Dopravné správy

České dráhy myslí na invalidy

České dráhy rozšiřují svůj vozidlový park bezbariérových souprav. Loni přibylo 60 bezbariérových vozů nebo jednotek a celkový počet bezbariérových vozidel překročil 400 vozů a jednotek. Díky tomu se podařilo rozšířit počet bezbariérových spojů v současném jízdním řádu na více než 2 500 spojů. V letošním roce rozšíří řady bezbariérových vozidel další motorové jednotky Regionova pro regionální osobní spoje v různých krajích České republiky, elektrické vlaky CityElefant, které nově nahradí starší pantografy na trati Praha - Benešov u Prahy, a začne dodávka také zcela nových vozidel RegioShuttle RS 1 pro Liberecko a Vysočinu a řídicích vozů řady 961, které jsou určeny pro regionální i dálkové vlaky a pomohou rozšířit nabídku bezbariérových rychlíkových spojů. Probíhá také výběrové řízení na modernizaci 64 bezbariérových vozů určených pro dálkové spoje (EC, IC, expresy a rychlíky). Jejich modernizace bude zahrnovat například klimatizované prostory pro vozíčkáře nebo moderní toaletu s uzavřeným systémem.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě. V příloze jsou také ukázky současných moderních bezbariérových vozidel.

Poslední tramvaj z Karviné vyjela 28. května 1967

Před desítkami let se Karvinou ozývalo cinkání tramvají. Ty spojovaly jednotlivé doly a jezdily až do Ostravy. Když v dubnu roku 1909 zastavila v Karviné první tramvaj, byla to pro místní obrovská událost. Trať vedla z Karviné přes Doly, Lazy, Petřvald a Radvanice až do centra Ostravy. „Nejlepší roky slavily tramvaje mezi lety 1952 až 1958. Tehdy dělníci trať prodloužili z Dolů až do Karviné 1 a později i do nově se rodícího sídliště v Karviné 6,„ informuje Lenka Kubicová z Okresního archivu Karviná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legios General už měla z Loun vyjet

Vůbec první lokomotiva, která se v Lounech vyrobí, ponese hrdý název Legios General. Má za sebou už prezentaci na několika veletrzích, například na loňských ostravských Czech Raildays, později také na největší světové přehlídce železniční techniky InnoTrans 2010 v Berlíně. První kusy měly podle původních informací z lounského podniku vyjet už v prvním čtvrtletí letošního roku. Zatím se tak nestalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VRT Peking - Šanghaj dokončia ešte tento rok

Trať pre superrýchle vlaky medzi Pekingom a Šanghajom, ktorú mali budovatelia dokončiť v roku 2012, sprevádzkujú ešte do konca tohto roka. Len za tri roky tak bude položených 1 318 km koľají, ktoré spoja obe čínske veľkomestá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česká Třebová bojuje o vlaky dál

Nekonečný příběh „Zastavování rychlíků v České Třebové„ pokračuje. Smršť argumentů, která se snesla na hlavu ministra dopravy Víta Bárty, když ve Třebové nedávno zahajoval návštěvu kraje, kýžený efekt nepřinesla. Ba naopak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation chce expandovat na východ

Škoda Transportation plánuje další růst. Kvůli vstupu na nové trhy se poohlíží po dalších akvizicích a jen na ty vyhlídnuté bude potřebovat asi půl miliardy korun. "U těchto nákupů nezůstane, myslím, že je to do budoucna správná cesta," říká spolumajitel a předseda představenstva firmy Tomáš Krsek. "Zvažujeme, že finance získáme i vstupem na burzu. Nebude to ale dříve než za rok, z předběžných debat s bankéři vím, že nejdůležitější je správné načasování. Může se ale stát, že na burzu nevstoupíme vůbec," dodává.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční most padá lidem na hlavu

Železniční most, který vede přes Rokytku v pražské Libni, je ve špatném stavu. Na lidi, kteří tudy procházejí nebo projíždějí na kole, tady už několik měsíců padají kusy betonu. Majitel mostu Správa železniční dopravní cesty sem umístila jen výstražnou ceduli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Drážní inspekce vadí ministerstvu

Na konkrétních příkladech upozornila Drážní inspekce na vážný stav kolejí a zařízení, jež si žádají opravu. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která obhospodařuje devadesát procent tuzemských kolejí, jako by nerozuměla a v některých případech ponechává trať v nebezpečném stavu. Odstrašujícím příkladem je úsek z Brna-Maloměřic do Kuřimi, kde inspekce v posledních letech upozornila na 176 závažných závad na železničním svršku, z nichž mnohé nejsou dosud odstraněny.

Celý článek najdete na této stránce.

Uvidíme, zda se siituace po rezignaci ministra dopravy změní.

