miliardu korun

Praha 7. června (ČTK) - Nákladní železniční dopravce ČD Cargo prodalo první emisi dluhopisů a v nejbližších dnech obdrží miliardu korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti Roman Jandík. Po ukončení první emise dluhopisů budou ČD Cargo pracovat na druhé a třetí emisi. Celkově chce dopravce v letošním roce vydat dluhopisy ve výši tří miliard korun. Dluhopisový program společnosti na začátku května schválila Česká národní banka.

Celé znenie...

Mikloš: Náš rozpočet ohrozujú zdravotníctvo a železnice

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je presvedčený o tom, že vláde sa podarí dodržať tohtoročný plánovaný deficit verejných financií na úrovni 4,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). "Verím, že dokážeme neopodstatnenosť týchto prognóz," reagoval dnes na tvrdenia ratingovej agentúry Fitch, ktorá očakáva nedodržanie rozpočtových cieľov SR v tomto aj budúcom roku.

Celé znenie...

Vlaky budú kostrou dopravy v Bratislave

Ľahký vlak podobný električke premávajúci z Petržalky do centra a lepšie železničné spojenie od Pezinka, Trnavy, Galanty a Senca s dopravou aj pod zemou majú byť základom nového integrovaného dopravného systému hlavného mesta Slovenska. V priebehu piatich rokov by sa mal zatiaľ za vyše pol miliardy eur vybudovať základ systému, ktorý by mal presvedčiť ľudí, aby do mesta nejazdili autami, ale verejnou dopravou.

Celé znenie...

Bratislavskú stanicu čaká veľká oprava: Pod Filiálkou pôjde tunel

Schátrané priestory sa začnú meniť! Už budúci rok by sa mala začať obnova železničnej trate Bratislava Predmestie - Bratislava Filiálka pri Trnavskom mýte.

Celé znenie...

Kysučania budú musieť opäť zabojovať o vlaky

Kysucké obce zozbierali vyše 10-tisíc podpisov za zachovanie vlakových spojov na tratiach Čadca-Makov a Čadca–Skalité. Viaceré sa podarilo zachrániť. Od decembra však hrozí ďalšie rušenie vlakov na týchto tratiach.

Celé znenie...

Železnice SR prehĺbili stratu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako štátny správca infraštruktúry hospodárili v prvom štvrťroku tohto roka so stratou 53,381 mil. eur. Negatívny výsledok oproti tomu istému obdobiu minulého roka prehĺbili takmer devätnásťnásobne. Vlani v prvom kvartáli vykázali stratu 2,824 mil. eur.

Celé znenie...

Sviatoční cestujúci zaplatia za vlak viac

Od konca leta budeme zrejme na železnici cestovať drahšie. Ceny lístkov sa majú zvýšiť až o 10 percent. O 2,18 eura poskočia aj príplatky na IC vlaky, ktoré jazdia medzi hlavným mestom a Košicami. Prudké zdraženie postihne najmä cestujúcich, ktorí využívajú železničnú dopravu len príležitostne. 

Celé znenie...

Historický vlak má spropagovať alternatívu cestnej dopravy

Spropagovať železničnú dopravu ako alternatívu cestnej dopravy v kopaničiarskom regióne je hlavným cieľom dvojdňovej jazdy historického vlaku z Bratislavy do Myjavy a späť.

Celé znenie...

Body pre širokorozchodnú

V čase, keď sa v EÚ revitalizuje železničná doprava ako najperspektívnejšia a najekologickejšia časť verejnej dopravnej infraštruktúry, minister dopravy Ján Figeľ vyhlásil na Slovensku jej útlm. Rušia sa regionálne spoje a tri slovenské železničné spoločnosti majú postupne prepustiť 5-tisíc zamestnancov. Vláda tomu hovorí ozdravenie vysoko zadlžených železníc.

Celé znenie...

