Dopravné správy

V Chotěboři rekonstruují nádraží

Koncem června, v době oslav 680 let existence města, by měl být dokončen v Chotěboři autobusový terminál spojený s rekonstrukcí budovy Českých drah. V současné době byly položeny na terminálu podkladové vrstvy a dělníci pracují na úpravách kolejiště. Podle tajemníka chotěbořského městského úřadu Jiřího Fišery pokračuje stavba podle harmonogramu a zdržení nehrozí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD nabízejí cestu „Motoráčkem za Permoníky“

České dráhy vypraví o sobotách 14. května, 18. června, 9. července, 6. a 20. srpna tématické jízdy „Motoráčkem za Permoníky“ historickým motorovým vozem řady M 131 „Hurvínek“. V rámci dvou limitovaných balíčků budou vypraveny zvláštní vlaky z Brna s odjezdem v 9:08 a ze Zastávky u Brna v 10:22. Cestující navštíví Muzeum průmyslových železnic s expozicí vozidel a projížďkou parní lokomotivou po úzkorozchodné trati, dále Stálou expozici hornické obce Zastávka a Muzeum hornictví a energetiky na oslavanském zámku. Součástí balíčku je i transfer autobusem mezi Zastávkou, Muzeem průmyslových železnic ve Zbýšově a Oslavany. V oslavanském zámku je možno poobědvat v Zámecké restauraci s výborným kvasnicovým Zámeckým pivem.

Celodenní jízdenka, zahrnující uvedený program, stojí 120 korun, děti od 6 do 15 let zaplatí polovinu. Jízdenky platí jen s bezplatnou místenkou, maximální počet cestujících v jedné skupině je 48. Předprodej jízdenek zajišťuje a informace poskytne ČD Centrum Brno hl.n., tel. 972 625 802, e-mail bno@cdcentrum.cd.cz.

Partnery akce jsou obec Zastávka, Mikroregion Kahan ve spolupráci se skupinou ČEZ, Muzeum průmyslových železnic a město Oslavany.

Železnice poškodili rozpočet

Hospodárenie štátu v tomto roku najviac zhoršujú nekryté výdavky súvisiace so železničnými spoločnosťami. Ich omeškaná revitalizácia, vytváranie nových a úhrada starých dlhov zvýši náklady štátu oproti predpokladom tohtoročného rozpočtu o 215,6 milióna eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy se ucházejí o PKP Cargo

České dráhy chtějí expandovat na polský trh nákladní dopravy. Generální ředitel drah Petr Žaluda serveru E15 potvrdil, že se národní dopravce zúčastní privatizace těsně nadpolovičního podílu v polské firmě PKP Cargo. Tendr vypsaly mateřské polské dráhy PKP v březnu, dnes je poslední termín pro podání předběžné nabídky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hokejové posily ČD pokračují

České dráhy zítra a v neděli maximálně posílí v souvislosti s MS v hokeji spojení mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.

Zítra (13. května) zařadíme pět dodatečných vozů do soupravy EC 273 Jaroslav Hašek (odj. z Prahy hl.n. v 9:39) a zajistíme tak zhruba o 400 míst k sezení více než obvykle (souprava bude mít mezi hlavními nádražími v Praze, Brně a Bratislavě celkem 14 vozů s kapacitou cca 800 míst). Pět posilových vozů v zadní části vlaku pojede z bratislavského hlavního nádraží do stanice Bratislava-Nové Mesto (příj. ve 14:30) v blízkosti stadionu, zbytek soupravy pojede standardně do Budapešti. Po skončení utkání vypraví ČD ve spolupráci s Železniční společností Slovensko mimořádný vlak zpět do ČR, odjezd bude z Bratislavy-Nového Mesta ve 20:43, příjezd do Brna ve 22:47 a do Prahy v 01:52.

Spojení mezi Prahou, Brnem a Bratislavou posílíme také v neděli 15. května, kdy budou hokejové týmy hrát o medaile. Konkrétní posily závisí na výsledcích české reprezentace. V případě, že se český tým probojuje do finále od 20:30 hod., fanoušci budou moci cestovat do Bratislavy vlakem IC 571 Zdeněk Fibich (odj. z Prahy hl.n. ve 12:39), který bude prodloužen z Břeclavi až do Bratislavy-Nového Mesta (příj. 17:37). Zpět do ČR by v takovém případě byl vypraven mimořádný vlak s odjezdem z Bratislavy-Nového Mesta ve 23:43 nebo z Bratislavy hl.st. ve 23:53 a zastávkami v Břeclavi (00:48), Brně hl.n. (01:33), České Třebové (02:53), Pardubicích hl.n. (03:37), Kolíně (04:05), Praze-Libni (04:44) a Praze hl.n. (04:52). Pokud by bojoval český tým od 16:15 hod. o bronzovou medaili, zavedou České dráhy mimořádná opatření, která budou podobná těm z pátku 13. května.

