Dopravné správy

Seškrtání dotací krajům by poškodilo i České dráhy

"Pokud by se zrušily příspěvky státu krajům na železniční dopravu, mělo by to nedozírné následky," varoval Hašek. Podle nejhorších scénářů by se dopravní obslužnost mohla snížit až o 40 procent, což by pocítila většina obyvatel republiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Provoz londýnského metra omezí stávky

Zaměstnanci podzemní dráhy se vzbouřili po propuštění kolegů, kterých se vedení údajně zbavilo pro jejich odborářskou angažovanost. Přestože byli vyhozeni pouze dva lidé, chtějí zaměstnanci stávkovat až šest dní. Provoz londýnského metra omezí ve druhé polovině května a v červnu celkem šest dní stávek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krádeží na železnici přibývá

Malá vymahatelnost práva a mezery v legislativě jsou hlavní příčinou toho, že na zloděje barevných kovů není žádný metr. Pohled do policejních statistik je přitom alarmující. Počet krádeží ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na Přerovsku vzrostl téměř trojnásobně. Vyšetřovatelé v těchto dnech šetří krádež s rekordní výší škody: půl milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD získaly prozatímní rating

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service udělila Českým drahám, a.s., prozatímní dlouhodobý rating (P)Baa1. Přidělený rating je podmíněn úspěšným dokončením plánu Českých drah na posílení kapitálové struktury zajištěním dlouhodobého financování v minimální výši 7,5 mld. Kč.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Okleštěná regionální doprava má zalátat díry v rozpočtu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje, aby se státní dotace na regionální železniční dopravu redukovala v případě, že se kraje budou finančně podílet na zmírnění dopadů tohoto opatření. Kalousek to řekl při dnešním (tj. 6.5.) jednání s předsedou Asociace krajů ČR Michalem Haškem (ČSSD). Ten opětovně odmítl případné zrušení tohoto státního příspěvku a argumentoval jeho negativními dopady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Ostravou a Opavou propagačně za 10,- Kč

Za deset korun se mohou ve středu 11. května svézt zákazníci Českých drah na trati Ostrava střed – Opava. Nabídka je další z řady propagačních akcí ČD Promo, které dopravce pořádá postupně ve všech krajích. Cílem je umožnit lidem levně vyzkoušet výhody vlakového spojení a přesvědčit je, aby i napříště nechali auto v garáži a pro cesty do práce nebo do školy používali vlak.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Dopravní odbory připravují protesty

Koalice dopravních odborových svazů žádá o osobní setkání s předsedou vlády Petrem Nečasem. Odboráři s ním chtějí diskutovat o zastavení reforem, které považují za asociální. (...)  Na podporu svých požadavků jsou odbory připraveny zahájit razantní protesty včetně stávek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EK ulehčí cestování železnicí. Snad...

Zjednodušit cestování vlakem po Evropě má sjednocení údajů o jízdních řádech a cenách jízdného. Jednotný standard pro železniční dopravce připravuje Evropská komise, podle které jsou příprava cesty a nákup jízdenek na transkontinentální jízdy občas velmi komplikované. Jízdenky na trasy, na kterých se vlak běžně používá – zhruba do tisíce kilometrů, však jsou většinou bez problému dostupné už dnes, například není problém zakoupit v Praze jízdenku na vlak z Berlína do Kodaně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko širokorozchodnú financovať nebude

Širokorozchodná trať môže byť prínosom, ale Slovensko sa na nej nechce finančne podieľať. Uviedol to v stredu predseda parlamentu Richard Sulík po stretnutí s predsedom Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergejom Mironovom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sekyra Group proti zachování Nákladového nádraží Žižkov

Rozkladová komise ministerstva kultury, sestavená ministrem Jiřím Besserem, vydá v průběhu tohoto týdne své doporučení ve věci památkové ochrany Nákladového nádraží Žižkov. Konečné rozhodnutí poté závisí na ministru Jiřím Besserovi. Občanské iniciativy, které tlačí na zachování areálu nádraží, neberou v potaz, že by v takovém případě areál nešlo kvalitně revitalizovat. To potvrdila i známá architektka Eva Jiřičná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatravagónka prepúšťa

