Dopravné správy

O VRT do Německa by se mělo rozhodnout ještě letos

Železnice v České republice zaostává o 50 let. Dosud není dokončena ani modernizace původních koridorů. Zbytek Evropy i světa přitom mohutně investuje do rychlovlaků a vysokorychlostních tratí. Ty se mají v Česku podle magazínu E15 objevit nejdříve za 10 let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vězněná Škoda 109E na fotografiích

Ve čtvrtek v Rakousku zabavená lokomotiva Škoda 109E je stále i po opakovaných urgencích nezapečetěna. Na žádost Bombardieru byla na základě předběžného opatření odtažena na nádraží soukromého dopravce. Shodou okolností má ve stejném areálu servisní místo i Bombardier. Škoda Transportation se k lokomotivě nemůže dostat a nemá jakoukoliv kontrolu nad pohybem kolem ní, protože je v uzavřené hale. Škoda Transportation odmítá slova Bombardieru o existenci nabídek na přátelské mimosoudní vyrovnání.

Více informací najdere v tiskové zprávě výrobce, který zaslal také připojené fotografie z 19.5.2011:

Železniční odboráři konferovali o programu

„Jsme v situaci, kdy vláda navrhuje zákony, které nás poznamenají na dlouhé desítky let dopředu, co se týká důchodové oblasti. Jsme v situaci, kdy se opět objevují útoky na benefity zaměstnanců včetně režijních jízdenek, jsme v situaci, kdy vláda chce reformovat i zákoník práce, daně a další oblasti. Ptáte se nás, jak na to budeme reagovat. Víte, že 21. května bude v Praze odborářská demonstrace, vyzýváme k účasti na ní, ale obáváme se, že tato demonstrace nebude pro vládu dostatečnou výstrahou.“

Těmito slovy uvedl předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša Programovou konferenci OSŽ, svolanou na úterý 17. května do hotelu Olšanka v Praze. Na jednání bylo pozváno 151 delegátů, zúčastnilo se 108 zástupců (72 %) a 10 hostů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S poníkem do vlaku ne!

Pokladní na vlakovém nádraží ve Wrexhamu ve Walesu se zřejmě nestačil divit, když ho u okénka muž v klobouku požádal o lístek pro svého poníka. Nenechal si vymluvit, že poníci do vlaku prostě nesmějí. Lístek nakonec nedostal, a tak musel i se svým zvířecím kumpánem odejít po svých.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba koridoru vyvolala protesty

V Českých Budějovicích protestují někteří lidé proti stavbě koridoru a chtějí ji zastavit. Při noční práci stavitelů se jim těžko žije a navíc se na domech v okolí začaly objevovat praskliny. Za noční směny se firma tamním obyvatelům omluvila, ale praskliny v domech podle ní s výstavbou nesouvisejí. Práce tedy pokračují dál. Spor proto řeší policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Drzost sprejerů nezná mezí

Mimořádně aktivní sprejeři řádí na Blanensku. Už několik měsíců zaměstnávají policii i železničáře. V zastávce Dolní Lhota dokonce jeden z nich držel schválně otevřené dveře, aby se vlak nemohl rozjet. A jeho pět kamarádů se činilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD jezdí nejpřesněji na jaře a na podzim

Pokud jste jeli v dubnu vlakem, měli jste podle oficiální statistiky Českých drah 91procentní pravděpodobnost, že se do svého cíle dostanene včas. A 93procentní pravděpodobnost, že pokud nastane zpoždění, nebude větší než pět minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regionálnu dopravu čakajú ďalšie škrty

Prímestskú dopravu v regiónoch čakajú ďalšie škrty. Výskumný ústav dopravný už zistil, že vyťaženosť autobusov je takmer taká žalostná, ako je to pri vlakoch. Napríklad v Žilinskom samosprávnom kraji sú naplnené len na 30 percent. „Predpokladám, že percentuálne to bude vychádzať vo všetkých krajoch rovnako. Výrazné rozdiely tam nebudú,“ tvrdí Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného v Žiline. Vlaky sú ešte horšie...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kudy vést česko-bavorský koridor?

