Dopravné správy

Případ bývalého ministra dopravy odložen

Protikorupční policie přestala vyšetřovat prodej podílu Aleše Řebíčka ve stavební firmě Viamont. Detektivové případ odložili, aniž by exministra dopravy vůbec vyslechli. (...) "Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu. Věc již byla uložena ad acta," řekl HN mluvčí protikorupční jednotky Roman Skřepek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Propan-butanová vlečka děsí obyvatele

Firma Hofer Plus provozuje v Hradci Králové na Slezském předměstí už deset let překladiště propan-butanu. Místní o tom ale neměli ani tušení, veřejnost se o zařízení dozvěděla teprve nedávno při projednávání tzv. vnějšího havarijního plánu. Překladiště plynu je sice na okraji města mezi sklady, vzdušnou čarou je to ale k nejbližším obytným domům jen 200 metrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubický kraj ohrožuje lokálky

Zastupitelé měst a obcí v Pardubickém kraji bijí na poplach! Údajně se chystá velká redukce vlakových spojů a to na řadě míst a tratí v kraji. Pardubický kraj spolu s firmou OREDO, kterou si kraj najal za účelem „efektivnější organizace veřejné dopravy“, podle zatím neoficiálních informací připravují razantní škrty v železniční osobní dopravě s cílem maximálně využívat autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ústecká lanovka nevybředá z problémů

Návštěvníci a obyvatelé Ústí nad Labem si o nadcházejícím slunečném víkendu budou muset nechat ujít svezení lanovkou na Větruši. Ta je od pátku opět mimo provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav postaví trať v Maďarsku

Konzorcium vedené slovenskou spoločnosťou Doprastav, a.s. vyhralo tender na výstavbu 22-kilometrového železničného spojenia medzi stanicou Budapešť Kelenföldi a obcou Tárnok v hodnote 31 mld. forintov (HUF).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční muzeum ČD zahájí sezónu 23.4.

Po zimní přestávce se v sobotu 23. dubna opět otevřou brány Železničního muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. Návštěvníci se mohou těšit na parní jízdy z Lužné do Nižboru, Stochova, Rakovníka a Chomutova, o prázdninových sobotách pojedou pravidelné parní vlaky na trati Krupá – Kolešovice a několik historických souprav vypraví České dráhy do Lužné už z Prahy. Největší železniční muzeum v České republice loni navštívilo na 35 tisíc lidí.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

O náplni letošní sezóny se hovořilo na tiskové konferenci, z níž jsme přinesli vlastní reportáž.

Mrtví na přejezdech jen v Olomouckém kraji

V prvním čtvrtletí roku 2011 zemřeli při nehodách na železničních přejezdech tři lidé, což je neméně od roku 2008.

Všechny tři smrtelné nehody se staly v Olomouckém kraji na železničních přejezdech zabezpečených světelnou výstražnou signalizací (bez závor), která byla v době nehody v činnosti. Poslední dvě smrtelné nehody se odehrály v druhé polovině března a jen v jednom případě se jednalo o střetnutí vlaku s automobilem. V porovnání s rokem 2010 eviduje Drážní inspekce pokles v počtu usmrcených o 80 % s tím, že začátek minulého roku byl z pohledu Drážní inspekce mimořádné tragický.

Více viz přiložená tisková zpráva.

Rapid Express se stal celostátním osobním dopravcem

Společnost Rapid Express podnikatele Leoše Novotného podepsala rámcovou smlouvu o využívání kolejí se státní Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Novinářům to (...) oznámil mluvčí SŽDC Pavel Halla. Rapid Express se tak stal vedle Českých drah a společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury třetím celostátním osobním dopravcem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo vydá dluhopisy

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo chce pomocí dluhopisů získat dvě až tři miliardy korun na investice. Dluhopisy by chtěla dceřiná firma Českých drah vydat nejspíše v následujících měsících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo prepúšťa

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s., ktorá v rámci programu revitalizácie plánuje do začiatku budúceho roka uvoľniť 1 800 z okolo 9000 zamestnancov, už začala prepúšťať ľudí v administratíve. Na rad postupne prídu aj prevádzkoví pracovníci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvolenskej ŽOSke chýbajú zakázky

Vyše 50 zo súčasných zhruba 600 zamestnancov plánujú do konca júna prepustiť Železničné opravovne a strojárne (ŽOS) Zvolen. Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci personálneho oddelenia v tejto firme Michal Baláž, dôvodom je hlavne náhly úbytok zákaziek od Železníc Slovenskej republiky, ktoré patria k najvýznamnejším odberateľom ŽOS Zvolen.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sezónu zahajují další půjčovny kol ČD

Celkem ve 13 jihočeských stanicích Českých drah budou v letošní sezóně otevřeny půjčovny jízdních kol ČD. Novinkou roku 2011 je celoroční provoz v pěti půjčovnách ČD a také možnost kromě kol si půjčit koloběžky. Nově také přibyla další místa v kraji Vysočina a Jihomoravském kraji, kde lze vracet kola zapůjčena v jihočeských půjčovnách ČD. Více informací najdete v tiskové zprávě a na mapě půjčoven.

