Dopravné správy

Trať do hor si nedovolili zavřít ani komunisté

Vize a realita železničního provozu v Orlických horách se ostře rozcházejí. Zatímco jeden z ambiciózních projektů navrhuje propojit lyžařská střediska železničními tratěmi až pod sjezdovky, ve skutečnosti se může stát, že vlaky už brzy nebudou jezdit ani po těch tratích, které už v horách jsou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Vydříkem“ na Dětský den do Hluboké nad Vltavou

„Dětský den aneb Zdraví jako vášeň“ je název akce, která se koná v neděli 29. května při příležitosti Mezinárodního dne dětí. Pořadateli jsou Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, ZOO Ohrada Hluboká nad Vltavou, Hitrádio Faktor, společnost Borgis a České dráhy. Dětský den se uskuteční v Hluboké nad Vltavou a České dráhy tam vypraví z Českých Budějovic zvláštní vlak nazvaný „Vydřík“. Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Stávka na železnici může být v červnu

Odboráři budou případně schopni spustit své nátlakové akce na protest proti navrhovaným vládním reformách do několika hodin od jejich vyhlášení. S rozhodnutím o tom, zda přistoupí ke stávce, blokádě či jiným radikálním krokům, vyčkají zhruba do 10. června. Do té doby chtějí vyjednávat s vládou a možné protesty připravovat. (...)Podle šéfa Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši by se případná stávka mohla konat v červnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Začne železniční válka krajů?

Železniční trať z Konice na Prostějovsku do nedalekých Chornic je před zrušením. Místní lidé vlaky využívali k cestám do práce a do školy, nyní slouží především turistům. Sousední Pardubický kraj kromě toho plánuje zavření dalších tratí, které zasahují do Olomouckého kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo má první dvě lokomotivy Škoda 71Em

ŠKODA TRANSPORTATION dnes předala ČD Cargo první dvě modernizované dvousystémové lokomotivy 71Em. U plzeňského výrobce kolejových vozidel prochází celkem 30 těchto lokomotiv zásadní rekonstrukcí, která výrazně prodlouží jejich fyzickou i technologickou životnost. Součástí dodávky je homologace lokomotiv pro provoz v České republice, na Slovensku a Maďarsku. Více informací najdete v tiskové zprávě výrobce a v tiskové zprávě provozovatele.

Nové motoráky pro Pardubický kraj

České dráhy pokračují v plánech na modernizaci vozidlového parku regionálních spojů. V této souvislosti vypsaly mezinárodní soutěž na dodávku 9 kusů nových čtyřnápravových nízkpodlažních motorových vozů v hodnotě téměř půl miliardy korun. Ty jsou určeny pro provoz v Pardubickém kraji. Další podrobnosti naleznete v příloze.

České dráhy již uzavřely kontrakty na dodávky nových motorových vozů, motorových jednotek a elektrických jednotek pro téměř všechny regiony v České republice. Také v Jihomoravském kraji, který nevyužívá prostředky Regionálních operačních programů EU na modernizaci železničních vozidel, došlo k dohodě o nákupu 7 nových elektrických jednotek. Zadání pro mezinárodní soutěž na tyto soupravy se připravuje. Kromě toho pokračují průběžně od začátku roku dodáky souprav CityElefant pro přímětskou dopravu, modernizovaných motorových jednotek Regionova pro různé regionální spoje v Čechách a na Moravě a dalších typů vozidel.

České dráhy nyní investují do obnovy vozidel pro regionální i dálkovou dopravu rekordní částky. V loňském roce byly uzavřeny kontrakty v hodnotě téměř 10 miliard korun a v letošním roce byly zatím uzavřeny kontrakty v hodnotě přibližně 4,5 miliardy Kč. Již ve všech krajích České republiky jsou tratě, kde byly staré soupravy nahrazeny novými nebo modernizovanými. V některých regionech včetně Pardubického kraje jde dokonce o větší počet tratí. Tato zásadní změna v kvalitě regionálních spojů přišla po uzavření tzv. Desetiletých smluv na zajištění regionální dopravy.

