Dopravné správy

Prepojenie Bratislavy s Parížom sa pripravuje

Prvá časová etapa plánovaného prepojenia Bratislavy so železničnou magistrálou z Paríža do Viedne v rámci projektu TEN-T je po štyroch rokoch projektovo pripravená. Potrebné stavebné povolenia by mohli byť vydané na jeseň, najneskôr do konca tohto roka. Následne by mal začať tender na výber dodávateľa prác. Podľa generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva projektovo-inžinierskej spoločnosti Dopravoprojekt, a.s. Gabriela Koczkáša podmienkou toho však je, aby bola potvrdená právoplatnosť jedného zo štyroch územných rozhodnutí a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako investor aktívne pristúpili k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční muzeum v Praze otevře do pěti let

Vzniku železničního muzea v bývalém depu u pražského Masarykova nádraží snad už nikdo nezabrání. Půjde o jednu z expozic Národního technického muzea, dostat by se do ní měly především některé lokomotivy a vagony ukryté dnes před zraky veřejnosti v chomutovském depozitáři. Budova bývalého depa Praha-Masarykovo je místem pro železniční muzeum jako stvořené – vznikla pouhé tři roky po příjezdu prvního vlaku do Prahy a na tratě vypravovalo mnoho lokomotiv, které tvořily historii českých a československých železnic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Živá dopravní cesta: OSŽ nesouhlasí, vláda neslyší

OSŽ kategoricky nesouhlasí s převedením tzv. živé dopravní cesty (obsluha dráhy) od ČD k SŽDC. Z dvacítky připomínek, které v této souvislosti začátkem ledna zaslalo OSŽ orgánům vlády a poslanecké sněmovny, mimo jiné vyplývá, že tento ukvapený, nesystémový a unáhlený převod může mít negativní dopad na celou strukturu Českých drah, konkrétně na ztrátu zaměstnání a skončení pracovního poměru velkého počtu zaměstnanců při neexistenci sociálního programu. OSŽ rovněž vyjadřuje obavy z protekcionismu, klientelismu a korupce, které může převod provázet. Toto nesouhlasné stanovisko OSŽ podpořilo dalších pět odborových centrál, působících na české železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vznikne nová čtvrť Žižkov City čili nic?

Areál bývalého Nákladového nádraží Žižkov v Praze 3 je se svou rozlohou přes 33 ha jedním z největších potenciálních rozvojových území v Praze. V prosinci 2010 bylo ministerstvem kultury jádro areálu, tedy bývalé nákladové nádraží, spolu s objekty oplocení a vrátnice, prohlášeno za kulturní památku. Společnost České dráhy, a.s., tedy vlastník pozemků, zastoupená developerem, společností Žižkov Station Development, a.s., podala proti tomuto rozhodnutí rozklad. Svůj nesouhlas vyjádřila i městská část Praha 3. Památková ochrana v tomto případě totiž zásadně komplikuje plány na další využití a revitalizaci areálu a znemožňuje plánovanou výstavbu nové dopravní infrastruktury celoměstského významu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonstrukce žst. Přerov ve faktech

Dne 24. února 2011 byla slavnostně zahájena první část rekonstrukce železniční stanice Přerov. Jedná se o další velkou železniční stavbu, která je spolufinancována z evropských peněz v rámci Operačního programu Doprava, konkrétně z Fondu soudržnosti EU, a to částkou 2,915 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fejka ''krmit'' rozhodně!

Nechte těch žertíků, že ombudsmana Fejka nekrmit! Mít na dráze ombudsmana je veledůležitá záležitost. Proto je skandální, že za celých 170 let co na území Česka železnice existuje, jsme se ho dočkali až teď! Pravda - později lépe, než pozdě.

Celé blogování najdete na této stránce.

Proč by ČD nemohly využívat práce nezaměstnaných?

Zase jednou jsem jel vlakem. Z Prahy-Vysočany do Mladé Boleslavi. Ačkoli ČD zmodernizovaly hlavní koridor z Prahy do Bohumína a pokračují v programu revitalizace mnoha nádraží, zdá se, že takové akce se této postranní tratě na sever netýkají.

Celé blogování najdete na této stránce.

Místní tratě se rušit nebudou

Rušení nevyužívaných železničních tratí se nekoná. Plány Správy železniční dopravní cesty a ministerstva dopravy narušily obce, kraje, zájmové spolky i soukromé firmy. Na jejich popud muselo ministerstvo přerušit devět z 11 správních řízení na zrušení železnice. Fakticky je v řízení už jen trať Kralovice–Mladotice na Plzeňsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Developer variantu záměru s žižkovským nádražím nemá

Developerská společnost Sekyra Group nemá alternativní řešení revitalizace a zástavby prostoru žižkovského nákladového nádraží pro případ, že neuspěje se svým rozkladem a zůstane v platnosti rozhodnutí ministerstva kultury z loňského prosince o vyhlášení nádraží kulturní památkou. Uvedli to její představitelé na tiskové konferenci, která byla zřejmou reakcí na ustavení občanského sdružení „Tady není developerovo„ a jeho prezentaci 8. února.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lidé padají do kolejiště pražského metra skoro každý den

