Dopravné správy

Federácia strojvodcov SR nesúhlasí s predajom Carga

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. by mala podľa Federácie strojvodcov SR zostať po ozdravení národným a strategickým železničným prepravcom. Strojvodcovia odovzdali ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi deväť požiadaviek v súvislosti s vládou schváleným programom revitalizácie železničných spoločností.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se připravily na velikonoční přesun národa

V období Velikonoc, od 20. do 26. dubna, posílí České dráhy dálkové vlaky na nejdůležitějších tratích v republice. Počet dodatečných míst k sezení vzroste o zhruba 16 tisíc.

Podstatně větší kapacitu nabídne dopravce zejména ve středu 20. dubna a v pátek 22. dubna, tedy před začátkem velikonočních prázdnin a prodlouženého víkendu. Více míst k sezení budou mít vlaky i na Velikonoční pondělí, kdy se budou lidé vracet zpět domů. V tento den odpoledne navíc vyjede mimořádný rychlík ze Vsetína přes Olomouc do Prahy. O Velikonocích budou posíleny také spoje na Slovensko.

V některých středečních a pátečních odpoledních vlacích SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem zbývá už jen několik volných míst, proto doporučujeme všem cestujícím, aby si zarezervovali svá místa co nejdříve.

Podrobnosti včetně jízdního řádu posilového rychlíku ze Vsetína do Prahy naleznete v přiložené tiskové zprávě.

S ČD mezi Prahou a Brnem akčně až do 1. máje

Od minulého pondělí platí cestující mezi Prahou a Brnem za jednu cestu ve 2. vozové třídě jen 160 korun. Zájem je velký, a České dráhy se proto rozhodly akční nabídku prodloužit až do 1. května. Například v sobotu jelo vlaky mezi Prahou a Brnem v obou směrech dvakrát tolik cestujících než obvykle, což se příznivě odráží na tržbách.

Podrobnosti v tiskové zprávě.

Měď z tratí ÖBB mizí v zahraničí

Rakušany trápí nájezdy zlodějů barevných kovů. Romské gangy z Maďarska řádí na hřbitovech, jejich oblíbenou kořistí jsou ale také měděné kabely u železničních tratí. Podle rakouské policie putuje nakradená měď přes maďarské sběrny do Česka a na Slovensko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Proti zmenám na železnici protestuje 11,5 tisíca občanov

Občianska iniciatíva O doprave odovzdala na ministerstve dopravy petíciu s podpismi proti rušeniu železničných tratí a vlakov, prepúšťaniu zamestnancov a privatizácii železničných spoločností.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční italsko-francouzský spor rozsekla EK

Francie může zastavovat vlaky převážející z Itálie migranty ze severní Afriky. Rozhodla o tom v pondělí Evropská komise, uvedla BBC. Francie to obhajuje nutností zajistit svou bezpečnost. Itálii to vadí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petice odmítají rušení vlaků v Podorlicku

Proti uvažovanému rušení či omezení osobní železniční přepravy na dvou tratích na Orlickoústecku vznikly protestní petice. Pardubický kraj zvažuje, že by dopravu nahradil levnějšími autobusy, organizátoři petice pod vedením Věcí veřejných to však odmítají. Argumentují mimo jiné tím, že v zimě jsou v příhraniční oblasti s množstvím sněhu vlaky spolehlivější...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava povodní poničených tratí nebyla levná

Obnova pěti úseků železničních tratí v Libereckém kraji, které loni v srpnu poškodila velká voda, stála Správu železniční dopravní cesty více než 91 milionů korun. Nejdražší byla obnova trati z Liberce do Černous, která stála 56,5 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR šetria, ale kupujú jeden z najdrahších fotoaparátov

Štátna firma Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSR) sa rozhodla kúpiť fotoaparát konkrétnej značky aký používajú fotoreportéri svetových agentúr a ľudia patriaci väčšinou k profesionálnej špičke. Upozornila na to spravodajská televízia TA3. Ako odznelo vo večerných Hlavných správach, železnice chcú fotoaparát využiť pre podnikový časopis, marketing a reklamu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co Stalin načal, české firmy dokončí

Železniční trať Salechard–Nadym, kterou mají postavit na Urale české firmy pod vedením brněnské OHL ŽS, bude zřejmě asi z poloviny kopírovat nedokončenou polární dráhu, kterou na Stalinův pokyn začali budovat vězni tzv. gulagů – tzv. mrtvou trať. Na podobnost obou tras upozornil Štěpán Černoušek z Ústavu pro studium totalitních režimů, který se nedávno vrátil z expedice po stopách zapomenuté Stalinovy železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Grandi Stazioni opustily Karlovy Vary