České dráhy dnes otevírají půjčovny kol v Pardubicích, Chrudimi, České Třebové a Letohradu. Další výpůjčky je možné zajistit v dalších dvanácti stanicích v Pardubickém kraji, a to po předchozí objednávce 24 hodin předem. Půjčovny budou otevřené od 1. dubna do 31. října. Cyklisté mohou díky této službě poznat malebnou krajinu celého Pardubického kraje, aniž by se museli starat o mnohdy komplikovanou přepravu kola autem. Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Stanice v Trenčíne, Prievidzi a Žiline ožijú

ŽSR opakovane vyhlásili obchodnú verejnú súťaž na revitalizáciu železničných staníc v Trenčíne, Prievidzi a Žiline. Železničné stanice sa majú obnoviť formou verejno-súkromného partnerstva, pričom investori budú môcť za vykonanie rekonštrukčných prác využívať komerčné priestory staníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Wander-Expres Bohemica“ vyráží už zítra

Pravidelné víkendové spojení Drážďany – Litoměřice a zpět je také v letošním roce součástí jízdního řádu. Vlak bude jezdit v období od 2. dubna do 30. října 2011 každou sobotu a neděli, a také ve svátcích uznávaných v sousedním Sasku. Turistický vlak z Drážďan do Litoměřic města a zpět pojede na českém území jako zrychlený osobní vlak, v Německu pak jako regionální expres (RE 20) „Wander-Expres Bohemica“. Spoje zajišťuje moderní nízkopodlažní a klimatizovaná jednotka Desiro.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Prohlédněte si „hrbouna“ i ze spodu!

Zítra a pozítří máte možnost v dopravní hale Národního technického muzea v Praze podrobně prozkoumat 100 let slavící lokomotivu 375.007, v rámci komentované prohlídky a třeba na speciálním lehátku i z žabí perspektivy. K slavnostnmu dění (a nejen k němu) se včera uskutečnila tisková konference, s jejímž průběhem i podrobnosmi o víkendové akci ve dnech 2. a 3. dubna se můžete seznámit v naší původní reportáži.

Porušuje Deutsche Bahn evropské normy?

"Evropská komise má důvod se domnívat, že Deutsche Bahn AG mohly porušit antimonopolní pravidla EU, která zakazují zneužívání dominantní pozice na trhu," ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Velký býček“ vás sveze do Beskyd

České dráhy vypraví tuto sobotu 2. dubna zvláštní parní vlak do Beskyd, který pojede při příležitosti otevření nové železniční zastávky Správy železniční dopravní cesty v Čeladné. Vlaková souprava v čele s lokomotivou řady 423.041 vyjede krátce před devátou hodinou z krajské metropole přes Frýdek-Místek do Frenštátu pod Radhoštěm. Pro rodiny s dětmi je připraven zajímavý program, jehož součástí bude mimo jiné také jízda na koních.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Státní fond dopravní infrastruktury v mínusu

Výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) loni meziročně klesly o deset miliard na 78 miliard korun. Postupně doplňovaný rozpočet přitom počítal s výdaji přes 105 miliard korun, fondu se ale nepodařilo získat všechny naplánované příjmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další velopůjčovny ČD zahajují, některé celoroční provoz

Se začátkem turistické sezóny otevírají České dráhy v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji celkem pět půjčoven kol, které budou sloužit cestujícím od 1. dubna. Novinkou v Moravskoslezském kraji je celoroční provoz ve všech třech půjčovnách. Cyklisté mohou díky této službě poznat malebnou krajinu Moravy, aniž by se museli starat o mnohdy komplikovanou přepravu kola autem.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Združenia obcí za zachovanie vlakov

Združenie obcí mikroregión pri Slanej žiada zachovanie vlakových spojov na trase Jesenské – Tornaľa. Podľa starostu obce Lenka Mariána Habovčíka ak sa spoje zrušia, občania budú musieť chodiť už len na koňoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.