Dopravné správy

Jak je to s tratí Madotice - Kralovice u Rakovníka?

V říjnu 2010 Ministerstvo dopravy (MD) na popud Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) zahájilo správní řízení na zrušení (zatím) několika lokálních železničních tratí. Přes způsob a termín, jakým bylo toto řízení spuštěno, se zvedla ze strany dotčených obcí, některých železničních dopravců a jiných subjektů vlna odporu, díky které jsou momentálně tato řízení (zatím) pozastavena. V tomto článku se zaměříme na to, jak je (překlad z reklamštiny: není) prováděna ze zákona povinná údržba "nezrušeného" úseku trati č. 162 Kralovice u Rakovníka - Mladotice a jak tento úsek doopravdy vypadá, nebo spíše nevypadá.

Celé blogování najdete na této stránce.

Konec režijek v Čechách

Ministerstvo financí chce na jedné straně zrušit daňovou výjimku na stravenky či režijní jízdenky, na straně druhé chystá zavedení nových úlev. Mezi ně patří zejména zaměstnanecký paušál, na který by měli na rozdíl od stravenek či režijek nárok všichni zaměstnanci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční průmysl krizi ustál

Českým výrobcům kolejových vozidel a drážního příslušenství se loni podařilo zastavit hrozivý propad obratu z roku 2009. Podle předběžných čísel Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) tržby meziročně stagnovaly kolem 62 miliard korun. V roce 2009 přitom meziročně propadly téměř o pětinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stalinova arktická trať byla zbytečná

“Muzeum pod širým nebem” je přezdívka některých oblastí ruského severu, které dodnes nabízejí téměř živé svědectví o nedávné historii země. Právě takovým památníkem je takzvaná Mrtvá trať, železnice, která byla jedním z nejgrandióznějších projektů Stalinovy vlády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD mohou být na své zaměstnance hrdé

Příjemné cestování s Českými drahami nezajistí jen nové vagony, dodržování jízdního řádu nebo čistá nádraží. Značnou, neli rozhodující úlohu v tomto směru odvádějí především provozní pracovníci Českých drah. Zejména pak ti, kteří se s cestujícími setkávají v přímém kontaktu, především osobní pokladní a členové vlakových čet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co přinesl smogový nulový tarif ostravské MHD?

S blížícím se koncem zimního období provedla společnost Koordinátor ODIS ve spolupráci s odborem dopravy Magistrátu města Ostravy vyhodnocení dopadu zavedení mimořádné přepravy v Ostravě v období smogové situace. Vyhodnocování se konalo v průběhu ledna a února 2011, kdy byla měřena obsazenost prostředků městské hromadné dopravy i hustota provozu na pozemních komunikacích ve městě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní superstrategie je pěkný podraz

Nedávno přišla na světlo světa Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiku do roku 2025, tzv. “Superstrategie”. Vedle snad užitečných záměrů a strategií obsahuje tento dokument z dílny ministerstva dopravy také pěkný podraz.

Celé zamyšlení najdete na této stránce

Drážní novela se vrací do sněmovny

Senátoři vrátili zpět do sněmovny novelu drážního zákona, která má zpřísnit podmínky práce strojvedoucích. Horní komora totiž chce mimo jiné upravit prodloužení platnosti rámcových dohod o provozování dopravy na železnici. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) se senátními úpravami souhlasil, neboť podle něj podstatu novely nemění.

Informaci najdete v půli zprávy na této stránce.

Na trati mezi Olomoucí a Krnovem bude výluka

Cestování vlakem na trati mezi Olomoucí a Opavou zkomplikuje v následujících dnech údržba úseku mezi stanicemi Hrubá Voda a Domašov nad Bystřicí na Olomoucku. Cestující budou přepravovat v době výluky náhradní autobusy...

Celou zprávu najdete na této stránce.

RŽD sa vyrovnali s Cargom

Ruské železnice v stredu vyplatili Cargu dlžné nájomné za kombinované prekladisko v Dobrej, na východe Slovenska. Informáciu pre SME potvrdil hovorca Carga Martin Halanda. Spoločnosť TransContainer, ktorá je dcérou ruských železníc, dlhovala nášmu štátnemu nákladnému dopravcovi zhruba 300-tisíc eur. Ročne majú Rusi platiť za prekladisko 600-tisíc eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Znovu náhradní vlaková doprava u Prahy

Odstraňování skály mezi pražskou Zbraslaví a Měchenicemi opět uzavře od 22. do 28. března pro veškerou dopravu úsek silnice II/102. Přerušen bude i provoz autobusů, informoval o tom mluvčí organizace Ropid Filip Drápal. Změny se tak dotknou linek 314, 338, 361, 390.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR žalujú Úrad pre verejné obstarávanie

