Dopravné správy

Aj Slovensko vsadí na kombinovanú dopravu

Na Slovensku by mali v priebehu niekoľkých rokov vyrásť štyri nové intermodálne terminály slúžiace na preklad tovarov medzi železnicou, cestou a prípadne aj vodou, a to približne za 240 miliónov eur. Prevažná časť z ich ceny, 85 %, bude financovaná z fondov Európskej únie, zvyšok zaplatí investor - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Národní technické muzeum láká

Fronty rodin s dětmi vinoucí se o víkendech ke vstupu do Národního technického muzea svědčí o tom, jak citelně Pražanům tato instituce chyběla. Kompletně uzavřena byla čtyři a půl roku s přerušením na jednorázové akce. Pamětníci zavzpomínají například na expozici obrazů autora Vetřelce H. R. Gigera, jejíž syrovost umocňoval beton podlah a stěn.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opozícia argumentuje proti predaji ZSSK Cargo

Predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že na vedenie Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. je vytváraný silný politický tlak k čo najrýchlejšiemu prepusteniu jej zamestnancov, aby mohla byť spoločnosť rýchlo predaná do zahraničných rúk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubický terminál snad dostane švýcarské peníze

Velmi blízko jsou Pardubice k penězům ze Švýcarských fondů, za které chce město postavit nový autobusový terminál hned u nádraží. Podle primátorky Šárky Fraňkové je projekt vybrán mezi pět nejlepších ze 44 uchazečů. Definitivní rozhodnutí padne v květnu. Pardubice potřebují na stavbu terminálu 108 milionů korun, ze Švýcarských fondů mohou získat až 89 milionů. O zbylé náklady se podělí město s Pardubickým krajem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

A opravy se dočká zřejmě i samo nádraží ČD, jak uvádí jiná zpráva.

Železnice změnila navždy Přerov

Ospalé město. Tak působil v první polovině devatenáctého století Přerov, ve kterém se od šestnáctého století téměř nic převratného neudálo. Mezníkem byla až stavba železnice, která do města přilákala nové obyvatele i průmysl. A právě vzpomínkou na začátky Severní dráhy císaře Ferdinanda začíná Sedmička nový seriál o událostech, které změnily život v Přerově.

Celý článek najdete na této stránce.

Praha investuje do tramvajových tratí

Praha chystá na letošní rok opravy tramvajových tratí za stovky milionů korun, na některé akce chce získat peníze z evropských fondů. Mezi nejdůležitější opravy patří rekonstrukce Podolského nábřeží a dále úseku v oblasti modřanské estakády, dále oprava v Zenklově ulici a mezi Národním divadlem a Mánesem. Dnes to řekl náměstek primátora Karel Březina.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odbory sa zmierili s prepúšťaním?

Hrozba štrajku pre plánované postupné prepúšťanie okolo päťtisíc železničiarov počas troch rokov stále nepominula. Odborári si však uvedomujú, že nepriaznivá finančná situácia troch štátnych železničných spoločností si vyžaduje aj prijatie nepopulárnych opatrení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro v noci neutichá

Tunelem projede poslední metro. Dispečer rozsvítí světla v tunelech. Nastává souboj s časem. Četa musí vyměnit až osm opotřebovaných dřevěných pražců tak, abyste už před pátou ráno mohli spolehlivě dojet do svého cíle. Podívejte se krok za krokem na nejnáročnější opravu v podzemce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predajme celé Cargo!

Vlakových spojov neubudne toľko, ako sa očakávalo. Z pôvodného plánu Železničnej spoločnosti Slovensko vyškrtať 2,17 milióna vlakokilometrov zostane zhruba 1,3 milióna. To je číslo, na ktorom sa železnice dohodli so županmi. Povedal to hovorca železničnej firmy Alexander Buzinkay.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní stavby zlevnily

Stavební firmy svádějí kvůli nedostatku práce stále větší boj o velké dopravní zakázky. Výrazně tím zlevňuje modernizace železnic, která tak stát vyjde mnohem levněji, než původně plánoval. Ušetřené peníze půjdou na další dopravní stavby, které by jinak nebylo z čeho platit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aktivisti plánujú vyjsť do ulíc za záchranu vlakov

