Dopravné správy

Kauza havárie Maglevu dospěla k verdiktu

Dva němečtí dispečeři ve věku 61 a 52 let byli ve čtvrtek v Osnabrücku odsouzeni za nehodu magnetického vlaku, ke které došlo před čtyřmi lety. Dostali podmínečný trest, napsala DPA. Magnetický vlak u Lathenu narazil do dílenského vozu. Nehoda si vyžádala 23 obětí a 11 zraněných.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další „nádražní“ petice, v Mladé Boleslavi

Zachování historické budovy hlavního nádraží v Mladé Boleslavi si přeje 1 776 lidí, kteří podepsali petici určenou Českým drahám. Společnost chce budovu z roku 1863 zbourat a nahradit ji moderní prosklenou stavbou. Podle svého mluvčího Petra Šťáhlavského ale dráhy navzdory odporu veřejnosti o změně projektu neuvažují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viníci neštěstí ve Studénce budou souzeni v Ostravě

Ostře sledované hlavní líčení s deseti obžalovanými v souvislosti s železniční tragédií ve Studénce se uskuteční pravděpodobně už na začátku června v největší jednací síni Krajského soudu v Ostravě. Tedy ve stejné místnosti, ve které si loni vyslechli rozsudek žháři z Vítkova. Rozhodl o tom novojičínský okresní soud, kterému je případ přidělen, ale který nedisponuje jednací síní, kam by se účastníci řízení a další zájemci vešli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rychlostní železnice Praha - Mnichov na obzoru

Česko a Bavorsko chtějí posílit přeshraniční železniční spojení. Prioritou, na které se obě strany shodují, je vybudování rychlostního koridoru Praha - Mnichov. Po čtvrtečním setkání ministra dopravy Víta Bárty s bavorským vicepremiérem Martinem Zeilem to řekl náměstek ministra Jakub Hodinář. Koridor by představoval první úsek evropského železničního koridoru spojujícího jihozápad a severovýchod Evropy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odepsané tratě zřejmě přežijí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a ministerstvo dopravy plánovaly zrušit celkem dvacet osm tratí, z toho na jedenáct již podaly návrh. Místní samospráva ale proti rozhodnutí protestovala a lokální dopravci vyjádřili ochotu převzít tratě do svého vlastnictví. O přerušení řízení na zrušení železnice nakonec požádala samotná SŽDC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zelení radí Bártovi, jak (super)koncipovat dopravu

Řečeno velmi mírně, Zelená kniha dopravní superstrategie Víta Bárty se opravdu nepovedla – není ani zelená, ani super. Jelikož si však česká veřejnost kvalitní dopravu zaslouží, připravili jsme ve Straně zelených pro pana ministra jednoduchý návod pro její zlepšení. Bude-li se pan ministr Bárta naším „Desaterem přikázání pro efektivní dopravní politiku“ řídit, je zde stále šance, že se z jeho dopravní superstrategie nestane úplný propadák.

Celé blogování najdete na této stránce.

Jak se tuneluje pražské metro

Metro A z Dejvic do Motola budou razit dva štíty, které byly pojmenovány Adéla a Tonda. Jména pro ně vybrali malí pacienti z kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice Motol, informoval za stavitelskou firmu Metrostav Přemysl Houda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovné ZSSK sa zvýši

Figeľ chystá pre prepustených železničiarov sociálny program, časť pôjde do dôchodku. Ľudia si za vlaky priplatia. Aj takto chce ministerstvo dopravy priviesť osobnú železničnú dopravu k vyrovnanému alebo plusovému hospodáreniu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Eurotunnel ve ztrátě

Přepravní společnost Eurotunnel, která provozuje železniční spojení pod Lamanšským průlivem, se v loňském roce kvůli zvýšeným nákladům na obsluhu dluhu a odkládání pojistné náhrady za požár v tunelu ze září 2008 propadla podle očekávání do ztráty. Čistá ztráta dosáhla 57 milionů eur (1,38 miliard Kč) proti zisku sedm milionů eur v roce 2009.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revitalizačný plán na železniciach je antisociálny nezmysel

Predseda Smeru Robert Fico v súvislosti s revitalizačným plánom v železniciach a avizovaným prepúšťaním päť tisíc zamestnancov ostro zaútočil na Radičovej kabinet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rušňovodiči sa chystajú štrajkovať

Federácia strojvodcov chce vyhlásiť štrajk, nesúhlasí totiž s plánom ozdravenia železničných spoločností. "Dôvodom je nesúhlas s predloženým návrhom revitalizačného programu železníc a nedodržanie záverov z predchádzajúcich rokovaní na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR," vysvetlil prezident federácie Milan Hošták.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Práva přecházejících zaměstnanců nesmějí být krácena

Mimořádné zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ při ČD, a. s., bylo svoláno na 28. února k jedinému bodu: vznik živé dopravní cesty a dopady tohoto kroku na přecházející zaměstnance. Jednání, které řídil tajemník PV Antonín Leitgeb, se zúčastnil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, tajemník PV OSŽ SŽDC Petr Štěpánek a tajemnice PV OSŽ ČD Cargo Marta Urbancová.