Spoločnosť Skanska SK, a.s. aj Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) protestujú proti rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý nariadil železničiarom zrušiť rok a štvrť trvajúci tender na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD pamatují na zájemce o cyklistiku

Čtyři cyklopůjčovny Českých drah zahájí nově provoz v Karlovarském kraji. V rámci společného projektu Českých drah a Karlovarského kraje se otevřou v dubnu cyklopůjčovny v železničních stanicích Cheb, Karlovy Vary dolní nádraží, Mariánské Lázně a Sokolov. Zapůjčená kola bude možné po domluvě vracet, případně půjčovat, také ve stanicích Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Loket a Nejdek. K dispozici je třicet kvalitních, zcela nových kol, a to v pánské i dámské verzi. Vypůjčení kola v půjčovně Českých drah přináší zákazníkům řadu výhod. Na vyjmenovaných tratích je možné vypůjčené kolo přepravovat zdarma. Největší výhodou ale je, že cestující mohou vrátit kolo jinde, než si ho půjčili.

Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Ozdravný plán odborári nepovažujú za kompletný

Odborári zo železničných firiem stále rokujú o prepúšťaní na železnici. Ozdravný plán pritom už schválila vláda. Zamestnancom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) platy do roka neporastú. To je výsledok vyjednávania medzi železničnými odborármi a zástupcami firmy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ruce pryč od Nákladového nádraží Žižkov!

Už jsem o Nákladovém nádraží Žižkov ani psát nechtěla, ale nemohu jinak. Článek, který vyšel v sobotní příloze Lidových novin, v prestižní rubrice Esej, nelze přejít mlčením. Ekonom Miroslav Zajíček v článku Žižkovské nádraží a drahé byty s podtitulem Čím více chráníme památky a regulujeme zástavbu, tím hůře se mladí lidé dostávají k bydlení dal do souvislosti prohlášení Žižkovského nákladového nádraží za památku a územního plánování obecně s cenovou nedostupností bydlení. Na několika příkladech ze světa (Hongkong, Austrálie, New York, Kalifornie) pak tuto kauzalitu: tedy růst cen bydlení v důsledku zavedení územních a dalších regulativů dokládá.

Celé polemické blogování najdete na této stránce.

Vrzající Regionovy versus nové jednotky PESA

České dráhy chystají nenápadnou úpravu svých relativně nejmodernějších souprav Regionova, která by měla odstranit jejich vysokou hlučnost. V rámci pravidelných oprav po ujetí určitého počtu kilometrů vymění podlahu nad motorem a převodovkou a doplní izolaci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nie revitalizácia, ale likvidácia železníc

Základnou myšlienkou malo byť oddlženie železníc, ktoré sa z pôvodného zámeru presúva z marca 2011 na december 2013, čo bude naďalej spôsobovať stav neistoty železničných spoločností voči bankovému sektoru. Vládou schválený program revitalizácie železníc je honosný názov, pretože revitalizácia by mala priniesť oživenie, nielen reštrikciu, ktorá môže smerovať k likvidácii vybudovaného železničného systému. Je potrebné železnice ozdraviť, ale chýbajú mi tu konkrétne kroky budúceho rozvoja a konkurencieschopnosti.

Celý rozhovor s bývalým ministrom dopravy nájdete na tejto stránke.

Proč se vlastně SŽDC snaží rušit tratě?

Dne 25. února zveřejnila Správa železniční dopravní cesty na svém webu následující tiskovou zprávu : Optimalizace rozsahu železniční sítě České republiky Občanské sdružení Klub přátel lokálek, o.s . k uvedené tiskové zprávě zaujalo následující stanovisko...

Celé blogování najdete na této stránce.

Kontrakt na nové motorové jednotky ČD podepsán

České dráhy nakoupily 31 nových vlaků pro tři české a jeden moravský kraj. Za dvě miliardy korun je dodá největší polský výrobce kolejových vozidel společnost PESA Bydgoszcz. Vlaky měří téměř 44 metrů a mohou jet až 120 km/h.

Celou zprávu najdete na této stránce. A zítra ráno se na toto téma dovíte více přímo v našich Aktualitách.

Oprava nádraží ve Staré Pace musí být levnější

Správa železniční dopravní cesta zrušila tendr na rekonstrukci nádraží ve Staré Pace za téměř 300 milionů korun bez DPH. Oprava staropacké stanice měla být přitom jednou z největších letošních zakázek SŽDC. Podle mluvčího státní organizace Pavla Hally si správa možnost zrušení soutěže vyhradila už při jejím vypsání.

Celou zprávu najdete na této stránce.