Železnice skončia vo väčšej strate, než sa predpokladalo. Od mája síce ubudne spojov aj tratí, ale oveľa menej, než železnice očakávali. Ozdravný plán železníc spravil zo zástupcov niektorých miest a obcí víťazov, z iných porazených. Niektorým z nich sa totiž podarilo železničné spoje na svojom území zachrániť, iným nie alebo nie v celom rozsahu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vedenie ministerstva dopravy kritizuje predošlé

Exminister dopravy Ľubomír Vážny podľa ministerstva dopravy zavádzal, keď povedal, že rezort za posledných sedem mesiacov ušetril iba 1,8 mil. eur. Táto suma totiž predstavuje úspory len pri využívaní elektronických aukcií pri verejnom obstarávaní. Celkové úspory v štátnych spoločnostiach v pôsobnosti rezortu dopravy dosiahli viac ako 50 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policisté zadrželi zloděje, který zastavil vlaky

Krádež kabelů na nádraží Ústí nad Labem - západ dnes krátce po poledni zastavila dopravu na trati směrem na Teplice. Dva osobní vlaky uvízly ve stanicích, rychlíky jezdily odklonem údolím Bíliny a Teplicím a Duchcovu se vyhnuly. (...) Policisté pachatele vzápětí dopadli, hrozí mu až šestileté vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pod soulské metro se už neskáče, ale...

Jižní Korea, která patří k zemím s nejvyšším průměrným počtem sebevražd na světě, úspěšně snížila počet těch, kdo se pokoušeli ukončit život skokem pod vlaky metra v hlavním městě. Do stanic nainstalovala automatické dveře, které se otevřou až po příjezdu vlaku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další cyklostezka místo trati

Novojičínští zastupitelé v loňském roce učinili první kroky k tomu, aby zaniklou železniční trať směrem na Hostašovice nahradila cyklostezka. V dalších krocích vedení města pokračuje i letos a pokud vše půjde podle jeho představ, v nejbližších letech tady vznikne cyklotrasa využitelná i pro in-line bruslaře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praze se dopravní „superstrategie“ nezamlouvá

Vládci pražského magistrátu z ODS a ČSSD v úterý dopoledne rokovali o dopravní koncepci, kterou ministr dopravy Vít Bárta (VV) představil letos v lednu. A nenechali na ní nit suchou. ”Nazval bych ji spíš antistrategií než superstrategií,” prohlásil po jednání rady první náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Ten také za hlavní město posílal ministrovi připomínky. ”Je zvláštní, že na poznámky k materiálu, který se věnuje následujícímu patnáctiletému období, jsme měli jen deset dní,” postěžoval si.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD - Telematika zisková

Podle neauditovaných předběžných výsledků dosáhla společnost ČD - Telematika (ČD-T) v roce 2010 externích tržeb ve výši 1 511 mil. Kč. V meziročním srovnání zaznamenala zvýšení o 10,6 mil. Kč. Provozní zisk dosáhl hodnoty 36,1 mil. Kč, zisk před zdaněním vzrostl z 5,8 mil. Kč v roce 2009 na 37,9 mil. Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Masarykovo nádraží bude zachováno

V posledních létech se množily spekulace, jestli bude Masarykovo nádraží zrušeno nebo zůstane zachováno. Těm je teď konec, alespoň jak tvrdí developer. Masarykovo nádraží v Praze se rušit nebude, slíbil Tomáš Kadeřábek ze společnosti Masaryk Station Development na veřejné diskuzi, kterou na konci února pořádal Ústav pro ekopolitiku spolu s občanským sdružením Arnika.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přesnost vlaku za každou cenu

Hodinu strachu zažila devatenáctiletá Ulrike Krachtová, než policie dostihla vlak, v němž zůstala její dva a půl roku stará dcera. Německé dráhy totiž odmítly rychlík zastavit, protože by tak nabral zpoždění. Krachtová pak s policií uháněla do další stanice, aby tam malou Marii Luise z vlaku vysvobodila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží si zřejmě nekoupím, i když...

Hledáte pozemek u Starče přístupný z tamní komunikace, skladové prostory v Náměšti nad Oslavou, kanceláře v Okříškách či chatu u Studence? Ne, tohle není nabídka realitní kanceláře. České dráhy rozprodávají svůj majetek. Koupit však lze i bývalý strážní domek a někde celé nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.