Dopravné správy

Mezi Brnem a Prahou s ČD za akční cenu

Od pondělí 11. dubna zaplatí cestující mezi Prahou a Brnem za jednu cestu jen 160 korun. Akční nabídka platí do 24. dubna na jízdenky ze stanice Praha hl. n. přes Českou Třebovou do stanice Brno hl. n. nebo opačně. Za zpáteční jízdu tak cestující zaplatí 320 korun. Cílem akce je propagace taktového vlakového spojení obou měst a podpora železniční dopravy, která má právě na této trase velkou konkurenci v silniční dopravě.

Více informací k akční nabídce najdete v přiložené tiskové zprávě.

Přechod Sebnitz/Dolní Poustevna snad bude

Lidem ze Šluknovského výběžku svitla naděje, že železniční spojení se zbytkem kraje už nebude tak složité. Drážďanský dopravní podnik VVO dostal od Spolkového drážního úřadu pokyn, aby jednal s německými dráhami Netz AG o stavbě železničního přechodu mezi stanicemi Sebnitz a Dolní Poustevna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ombudsman kvality ČD začíná úřadovat

Kancelář ombudsmana kvality Českých drah začala fungovat v plnohodnotném režimu. S podněty na zlepšení služeb ČD se mohou zákazníci obrátit na ombudsmana e-mailem, písemně i telefonicky. Každou středu mezi 14. a 18. hodinou bude Petr Fejk úřadovat v ČD centru na pražském hlavním nádraží.

Kontakty na kancelář ombudsmana kvality ČD najdete v přiložené tiskové zprávě.

SŽDC na stavbách uškudlila miliardy

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za půl roku pod novým vedením uspořila na železničních stavbách šest miliard korun. To je 8,1 procenta z celkového objemu investic v této době, řekl dnes pověřený ředitel společnosti Pavel Habarta. Část z této částky jsou slevy ze strany dodavatelů, část vznikla přehodnocením položek ve smlouvách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizace souprav pražského metra skončila

Do Prahy dorazila poslední souprava modernizovaného ruského metra. Je poskládaná z vozů čtyř různých vlaků. Dva čelní vozy vznikly rekonstrukcí původně obyčejných vložených vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súd odložil zrušenie železničného tendra

Krajský súd v Bratislave rozhodol o odklade vykonateľnosti rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý 2. marca uložil Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) zrušiť verejnú súťaž na modernizáciu 12-kilometrovej železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Pokiaľ by súd nerozhodol o odložení vykonateľnosti rozhodnutia úradu do 6. apríla, železničný tender by bol definitívne zrušený.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf Drážní inspekce odvolán nebude. Zatím

Ministerstvo dopravy zatím neplánuje odvolat šéfa Drážní inspekce Romana Šiguta. V průběhu dubna a května ale pošle do inspekce hloubkovou kontrolu, uvedl náměstek ministra dopravy Radek Šmerda. O chystaném odvolání Šiguta informovala v neděli Česká televize. Šmerda uvedl, že na Drážní inspekci docházelo k ne úplně hospodárnému zacházení se mzdovými prostředky. Drážní inspekce označuje kontrolu a avizovanou snahu o odvolání managamentu za mstu ze strany Správy železniční dopravní cesty, tedy od subjektu, který inspektoři pravidelně kontrolují. Ředitel Šigut proto požádal o nezávislou kontrolu u Nejvyššího kontrolního úřadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Palestinec unesen z ukrajinského vlaku

Palestinský inženýr zmizel z rychlíku na Ukrajině a několik dní na to se objevil v izraelském vězení. Izraelci tvrdí, že jde o spolupracovníka Hamasu, který může poskytnout důležité informace týkající se bezpečnosti židovského státu. Spekuluje se o tom, že ví dost o únosu izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého Hamas zadržuje v pásmu Gazy už přes čtyři roky. To ovšem izraelský ministr obrany Ehud Barak odmítl potvrdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Electric slaví úspěch v zahraničí

Společnost Škoda Electric podepsala s jihokorejskou firmou Hyundai Rotem, členem skupiny Hyundai Motor Group, smlouvu na dodávku kompletního elektrického a mechanického pohonu pro 80 čtyřnápravových elektrických lokomotiv. Škoda Electric zvítězila v konkurenci celkem sedmi firem. Lokomotivy budou provozovat Turecké státní dráhy (TCDD). Celkový objem zakázky představuje téměř 2 miliardy korun, přičemž první dodávka se uskuteční v červnu příštího roku, poslední v červenci 2014. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Policie vyšetřuje bývalé vedení ČD Cargo

