Dopravné správy

140 let stará trať se změnila v moderní koridor

Téměř přesně 140 let poté, co byla dokončena za dob císaře Františka Josefa I. výstavba tratě z Plzně do Chebu, se toto železniční spojení dočkalo významné modernizace. V těchto dnech skončila pět let trvající přestavba na tranzitní koridor.

Celou zprávu s obrazovou dokumentací najdete na této stránce.

Jsou tramvaje ŠKODA For City předražené?

Zároveň s tím, jak v Praze citelně podraží jízdné v městské dopravě, nakupuje hlavní město 46 tramvají Škoda 15 T za cenu, která je o čtvrtinu vyšší než kvalitnější tramvaje, jež si pořizují západoevropská města. Kdyby Praha tyto předražené tramvaje nekoupila, ušetřila by jen letos 920 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výrobce reagoval na v článku uvedené dezinformace tiskovýcm sdělením.

Železniční jízdní řád možná razantně zeštíhlí

Krajské úřady začaly představovat své plány na omezení železniční dopravy v případě, že přijdou o státní příspěvky, ze kterých platí dopravcům část ztráty. Královéhradecký kraj oznámil, že pokud přijde o peníze, zruší skoro polovinu regionálních vlaků, provoz může zcela ustat například na horských lokálkách. Podobné záměry má také vedení Jihočeského kraje. Moravskoslezský kraj hrozí zrušením čtvrtiny regionálních vlaků obsluhujících jeho území.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Maturitní tablo se vozí v tramvaji

Na to, že každý rok z výloh obchodů vykukují tváře maturantů, jsou Brňané zvyklí. Od pondělí ale uvidí tablo i na méně obvyklém místě - v tramvaji. Své fotografie do jednoho vozu brněnského Dopravního podniku umístili studenti geodezie ze Střední průmyslové školy stavební v Kudelově ulici v Brně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Palác ČD stále neprodejný

České dráhy mohou dál vymýšlet, jak se zbavit svého paláce v Hybernské ulici, který už několik let nepoužívají. Ani na pátý pokus nikdo Sweerts-Šporkovský palác nekoupil, i když dráhy oproti poslední aukci slevily 40 milionů korun a nabízely ho za 260 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VRT mezi Pekingem a Šanghají před otevřením

Výstavba nejdelší vysokorychlostní železnice na světě jde do finále, na trati mezi Pekingem a Šanghají byly totiž zahájeny poslední zkušební jízdy. Čína považuje spojení mezi dvěma svými největšími městy za dosavadní vrchol při budování sítě vysokorychlostních železnic, která už nyní dosahuje délky osm a půl tisíce kilometrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ve východních Čechách se „optimalizuje“ o sto šest

„Optimalizovat“ se letos budou desítky spojů. V Královéhradeckém kraji hlavně autobusových, v Pardubickém vlakových. Je to takový newspeak, novořeč, jak by řekl vizionář George Orwell. Normální češtinou by se řeklo rušení spojů, východočeští politici si ale osvojili jiný tvar: optimalizace dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Týniště nad Orlicí si na peronizaci počká

Cestující na železničním nádraží v Týništi nad Orlicí už řadu let volají po pořádných peronech. Především starší či hendikepovaní mají problém nastoupit do vysokých vagonů. Jenže se jen tak nedočkají, nejdříve prý za tři roky. Přitom dělníci v minulém týdnu začali budovat nové prostranství před nádražím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Hané včera vzplály tři vlaky

V jediném dnu začalo v malé oblasti hořet ve třech vlacích. Na nádraží v Přerově vzplála lokomotiva rychlíku, který potom nabral hodinu zpoždění. V Olomouci na hlavním nádraží zase začal hořet vložený vůz starší elektrické pantografové soupravy a posléze také jeden vagon, který jel na mezistátním vlaku z Varšavy do Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

A to se má olomoucká jednotka hasičů SŽDC má zrušit.

