Dopravné správy

Budějovickou MHD čeká revoluce

Největší změny za posledních 11 let čekají městskou dopravu v Českých Budějovicích. Od neděle 12. června se lidé musí připravit na zásadní úpravu většiny tras, kudy autobusy a trolejbusy jezdí. Cestování mají usnadnit například odjezdy spojů v pravidelných intervalech či zavedení takzvaných páteřních linek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Olomouc hl.n. bude v sobotu bez proudu

Rádi bychom prostřednictvím vás informovali cestujícící, že tuto sobotu 16. dubna od 18 do 20 hodin nepůjde na olomouckém hlavním nádraží elektřina.

Z tohoto důvodu budou mimo provoz vnitrostátní i mezinárodní pokladny, směnárna, dále také staniční rozhlas a odjezdové tabule. Cestující po tuto dobu nebudou moci platit platební kartou, In-kartou, v provozu nebudou také automaty. Dále nebude možné zakoupit místenky na SC Pendolino a další spoje a také jízdenky do zahraničí.

V dotčené době se jedná konkrétně o spoje SC 514 Pendolino v 18:33 do Prahy a SC 515 Pendolino v 19:21 do Bohumína.

Prosíme proto cestující, aby si své rezervace koupili v předstihu nebo prostřednictvím eShopu ČD.

Během výpadku elektřiny budou mimořádně prodávat jízdenky všem cesujícím zaměstnanci ČD pomocí přenosných pokladen.

Cestující jsou informováni i prostřednictvím vývěsek v hale hlavního nádraží v Olomouci.

Cestujícím se omlouváme za komplikace.

„Mikádo“ ožje a poveze „český Orient Express“

Projekt luxusního historického vlaku, který nese pracovní název český Orient Express, nabývá jasnějších obrysů. K rekonstrukci nyní míří lokomotiva, alespoň část vlaku by měla vyjet už příští rok. České dráhy do čela soupravy vybraly parní stroj Mikádo z roku 1937, který je považován za vrchol českého železničního strojírenství meziválečné doby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC nepouští vlaky na lokálky, které chce zrušit

Správa železniční dopravní cesty nepouští vlaky na místní trati, které by ráda zrušila. Dopravcům, kteří vypravují zvláštní výletní vlaky, odmítá organizace přidělit tzv. kapacitu trati – koleje tak musí zůstat prázdné. Podle svého mluvčího chce takto SŽDC vyklidit deset až dvacet lokálek, kde není pravidelná doprava, ale které zatím nebyly úředně zrušeny. Společnosti, které musí rušit dříve ohlášené jízdy na opuštěné trati, si však na přístup SŽDC stěžovaly u Drážního úřadu. Správa teď připouští, že nakonec vlaky na lokálky bude muset pustit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rychlodráha Praha - Kladno snad bude

Rychlodráha mezi Prahou a Kladnem se možná konečně začne stavět. Správě železniční dopravní cesty se za posledního půl roku podařilo ušetřit šest miliard korun. Rychlodráha přitom patří mezi její priority. Pokud se s její výstavbou začne, bude se postupovat od Kladna na Prahu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odejdou s Bártou i jeho dopravní plány?

Osekání výdajů na stavbu dálnic a železnic, menší odměny pro Kapsch za mýtný systém, nová stavební koncepce nebo slučování železničních firem. To vše rozjel za necelý rok ministr Vít Bárta. Největší změny v resortu za dvacet let se s odchodem Bárty z úřadu dostávají do slepé uličky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC rozprodá drážní majetek

Pozemky a drážní domky v okolí železniční trati v celkové hodnotě 26 milionů korun bude prodávat Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). Tento záměr ve středu posvětila vláda. Podle předkládací zprávy ministerstva dopravy chce SŽDC ve většině případů majetek prodávat předem určeným žadatelům, aby umožnila sjednocení vlastnictví staveb a pozemků, na nichž tyto stavby stojí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brněnská „rola“ - pro a proti přesunu

