Dopravné správy

Šmerda počítá s rolí náhradníka, ale...

Nový ministr dopravy Radek Šmerda chce v čele resortu vyřešit hlavně financování dopravní infrastruktury. Uvedl to ve čtvrtek, když přebíral ministerstvo po svém předchůdci Vítu Bártovi. Ten podal v předminulém týdnu demisi kvůli podezření z uplácení vlastních poslanců i údajných snah o proniknutí agentury ABL do státní správy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Půjčte si drezínu!

Už jste se někdy svezli po železnici drezínou? Tento neobvyklý dopravní prostředek, který jistě mnohým utkvěl v paměti z filmů Páni kluci a naposledy třeba z Hlídače číslo 47, si můžete vyzkoušet v Ratíškovicích na Hodonínsku. S půjčenou drezínou se projedete po trati, která byla dříve součástí staré Baťovy železniční dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční strojírny zachrání železniční trať

Zásadní obrat nastal při včerejším [tj. 20.4.2011] jednání na hornoslavkovské radnici o zprovoznění železniční tratě mezi Horním Slavkovem a Krásným Jezem. Soukromá firma Legios se ji rozhodla opravit. A nejen to. Pokud se jí podaří vlečku do areálu firmy zprovoznit, dostane prý práci další stovka lidí. Vedení firmy se nebrání ani osobní dopravě. Podmínkou Legiosu je, že výše uvedená železniční trať bude jejím majetkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bártovy hlavní kroky na ministerstvu dopravy

Vít Bárta odchází z ministerstva dopravy po devíti měsících. Za tu dobu stihl splnit jen část slibů, které dal. Stavby po jeho zásahu začaly skutečně zlevňovat. Podařilo se mu také zprůhlednit nové zakázky. Spoustu slibů se mu ale nepodařilo uskutečnit.

Celou analytickou zprávu najdete na této stránce.

Redukce spojů ZSSK postihne i Moravu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) kvůli úsporným opatřením od května omezí provoz nebo zruší přes 300 vlaků hlavně v regionální dopravě. Redukce výkonů osobní přepravy o asi tři procenta se dotkne také spojení s Českem, prakticky však jen lokálních linek mezi příhraničními oblastmi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jižní Morava počítá s odsunem brněnského nádraží

Kolem dvou set zástupců občanů, občanských inciativ, starostů obcí, architektů a představitelů kraje včera několik hodin diskutovalo na brněnském výstavišti o budoucí podobě Jižní Moravy. Už podruhé se totiž představovaly takzvané Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Laicky řečeno, prezentovalo se, kde kraj plánuje průmyslové zóny, silnice a dálnice nebo třeba železniční koridory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko i Česko majú výhodnú logistickú polohu

Ekonomika s logistikou žijú v symbióze. Spolu sa delia o radosti, ale aj starosti. Kríza z roku 2009 brandži ukázala aj tienisté stránky podnikania. Našťastie netrvala dlho. Na investície a pozastavené projekty nestihlo napadať veľa prachu. Firmám opäť rastú obraty, aj odvaha zainvestovať sa vracia. Niektoré staré neduhy na slovenskom trhu – slabé zisky, nízke marže a neskoré splácanie faktúr najmä od menších a slabších členov v dodávateľsko-odberateľskom reťazci – však pretrvávajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD a ZSSK myslí na hokejové fandy

V pátek 29. dubna startuje na Slovensku 75. Mistrovství světa v ledním hokeji. Na stadionech v Košicích a Bratislavě se o titul utká 16 týmů a čeští fanoušci by při tom neměli chybět. K cestě na Slovensko mohou cestovat pravidelnými mezinárodní vlaky a využít některou z výhodných nabídek Českých drah. Ve spolupráci se slovenskými drahami posílí dopravce vybrané mezinárodní spoje, zejména půjde o noční vlaky EuroNight pro návrat fanoušků ze zápasů.

Informace o nabídce ČD najdete v přiložené tiskové zprávě.

Začíná sezóna historických vlaků

Milovníci historie se mohou v sobotu 23. a v neděli 24. dubna svézt ve středních Čechách hned dvěma starými vlaky. V Mladé Boleslavi vůbec poprvé vyjede takzvaný Boleslavský motoráček s unikátní kolejovou hospodou. Z Benešova pak vyrazí pod horu Říp spěšný vlak Praotec Čech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otevírají se šance v dalších projektech v Rusku

Říkalo se jí mrtvá železnice. Sověti budovali koleje mezi uralskými městy Salechard a Nadym už po druhé světové válce, doprava však fakticky fungovat nezačala. Dnes mají projekt železničního spojení obou měst v rukou Češi. Rusové chtějí zpřístupnit naleziště novodobého „zlata“ – plynu a ropy v severouralském Jamaloněneckém autonomním okruhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Flora Olomouc tradičně s Českými drahami