V popradskej továrni na výrobu koľajových vozidiel a podvozkov príde o prácu viac ako 50 ľudí. Spoločnosť Tatravagónka Poprad totiž koncom apríla doručila na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade oznámenie o hromadnom prepúšťaní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Plzeň - Cheb se otvírala dvakrát

Už podruhé během čtyř dnů se otevřela čerstvě opravená železniční trať z Plzně do Chebu. První obnovení provozu po mnohaleté rekonstrukci zhatil hned druhý vlak, který po trati projížděl. V jednokolejném úseku u Stříbra vykolejil jeden vagon a poškodil trať tak, že musela Správa železniční dopravní cesty vyměnit koleje a znovu opravit další infrastrukturu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK hľadá opravárske kapacity

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. predpokladá za vykonávanie medzidobých opráv osobných vozňov počas takmer jeden a pol roka zaplatiť 3,15 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.Poskytovanie uvedenej služby je plánované od 1. augusta 2011 do 31. decembra 2012, vyplýva z podmienok vyhlásenej verejnej súťaže.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka železničářů ukáže, co Kalousek připravil

Kraje zatím marně čekají na dotaci od státu na regionální dopravu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce totiž peníze použít na výplatu podpory stavebního spoření. Regiony si to ale líbit nenechají a přinejhorším se budou soudit, uvažují i o stávce. Chybějící peníze by totiž znamenaly rušení regionálních spojů a také propouštění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přibudou přejezdy s kamerami

Správa železniení dopravní cesty hodlá rozšířit počet přejezdů, které budou v Olomouckém kraji snímat kamery. Vedou ji k tomu mimo jiné záběry pořízené z přejezdů, kde už kamery jsou. Ty někdy zachytí velmi nebezpečné scény, na kterých například řidič kamionu jen těsně podjede padající závory.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

Předseda OSŽ zasedne v dozorčí radě ČD

Předseda nejsilnějších železnieních odborů Odborového sdružení železnieářů (OSŽ) Jaroslav Pejša (56) zasedne nově v dozorčí radě Českých drah. Do vrcholného orgánu firmy ho koncem minulého týdne zvolili zaměstnanci. Odborový boss seděl v dozorčí radě ČD v osobě Jaromíra Duška naposledy před třemi lety.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osud nákladového nádraží Žižkov v rukou ministra kultury

Více než etyři tisíce Pražanů v internetové petici odmítlo likvidaci Nákladového nádraží na Žižkovi. Iniciovali ji zástupci občanského hnutí Tady není developerovo. Deník o tom v tiskové zprávě informoval předseda sdružení Tomáš Mikesko. Všechny podpisy byly v pondělí předány ministru kultury Jiřímu Besserovi (TOP 09) s jasným požadavkem – potvrdit pro nádraží statut kulturní památky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Argentinští cestující zpoždění vlaků neunesli

Rozzlobení cestující začali zapalovat železniení vagony nedaleko argentinského hlavního města Buenos Aires. Vadilo jim totiž zpoždiní vlaků. Jedenáct vozů tří souprav shořelo. Incident se odehrál v pondělí ráno, kdy cestující spěchali do práce v metropoli. Policie zatkla tři výtržníky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novela drážního zákona schválena

Sněmovna dnes (tj. 3.5.) definitivně schválila vládní novelu zákona o dráhách, kterou jí s pozměňovacím návrhem vrátil Senát. Senátoři navrhli změnit pravidla prodlužování platnosti rámcových dohod o provozování dopravy na železnici. Sněmovnou původně schválená verze zákona by umožnila platnost nejvýše pětileté dohody prodloužit na dobu delší než deset let. Senátoři navrhli prodloužení na dobu delší než pět let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekvalifikácia prepustených železničiarov mešká

Rekvalifikačné kurzy pre prepustených železničiarov, prisľúbené premiérkou Radičovou, majú sklz. Ministerstvo práce totiž nestihlo aprílový termín vyhlásenia tendra na vzdelávacie agentúry.

Celú správu nájdete na tejto stránke.