Dopravné správy

Vagonka MSV Metal Studénka je v insolvenci

27.5.2011 - Vagonka MSV Metal Studénka, člen rumunské skupiny International Railway Systems (IRS), je ode dneška v insolvenčním řízení. Další podniky koncernu se také ocitly v insolvenci, propustily již všechny dělníky. Předběžným správcem byl stanoven Ivo Šotek. Vyplývá to z inslovenčního rejstříku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

5 000 železničiarov odíde do dôchodku lebo na pracovný úrad

Štrajk bol úplne zbytočný, železnice nemajú inú šancu než rušiť spoje a prepúšťať. (...) V troch štátnych železničných spoločnostiach, ktoré spolu zamestnávajú okolo 30 000 pracovníkov, by malo začiatkom roka 2014 pracovať už iba 25 000 ľudí. Z 5 000 prepustených časť odíde prirodzene do dôchodku a majú po probléme. Tých, čo jednoducho prepustia, vraj zachráni nový vládny program, ktorý im má pomôcť prekvalifikovať sa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradeckou MHD nečeká nic dobrého

Radnice stotisícového Hradce Králové uvažuje o zdražení jednotlivého jízdného v městské hromadné dopravě až o 20 procent. Důvodem je rostoucí cena nafty a očekávaná letošní ztráta městského dopravního podniku ve výši 13 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD - Čekáš dlouho? Čekej dál, času dost!

Honzíkova cesta. Tak to je asi nejidiličtější cesta vlakem mého dětství. Bohužel pouze v knize, nikoli v reálu. Monopol Českých drah na provozování drážní dopravy na Jižní Moravě se stále drží. Proč pouštět dalšího dopravce na trh? No, možná i proto, aby se České dráhy vzpamatovaly a něco se sebou dělaly!

Celé blogování (jedno z mnoha podobných) proti Českým drahám najdete na této stránce.

Nymburk oživí nádraží a přestaví prostor před ním

Prostor před nymburským hlavním nádražím čeká rekonstrukce. Město ho chce odkoupit od Českých drah, kterým zatím patří, nahradit stávající autobusové nádraží moderním terminálem propojeným s nádražní budouvou a vytvořit nové parkoviště. Současně chce město pomoci drahám s hledáním nájemníků do prázdných komerčních prostor nádražní budovy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničáři ČR vyhlásí zítra stávku

Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek v neděli v otázkách Václava Moravce uvedl, že v pondělí vyhlásí stávku železničářů. Udělá to kvůli reformám a rozpočtu na příští rok. Důvodem je tvrdý postoj ministra financí Miroslava Kalouska. Kalousek taky řekl, že pokud neprosadí ve vládě plány na úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard korun, tak z vlády odejde.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Boj o regionální vlaky není zdaleka u konce

V pátek 20. května proběhlo další zasedání tripartity. Jaký měla průběh? Pocítili jste ze strany vlády větší vstřícnost k požadavkům odborů?

Kalouskův ústupek ve věci financování regionální železniční dopravy sice řeší situaci v letošním roce, ale pro další roky zůstává otázka stále otevřená. Kdy začnete jednat o řešení pro další roky a jaké budou Vaše požadavky? 

Odpověď na tyto i další otázky najdete na této stránce.

Paraglidista přistál na lanovce. Jako...

Sníh pod vyhřívanou lanovkou z Červené Vody na Bukovou horu už dávno roztál, ale i v téměř letním počasí se v areálu mohou dít věci. Třeba se může zamotat paraglidista s padákem do konstrukce lanovky při plném provozu. Právě to ve středu nacvičovali záchranáři.

Celou zprávu s fotogalerií najdete na této stránce.

Změny ve vedení libereckého dopravního podniku

Nové vedení Liberce v úterý vyměnilo členy představenstev a dozorčích rad, v nichž má město majetkový podíl. Po odvolání primátora Jana Korytáře a odchodu Změny pro Liberec z vedení radnice byli její členové nahrazeni lidmi z ODS. Podle opozice se jedná o čistku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Vysočině by chtěli VRT

Minulý týden se rozvířila debata o vybudování vysokorychlostní železniční trati, která by spojila Prahu s Brnem. Cesta z Vysočiny do hlavního města by tak netrvala ani hodinu. Lidé v Havlíčkově Brodě by rychlejšími a útulnějšími vlaky jezdili rádi, moc tomu ale nevěří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejdelší tramvajové stoupání očima řidiče

Na tramvajové trati Hlubočepy - Sídliště Barrandov najdete dva tramvajové podjezdy, dvě tramvajové estakády a dvě měnírny či dilatační zařízení umožňující posun kolejnic až o 40 centimetrů. A aby to nebylo málo, je tato trať i nejdelším tramvajovým stoupáním v zemi.