Tatranské električky zastavila víchrica

Ľudia v Tatrách a záchranné zložky boli od piatkovej polnoci na nohách. Silný nárazový vietor dosahoval na Lomnickom štíte rýchlosť až 165 km/h. V Poprade namerali 72 km/h. Víchrica so sebou brala strechy budov a lámalo stromy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy ČR odstupuje

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) ve vládě skončí. Na páteční tiskové konferenci po jednání klubu Věcí veřejných oznámil, že premiéru Petru Nečasovi předá návrh na svou rezignaci. Premiér jeho návrh přijal se slovy, že nic jiného ani neočekával.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česká MHD bude lepší - a dražší

Česká MHD se může dále zlepšovat – a města by tomu měla co nejvíce napomáhat. Shodli se na tom odborníci a zástupci dopravních podniků z Česka i zahraničí, kteří se sjeli na konferenci o MHD do Plzně. Ačkoli je obvykle oceňována organizace a široká nabídka veřejné dopravy v českých městech, může se výrazně zlepšit její komfort a kvalita. Na to jsou ale potřeba peníze, dopravní podniky se proto v Plzni shodly, že by potřebovaly zvýšit ceny jízdného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy nemá na koridory

Ministr dopravy Vít Bárta kvůli nedostatku peněz hodlá revidovat původní termín modernizace IV. železničního koridoru, stanovený do roku 2016. Modernizace úseku Horní Dvořiště - České Budějovice a Praha se tak zpozdí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr železnic popraven za chybu podřízených

Bývalý severokorejský ministr železniční dopravy Kim Jong-sam byl popraven. Oznámila to s odvoláním na zdroje v Pchjongjangu jihokorejská tisková agentura Jonhap. Kim Jong-Sam zastával ministerskou funkci v roce 2004, kdy se odehrála katastrofa ve stanici Rjongčon nedaleko čínských hranic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC vypíše tendr na „zakázku desetiletí“

Přestože stát avizoval, že nepočítá se stavbou jediného kilometru nové dálnice, práce na kolejích stagnovat nebudou. Díky evropským fondům se rozběhnou železniční projekty za více než deset miliard. "Zakázkou desetiletí" bude stavba trati mezi Plzní a Rokycany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V době probíhajícího politického zemětřesení, otřásajícího zejména křeslem ministra dopravy, je třeba podobné výhledové zprávy brát s rezervou.

Navigace varuje před smrtícími přejezdy

Společnost Garmin společně s pojišťovnou Kooperativa a ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty připravila novou verzi automobilové mapy Atlas Czech určené pro navigace Garmin. Hlavním cílem spolupráce je snaha přispět ke snižování počtu nehod na železničních přejezdech. V nové verzi jsou proto vyznačeny železniční přejezdy, na kterých došlo v minulosti k dopravní nehodě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka na Ještěd manifestovla um Čechů

V roce 1933 se v Německu k moci škrábal Hitler, v česko-německém pohraničí vratislavský rodák Konrád Henlein založil Sudetoněmeckou stranu a v Liberci Češi postavili lanovku na Ještěd. A tak, zatímco vrchol kopce ovládali Němci se svým hotelem a chatou, cestu na něj hlídali Češi. „Byla to historicky druhá kabinová lanovka na hromadnou přepravu lidí v Československu. Prakticky ve stejné podobě funguje dodnes. V Česku už zůstala poslední,„ říká Pavel Vursta, vysloužilý přednosta liberecké lanové dráhy.

Celoý článek najdete na této stránce.

Ombudsman nebo další tiskový mluvčí ČD?

Kdy přestaneme jezdit na železnici šrotem? Má na českých kolejích smysl 1. třída? A proč nové vagony nebudou mít kupé? Podle bývalého ředitele pražské ZOO Petra Fejka, který v únoru usedl do křesla ombudsmana Českých drah, má všechno svůj čas a léta zanedbávané železnice se nemohou proměnit ze dne na den.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otázka nastolená v našem redakčním titulku se po mnoha mediálních vystoupeních nového pracovníka GŘ ČD přímo vtírá.

ČD se nedoplatí za smrt, kterou nezpůsobily

Považujeme za svou morální povinnost postarat se o své zákazníky, tvrdily po vlakovém neštěstí u Studénky České dráhy. Jenže teď už se k původnímu prohlášení tak docela neznají. Některým pozůstalým nedaly víc, než určuje zákon. A jedna z rodin se už soudí o vyšší odškodné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňské hlavní nádraží se konečně opravuje

Na plzeňském hlavním nádrží začnou jedny z nejrozsáhlějších opravných prací za několik posledních let. Cílem plánovaných prací je zlepšit stav kulturní památky a zároveň zkvalitnit prostředí pro cestující. Samotná realizace začne v květnu letošního roku a veškeré plánované opravy skončí do konce roku 2012. Celkové náklady stavby jsou téměř 20 milionů korun. Další podrobnosti získáte v přiložené tiskové zprávě.

Nigerijskou železnici oživují Číňané

Nigerijská železnice, kdysi chlouba africké země, poslední roky jen chátrala. Peníze určené na její opravu několikrát zmizely neznámo kde. Teď se ale do práce pustili Číňané, kteří v posledních letech právě v Africe usilovně hledají nové obchodní partnery. Vlaky tak po letech mohly vyjet na dlouho nefunkční tratě.

Celou zprávu najdete na této stránce.