Ve všech těchto zmiňovaných vlacíh platí standardní mezinárodní jízdné. Fanouškům doporučujeme zejména zpáteční jízdenky City Star: z Prahy do Bratislavy a zpět stojí např. čtyři dospělé, společně cestující osoby 3070 korun (tedy 767 korun za jednu osobu pro oba směry). Jeden cestující přitom zaplatí 925 Kč.

Podrobnosti včetně jízdního řádu posilových vlaků a jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Čerpanie eurofondov na dopravu sa zrýchlilo

Čerpanie eurofondov z Operačného programu Doprava (OPD) sa výrazne zrýchlilo. Za uplynulých desať mesiacov stúplo takmer o sto percent. Kým na konci júna 2010 bolo z OPD vyčerpaných 11,3 percenta z vyčlenených peňazí, začiatkom mája 2011 to bolo viac ako 20 percent. Operačný program, ktorý patrí pod rezort dopravy, je medzi programami s najlepším čerpaním eurofondov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kalousek je škůdce veřejné dopravy

Strana zelených zásadně nesouhlasí s návrhem ministra financí Miroslava Kalouska na další snížení dotací pro osobní železniční dopravu, který fakticky ruší závazek, k němuž se stát přihlásil v roce 2010 v memorandu o financování regionální železniční dopravy mezi státem a kraji.

Celé stanovisko najdete na této stránce.

Pražská kolejová doprava oceněna. V Dubaji...

Pod záštitou Jeho Výsosti šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, viceprezidenta a vládce emirátu Dubaj a premiéra Spojených arabských emirátů, se v dubnu 2011 konal v Dubaji 59. světový kongres Mezinárodního svazu veřejné dopravy (UITP), kde projekt hlavního města Prahy získal cenu za oblast rozvoje městské kolejové dopravy a byl vyhodnocen jako nejpřínosnější v kategorii regionální cena střední a východní Evropy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na krkonošské sjezdovky tramvají nebo metrem?

Vozy pražského metra v Krkonoších nejsou tak bláznivá představa, jak by se mohlo zdát. V hlavách architektů a projektantů vznikají nápady, jako je cestování tramvají pod sjezdovky v Rokytnici nad Jizerou, trolejbusem na Mísečky či železnicí plnou tunelů do Pece pod Sněžkou a dál do Polska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Penodlino pojede do Mariánských Lázní

České dráhy vypraví v sobotu 14. května mimořádný spoj z Prahy do Mariánských Lázní. Jednotka Pendolino přiveze hosty a cestující na záhájení letošní lázeňské sezóny. Pro zájemce je připravena také prezentační jízda Pendolina z Mariánských Lázní do Chebu a zpět. Více informací včetně jízdního řádu najdete v tiskové zprávě.

Parním vlakem na oslavy 100. výročí Kašparova letu

U příležitosti víkendových oslav 100. výročí prvního dálkového letu v Čechách, který uskutečnil na trase Pardubice – Praha-Chuchle Ing. Jan Kašpar, vypraví České dráhy ve spolupráci s Národním technickým muzeem v sobotu 14. května 2011 parní vlak z Prahy do Pardubic a zpět. V čele vlaku pojede parní lokomotiva 464.102 „Ušatá“ z roku 1946. Zpáteční jízdenky na vlak budou zároveň platit jako vstupenky na letiště pod Kunětickou horou, kde proběhne Aviatický den. Jízdenky bude prodávat vlakový personál před odjezdem vlaku.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen naleznete v přiložené tiskové zprávě.

První parní víkend v Lužné přichází

Tuto sobotu a neděli 14. a 15. května vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou 498.022 „Albatros“ z Prahy do Lužné u Rakovníka, kde proběhne „První parní víkend“. Milovníci železniční historie mohou oba dva dny pokračovat tímto vlakem až do Žatce nebo vyrazit jiným parním vlakem, vedeným lokomotivou 354.195 „Všudybylka“, na krátký výlet z Lužné do Stochova. V areálu muzea bude v provozu parní motorový vůz Komarek, úzkorozchodná lokomotiva POLDI č. 7 a modelové kolejiště, ve Stochově bude otevřen prezidentský salonek Tomáše Garrigue Masaryka. Cestující s In-kartou nebo jízdenkami ČD mohou navštívit areál železničního muzea se slevou 20 %.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě a na plakátu.