Pendolino si zajelo na Karlovarsko

Rychlovlak Pendolino dorazil v sobotu do Karlovarského kraje. Jednalo se o mimořádnou jízdu. České dráhy rychlovlak vypravily po nedávno dokončené rekonstrukci železniční tratě Plzeň – Cheb na slavnostní zahájení letní lázeňské sezón v Mariánských Lázních.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Moravskoslezský kraj může přijít o čtvrtinu vlaků

Ačkoliv jednání mezi ministerstvem financí a zástupci krajů o snížení dotací na dopravu ještě ani neskončila, ministerstvo samotné už pozastavilo veškeré platby. Moravskoslezský kraj tak od začátku května nedostal z centrálních zdrojů na dopravu ani korunu. V případě, že stát dotace trvale omezí, hejtmanství bude nuceno zredukovat železniční dopravu v regionu až o čtvrtinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bárta se do vlády nevrátí

Premiér a předseda ODS Petr Nečas nepočítá s návratem exministra dopravy a neformálního šéfa Věcí veřejných (VV) Víta Bárty do vlády. "Myslím, že i pan Bárta ví, že jeho návrat není na pořadu dne," řekl Nečas v rozhovoru pro nejnovější vydání časopisu Týden. Zároveň se vyslovil proti odchodu ministra spravedlnosti a místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila z kabinetu. O Pospíšilovo křeslo mají zájem VV.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky ZSSK budú na seba zarábať samy

Slovenské InterCity vlaky medzi Bratislavou a Košicami budú pravdepodobne od decembra premávať bez peňazí od štátu. Štátny osobný dopravca ich bude vypravovať aj naďalej, ale budú si na seba zarábať samy, bez dotácií od štátu. Železničná spoločnosť Slovensko totiž podľa informácií Pravdy zvažuje, že tieto vlaky vyjme zo zmluvy, ktorú má so štátom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC se rozzlobila na RegioJet

Vyjedou nebo nevyjedou? Tak by mohla znít aktuální sázka cestujících na trati Praha–Ostrava. Od loňského prosince totiž figurují na této relaci v jízdním řádu nové spoje společnosti RegioJet, tedy železniční varianty známých žlutých autobusů. Jenže ani po půl roce platnosti grafikonu ještě nevyjel jediný žlutý vlak. Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která grafikon sestavuje, už došla trpělivost: do budoucna chce i za takové vlaky na papíře od provozovatelů zaplatit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavní město koupí 250 tramvají z Plzně

Výbor pro dopravu pražského zastupitelstva, jehož jste členem, navštívil v dubnu plzeňský závod Škoda Transportation, a. s.  Co bylo důvodem vaší návštěvy v tomto podniku?

Odpověď na první i následující otázky najdete na této stránce.

Pozrite, ako bude vyzerať nová tatranská lanovka

V Tatranskej Lomnici tento rok vybudujú novú odpojiteľnú osemsedačkovú lanovku s bublinami Buková hora. Prinášame jej technické parametre. Len pripomeňme, že prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici je akciová spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR). Medzi jej akcionárov patria ľudia z pozadia finančnej skupiny J&T a Poštovej Banky, podnikateľ Boris Kollár, drobní akcionári ai.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy v „přechodné“ demisi prý kecal v opilosti

Neformální šéf VV Vít Bárta v reakci na tajnou nahrávku pořízenou z jednání strany řekl, že byl opilý. Navíc podle členů strany bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí při nahrávaném jednání cíleně provokovala kolegy k tvrdým výrokům, sama prý také nahrávku pořídila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude generální stávka?

Mimořádné zasedání Ústředí OSŽ dne 9. 5. přijalo velmi radikální usnesení, kterým Odborové sdružení železničářů směřuje k vyhlášení stávky. Mezi odboráři to vře již delší dobu, co bylo tou poslední kapkou, která způsobila, že OSŽ došla trpělivost?

Odpověď na tuto a další otázky najdete na této stránce.

Na nové vlaky si Jihomoravané počkají

Sedmnáct nových vlakových souprav se bude od příštího roku prohánět Vysočinou. První z nich se na kolejích objeví už letos. Lidé v sousedním Jihomoravském kraji si ovšem na svezení vlakem odpovídajícím nárokům jedenadvacátému století počkají. Představitelé kraje totiž dali přednost nákupu nových tramvají pro město Brno.
"Jihomoravský kraj před čtyřmi roky rozhodl, že se zaměří na nákup tramvají. Jako jediný v republice. Modernizaci bychom museli zajistit na vlastní náklady," sdělila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Alpy protínají vysokorychlostní tratě

Až dva kilometry pod zasněženými vrcholky Alp se začínají protahovat v tzv. bázových tunelech čtyři hlavní železniční spoje severu a jihu Evropy. Lötschbergským (34,6 km dlouhým) již čtvrtým rokem projíždějí vysokorychlostní jednotky, prorážka 57 km dlouhého Gotthardského tunelu skončila loni v září, Francie buduje nový Mt. Cenis a Rakousko začíná ražbou přístupových štol 55,6 km dlouhého Brennerského tunelu.

Celý článek najdete na této stránce.