České dráhy se i v letošním roce zúčastní jarní etapy největší květinové výstavy v České republice Flora Olomouc, která začíná ve čtvrtek 28. dubna a končí v neděli 1. května. Tradičně bude stánek dopravce umístěn v pavilonu „A“, kde budou České dráhy prodávat akční poukázky na jízdenky SONE+. Nejmenší pozdraví slon Elfík, připraveny jsou drobné upomínkové předměty a poukazy do cyklopůjčoven ČD. Zájemci z celé republiky mohou pro cestu do Olomouce využít speciální nabídku VLAK+ FLORA a z olomouckého hlavního nádraží je přímo na výstaviště bezplatně dopraví historický vlak „Hurvínek". Na nástupišti bude přistaven historický vůz „Věžák“ s netradiční květinovou výzdobou.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Za půl miliardy drezíny jako nové

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá modernizaci drezín a dalších montážních mechanismů. Desítky strojů odprodá vybranému partnerovi, který je zmodernizuje a pronajme zpět státní organizaci. Po deseti až 13 letech získá SŽDC všechny drezíny zpět do majetku. Předpokládaný objem všech čtyř transakcí, na které SŽDC vypsala tendry, je téměř půl miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šped-trans Levice noční můrou Českých drah

České dráhy (ČD) budou muset zaplatit pokutu ve výši 254 miliónů korun, a to za zneužití dominantního postavení v oblasti nákladní železniční dopravy. Potvrdil to ve čtvrtek Krajský soud v Brně. Pokutu ČD obdržely už před dvěma lety od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), nicméně ji dosud nezaplatily, přestože soud v minulosti odklad placení nepovolil. Firmě ale v této věci vyhověl právě ÚOHS.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Každou středu stížnosti s Fejkem

Chybějící poštovní schránka, špatné značení cesty k informační přepážce nebo stížnost na dlouhé fronty vznikající kvůli zavření několika pokladen – to jsou jen některé z desítek podnětů, které odpoledne přímo mezi cestujícími na pražském hlavním nádraží řešil nový ombudsman Českých drah Petr Fejk. Krom toho dostává každý týden stovku podnětů a otázek písemně.

Celou zprávu s televizní reportáží najdete na této stránce.

Čerstvý větřík v pražském metru

Pražané jsou zvyklí, že v metru pěkně "fičí". V nejfrekventovanějších stanicích metra se rychlost větru vyšplhá až na třicet kilometrů za hodinu. Vyplývá to z měření MF DNES. Mezi největrnější stanice patří Černý Most, Florenc a Zličín.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet sveze první slovenské cestující

Slovenští cestující se budou moci příští týden svézt z Bratislavy do Komárna vlakem dopravní společnosti Regiojet. V březnu příštího roku převezme na příhraniční trase pravidelnou dopravu od státem vlastněné Železniční společnosti Slovensko (ZSSK). Slovenské koleje dosud nepoznaly jiného osobního dopravce, ZSSK obsluhuje vše od nejdůležitějších tahů po zapadlé lokálky.

Celou zprávu najdete na této stránce. K ní lze ovšem dodat, že slovenské koleje jiného osobního dopravce poznaly, krom zajíždění vlaků společností okolních států hlavně domácí BRKS.

Na Vysočině jezdí rekonstruovaná patra

Konec problémů s těžkým otevíráním dveří, snazší nástup maminek s kočárky a cyklistů, textilem potažené sedačky a kompletně rekonstruované WC, to jsou asi nejviditelnější změny u revitalizovaných patrových vozů na Vysočině. České dráhy tak plní svůj slib a postupně zvyšují kvalitu vlaků v regionální dopravě. Prvních sedm vylepšených vozů je již v provozu, celkem jich bude dvanáct. Cestující se s nimi setkají na téměř všech hlavních tratích na Vysočině.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě a letáku.

Vozy Bdmteeo294 zaznamenala už naše vlastní nedávná reportáž z Vysočiny.

Redukcia sa dotkne 339 vlakov ZSSK

Od 1. mája 2011 sa mimoriadne mení cestovný poriadok osobnej železničnej dopravy. Zmenu si vynútila revitalizácia Železničnej spoločnosti Slovensko a s ňou súvisiaca redukcia dopravných výkonov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD a jízdním kolem do Českého lesa

Zvláštní vlak z plzeňského hlavního nádraží tentokrát do Bělé nad Radbuzou, Poběžovic nebo Horšovského Týna, vypravují už po jednatřicáté České dráhy ve spolupráci se Střediskem volného času dětí a mládeže Plzeň. Souprava pojede v sobotu 7. května a je určena především cykloturistům. Vlak odjíždí v 7:47 z plzeňského hlavního nádraží, návrat zpět do Plzně bude v 18:38 hodin. Jízdenky do vlaku je nutné rezervovat předem. Je to možné už nyní na e-mailu m.holomelova@svcdomecek.cz. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Dostavbu pražského metra zdržuje ÚHOS

Spor kolem veřejné zakázky Dopravního podniku Praha (DPP) na technologické vybavení dostavby metra trasy A ze stanice Dejvická do Motola možná pozdrží jeho dostavbu plánovanou na rok 2014. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže loni kvůli pochybnostem o zakázce zakázal doprvnímu podniku uzavřít smlouvu s vítěznou firmou Skanska, předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj nyní zamítl i odvolání DPP. Podnik tak stále nemůže smlouvu s vítězem tendru uzavřít.

Celou zprávu najdete na této stránce.