Zachování brněnského hlavního nádraží v místě, kde je už déle než 160 let, má podpořit nová petice občanské koalice Nádraží v centru. Brňané nespokojení s plánovaným přesunem železniční stanice jsou v nedobré situaci, Jihomoravský kraj totiž projednává územní plán, který počítá se stavbou nového hlavního nádraží dále od centra města. Petice má podpořit účast tzv. zástupce veřejnosti na jednání o územním plánu. Občanská koalice k tomu potřebuje alespoň 500 podpisů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přizpůsobovat města autům je překonaný přístup

Problematikou, jak využívat šetrné způsoby dopravy a zlepšit podmínky v již existující dopravní síti, se zabývají plány mobility. Na rozdíl od západní Evropy však v České republice nemá tento druh urbanismu tradici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Polský ministr infrastruktury jednal na MD ČR

Náměstkyně ministra Jana Kalvodová se ve čtvrtek setkala s ministrem infrastruktury Polské republiky, Cezary Grabarczykem. Během společného dopoledního jednání došlo kromě dopravních a nadnárodních témat i na debaty o polském předsednictví EU nebo podpis dvou důležitých deklarací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V provozu ČD už na 40 modernizovaných vozů

České dráhy již uvádějí postupně do provozu modernizované vozy pro vlaky EC a IC a revitalizované vozy pro rychlíky. Kontrakty na obnovu těchto vozů byly podepsány v loňském roce a začátkem dubna je v provozu již na čtyřicet takových vozů. Byla tím zahájena rozsáhlá modernizace osobních vozů pro dálkovou dopravu počínaje mezistátními spoji EC a konče běžnými rychlíky. V letošním roce bude modernizováno 58 vozů 1. a 2. třídy pro vlaky EC a IC a 110 rychlíkových vozů různého typu. Zároveň se plánuje nákup více než 30 starších ale stále velmi oblíbených a komfortních rychlíkových vozů z Rakouska pro trať Praha - Plzeň - Cheb a jsou vyhlášena výběrová řízení na modernizaci cca 250 dalších osobních vozů převážně určených pro dálkové spoje různých kategorií. České dráhy se také zabývají možnosti pořídit 16 ucelených souprav známých jako Railjet pro nejkvalitnější spoje, což představuje v souhrnu 112 nejmodernějších evropských vozů pro expresní dálkovou dopravu (každá jednotka Railjet obsahuje 7 vozů).


První modernizované vozy jsou v provozu na vlacích EC a IC mezi Prahou a Ostravou a na trase Praha - Brno - Slovensko - Maďarsko. Nově revitalizované vozy jezdí například na trati Cheb - Ústí nad Labem - Praha, Praha - Příbram - České Budějovice a v příštích měsících budou nasazeny také na trať Praha - Tábor - České Budějovice.

Další podrobnosti o nasazení modernizovaných a revitalizovaných vozů naleznete v příložené tiskové zprávě.

Veřejná doprava skomírá

Prudký rozvoj silniční dopravy po druhé světové válce přinesl ve vyspělých státech včetně Československa blahobyt, měřený růstem národního důchodu i hrubého domácího produktu. Přinesl ale i smrt a zraňování lidí i zvířat, ničení urbanismu a poškozování životního prostředí v bezprecedentním rozsahu. Vykazované emise škodlivin z motorové dopravy jsou jen jedním z problému a spíše špičkou ledovce, stejně jako četné války o ropu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

AŽD Praha se zabydluje v Americe

Po loňské instalaci železničního přejezdu ve Spojených státech amerických má česká firma AŽD Praha velkou šanci získat v USA další zakázky. „Momentálně probíhají studie na vybudování dvou přejezdů v hodnotě zhruba 5,5 milionu korun,„ uvedl pro Euro.cz mluvčí firmy Jiří Dlabaja. „První by se měl stavět letos v září a druhý během příštího roku. Kromě těchto dvou projektů se výhledově rýsují ještě tři zakázky,„ doplnil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kutání jablunkovského tunelu obnoveno