Celý článek s videem najdete na této stránce.

Česko zrekonstruovalo jinou trať, než chtěli Němci

Na česko-německé hranice přijede po čerstvě modernizované trati elektrický rychlík, přepřáhne a dále na západ už pokračuje po příhraniční lokálce tažen dieselovou lokomotivou. Tak vypadá přejezd česko-německých hranic po dokončení třetího tranzitního koridoru. Tedy trati, která měla usnadnit cestování do ciziny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brněnská havarovaná vozidla MHD zkoumá DI

Tramvaj, která se v pondělí srazila s trolejbusem v brněnské čtvrti Černá Pole, podle zjištění Drážní inspekce žádné závady neměla. Při nehodě zemřel jeden člověk, další byli zraněni. "Dokončili jsme technickou kontrolu tramvaje a nenalezli jsme žádnou závadu. Tramvaj byla v pořádku," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Drážní inspekce Martin Drábek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Převod od ČD k SŽDC by neměl zaměstnance poškodit

Na svém jednání 19. května 2011 členové Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., v úvodu vyslechli informace ředitele personálního odboru SŽDC, s. o., Ing. Bakaláře o tom, jaký je stav příprav na převod zaměstnanců řízení provozu od 1. 7. 2011 ke státní organizaci SŽDC. K němu je podle Ing. Bakaláře k připomínkování připraveno komplexní opatření NGŘ pro provoz Ing. Kadlecem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravnímu podniku Ostrava hrozí stávka

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava (DPO) budou od 1. června stávkovat. Požadují navýšení průměrných platů o osm procent. Firma ale nabízí jen tři procenta. Přesný rozsah omezení dopravy ve městě ještě není znám. Stejně tak není určen ani konec protestu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda i Bombardier vidí problém na druhé straně

Kanadsko-německý strojírenský gigant Bombardier je ochoten jednat s plzeňskou Škodou o mimosoudním vyrovnání sporu, který minulý týden vyvrcholil soudním zadržením plzeňské lokomotivy během homologačních testů v Rakousku. Bombardier a Škoda se právě v Rakousku soudí o vzájemné pohledávky. Kanadská společnost chce peníze za vypovězení smlouvy o licenční výrobě lokomotivy Bombardier v Plzni, Škoda zase chce odškodné za nenaplněnou licenci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Příbuzní obětí ze Studénky stále čekají na odškodnění

Ačkoli od tragické železniční nehody ve Studénce uplynuly téměř tři roky, příbuzní osmi jejích obětí stále čekají na řádné odškodnění. Jak zjistili Reportéři ČT, od Českých drah zatím pozůstalí dostali pouze zákonem stanovené minimum – 240 tisíc korun. Lidé, kteří ztratili své nejbližší, ale chtějí mnohem víc. Dráhy sice od počátku mluví o široké pomoci obětem a jejich blízkým, ale ve skutečnosti se s nimi soudí. Chtějí mít nárok poškozených lidí podepřený soudními verdikty. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského může dopravce s rozsudky v ruce snáze vymoci peníze od firem, které most opravovaly a nehodu způsobily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

So štrajkom boli spokojní odborári aj zamestnávatelia

Ďalší štrajk rušňovodičov nasledovať nemá. To je pre pasažierov po dnešku najdôležitejšia správa. Rozhádaní odborári a zástupcovia štátnych železníc sa dohodli aspoň na tomto po niekoľkých dňoch sporov a protichodných informácií, kto komu čo sľúbil a nesplnil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Třetí „Jánošík“ doputoval do svého kraje

Na základě výběrového řízení uzavřeného v roce 2008 realizuje společnost Škoda Vagonka dodávku 10 kusů třívozových elektrických jednotek řady 671 pro dopravce Železničná spoločnosť Slovensko. Jednotky jsou podobné konstrukce jako české soupravy řady 471, základní odlišností je dvousystémové provedení pro provoz na napájecích soustavách 3 kV DC a 25 kV 50 Hz AC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné spoločnosti budú chcieť náhradu škody za štrajk

Slovenskí rušňovodiči dnes popoludní uskutočnili hodinový štrajk proti úsporným opatreniam a prepúšťaniu na železnici. Doprava napriek tomu úplne paralyzovaná nebola, podľa údajov správcu železničnej infraštruktúry ŽSR sa na štrajku zúčastnili strojvodcovia z približne 40 až 50 percent vlakov osobnej dopravy. Od protestu už skôr odstúpili dispečeri a výpravcovia. Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) varoval, že železničné spoločnosti si môžu vymáhať škody.

Celú správu nájdete na tejto stránke.