Dopravné správy

Prechod na letný čas sa dotkne 7 nočných vlakov

Od nedele 27. marca sa mení stredoeurópsky čas (SEČ) na letný čas. Zo soboty 26. marca na nedeľu 27. marca 2011 sa posunú hodiny z 2.00 SEČ na 3.00 letného času. Prechod na letný čas sa na Slovensku dotkne 7 nočných vlakov, ktoré budú do jednotlivých železničných staníc prichádzať zmeškané do 60 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za skupinu ČD by stát dostal 38 miliard

HN odhadují cenu státního podílu v největších českých firmách. Většina odhadů ceny vychází z výnosové metody přičemž bylo ohodnoceno i regulační riziko, v případě, že jde o hlavně o nemovitý majetek z jeho hodnoty případně ze srovnání hodnoty podobných firem prodávaných v Česku či zahraničí.

Celý přehled najdete na této stránce.

Zvolenskej ŽOSke sa nedarí

Železničné opravovne a strojárne (ŽOS) Zvolen, a.s. nahlásili na úrad práce hromadné prepúšťanie 92 ľudí. Spoločnosť však uviedla, že ich nakoniec uvoľní zhruba o tretinu menej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňská MHD podraží

V plzeňské MHD mění chování cestujících finanční krize a nezaměstnanost. Více se nakupují jízdenky na kratší dobu. Častěji si cestující pořizují i měsíční a jednorázové. Za poslední roky klesá meziročně o čtyři procenta nákup několikaměsíčního předplatného pořizovaného v době ekonomického růstu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepustených železničiarov agentúry nechcú

Rekvalifikačné kurzy pre prepustených železničiarov, ktoré pripravuje ministerstvo práce, sú problém. Pracovné agentúry o ne totiž nemajú záujem. Prekáža im prísna podmienka ministerstva, aby im boli peniaze vyplácané až po tom, čo preškolený železničiar odrobí v novom zamestnaní minimálne šesť mesiacov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šrot na kolečkách ČD

Představenstvo Českých drah se stále větší pílí mění vozový park v "muzeum veteránů". Nově třeba nakupuje 32 vyřazených rakouských vagonů z let 1980 až 1982. Včera jsem jel dvakrát rychlíkem na trase mezi Prahou a Ostravou. Expres Ostravan táhla lokomotiva z osmdesátých let a jednotlivými vagony jsem procházel jako popelnicí Evropy.

Celé zamyšlení najdte na této stránce.

V Brně soudí nehodu na slovenské trati po 21 letech

Okresní soud Brno-venkov se zabýval jedním z nejdelších a nejabsurdnějších justičních sporů u nás. Soud řeší otázku viny či neviny strojvedoucího u železniční nehody, která se stala před dlouhými 21 lety. České dráhy po strojvůdci Pavlu Tešném požadují 12 tisíc korun jako tříměsíční plat za způsobenou škodu. Soud dnes ani po 13 letech od zahájení jednání definitivně nerozhodl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České banky zaplatí železnici na Urale

Úvěr za jeden a půl miliardy eur nejspíš poskytnou ještě do konce tohoto roku české banky na stavbu železnice na Urale. Dráhu v celkové délce asi 350 kilometrů vybuduje v Rusku česká strana pod vedením brněnské OHL ŽS. Jedná se o největší transakci mezi českými bankami a ruským průmyslem v poslední době.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušne pískali proti revitalizácii železníc

Federácia strojvodcov uskutočnila v piatok o 13:00 avizovanú protestnú akciu v podobe húkania lokomotív trvajúcom minútu. Potvrdil to pre agentúru SITA prezident Federácie strojvodcov Milan Hošták s tým, že týmto spôsobom chceli upozorniť na nespokojnosť železničiarov s obsahom programu revitalizácie železničných spoločností, ktorý vláda schválila 16. marca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bude se debatovat o Nákladovém nádraží Žižkov

Občanské sdružení Tady není developerovo pořádá veřejnou debatu o Nákladovém nádraží Žižkov, která se uskuteční v pondělí 28. března od 13.30 do 17.30 v kině Aero, Biskupcova 31, Praha 3.

Program a další informace najdete na této stránce.

Zmluva so súkromným dopravcom je nevyhovujúca

Na prvú súkromnú trať pôjdu vyššie dotácie, ako keď na nej premávali štátne železnice. Na prevádzku trasy z Komárna cez Dunajskú Stredu až do Bratislavy putovalo doteraz zo štátnej kasy približne 4,7 milióna eur. Po novom to bude 6,8 milióna. Vlaky však budú jazdiť častejšie. Ak by mal tak často vlaky vypravovať iba štát, vyšlo by ho to na osem miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem z Wuhanu do Kantonu

Jízda v čínském vlaku. Kolega Sova pod tímto titulkem popisuje cestu vlakem do Pekingu. Zvolil si tzv. tvrdá sedadla, což je nejlevnější varianta cestování čínským vlakem. Při obrovským rozměrech země cestují Číňané nejrůznějším způsobem, samozřejmě, v souladu s obsahem peněženky. Nicméně rozdíly mezi tvrdým sedadlem, měkkým či lůžkem.