Do Jemnice bude během prázdninových víkendů opět jezdit vlak

Jemnice (Třebíčsko) - Mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi na Třebíčsku bude během letních prázdnin o víkendech obnovena železniční doprava. Provoz na jednokolejce, která patří mezi technické památky, skončil v závěru loňského roku kvůli ztrátovosti. Náklady na víkendový prázdninový provoz dosáhnou přibližně 220.000 korun. Dopravu zajistí Jindřichohradecké místní dráhy. ČTK to řekl místostarosta Petr Novotný (SNK Mladí za rozvoj Jemnice). 

Celé znenie...

Vlaková cenová revolúcia prinesie zdraženie i zľavy

Zvýšenie základného cestovného na železnici by mohlo dosiahnuť desať percent. Zdraženie sa však bude týkať najmä tých cestujúcich, ktorí používajú vlaky príležitostne a kupujú si jednorazové lístky. Ľudia, ktorí cestujú aspoň desaťkrát do roka alebo častejšie, majú získať viac zliav. Pravidelným pasažierom chcú železnice ponúknuť ešte výraznejšie bonusy ako v súčasnosti. Potvrdili to predstavitelia ministerstva dopravy.

Celé znenie...

Prechádzaním cez koľajnice Popradčania riskujú život

V okolí železničnej zastávky Poprad – Spišská Sobota zaznamenali železnice za posledných osem rokov až deväť zrážok človeka s vlakom. Neďaleko koľajníc stojí kríž. Popradčania napriek tragédii nepoužívajú podchod, ale prechádzajú cez koľajnice.

Celé znenie...

Šok na stanici v Banskej Bystrici: Zo stropu viseli ľudské telá!

Ľudia visiaci zo stropu v rukách držali tašku s nákupom, kabelku či kufor. Takýmto nezvyčajným spôsobom chcel mladý umelec prekvapiť ľudí v ich bežnej každodennosti a zdá sa, že sa mu to podarilo.

Celé znenie...

Cargo v prvom kvartáli znížilo stratu o 62,5 %

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. hospodárila v prvom štvrťroku tohto roka so stratou 8,76 mil. eur, keď ju medziročne znížila o 62,5 %. V rovnakom období minulého roka nákladný železničný prepravca vykázal stratu 23,34 mil. eur. Vysoko zadlžená štátna firma dosiahla v prvom kvartáli prvý raz po troch rokoch prevádzkový zisk 11,56 mil. eur, pričom pred rokom ešte vykázala prevádzkovú stratu 4,34 mil. eur. Spoločnosť znížila náklady o 36 mil. eur.

Celé znenie...

Sporné zmluvy považuje rezort dopravy za uzavretú vec

Ministerstvo dopravy pri opätovnom preverení zmlúv, uzavretých pred sprísnením podmienok verejného obstarávania, nezistilo porušenie zákona ani etiky. Spochybnená nie je podľa rezortu ani účelnosť týchto zmlúv a nepotvrdila sa ani kritika exministra dopravy, že zmluvy boli rozdelené s tým istým predmetom zákazky. 

Celé znenie...

Regióny sa obávajú ďalšieho rušenia spojov, železnice to vylúčili

Mesiac po zrušení viacerých spojov na regionálnych železničných tratiach sa začína hovoriť o ďalšej vlne rušenia.

Nový cestovný poriadok začne platiť v polovici decembra, o jeho podobe rokovali zástupcovia Železničnej spoločnosti Slovensko s podnikmi SAD a predstaviteľmi samospráv Trenčianskeho a Žilinského kraja. Posledné zo série týchto rokovaní sa uskutočnilo včera v Novom Meste nad Váhom.

Celé znenie...

Cestovné na železnici zdražie v lete o desatinu

BRATISLAVA. Za cestu rýchlikom z Bratislavy do Prievidze dnes zaplatíte sedem eur a tridsať centov. Koncom leta by to už mohlo byť zhruba osem eur. Zdražovanie o 10 percent ohlásilo ministerstvo dopravy.

„Náklady prevyšujú zisky, ceny cestovného neboli upravované sedem rokov, medzi­ tým nielen inflácia, ale aj niektoré zásadnejšie komodity, ktoré sú súčasťou každodenného vývoja dopravy, výraznejšie vzrástli, a preto hovoriť o cenách je logické,“ zdôvodnil zvýšenie cien minister dopravy Ján Figeľ (KDH).  

Celé znenie...