Dopravné správy

Lístky na vlak kúpime aj cez mobil

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) chystá zavedenie bezdrôtového internetu do niektorých vlakov, ako aj predaj cestovných lístkov prostredníctvom mobilných telefónov. Spoločnosť preto hľadá záujemcov na predkladanie nehonorovaných návrhov projektových riešení oboch spomínaných služieb.

Celé znenie...

Pripravujú sa nové cestovné poriadky, bez odborárov

Príprava nových cestovných poriadkov je účelom dnešného pracovného stretnutia zástupcov Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK), Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Slovenskej autobusovej dopravy, starostov a primátorov v Novom Meste nad Váhom.

Celé znenie...

Zlepšenie hospodárenia v ZSSK Cargo je podstatné, nie kozmetické

Výsledky hospodárenia štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) sú podľa šéfa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jána Figeľa (KDH) "zásadne odlišné od toho, čo bolo predtým".

Celé znenie...

Železničnú spoločnosť Cargo staviame na nohy

Bratislava - Štátna Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) dosiahla v prvom štvrťroku prevádzkový zisk 12 miliónov eur, čo je prvýkrát plusový výsledok od roku 2008. "Vďaka ozdravným krokom v Cargu je situácia v tejto firme stabilizovaná. Chcem však zdôrazniť, nie vyriešená," povedal na dnešnej tlačovej konferencii šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).

Celé znenie...

Cestovné na železnici má stúpnuť koncom leta približne o 10 %

Cestujúci na železnici by mali od konca tohto leta zaplatiť viac na cestovnom, a to približne o 10 %. Nepôjde však o lineárne zvýšenie cien, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) majú totiž na žiadosť ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) pripraviť novú cenovú politiku, obsahujúcu nové produkty či typy zliav.

Celé znenie: http://www.aktuality.sk/clanok/188043/cestovne-na-zeleznici-ma-stupnut-koncom-leta-priblizne-o-10/

Klid jako nová služba ČD

České dráhy zavádějí na svých vlacích v Ústeckém kraji zóny klidu. Speciálně vyčleněný vagon má zajistit klidné cestování. Bez hlasitého hovoru, mobilních telefonů... Má to ale háček, zóny budou ve vlacích Regionova, které jsou samy o sobě hlučné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Je projekt odsunu brněnského nádraží životaschopný?

Zdá se, že někteří politici jakoby žili v jiném světě, na rozdíl od mnohých občanů. Příkladem může být plán odsunout brněnské nádraží ze strategicky výhodné centrální polohy města, odkud by lidé měli blízko jak do staré části, tak do nové. Přestože v říjnu 2004 téměř 85 procent účastníků referenda hlasovalo pro zachování nádraží v centru a v září 2007 odborná multikriteriál ní analýza doložila dopravní, finanční a provozní výhodnost této polohy, většina politické reprezentace města, zejména ČSSD s dnes již bývalým stínovým ministrem dopravy Romanem Onderkou, jako by byla hluchá a slepá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombardier zvýšil zisk

Kanadská strojírenská společnost Bombardier zvýšila v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk o 13 procent na 220 milionů dolarů (3,7 miliardy korun). Oznámila to dnes firma, která je největším producentem civilních letadel na světě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňské tramvaje se mohou jen plížit

Plzeňská tramvajová doprava má velký problém, hrozí jí kolaps. Kolejiště v sadech Pětatřicátníků, konkrétně v místech křížení tramvajových linek, je totiž v kritickém stavu a současné letní teploty, kdy se koleje rozpínají, situaci jen zhorušují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vítkovský tunel konečně žije druhým životem

Cyklistům se (...) konečně otevřela cyklostezka vedoucí bývalým železničním tunelem pod Vítkovem. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Tomáše Drvoty už z trasy zmizely všechny betonové zátarasy, dělníci dnes osadili dopravní značky a připojili osvětlení v tunelu i na zbytku trasy. Povolení doposud měla jen část cyklostezky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňská karta dělá ve vlacích problémy

Ani nabitá Plzeňská karta neochrání cestující v příměstských vlacích od zbytečné byrokracie. Stačí, aby průvodčímu nefungovala čtečka nebo karta nešla načíst, a problém je na světě. Průvodčí bude totiž vyžadovat papír dokládající, že je karta skutečně nabitá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky ICE jubilovaly