Celou zprávu najdete na této stránce. A text usnesení, o němž je v ní řeč, pak přímo tady.

Šéf ZSSK sa štrajku nebojí

Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a.s. Pavel Kravec predpokladá, že odborári by nemali štrajkovať pre plánované prepúšťanie pracovníkov na železniciach. A to napriek tomu, že s týmto nepopulárnym opatrením prirodzene nesúhlasia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O vzniku živé dopravní cesty se hovoří již od roku 2003

V prohlášení, které vydala SŽDC minulý týden (viz Obzor č. 9), je objasněn postoj SŽDC k chystanému převodu zaměstnanců ČD, řídících provoz, ke státní organizaci SŽDC. Obavy pracovníků ani obavy OSŽ nejsou podle tohoto Prohlášení opodstatněné a převod by měl proběhnout v rámci naprosté korektnosti, přičemž bude o všech otázkách s tím souvisejících jednáno se zástupci odborů na železnici. Ze strany OSŽ zazněly největší obavy z toho, že chystaný převod je unáhlený, nesystémový a ukvapený. Jaký je tedy postoj vedení SŽDC k této námitce?

Krátký rohovor s mluvčím SŽDC najdete na této stránce.

Železničné spoločnosti ohrozuje bankrot

Revitalizačný program železničných spoločností nie je podľa ministra dopravy Jána Figeľa o prepúšťaní ľudí, ale o zachraňovaní pracovných miest a zvýšení ich efektívnosti, aby v priebehu dvoch až troch rokov hospodárili bez straty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD: železniční ochranka, příprava holdingu a jiné novinky

Další z pravidelných zasedání Dozorčí rady (DR) Českých drah, a. s., proběhlo 23. února. Pro zástupce zaměstnanců bylo překvapením, že se na jejím programu neobjevil žádný bod související s převodem 9,5 tisíce pracovníků řízení provozu Českých drah pod Správu železniční dopravní cesty, o němž 9. února rozhodla vláda. Na žádost zástupce zaměstnanců Vladislava Vokouna byl tento bod zařazen na jednání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podpíšte petíciu a zachráňte TREŽku!

My podpísaní občania, uvedení na petičných hárkoch, sme za zachovanie osobnej dopravy na regionálnej železničnej trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice. Do prevádzky bola trať uvedená 27. júna 1909 po menej ako roku výstavby. Trať spočiatku vlastnila spoločnosť Miestna úzkorozchodná elektrická železnica Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice, ktorá však nemala prostriedky na zakúpenie vozňov. Preto prevádzku zaisťovali štátne železnice na účet vlastníka, najprv uhorské a potom česko-slovenské.

Petíciu nájdete na tejto stránke.

Za tři roky vyjede legionářský vlak

Češi jsou národ Švejků, říká lidové moudro s odkazem na hrdinu známého románu. V brzké době se to má změnit velkou osvětovou kampaní o československých legiích. Začne v létě 2014, kdy od vzniku vojska, které v Rusku, Ukrajině či na italské frontě bojovalo za samostatnou zemi, uplyne přesně sto let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Byla jsem mluvčí Českých drah

Viděno dnešní optikou to už je prehistorie. Generální ředitel státní železnice Dalibor Zelený jezdil do práce a z práce vlakem a po Praze šestsettřináctkou a měl plat 150 tisíc brutto (sic!). Pendolina se teprve rodila v italském Saviglianu a odborářský boss Dušek tepal do všech hlava nehlava. Dráhy měly smradlavé záchodky a obrovská zpoždění kvůli stavbě koridorů. A taky měly nepřející vládu. Politici ze všech stran si porcovali zájmy a dělili sféru vlivu v obrovské státní společnosti. Jedno pozitivum jsem našla: v době povodní 2002 skutečně vlaky jezdily tam, kde auta stála. A nebyl o tom jediný billboard. Nebylo ani na tužky, natož na propagaci.

Celé blogování najdete na této stránce.

O jednom nadbytečné překladišti

Pozůstatkem megalomanské totalitní stavby překladového nádraží v Jindřichově Hradci je v bujné vegetaci téměř ukrytá a totálně zdevastovaná budova, dnes by se moderně řeklo zázemí logistického centra se sklady. Prohání se zde průvan a bezdomovci zde již ukradli vše, co mělo něco společného s kovem. Občas se zde schází i mládež, která ukryta před zraky mentorů nerušeně holduje nějaké povznášející látce. Na začátku 80. let musela kontejnerovému překladišti ustoupit řeka Nežárka, jejíž oblouk byl narovnán a zmizelo i několik budov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

A zatím čile vznikají megalomanské demokratické stavby...