Dopravné správy

Silná „generalita“ z Loun

Lokomotiva LEGIOS GENERAL je šestinápravová dieselhydraulická lokomotiva. Díky velkému objemu nádrže a nezávislosti na trolejovém vedení je vhodná pro traťovou službu s těžkými nákladními vlaky, ale i pro celostátní osobní přepravu. Nová lokomotiva LEGIOS GENERAL, kterou v licenci firmy VOITH vyrábí společnost LEGIOS a.s., představuje nové standardy pro dieselhydraulické lokomotivy. Spojuje všechny přednosti dieselhydrauliky, jako je spolehlivost, dlouhá životnost, snadná údržba a vysoký výkon.

Prospekt lokomotivy najdete na této stránce.

Vestibuly pražského metra na prodej

Pražský dopravní podnik prodá vestibuly metra stanic Vysočanská, Českomoravská a Kačerov. Noví majitelé by je měli opravit a oživit, řekl novinářům předseda dozorčí rady dopravního podniku a náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD). Dopravní podnik již vybral vítěze soutěže, jména ale před uzavřením smluv s odkazem na podmínky výběrového řízení nechce zveřejňovat. V prostorách vestibulů by pravděpodobně měly vzniknout nové obchody, služby a podobná zařízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němečtí strojvůdci znovu zastaví vlaky

Němečtí strojvůdci v pátek uskuteční další výstražnou stávku. Jejich tříhodinový protest začne v 8:30 SEČ. Oznámil to dnes odborový svaz GDL. Úterní dvouhodinová stávka strojvůdců zpozdila i některé mezinárodní vlaky směřující do Česka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přestavba železničního uzlu Přerov zahájena

V Přerově dnes Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci železniční stanice. Investice si vyžádá téměř pět miliard korun. Většinu nákladů uhradí dotace z evropských fondů, uvedl náměstek pro strategii SŽDC Bohuslav Navrátil. První etapa stavby potrvá do začátku roku 2014. Přerovský železniční uzel patří k nejvýznamnějším v celém Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo začína prepúšťať

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. v rámci ozdravných opatrení začala s redukciou počtu zamestnancov. Vedenie spoločnosti sa s odborovými centrálami dohodlo na prvej vlne prepúšťania v administratíve.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy mírně ziskové

České dráhy uzavřely hospodaření v roce 2010 se ziskem 9 milionů korun, a to i přes to, že na základě dlouhodobých smluv loni zaplatily kraje za zajištění osobní dopravy o 325 milionů méně než v roce předchozím. Za tímto výsledkem jsou zejména vnitřní úspory a rostoucí tržby. Hospodářský výsledek je tak ke konci roku 2010 o 1,072 mld. Kč lepší než v roce 2009. Provozní výsledek hospodaření před započtením odpisů (EBITDA) dosáhl kladné hodnoty ve výši 1,607 mld. Kč.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Stavební ruch začal na žďárském nádraží o měsíc později

Po velké rekonstrukci, kterou právě prochází vlakové nádraží ve Žďáře nad Sázavou, budou všechny jeho veřejné prostory bezbariérové. Do té doby se však musí cestující spokojit s provizorními pokladnami i čekárnou. "Samotné práce začaly 1. února a pro veřejnost se uzavřela celá pravá část budovy. Osobní pokladny, pokladna ČD Kurýr a úschovna byly přestěhovány do náhradních prostor v příjezdové hale," informovala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TOOŽ zle šafárila

V spoločnosti Technická obnova a ochrana železníc, a.s. (TOOŽ), ktorá je 100-percentnou akciovou spoločnosťou štátu, sa údajne za bývalého vedenia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR šafárilo s peniazmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Privatizace ruských drah bude postupná

Ruské dráhy počítají s prodejem majetku za pět až šest a půl miliardy dolarů. Nákladní přepravu na transsibiřské magistrále by tak v budoucnu mohl zajišťovat soukromý dopravce. Výnos z prodeje by měl být použit na obnovu tratí a výstavbu nových koridorů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jídelní vozy: marketing a realita

Provozovatel převážné většiny jídelních vozů ve vlacích Českých drah, společnost JLV, a. s., již dva měsíce nabízí menu honosně pojmenované Nová gastronomie. O víkendu jsem cestoval po republice různými vlaky, abych novinku co nejlépe otestoval. Výsledky jsou ale velmi nevyvážené.

Celou cestovní zprávu najdete na této stránce.