Bílé vlaky s šípovitým čelem jsou dnes neodmyslitelnou součástí železnice v Německu i ve většině států s ním sousedících. Jednotky známé jako ICE (Intercity Express) mají brzy začít jezdit i do Londýna. Nejstarší z nich mají za sebou už docela dlouhý život. První rychlovlak ICE totiž vyjel 2. června 1991 v 5:53 z nádraží v hamburské čtvrti Altona do Frankfurtu nad Mohanem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Díky duchapřítomnosti strojvůdce nedošlo k tragédii

Do kabiny lokomotivy usedá již pětadvacet let. Za tu dobu najezdil statisíce kilometrů. Na letošní březnovou jízdu z Prahy do Brna však osmačtyřicetiletý strojvedoucí Rostislav Martinek z Boskovic nikdy nezapomene. Ve stočtyřicetiki­lometrové rychlosti totiž praskla na jeho soupravě rychlíku Slavkov 867 obruč kola. Díky duchapřítomnosti strojvůdce nehoda neskončila tragédií. Použil rychlobrzdu a vlak po několika stech metrech ubrzdil.

Rozhovor s ním najdete na této stránce.

ZSSK plánuje od cestujúcich inkasovať viac peňazí

Zvýšenie základného cestovného na železnici by mohlo dosiahnuť desať percent. Zdraženie sa však bude týkať najmä tých cestujúcich, ktorí používajú vlaky príležitostne a kupujú si jednorazové lístky. Ľudia, ktorí cestujú aspoň desaťkrát do roka alebo častejšie, majú získať viac zliav. Pravidelným pasažierom chcú železnice ponúknuť ešte výraznejšie bonusy ako v súčasnosti. Potvrdili to predstavitelia ministerstva dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chybí sociální dialog i dopravní koncepce

Programová konference OSŽ delegovala pravomoci na Ústředí OSŽ, to v pondělí 6. června pravděpodobně rozhodne, jak dál: zda stávka, či nikoliv. Zatím to vypadá na první možnost. Alespoň to tak vyplývá z prohlášení OSŽ a Federace strojvůdců, v němž oba svazy požadují po vládě, aby stáhla připravené sociální a zdravotní zákony předložené do Parlamentu ČR a znovu je důkladně projednala na tripartitě. Ztotožňujete se s těmito názory, a kdyby ke stávce došlo, připojíte se?

Odpověď na tuto i další otázky najdete na této stránce.

Ministrom prezentované zadlženie Carga je zavádzaním

Štátne Cargo Slovakia dosiahlo v prvom kvartáli prevádzkový zisk 12 miliónov eur, čo je prvýkrát plusový výsledok od roku 2008. "Vďaka ozdravným krokom v Cargu je situácia v tejto firme stabilizovaná. Chcem však zdôrazniť, nie vyriešená," povedal šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje s nápisem wi-fi přibývají

Další dvě pražské tramvaje nabízejí ode dneška cestujícím bezplatné připojení na internet. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci společnosti Škoda Transportation, v jejichž vozech ForCity (15T) je připojení k dispozici. Celkem tak po Praze jezdí tři soupravy s wi-fi připojením, jednu už dříve zprovoznil pražský dopravní podnik na lince 17.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pavel Kravec strojvodcov nevydieral

Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavel Kravec odmieta akékoľvek tvrdenia, že by na stretnutí pred štrajkom v piatok 27. mája strojvodcov nútil podpisovať nejaké listy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet na trase Praha - Ostrava levnější nebude

Konkurence začne České dráhy trápit už v září. Na koleje totiž vyjede první žlutý soukromý rychlík. Pendlovat bude na trase Praha–Ostrava. Majitel Student Agency Radim Jančura to exkluzivně potvrdil České televizi. Dosud se spekulovalo, že Jančura vlaky vypustí na železnici do konce roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav očakáva pokles tržieb z prác na Slovensku

Spoločnosť Doprastav, a.s. v minulom roku znížila tržby o 14 % a vykázala čistý zisk 1,9 mil. eur, čo je medziročne menej o 85 %. Prevádzkový zisk firmy sa znížil o 78 % na 3,47 mil. eur. V tomto roku Doprastav očakáva prepad tržieb z domácich zákaziek zhruba o 15 %, tržby z prác v zahraničí chce však zvýšiť na 230 mil. až 250 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.