Celé blogování najdet na této stránce.

Cyklovlakem z Brna do Podyjí

České dráhy vypraví první jarní sobotu 26. března speciální vlak nazvaný „Cyklovlak Velo Podyjí“ z Brna přes Hrušovany nad Jevišovkou a Znojmo do Šatova. Podyjí patří k našim nejvděčnějším oblastem pro aktivní odpočinek a svým nenáročným profilem je přímo zemí zaslíbenou pro cykloturistiku. České dráhy svým speciálem nabízejí ideální způsob dopravy přímo do srdce Národního parku Podyjí. Pro pěší i cykloturisty jsou ve Znojmě připraveny návazné programy za zvýhodněné ceny. Cyklovlak vyjede také 28. května, 18. června, 3. a 17. září.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Jak JHMD nacisty (ne)vozily

Není to tak dávno, co jsme si mohli v Lidových novinách přečíst článek Petrušky (ano skutečně Petrušky, ne Petry) Šustrové, o tom, jak se její přátelé setkali 30. prosince 2010 ve vlaku z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice s neonacisty v uniformách Wehrmacht. A jak proti tomu provozovatel vlaků na dané trati, společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nic nedělá, naopak je tam prý dokonce zve.

Celoé blogování najdete na této stránce.

Kolektívne vyjednávanie v ZSSK ukončené

Kolektívna zmluva v Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. bude podľa jej hovorcu Alexandra Buzinkaya platiť v rozsahu minulého roka, bez akéhokoľvek mzdového nárastu a nových benefitov. Dosiahnutie dohody umožnila podmienka, že kolektívna zmluva bude v polovici roka otvorená a obe strany budú pokračovať v rokovaniach o mzdách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Retrovlak pražského metra slavil úspěch

Pražský dopravní podnik uskutečnil první z letošních jízd původní historickou soupravou metra vyrobenou v 70. letech v Sovětském svazu. O akci určenou především pro turisty a zájemce o historii veřejné dopravy je mimořádný zájem. Bude se opakovat každý měsíc, všechna místa ve vozech jsou však na dlouho dopředu zarezervována.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

Kocúr se vrátil na koleje

Místní si ji pamatují jen jako sochu u valašskomeziříčského nádraží. V sobotu se ale 113 let stará parní lokomotiva - nejstarší svého druhu u nás - dala do pohybu. Po 40 letech tak Kocůr znovu vyrazil na trať. "První jízda byla pohodová," oddechl si spokojeně Vladimír Fabík. Právě díky jemu a dalším třem nadšencům mohla po dvou letech oprav znovu vyjet na trať.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka: Psát "kocůr" odporuje logice valašského (i slováckého) nářečí a vývoji českého jazyka (vznik kroužkovaného "u" z dvojhlásky "uo"). Správně je tedy "kocúr". Bohužel špatně je to i na stránce valašských opatrovatelů mašinky.

Pražské metro: vize a realita

Vlaky bez strojvedoucího, řízené automatem a kontrolované z dispečinku. Stěny u nástupišť, které zabrání sebevrahům skočit pod přijíždějící vlak. A nové, zcela průchozí vagóny. Zhruba tak by podle představ Metroprojektu a pražského Dopravního podniku měla vypadat nová, připravovaná trasa metra D, která má vést z Náměstí Míru přes Pankrác do Nových Dvorů, Libuše a Písnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

První cyklovlak směr Okoř vyrazí v sobotu

Již o tomto víkendu vyjede opět na trasu Praha Masarykovo nádraží – Hostivice – Podlešín – Slaný tradiční cyklovlak s obchodním názvem „Velo“. Vlak, složený z motorového vozu a přívěsného vozu umožňujícího přepravu většího počtu jízdních kol, bude v provozu vždy o víkendech a svátcích od 26. března 2011 do 30. října 2011 v rozsahu dvou párů spojů. Pro přepravu cyklistů je přednostně určen vždy druhý vůz vlaku, který je vybaven speciálními prostory pro přepravu jízdních kol a je v něm snížen počet míst k sezení.

Podrobnosti naleznete ve společné tiskové zprávě Českých drah a společnosti ROPID.

Brněnská unikátní trať ulicemi zanikne

Sním, či bdím? Co dělá mezi auty na silnici lokomotiva? Takové otázky si párkrát do roka kladou brněnští řidiči, když po rušné silnici v ulici Poříčí jede lokomotiva na výstaviště. O unikátní trať z roku 1889 ovšem Brňané přijdou. Po roce 2020 padne za oběť přestavbě nádraží. „Vlečka k výstavišti není v současném územním plánu ani v žádné ze tří variant konceptu nového plánu. Počítáme s tím, že při přestavbě brněnského železničního uzlu koleje rozebereme,“ potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Celou zprávu najdete na této stránce.