Japonské vlaky pojedou pětistovkou

Japonsko patří už několik desítek let k zemím využívajícím rychlovlaky zcela běžně. Proto si může dovolit přemýšlet už i o jejich modernizaci. Takto se například má do roku 2027 vybudovat nová vysokorychlostní trať mezi městy Tokyo a Nagoya. Vlaky tam budou jezdit rychlostí až 500 km/h.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Středočeský kraj nechce ROPID

Spory o veřejnou dopravu mezi Prahou a Středočeským krajem se dostaly do nové fáze. Podle dostupných informací kraj vážně uvažuje o ukončení spolupráce s organizátorem pražské integrované dopravy, společností ROPID.  “Byla by to v podstatě likvidace integrované dopravy mezi Prahou a středními Čechami,” řekl mluvčí ROPID Filip Drápal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihočeši se těší na moderní vlaky

Cestující na regionální trati Strakonice – České Budějovice – České Velenice se mohou těšit na moderní nízkopodlažní vlaky. Ty budou vybaveny sedačkami potaženými textilem, toaletami pro vozíčkáře i klimatizací. Na trať by měly vyjet za tři roky. "Na hlavní spojnici v Jihočeském kraji mezi Strakonicemi, Budějovicemi a Velenicemi, budou jezdit čtyři soupravy. Jde o vytíženou trať, která není pokryta rychlíkovou dopravou," vysvětlil Pavel Kosmata z krajského centra osobní dopravy Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínský ministr železnic uklouzl na korupci

Bouřlivý rozvoj, kterým prochází čínská železniční síť, nemá ve světě obdoby. Do příštího roku má být v Číně postaveno celkem 13 000 kilometrů tratí pro vysokorychlostní vlaky. To je více než v celém zbývajícím světě dohromady. Díky těmto domácím úspěchům čínské ministerstvo železnic uzavřelo nebo rozjednalo projekty na výstavbu železničních tratí v celé řadě zemí, například v Íránu, Rusku, Bulharsku, Turecku a také v Kalifornii. V této souvislosti je však udivující, že v sobotu byl odvolán ze stranické funkce ministr železnic Liou Č'-ťün, který tento úřad převzal v roce 2003 a během sedmi let ho přeměnil v politický a obchodní kolos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rapid Express chce provozovat i dotované spoje

Železniční firma Rapid Express podnikatele Leoše Novotného chce kromě komerčních vlaků provozovat i dotované spoje na objednávku ministerstva dopravy. Zájem má hned o první balík tratí, který chce dát ministerstvo dopravy do veřejné soutěže. Sem patří především podkrušnohorský koridor z Prahy přes Ústí nad Labem, Most, Chomutov a Karlovy Vary do Chebu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Projekt širokorozchodnej trate je výhodný

Prvý podpredseda vlády a minister dopravy Ján Figeľ počas svojej návštevy v Rusku rokoval s premiérom Vladimírom Putinom, pričom hlavnou témou bola práve doprava. ... potvrdil záujem Slovenska o modernizáciu širokorozchodnej trate a jej prekladísk na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soukromí autobusáci? Ne, cizí státní želenice

V souvislosti s kontroverzním rušením autobusových spojů ve středočeském regionu server Euro.cz zjišťoval, jací dopravci vlastně brázdí krajské cesty. Výsledek je poměrně překvapivý, protože české pasažéry po tuzemských silnicích vozí německé a nizozemské železnice. Ty totiž přes další společnosti ovládají některé lokální autobusové firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V pražském DP se hází zbytečně miliardami

Nová tramvaj není schopna jízdy ve sněhu...Smlouva je nevypověditelná...Praha MUSÍ odebrat 250 tramvají za 17 miliard...(i kdyby se sebevíc neosvědčily) Také si musíte promnout oči, když tyto absurdity čtete abyste se ujistili,že se vám to nezdá?

Celé blogování najdete na této stránce.

Kupte si nádraží!

České dráhy přicházejí o úkoly a zaměstnance – převod tzv. živé dráhy včetně 9 500 výpravčích a podobně na Správu železniční dopravní cesty – a zbavují se stovek nejrůznějších údajně zbytných nemovitostí. Už několik dní je na webu ČD údajná první vlna nabídek a rozhodně není malá. K prodeji je momentálně více než devět set nemovitostí nejrůznější povahy – pozemky, sklady, administrativní a obytné budovy i budovy výpravní, tedy z laického pohledu samotná nádraží. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němečtí strojvůdci stávkovali

Němečtí strojvůdci dnes ráno v reakci na své platové výzvy uspořádali dvouhodinovou výstražnou stávku. Mnohé městské, regionální i dálkové vlaky mezi 06:00 a 08:00 SEČ v celé zemi stály nebo měly zpoždění. Podle agentury DPA se má situace vrátit k normálu do večera.

Celou zprávu najdete na této stránce.