Dopravné správy

Cisterny s plynem děsí Hradečáky

Středeční výbuch v pardubické chemičce Explosia zesílil obavy obyvatel královéhradeckého Slezského Předměstí. Podle nich se podobná tragédie může stát v místní přečerpávací stanici propan-butanu. Proti ní už delší dobu protestují a ve čtvrtek večer měli mimořádnou schůzi i s primátorem.

Celou zprávu ze 23.4.2011 najdete na této stránce.

V Třinci konečně postaví podjezd pod tratí

Třinec bude mít podjezd pod železniční tratí. Bojoval o něj dvanáct let. Regionální rada soudržnosti už na stavbu schválila peníze z evropských fondů. Bez ní by po dokončení železnice zůstala část města odtržená od centra. Silnice pod železniční tratí se má začít stavět v srpnu a hotová by měla být na jaře příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvedoucí za dávnou nehodu platit nebude

U okresního soudu Brno-venkov skončil jeden z nejdelších a nejabsurdnějších soudních sporů u nás. Společnost ČD Cargo v něm žádala po strojvůdci Pavlu Tešném ze Šlapanic náhradu škody za nehodu, která se stala před 21 lety. Třináct let dlouhý spor o 12 tisíc korun nakonec vyřešil smír. Náklady na vypracování posudku i další soudní výlohy se zavázal uhradit žalobce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní infrastruktura jihočeskou prioritou

Kvalita dopravní infrastruktury je významným prvkem života v regionu a spoluvytváří podmínky pro udržitelný rozvoj území. Ovlivňuje stav a možnosti rozvoje dopravní obslužnosti pro obyvatele, návštěvníky, podnikání i kvalitu veřejných služeb. To jsou důvody, proč tato oblast patří mezi hlavní programové priority našeho kraje. Velikou pozornost věnuje vedení kraje jednání s ministerstvem dopravy o přípravě a postupu výstavby páteřních dopravních sítí, jimž jsou zejména rychlostní silnice D3/R3, D4 a IV. tranzitní železniční koridor ČR.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Někdejší manažer ABL zakotvil v ČD Cargo

Někdejší manažer agentury ABL a propuštěný náměstek ministra školství Kryštof Hajn našel další místo místo ve státních službách. Nastoupil na vlivné místo ve státem vlastněném podniku ČD Cargo. Oficiální nástup připadl právě na den, kdy se naplno rozjela vládní krize a kdy byl přinucen k rezignaci na post ve vládě ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo chce oslovovat i menší firmy

ČD Cargo založilo na počátku dubna skupinu regionálního obchodu, jejímž prostřednictvím chce být národní železniční dopravce blíže menším a středním firmám i mimo hlavní průmyslová centra České republiky. Cílem nově vzniklé skupiny je nabídnout klientům lepší servis a získat zpět přepravy, které ČD Cargo v minulých letech ztrácelo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Dívčic do Netolic vlaky snad zase pojedou

Na jihočeskou místní trať z Dívčic do Netolic se nejspíš vrátí vlaky. Od května se na lokálku místními důvěrně označovanou jako Netolička vrátí motorák Českých drah, provoz však už nebude platit kraj, nýbrž soukromé firmy. Dráhy donedávna na trati jezdily na objednávku kraje, který ztrátový provoz také dotoval. Provoz však krajský úřad považoval za drahý vzhledem k malé obsazenosti vlaků a nakonec spoje zrušil. Teď tvrdí, že soukromé vlaky vydrží chvíli a že jde jen o marketingový tah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jazda súkromným vlakom ľuďom vyhovuje

Počet ľudí vo vlaku českého dopravcu RegioJet z Dunajskej Stredy do Bratislavy síce narazil na svoje kapacity, no cestujúci sa netlačili a vo vlaku bolo vďaka klimatizácii príjemne. Také boli naše pocity z včerajšej jazdy kanadským vlakom Bombardier Talent, ktorý dopravca na túto linku nasadí od marca 2012.

Celú správu z 29.4.2011 nájdete na tejto stránke.

Konec „bardotek“ ČD na obzoru

Nejstarší československé skříňové dieselové lokomotivy v příštím roce už nebudou pravidelně k vidění v čele osobních vlaků. České dráhy nepočítají s tím, že by nadále nasazovaly stroje známé pod přezdívkami "bardotka" a také starší verze jejich nástupců "brejlovců".