Modernizace trati z Plzně do Chebu byla necelé dva týdny po faktickém ukončení prací dovršena i formálně. Původní jednokolejka je nyní zčásti dvoukolejná, traťová rychlost se zvýšila až na dvojnásobek. Od příštího roku budou rychlíky mezi Chebem a Plzní jezdit asi o čtvrt hodiny rychleji a po dokončení navazující rekonstrukce trati z Plzně do Prahy bude snazší i spojení jižní části Karlovarského kraje s hlavním městem. Zda se však plzeňsko-chebská trať opět stane i součástí nejdůležitějšího železničního tahu z Česka na západ – tak jako před zahájením rekonstrukce a výluk – není jisté.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V rezorte dopravy nezákonne delili zákazky

Bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) si myslí, že pod vedením ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) sa v rezorte obchádza zákon. Tesne pred sprísnením zákona o verejnom obstarávaní zadalo ministerstvo viacero priamych zákaziek, tvrdí Vážny. Ide o zadania do 31. marca, keď bolo ešte možné zadávať zákazky do 30­tisíc eur priamo. Po novom je to len 10­tisíc eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Most a Litvínov mohou přijít o tramvaje

Až v zastavení tramvajové dopravy na Mostecku může přejít spor komunálních politiků v Litvínově. Stotisícové dvojměstí s Mostem obsluhuje společná firma, z níž se ale Litvínovští rozhodli odvolat jediného člověka se způsobilostí pro provozování drážní dopravy. Může se stát, že od konce června nebudou jezdit tramvaje...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bývalý minister dopravy zanechal po sebe veľa neporiadku

Hlavný radca ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Marián Kolník, ktorý je v tejto funkcii od júla minulého roka, tvrdí, že bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) zanechal po sebe veľa neporiadku a súčasný minister dopravy Ján Figeľ (KDH) priniesol novú kultúru slúžiaceho lídra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kalousek nakonec krajům zaplatí. Snad...

Ministr financí Miroslav Kalousek dotace na regionální vlakovou dopravu letos nakonec neomezí. Částečně tak ustoupil železničním odborům, které kvůli snížení dotací zvažují v rámci tří týdnů demonstraci. Příspěvek se má podle ministra Kalouska snižovat až příští rok, a to o 600 milionů na dvě miliardy. Zbytek peněz pak musí kraje najít samy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Také železnice dávají vydělat anonymním firmám

Šestnáct firem získalo v posledních třech letech veřejné zakázky za víc než 18 miliard korun. Všechny spojuje jedna věc – neprůhledná vlastnická struktura. Takzvané akcie na majitele společnostem umožňují nezveřejňovat jména svých vlastníků. Existují po celém světě. Česká republika je však mezi vyspělými státy zřejmě jediná, kde firmy s akciemi na majitele fungují bez regulace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V dopravě hrozí stávka, jaká u nás ještě nebyla

Stávka v dopravě, která dosud nebyla. Jaroslav Pejša jako slabý vůdce železničních odborů, ustupující vládě. A k tomu možná ještě zemědělci na magistrále. Bývalý šéf OS železnic Jaromír Dušek ParlamentnímListům.cz nastínil, co by se v Česku mohlo udát začátkem léta. Bude prý pěkně horké.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombardier ke stroji Škoda 109E nemůže

Německo-kanadská skupina Bombardier nemá žádnou možnost přístupu k lokomotivě plzeňské Škody Transportation, kterou ve středu zabavili v rakouské Vídni soudní exekutoři, řekl v pátek Heiner Spannuth z Bombardier Transportation. Škodovka se obává, aby se know-how jejího nejnovějšího produktu, který je v Rakousku na homologačních testech, nedostalo do rukou konkurence.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Také Olomouckému kraji hrozí redukce vlaků

Olomoucký kraj neobdržel v květnu státní dotaci na financování železniční dopravy, kterou předává Českým drahám. Pokud se přístup státu nezmění, znamenalo by to v budoucnu omezení regionální železniční dopravy až o 40 procent, tvrdí kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR musí budovat vysokorychlostní tratě

České republice hrozí, že ji obejde evropská síť vysokorychlostních železnic. To by v důsledku znamenalo celkové zaostávání železniční dopravy v zemi. Na konferenci o uvažované výstavbě vysokorychlostních železnic to uvedl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. ČR by se proto měla nejpozději do dvou let přihlásit ke spolupráci na výstavbě vysokorychlostních tratí a jejich napojení na síť v sousedních zemích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trať do Netolic se krátkodobě vrátí vlaky ČD

Na základě objednávky soukomé společnosti JIP – Papírny Větřní, a.s., zajistí České dráhy jako osobní železniční dopravce vlakové spoje na trati České Budějovice – Netolice. Vlaky pojedou od pondělí 23. května do pátku 3. června v pracovní dny. Na všech spojích bude jezdit jednotka Regionova. Více informací a jízdní řád najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nádraží rozestavěné a odkládané - Vídeň a Brno

Už za tři roky se Vídeň dočká moderního vlakového nádraží, které denně odbaví přes tisíc vlaků. Co má Vídeň téměř na dosah, je pro její partnerské město Brno stále hudbou budoucnosti. Obě metropole hodlají v okolí nových nádraží vybudovat moderní čtvrti.

Celou zprávu najdete na této stránce.