Pády lidí, ať už úmyslné nebo ne, do kolejiště v pražském metru jsou takřka na denním pořádku. Ročně jich pražský dopravní podnik (DP) napočítá přes sto, vloni to bylo 108.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nechal vůz v kolejišti a utekl - neměl řidičák

Přerovským policistům se podařilo dopadnout řidiče osobního auta Škoda Favorit, do kterého v úterý ráno na železničním přejezdu u Polomi na Přerovsku narazil nákladní vlak. Pětatřicetiletý muž nechal vůz v kolejišti a utekl. Policistům vypověděl, že měl defekt. Trestu se však nevyhne. Podle policistů neměl vůbec za volantem co dělat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dáhy mění pojišťovnu

Česká pojišťovna, která stále drží pozici jedničky na trhu, přišla o velkého klienta. České dráhy vybraly pojišťovací ústav, se kterým uzavřou novou pojistku motorových vozidel a pojistku odpovědnosti za škodu provozovatele drážní dopravy, čímž za tři roky ušetří přes 15 milionů korun. Vítězem veřejné soutěže se stala Kooperativa Pojišťovna...

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC ušetřila využitím vězňů

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) poprvé vyzkoušel svůj plán zlevnit stavby silnic a železnic zapojením vězňů. Desítku vězňů si najala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která spadá pod ministerstvo dopravy (MD). Práce ve volném prostoru žádný vězeň nevyužil k útěku...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Agresivní racek zpozdil vlak

Lidé, kteří do práce dojíždějí vlakem, jsou na nějaká ta menší zpoždění relativně přivyklí skoro v celé Evropě. Minulý týden byl však důvodem zpoždění vlaku směřujícího z britského Hastingsu do Londýna záludný racek, který se rozhodl "vyřadit strojvedoucího z provozu".

Celou kuriozitu najdete na této stránce.

Nádraží Ústí nad Orlicí: petice proti petici

Poté, co aktivisté dosáhli prohlášení budovy nádraží v Ústí nad Orlicí z roku 1874 kulturní památkou, se kolem stanice nyní rozpoutaly další spory. Druhá petice jde proti té první. Lidé z Ústí chtějí, aby se budova rychle přestavěla na bezpečné nádraží. Rekonstrukce totiž stojí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Očekávám na železnici stávku. Za záložní lokomotivy

Autor jezdí vlakem často a rád. Zkušenosti mu napovídají, že nejbližší stávka by měla na železnici vypuknout pod hesly “Více zaměstnanců”, “Více lokomotiv”. Na delší či kratší vzdálenosti jezdím vlakem několikrát týdně. Cestování je to rychlé. Přinejmenším na mých tratích je levnější než jízda autem nebo autobusem. Ve vlaku můžete napsat glosu o budoucnosti drah anebo si přečíst noviny. Mezi Prahou a Brnem mají v jídelních vozech třetinové slevy, takže se tam za levno můžete i najíst.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.

Zbourání žižkovského nádraží „je ve veřejném zájmu“

Developerská společnost Sekyra Group zahájila protiútok vůči lidem a sdružením, kterým se nelíbí plánovaná forma nové výstavby na území Nákladového nádraží Žižkov. Firma [...] představila několik odborných posudků, které nesouhlasí s případnou památkovou ochranou funkcionalistické budovy nádraží. Proti bourání je místní občanské sdružení nazvané "Tady není developerovo".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jezdí ombudsman ČD vlakem?

České dráhy zřídily funkci ombudsmana a tím bude Petr Fejk (46). O tom, že do Mostu je lepší jet z Prahy autobusem, o platech vedoucích manažerů i o tom proč v New Yorku skončil předčasně, promluvil bývalý ředitel pražské zoologické zahrady v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz

Tozhovor najdete na této stránce.

Další zdvihací plošiny pro imobilní cestující ČD

České dráhy rozšířily na Vysočině své služby pro handicapované cestující. Za účasti hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka dnes předaly další dvě ruční zdvihací plošiny do stanic Horní Cerekev
a Okříšky. Plošiny jsou cestujícím k dispozici v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Kostelci u Jihlavy, Přibyslavi, Světlé nad Sázavou, Telči, Třebíči, Žďáře nad Sázavou a Pelhřimově. Nové plošiny se pořídily za přispění kraje Vysočina, města Horní Cerekev a městyse Okříšky, Správy železniční dopravní cesty a Konta Bariéry. Pořizovací cena jedné ruční zdvihací plošiny pro cestující na vozíku se pohybuje kolem 180 tisíc korun.

Podrobnosti neleznete v přiložené tiskové zprávě.

Železniční spojení mezi Mýtem a Litomyšlí v ohrožení

Podle Pardubického kraje je zdejší vlakové spojení nerentabilní. Města Vysoké Mýto, Litomyšl a obce podél trati jsou proti. V dohledné době by se ale obě strany měly shodnout na jedné ze tří variant, které vzešly ze společného jednání.

Celou zprávu najdete na této stránce.