Bárta tvořil svou suprestrategii zbytečně

Superstrategii bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) ministerstvo prý nepoužije. Uvedl to (...) ředitel odboru strategie MD Luděk Sosna. Některé podněty by se ale dle jeho slov mohly použít. Ministerstvo nyní pracuje na nové strategii GEPARDI II. pro rok 2014-2020, ta by měla zjistit, které stavby by měly pro Česko větší přínos a určit jejich prioritu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Homologace lokomotivy 109E jde do finále

Nové české rychlostní lokomotivy 109E budou homologovány pro německé, rakouské a české železnice do konce roku. Předpokládá to plzeňský výrobce Škoda Transportation. „Ten proces začal v roce 2005, takže zhruba čtyři pětiny schvalování máme za sebou a vše spěje do finále,“ řekl deníku E15 generální ředitel firmy Josef Bernard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V programe Doprava je 3 mld. €, na železnice iba 250 mil. €

Európska komisia by mala podľa premiérky Ivety Radičovej v júni schváliť použitie 79 miliónov eur z operačného programu doprava na diaľničný úsek Hričovské Podhradie - Strážov. Ako uviedla Radičová (...) na tlačovej besede po stretnutí s členom Európskej komisie zodpovedným za regionálnu politiku Johannesom Hahnom, Slovensko v Bruseli diskutuje o projektoch na diaľničné úseky Dubná skala - Turany, Hubová - Ivachnová, Jánovce - Jablonov, Fričovce - Svinica, Turany - Hubová spolu v sume za 1,5 mld. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kim junior si obrněným vlakem zajel do Číny. Nebo ne?

Nejmladší syn a nástupce severokorejského diktátora Kim Čong-un se vydal na svou první oficiální zahraniční cestu. Kráčí ve šlépějích svého otce Kim Čong-ila - do Číny odjel tajně obrněným vlakem a nikdo přesně nezná jeho program.

Celou zprávu najdete na této stránce. A doplňují informace pak zase na této.

Ve vozech ČD přibývají elektrické zásuvky

České dráhy rozšiřují počet spojů a vozidel vybavených elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení PC, mobilních telefonů a další drobné elektroniky. Zásuvky jsou nyní postupně instalovány také do 2. třídy souprav pendolino. První souprava pendolino je jimi vybavena a do konce roku budou vybaveny celkem 4 soupravy, další tři pak budou vybaveny zásuvkami v příštím roce. Zásuvky dostávají také právě modernizované vozy pro EC/IC vlaky a budou součástí dalších modernizací a dodávek nových souprav, které se připravují. Další podrobnosti o vozidlech a spojích vybavených elektrickými zásuvkami naleznete v přiložené tiskové zprávě.

V příloze naleznete také snímek modernizovaného vozu 2. třídy pro vlaky EC/IC, do kterých jsou právě instalovány zásuvky pro napájení drobné elektroniky cestujících. Tyto vozy jsou již postupně zařazeny do spojů na trase Praha - Ostrava a Praha - Brno - Slovensko - Maďarsko.

Dopravoprojekt zarába aj na projekte TEN-T

Spoločnosť Dopravoprojekt, a.s. v minulom roku hospodárila s čistým ziskom 2,27 mil. eur, jej výnosy medziročne vzrástli o 9,9 % na 23,12 mil. eur a náklady vo výške 20,84 mil. eur boli vyššie o 17,1 %. Z vlaňajšieho profitu firma vyplatí na dividendách 2,19 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Evropské železnice krizi přežily

Společenství evropských železnic a provozovatelů infrastruktury CER – SEŽ v dubnu zveřejnilo výsledky evropského železničního sektoru za loňský rok. Ve srovnání s rokem 2009 se podle něj v západní Evropě výkony nákladní dopravy zvýšily o 5,4 procenta, ve střední a východní Evropě dokonce o více než sedm procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Netolička“ ožila, na chvíli