Italská společnost Grandi Stazioni, která chtěla po pražském hlavním nádraží zrekonstruovat i Horní nádraží v Karlových Varech, od tohoto záměru upustila. Stav budovy je natolik špatný, že by se rekonstrukce vůbec nevyplatila. Italové se poté s Českými drahami vyrovnali nanejvýš slušně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Plzní a Chebem budou mít traťováci hotovo

Po dlouhých pěti letech vrcholí stavba III. železničního koridoru mezi Plzní a Chebem. Cestující v tomto úseku už od konce dubna nebudou muset komplikovaně přestupovat do autobusů. "Do 30. dubna budou podle plánu hotovy všechny dokončovací práce na posledním úseku mezi Stříbrem a Planou," řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co zůstalo za odcházejícím Bártou?

Odstupující ministr dopravy a faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta považuje za svůj největší úspěch, že se mu škrty v investicích a úspornými opatřeními podařilo v resortu ušetřit nejméně šest miliard korun. Stalo se tak ovšem za cenu prudkého omezení zakázek.

celý článek najdete na této stránce.

Do Ruzyně? Nejlépe vlakem!

Nejvhodnějším propojením ruzyňského letiště s centrem Prahy by byla železnice. Vyplývá to ze studie, kterou zpracoval Útvar rozvoje hlavního města (ÚRM). Ta byla ve čtvrtek představena členům výboru pro dopravu pražského zastupitelstva. Členové výboru se následně shodli na tom, že budou železnici preferovat. Zároveň ale souhlasili s tím, aby pražský dopravní podnik prozkoumal možnost spojení letiště prostřednictvím tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bludy likvidátorů železnic

Cílem tohoto dokumentu je osvětlit co nejširšímu spektru zájemců hlubší souvislosti problematiky rušení železničních tratí a vytvořit si velmi kritický odstup od určité kategorie osob, které se prezentují jako odborníci na tuto problematiku a pomocí různých polopravd (o nichž jsou pravděpodobně i přesvědčení) se jim částečně daří ovlivňovat názory politiků, novinářů i občanské veřejnosti.

celé blogování najdete na této stránce.

„Finanční ředitel roku 2010“ je z ČD

Slavnostním večerem v Grand Hotelu Bohemia a vyhlášením výsledků vyvrcholil ve středu 13. dubna 2011 již šestý ročník prestižního ocenění Finanční ředitel roku. Nejvíce hlasů od Rady Klubu, členů Klubu a finanční akademie CFO a tím i titul Finanční ředitel roku 2010 získal Michal Nebeský z Českých drah. Cenu Talent roku 2010 si odnesla Lenka Holoubková, finanční ředitelka společnosti Student Agency.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové odstavné nádraží v Brně oceněno

Zrekonstruovaná Jurkovičova vila či akvapark v Kuřimi, to jsou jen některé ze staveb, které se mohou pyšnit titulem Stavba roku 2011 v Jihomoravském kraji. Vyhlašování nejlepších staveb proběhlo na brněnském výstavišti jako tradiční součást Stavebního veletrhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do železniční historie patří i lupiči

Jeden z nejznámějších amerických železničních a bankovních lupičů, vůdce Wild Bunch Gangu na Divokém západě se narodil před sto čtyřiceti pěti lety. Butch Cassidy a jeho parťák Sundance Kid celý život unikali spravedlnosti, jejich životy se několikrát staly námětem pro napsání slušného scénáře, v tom nejslavnějším Butche ztvárnil Paul Newman.

Celý článek najdete na této stránce.

ČD Cargo chce na silnice

Nákladní dopravce Českých drah se chce spojit s kamionovým konkurentem. Ten by přepravoval zboží ze skladů firem k nejbližšímu nádraží. Loni ve ztrátě 420 milionů korun, letos zisk dva miliony. Takový je plán největšího vlakového dopravce v zemi, státní společnosti ČD Cargo. Pomoci mu k tomu má rozsáhlá expanze. Vedle již oznámené účasti v privatizaci polské PKP Cargo chce společnost navázat úzkou spolupráci i s některým z velkých silničních dopravců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy vede náměstek

Náměstek ministra dopravy Radek Šmerda, který je po odchodu Víta Bárty z Věcí veřejných pověřený řízením resortu, může rozhodovat i o úkonech, které obvykle zastává pouze jmenovaný ministr. Bárta ho k tomu písemně pověřil, ještě než opustil resort.

Celou zprávu najdete na této stránce.