Protikorupční policie se od února zabývá některými obchody z dílny bývalého vedení společnosti ČD Cargo v čele s Josefem Bazalou. Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Roman Skřepek řekl, že policie se na základě trestního oznámení ministra dopravy Víta Bárty (VV) zajímá o některé údajně předražené a nevýhodné zakázky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo se zaměřuje na regiony

V ČD Cargo nově vznikla skupina regionálního obchodu, prostřednictvím níž chce být národní železniční dopravce blíže menším a středním firmám i mimo hlavní průmyslová centra České republiky.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Podozrivá cesta z Carga do ŽSR

Pijavice. Tak nazval v marci bývalé vedenie železničného Carga minister dopravy za KDH Ján Figeľ. Poukazoval pritom aj na odstupné, ktoré vlani získali odchádzajúci manažéri. Napríklad Ján Simčo dostal vyše 110-tisíc eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dcera ČD založila jejich vnučku

Mimořádná valná hromada akciové společnosti ČD - Telematika schválila vyčlenění části podniku do nově založené dceřiné společnosti. Vzniklá akciová společnost se zaměří výhradně na poskytování služeb do skupiny Českých drah. Jejím úkolem bude posílení strategického partnerství a naplňování cílů skupiny Českých drah v oblasti ICT, zvyšování kvality a efektivity poskytovaných služeb. ČD - Telematika si v nově založené dceřiné společnosti podrží 100% majetkovou účast.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC se nechce do elektrizace litvínovské trati

Elektrizaci železniční trati z Teplic do Litvínova důrazně prosazuje Ústecký kraj a napevno s ní počítají také České dráhy. Už dokonce objednaly elektrické jednotky, které by měly jezdit na nové klíčové lince severočeského regionu z Litvínova do Ústí nad Labem. Investice se ale vůbec nezdá Správě železniční dopravní cesty, které trať patří, a která by musela elektrizaci zajistit a zaplatit. Podle jejího mluvčího Pavla Hally není zřejmé, zda by se investice v řádu desítek milionů vyplatila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prezidenti otevřou už otevřené nádraží

Prezident Václav Klaus a jeho italský protějšek Giorgio Napolitano spolu ve čtvrtek 14. dubna slavnostně otevřou novou halu pražského Hlavního nádraží. Akce bude jedním z bodů programu státní návštěvy italského prezidenta v ČR.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Virtuální zastávku SŽDC financovat nebude

Více než deset let je v jízdním řádu na trati z Ostravy do Valašského Meziříčí uvedena zastávka Frenštát pod Radhoštěm město. Stavba ale fyzicky neexistuje a lidé musí nadále vystupovat na nádraží daleko od centra. Frenštátská radnice chce do dvou let zastávku postavit. Správa železniční dopravní cesty se ale na financování podílet nehodlá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EK projekt trate Paríž - Bratislava nezastavila

Železničné spojenie Bratislavy s Parížom je pre nás historickou príležitosťou. "Informácie o tom, že Európska komisia zastavila projekt železničného spojenia Paríž - Bratislava známeho ako TENT 17, nie sú pravdivé. To, o čo dnes musíme zabojovať je, aby železničný koridor z Paríža išiel naozaj cez Bratislavu a neobišiel ju cez inú blízku metropolu," uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hospodaření ČD je v pořádku

Mimořádná prověrka nakládání s majetkem a akviziční činnost v Českých drahách, a.s., kterou si na podzim vyžádal Řídící výbor ČD, skončila. Nezávislý auditor v závěrečné zprávě konstatuje, že zadávání zakázek a hospodaření s majetkem ČD, a.s., nebylo zjištěno žádné závažné pochybení. Další podrobnosti naleznete v přiložené zprávě.

V létě se rozhodne o modernizaci ŽU Olomouc

Už letos měla začít velká přestavba olomouckého hlavního nádraží v hodnotě několika miliard, která by zahrnovala hlavní podchod, nástupiště včetně výstavby jednoho nového, i koleje. Vše ale mohou zkomplikovat úspory na ministerstvu dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC ruší jednotky drážních hasičů

Likvidace nehod na železnici se výrazně zkomplikuje. Správa železniční dopravní cesty znenadání rozhodla, že zruší čtyři jednotky drážních hasičů, týká se to asi 120 mužů. Jejich práci by měly dělat běžné hasičské jednotky. Některé záchranné práce na dráze ale mohou vykonávat jenom specialisté, a tak budou muset k zásahům jezdit hasiči z větší dálky. 

Televizní reportáž najdete na této stránce.