Dopravné správy

Novinka z CZ LOKO

Akciová společnost CZ LOKO dokončila vývoj speciálního drážního vozidla MUV 74 s hydrostatickým přenosem, které plně nahrazuje někdejší populární, ale dnes už přežitý a technicky zastaralý MUV 69.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Více informací o vozidle se můžete dovědět z naší původní aktuality.

Letní čas nastane už tuto neděli

V noci ze soboty na neděli 26./27. března se posunou hodinové ručičky o hodinu dopředu a začne tak platit letní čas. Patnáct dálkových vlaků Českých drah, které budou tou dobou na cestě, se úderem druhé hodiny ranní kvůli chybějícím 60 minutám „zpozdí“. České dráhy se toto „zpoždění“ budou snažit minimalizovat, přesto však ve většině případů zůstane zachována jízda pravidelných přímých vozů, které se mezi těmito nočními vlaky vzájemně přeřazují. Cestující, kteří se chystají cestovat po změně času, by měli počítat s tím, že noční dálkové vlaky pojedou v ranních hodinách stále ještě podle středoevropského („zimního“) času, tedy o cca 60 minut později oproti aktuálním časovým údajům. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v během změny času žádné nejedou a na tratě vyrážejí již podle letního času.

Podrobnosti včetně seznamu vlaků dotčených změnou času naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Šok na bratislavskej hlavnej stanici

Bratislava je infraštruktúrne zaostalým mestom. Stavalo a stavia sa bez uceleného architektonického plánu, komplexný dopravný systém je aj v roku 2011 v plienkach a vyhliadky veľkých projektov, ktoré by problém vyriešili, sú bez peňazí chabé.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD obnoví vozový park starými vozy ÖBB

České dráhy (ČD) koupí od rakouských státních železnic ÖBB 32 vyřazených rychlíkových vagónů z osmdesátých let. Za vozy z let 1980 až 1982 mají ČD zaplatit zhruba 48 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubický kraj nechce mrhat na lokálkách

Dvěma lokálkám v Pardubickém kraji hrozí zastavení osobní dopravy. O vlaky může zcela přijít Litomyšl, ve směru od Žďárce u Skutče možná přestanou jezdit také do Poličky. Vedení Pardubického kraje je přesvědčeno o tom, že peníze, které na provoz na obou tratích dává Českým drahám, jsou promrhané.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za ohrožení létající brzdou mohou ČD

Vloni v březnu proletěl nad hlavami cestujících kus vlakové brzdy třemi kupé rychlíku Olomouc – Břeclav. Drážní inspekce označila za viníka České dráhy. Vagon měl problém už den před incidentem. Podobná rizika odhalila kontrola u každého třetího vytipovaného vlaku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Razicí štíty pražského metra jsou Tonda a Adélka

Na Vypichu dnes zástupci Prahy pokřtili razicí štít, který bude razit tunely metra na trase A z Dejvické do Motola. Ražba pomocí razicích štítů, která začne letos v dubnu, je podle stavebníků šetrnější než než ražba pomocí trhacích prací. Na výstavbu tohoto úseku metra budou použity dva štíty, které už dříve dostaly jméno Tonda a Adélka. Jména jim vybrali pacienti z kliniky dětské chirurgie motolské nemocnice. Délka jednoho štítu přesahuje 100 metrů, váha je zhruba 900 tun a průměr čelního štítu činí šest metrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC zeštíhlí své vedení

Na ředitelství státní Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se schyluje k personálnímu zemětřesení. Z osmi úseků, které řídí náměstci ředitele, zbudou k 1. dubnu pouze čtyři. Podle informací deníku E15 opustí centrálu organizace na tři desítky lidí, z toho devět patří mezi vedoucí zaměstnance.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha neví, jak zaplatit rozvoj metra

Praha dosud neví, které etapy chystaného metra D začne stavět nejdříve a kdo bude výstavbu platit. Vyplývá to materiálu, který na výbor dopravy pražského zastupitelstva tento týden představili zástupci dopravního podniku. Současné vedení Prahy chce novou trasu metra začít stavět do konce volebního období. Výbor dopravy proto radu města vyzval, aby o financování i etapách nového metra urychleně rozhodla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poschodová Lucia premáva

Medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom od pondelka premáva dvojposchodový vlak s troma vozňami. Ide o druhý vlak tohto typu na Slovensku, nasledovať bude ešte ďalších osem, ktoré začnú postupne premávať v rokoch 2011 a 2012. Na železničnej stanici ho slávnostne pokrstili menom Lucia.