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK dostane dotáciu vo výške 205 mil. eur

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s. začína od nedele 1. mája prevádzkovať osobnú prepravu podľa mimoriadne zmeneného cestovného poriadku. Dôvodom zmeny je realizácia revitalizačného programu a s ňou súvisiace znižovanie dopravných výkonov vo verejnom záujme. Osobný železničný dopravca dostal zo štátneho rozpočtu menej peňazí na dopravné výkony vo verejnom záujme ako vlani a tomu musel prispôsobiť rozsah dopravy. Redukciu vlakov prerokoval aj so samosprávnymi krajmi, mestami a obcami, väčšinou s negatívnym ohlasom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ACRI odmítá přesun peněz na silnice

Tržby českých podniků železničního průmyslu se loni meziročně zvýšily zhruba o sedm miliard na 71 miliard Kč. Vyplývá to z údajů Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI). Podle prezidenta asociace Tomáše Ignačáka tak železniční průmysl po velkém propadu v roce 2009 opět registruje oživení trhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do roku 2014 přibude další úsek koridoru

Na začátku roku 2014 by měl být hotový zhruba tříkilometrový úsek IV. železničního koridoru mezi Českými Budějovicemi a Nemanicemi. Díky modernizaci tratě se zrychlí přeprava cestujících a zvýší se i bezpečnost provozu. Stavbu za více než 740 milionů korun dnes slavnostně zahájili zástupci Správy dopravní železniční cesty (SŽDC), jež je investorem, a dodavatelské firmy Eurovia.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trati Plzeň – Cheb bez výluky a s Pendolinem

V sobotu 30. dubna večer skončí nepřetržitá výluka na trati Plzeň – Cheb. Stavbaři ukončili práce na dalším úseku 3. železničního koridoru mezi stanicemi Stříbro – Planá u Mariánských Lázní. Přestane platit výlukový jízdní řád a cestující už nebudou muset přestupovat do spojů náhradní autobusové dopravy. Od 1. května 2011 začne platit jízdní řád zveřejněný v jeho knižním vydání v celostátní i regionální verzi. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Vláda vyhlásila krajům železniční válku

Krajští hejtmani jsou šokováni návrhem ministra financí Miroslava Kalouska na omezení financování ztrát regionální železniční dopravy. „Vláda tak vyhlásila krajům válku, budeme se soudit,“ řekl v pátek po jednání rady Asociace krajů ČR jihomoravský hejtman Michal Hašek. Kalouskův krok označil jako mstu za úspěch ČSSD u Ústavního soudu v případě zákona o zdanění stavebního spoření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regionální spoje mezi ČR a SR končí

Na základě rozhodnutí Železniční společnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) dochází od 1. května ke zrušení vybraných regionálních spojů mezi Českou republikou a slovenskou stranou. Mimořádná změna jízdního řádu, která vychází z požadavku slovenské strany, se dotkne spojů na tratích přes Vrbovce, Vlárský Průsmyk, Horní Lideč a Mosty u Jablunkova na Slovensko. Tam kde to bude možné, vypraví České dráhy náhradní soupravy, které částečně nahradí zrušené spoje.

ZSSK redukuje mezistátní regionální vlaky na základě snížení objemu objednaných dopravních služeb ve veřejném závazku Ministerstvem dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Slovenské republiky.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Kalouskova pomsta: na vlaky méně peněz

Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil omezení státní podpory stavebního spoření, může výrazně ubýt regionálních vlakových spojů. Ministerstvo dopravy totiž na státní podpory potřebuje sehnat peníze a podle informací MF DNES je vezme právě z příspěvků, které stát posílá krajům na úhradu ztrát regionálních vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC konečně opraví nebezpečnou trať

Jeden ze sporů stát versus stát končí. Správa železniční dopravní cesty do konce června opraví koleje turisticky atraktivní trati, která vede z Kostelce u Jihlavy přes Telč a Dačice do Slavonic. Jejich stav dlouho kritizovala Drážní inspekce, cestujícím prý hrozilo vážné nebezpečí. Železniční správa ale s opravou dlouho váhala. S její přípravou začala teprve, když generální inspektor Drážní inspekce napsal SŽDC otevřený dopis a na situaci poukázala i Česká televize. Vedení SŽDC současně začalo vyšetřovat, kdo za prodlením odporujícím zákonu stojí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský dopravní podnik inovuje vedení

Radní hlavního města změnili stanovy dopravního podniku. Politici budou nově sedět pouze v dozorčí radě, ta ale získá větší pravomoci. Jejími členy budou převážně už známá jména z dlouholetého působení v pražské komunální politice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční most srazil šéfa vodních cest

Kontroverzní rekonstrukce železničního mostu přes Labe v Kolíně zlomila vaz šéfovi Ředitelství vodních cest (ŘVC) Miroslavu Šefarovi. Podle důvěryhodných zdrojů E15 podepsal Šefarovo odvolání už v pátek nový ministr dopravy Radek Šmerda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD svezly více cestujících za více peněz

Národní dopravce zaznamenal v prvním čtvrtletí letošního roku růst počtu cestujících. Od ledna do března využilo služeb Českých drah přes 40 milionů zákazníků, což představuje skoro dvouprocentní meziroční nárůst. Tržby z osobní přepravy vzrostly o 85,5 milionu korun.

Více informací najdete v tiskové zprávě.