Stavbaři obnovili práce na železničním tunelu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Před rokem a půl se část jeho stropu propadla. Od havárie až dosud hledala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nové technické řešení. Vybrala takové, které by stavbu nemělo prodražit, ani ji zbytečně prodlužovat. Příčinu havárie policie ještě šetří. Tunel měl být hotový koncem letošního roku. Termín dokončení se ale posunul až na březen 2013.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet začne prodávat mezinárodní jízdenky

O železničním dopravci Regiojet je opět slyšet. Finišuje s přípravou svých vlaků, které mají "od vyhlášení" začít jezdit mezi Prahou a Ostravou. Společnost nabírá stevardy, především si však zajistila lukrativní místo, kde bude prodávat jízdenky a dokonce se jí podařilo zajistit přístup do rezervačního systému Německých drah (DB). Bude tak nabízet mezinárodní železniční jízdenky, v některých případech dokonce levnější než je tomu v pokladnách Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Evropské osvědčení pro strojvůdce s problémy

Česká republika a sedm dalších členských zemí Evropské unie údajně brání lepší mobilitě strojvůdců. Evropská komise jim v této souvislosti minulý týden vytkla, že zatím nepřevedly do svého práva unijní předpisy týkající se osvědčení strojvůdců. České republice kvůli tomu hrozí i soud. „Evropská komise určila těmto členským státům dvouměsíční lhůtu na to, aby situaci napravily. Pokud tak neučiní, obrátí se na soudní dvůr Evropské unie,“ uvedla Evropská komise. Vedle České republiky má podobné problémy i Belgie, Německo, Maďarsko, Nizozemsko, Švédsko, Slovinsko a Portugalsko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šéf ÚVO ,,bol odstúpený“, aj kvôli železnici

Predstaviteľ opozície Roman Šipoš odchádza z čela Úradu pre verejné obstarávanie. Informáciu o rezignácii z postu šéfa úradu, ktorý kontroluje priebeh verejných zákazok, doručil predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (SaS) aj premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). Stalo sa tak týždeň po tom, ako ho premiérka nepriamo označila za zodpovedného z cieleného rušenia a brzdenia verejných súťaží pri projektoch financovaných z eurofondov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SC Pendolino: nejrychlejší, nejpřesnější

Také v jízdním řádu 2011 jsou nejrychlejší vlaky Česka spoje SC Pendolino mezi Prahou a ostravským nádražím Svinov. Průměrná rychlost vlaků včetně zastávek je v tomto úseku 120 km/h, maximální rychlost je 160 km/h. V České republice jsou i další expresní spoje, jejichž maximální rychlost dosahuje 160 km/h a průměrná rychlost se pohybuje kolem 100 km/h. Spoje SC Pendolino jsou také nejpřesnější vlaky České republiky.


Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rychlovlaky mezi Polskem a ČR na obzoru

Cesta vlakem z Česka do Polska se může v budoucnosti výrazně zkrátit. Mezi oběma zeměmi by měly začít jezdit rychlovlaky, napsal dnes polský list Rzeczpospolita. Podle deníku se na spolupráci ve věci propojení železniční sítě pro rychlovlaky dohodlo polské ministerstvo infrastruktury s českým ministerstvem dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vlaky nemá, ale hledá do nich stewardy

Dopravce RegioJet zahájil výběrová řízení na nábor palubního personálu pro nedotované rychlíky, které mají v létě vyjet na trase mezi Prahou a Ostravou. Dceřiná firma společnosti Student Agency patřící brněnskému podnikateli Radimu Jančurovi plánuje nabrat asi 60 stevardů a stevardek.

Celou zprávu najdete na této stránce.