Slovensko možno príde o stámilióny na železnicu

Slovensko má problém s pochybným tendrom na modernizáciu železníc za viac ako 200 miliónov eur. Súťaž prešetrujú súdy aj Európska komisia. Ak by sa musel tender vypísať nanovo, Slovensku hrozí, že príde o stámilióny eur z eurofondov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Koridorizace tratí je omyl?

Vlak zůstane i po dokončení všech plánovaných českých koridorů výrazně pomalejším dopravním prostředkem než automobil a autobus. Jak vyplývá z analýzy nevládního Centra pro efektivní dopravu (CEDOP), například po dokončení čtvrtého koridoru se cestující dostanou do Českých Budějovic vlakem za dvě hodiny, kdežto autem za hodinu a půl. Ještě výraznější je rozdíl třeba u Klatov, kde jízda autobusem potrvá hodinu a půl, zatímco vlakem pojede o hodinu déle. Do Plzně se přitom staví třetí koridor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK tvrdí, že ho rušenie vlakov mrzí

Mimoriadne zmeny v cestovnom poriadku železníc priniesli na plecia mnohých starostov obcí starosti. Nový grafikon platí presne týždeň a obmedzil spolu 339 spojov. ,,Máme problémy, ľudia sa na zrušené spoje sťažujú," opísal situáciu Ján Gutten, starosta obce Sklené v Žilinskom kraji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolínský zvedací most nechce Brusel dotovat

Evropští auditoři našli problémy v miliardové zakázce na zvyšování železničního mostu v Kolíně. Hrozí, že stát přijde o dotaci a bude muset hledat peníze jinde. Řada obcí tak kvůli tomu může zapomenout na klidnější život bez aut, protože na obchvaty nebudou peníze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česko by malo zlikvidovať železničné trate

Česko by vraj urobilo najlepšie, keby svoje železničné trate zlikvidovalo. Povedal v rozhovore pre internetový denník E15 riaditeľ mimovládneho Centra pre efektívnu dopravu Peter Šlegr. Sú to totiž stále trate, ktoré sa kľukatia, aby bolo zabezpečené čo najmenšie stúpanie pre slabo výkonné parné lokomotívy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo vypíše dluhopisy na 6 miliard

Dceřiná firma Českých drah, ČD Cargo, brzy začne vydávat miliardové dluhopisy. Dluhopisový program v objemu až šest miliard korun firmě na konci minulého týdne schválila Česká národní banka. ČD Cargo se tak zařadí po bok dalších státních firem, které si během krize začaly půjčovat na dluhopisovém trhu. Miliardové emise v posledních dvou letech upsaly České dráhy a Letiště Praha. Dráhy nyní finišují přípravu na emisi eurobondů až za 7,5 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestující napadají osádky vlaků stále častěji

Cestující napadli letos na železnici ve vlacích již v 28 osádek vlaků, tedy průvodčích nebo vlakvedoucích. Z toho 5 případů evidují České dráhy v Ústeckém kraji. Jde jenom o zlomek útoků, protože mnoho případů osádky vlaků nehlásí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD ve středu posílí kvůli hokeji spojení na Slovensko

České dráhy ve středu a v noci ze středy na čtvrtek posílí spojení z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Prahy o dva vozy. Posilové vozy budou zařazeny ve vlacích EC 273 Jaroslav Hašek Praha hl.n. odj. 9:39 hod. a s příjezdem do Bratislavy ve 13:51 hod. Opačným směrem bude posílen vlak EN 476 Metropol s odjezdem z Bratislavy ve 23:02 hod. a s příjezdem těchto přímých vozů do Prahy hl.n. na R 718 v 6:19 hod.

Cestující mohou ve směru do Bratislavy využít i další přímé spoje v průběhu dne. Vlaky EuroCity z Prahy přes Brno do Bratislavy jezdí ve dvouhodinových intervalech.
Pro návrat lze využít noční vlak Metropol a nebo následně ranní spoje včetně nejrychlejšího spojení vlakem SC Slovenská strela s příjezdem do Prahy v 9:42 hod. Tento vlak je však povinně místenkový a cestujícím, kteří se budou chtít vracet tímto ranním spojem, doporučujeme obstarání rezervace s časovým předstihem.

Ve vlacích platí obvyklé tarifní nabídky včetně zlevněných zpátečních jízdenek CityStar.