Regionální železniční trať z Dívčic do Netolic, kterou pravidelné krajem objednané vlaky opustily v únoru, opět ožívá. Na náklady soukromých společností vypraví odpoledne České dráhy motorový osobní vlak z Českých Budějovic do Netolic a zpět. Tento pár vlaků bude v provozu v pracovní dny po následující dva týdny. Podle Papírny Větrní, která provoz vlaku zaplatila, bude železniční spojení Netolic s krajským městem stejně rychlé jako autobusové, navíc bude levnější. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Městské železniční tunely jako téma dne

Městské železniční tunely pro příměstskou a regionální dopravu se stávají nezbytnou výbavou mnoha evropských větších měst. Zejména od sedmdesátých let minulého století nastal velký rozvoj příměstské železniční dopravy, která je trasována skrze centra měst „městskými železničními tunely“. Železnice tak dopraví klienta z bydliště v příměstí či aglomeraci až do centra města. Klasická urbanistická struktura evropského města totiž není schopna prostorově ani ekologicky uspokojit potřeby mobility pouze individuální automobilovou dopravou.

Celý článek najdete na této stránce.

Ústecké hlavní nádraží má patrové parkoviště

Cesta autem do centra Ústí nad Labem je mnohem pohodlnější než byla včera. Auto totiž lze otevřít v čerstvě otevřených patrových garážích u hlavního nádraží. Sloužit mají především řidičům, kteří přivezou cestující k vlaku nebo potřebují rychle navštívit okolí železniční stanice. Za první dvě hodiny stání v garáži totiž zaplatí řidiči pouze pětikorunu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tramvaje budou jezdit podle nových návěstidel

Tradiční návěstidla, jejichž signalizací se řídí tramvaje, mohou brzy zmizet z ulic. Pražský dopravní podnik otestoval nové návěstidlo, které je větší, přesnější a navíc kromě dosud používaných signálů "volno" a "stůj" zavádí také signál "pozor". Jde o alternativu k oranžové pro auta, která upozorňuje na nadcházející změnu a dává řidiči možnost rozhodnout se, zda ještě projede nebo raději zastaví. Návrh na změnu legislativy, která by umožnila použít nové semafory pro tramvaje v řádném provozu, nyní posoudí ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šok: Brusel podpořil prodej starých pražců

Správci kolejí chtějí ve velkém prodávat použité železniční pražce. Ministerstvo životního prostředí je však proti a varuje, že škodí zdraví. Teď se ale do sporu vložila Evropská komise. Prodej pražců překvapivě podpořila. Češi se roky předhánějí, kdo železniční pražec lépe využije – někdo k ohraničení záhonku, jiní je využívají jako část střechy nebo třeba lavičku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak s 1 061 vagony vyjel z Litoměřic

Školáci z Litoměřic netradičně připomněli 102. narozeniny Angličana Nicholase Wintona, který v roce 1939 odvezl z Československa 669 převážně židovských dětí a zachránil je tak před transportem do koncentračních táborů. Školáci na jeho počest sestavili vlak s recyklovatelných materiálů, který se zapsal do České knihy rekordů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poprava lokálek na Pardubicku na dohled

Ze systému železniční dopravy na Králicku nejspíš zbude napřesrok jenom torzo. Na druhém vzájemném jednání se shodl Pardubický kraj s obcemi na nahrazení většiny vlaků autobusovými spoji. Na trati z Dolní Lipky do Hanušovic tak zřejmě nebude jezdit nic, místo vlaků objedná kraj autobusy na lince Králíky–Hanušovice. Na trati z Lichkova do Štítů zůstane zachován železniční provoz mezi Lichkovem a Moravským Karlovem. Místo stávajících vlaků do Štítů pojedou autobusy, další autobusové linky mají oblast propojit s Lanškrounem.

Celou zprávu najdete na této stránce.