Celú správu (ktorej páchatelia nevedia rátať poschodia) nájdete na tejto stránke.

Hrozící lomy kolejnic jsou podle SŽDC v pořádku

Téměř 200 závad našli kontroloři na pouhých pár kilometrech železnice z Brna na Vysočinu. Zatímco Drážní inspekce varuje dokonce před vykolejením vlaku, Správa železniční dopravní cesty, která se v Česku o koleje stará, to odmítá – údajně jde o vady, které nejsou nebezpečné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Největší důraz klademe na vystupování vlakových čet

Regionální centrum vlakového doprovodu (RCVD) v Olomouci kopíruje v podstatě hranice Olomouckého kraje. Podobně je tomu ostatně i ve zbylých dvanácti RCVD, které působí v rámci Českých drah. Jak je organizována práce zdejších vlakových čet a jak jsou jejich bezprostřední nadřízení spokojeni s jejich prací? „V obvodu olomouckého RCVD je zřízeno celkem šest středisek vlakových čet,“ říká vedoucí RCVD Olomouc Radek Steiger. „Vedle hlavního komanda v Olomouci jsou to střediska v Přerově, Prostějově, Července, Šumperku a v Lipové Lázních,“ doplňuje konkrétní umístění jednotlivých pracovišť.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejdražší polní přejezd všech dob

Uprostřed polí nedaleko Hradce Králové vznikl železniční přejezd. Žádné využití pro něj ale neexistuje, není jak k němu přijet nebo přijít – s výjimkou dlouhých polních lánů. Stát, který na jeho stavbu dal šest milionů, ale trvá na potřebě přejezdu vybaveného i výstražnými světly, který měl sloužit při stavbě dálnice D11.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revitalizácia železníc je likvidačná, opakuje Vážny

Program revitalizácie železničných spoločností sa zaoberá len znižovaním nákladov a likvidáciou vybudovaného systému, tvrdí poslanec parlamentu a exminister dopravy Ľubomír Vážny. Podľa neho sa nevenuje ďalšiemu vývoju a najmä funkčnosti železničného sektora.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucké přednádraží stavbou roku

Opravené zámecké náměstí ve Velké Bystřici, olomoucké přednádraží, sportovní centrum Omega, bytový dům EG Centrum a sídlo firmy T.S.Bohemia. To je pětice oceněných staveb, které uspěly v architektonické soutěži Stavba roku 2010 Olomouckého kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokladní ČD se ubránila lupiči

Pokladnu tanvaldského nádraží přepadl maskovaný lupič. Měl ale smůlu. Pokladní ho kopla do rozkroku a než se vzpamatoval, zamkla ho v kanceláři a odešla pro pomoc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zaměstnanci zvolí svého člena dozorčí rady ČD

Jak jsme již informovali v minulém vydání Obzoru ve zprávě o zasedání Ústředí OSŽ, končí na začátku května volební období PhDr. Jana Bittera v dozorčí radě Českých drah. Už je znám termín doplňovacích voleb?
Ano, Představenstvo Českých drah, a. s., určilo, že doplňovací volby jednoho zástupce zaměstnanců do Dozorčí rady ČD, a. s., proběhnou od 26. do 29. dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská MHD je přitažlivá

Pražané se po metropoli nejraději přesouvají hromadnou dopravou. Jezdí s ní 73 procent lidí, zjistil průzkum společnosti Tili, která monitoruje dopravu ve městech. Autem pak jezdí 14 procent a pěšky 11 procent Pražanů. Hned za městskou dopravou se umístila chůze, kterou zvolilo jako nejoblíbenější 39 procent lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka na Větruši zase stojí

Technici povolaní ze Švýcarska zjistili, proč lanovka v Ústí nad Labem od soboty stojí. Může za to porucha hydraulického čerpadla, které napíná lano. Výrobce slíbil, že čerpadlo dodá nové. Má to ale háček. Musí ho nejdřív vyrobit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

5. ročník soutěže o Nejkrásnější nádraží graduje

Do konce března může veřejnost zasílat své návrhy na Nejkrásnější nádraží v České republice pro rok 2011. Z nich vybere deset finalistů odborná porota. O prvním místě bude opět rozhodovat do konce května veřejnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.