Dopravné správy

Pokus o atentát na moskevské nádraží zmařen. Prý...

Na Kyjevském nádraží v Moskvě se ruským kriminalistům podařilo dopadnout čtyři nebezpečné extremisty ze severokavkazského Čečenska, včetně “černé vdovy”, kteří prý chystali sebevražedný atentát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Souboj o budoucnost malých železničních tratí se dál přiostřuje

Jak už Deník informoval na podzim, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) tehdy navrhla prvních deset tratí do takzvaného správního řízení, po němž obvykle následuje úplné zrušení tratě a vytrhání kolejí. Nyní, skoro čtvrt roku poté, se situace znovu komplikuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničáři uvažují o stávce

Už na podzim by se mohly v České republice zastavit vlaky. Připustilo to vedení Odborového svazu železničářů. Téměř 10 tisícům pracovníků, kteří zajišťují provoz na železnici, totiž vyprší kolektivní smlouva a novou už nebudou uzavírat s Českými drahami, ale se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Odboráři se bojí, že správa nebude mít na jejich platy peníze. Jejich přesun ale vláda odsouhlasila už minulý týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční ostuda Saska

Že na německém území zřejmě nebude obnovena železniční trať ze Sebnitz k sasko-českým hranicím u Dolní Poustevny, je podle místních médií ostuda Saska. O osudu zhruba 600 metrů, na kterých je třeba znovu položit koleje, má rozhodnout saský dopravní koordinátor VVO v březnu, už však dal najevo, že o trať zřejmě nebude mít zájem – přesto, že česká Správa železniční dopravní cesty svůj úsek z poustevenského nádraží na hraniční čáru už za 34 milionů korun zrenovovala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava potrebuje tunel

Dopravní experti sú znechutení situáciou v hlavnom meste a snažia sa vysvetliť politikom, že Bratislava tunel pod Dunaj potrebuje, inak sa z nej nestane vyspelá európska metropola. Reagujú tak na zastavenie jeho financovania z fondov EÚ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Električka do Petržalky za európske peniaze

Hlavné mesto sa uchádza o 250 miliónov eur z Operačného programu Doprava, za ktoré by chcelo postaviť koľajovú trať z Janíkovho dvora v Petržalke na Šafárikovo námestie. Uviedol to primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PKP Cargo má prístup na trate ŽSR

Poľský železničný dopravca PKP Cargo oznámil, že získal povolenie na prevádzku na slovenských železniciach od slovenského Úradu pre reguláciu železničnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK Cargo chce rýchlo program revitalizácie

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. očakáva čo najrýchlejšie schválenie programu revitalizácie železníc. Každý deň odkladu prijatia plánu ozdravenia totiž navyšuje stratu spoločnosti v tomto roku. "Len pri osobných nákladoch ide mesačne približne o dva milióny eur," informoval agentúru SITA vo štvrtok hovorca Carga Martin Halanda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje 15T pro Prahu jsou v pořádku, tvrdí výrobce

Společnost Škoda Transportation, která vyrábí tramvaje typu 15T pro Prahu, odmítla, že by její vozidla měla problémy při jízdě ve sněhu nebo při průjezdu kalužemi. Opoziční pražský zastupitel Tomáš Hudeček v týdnu upozornil, že nové tramvaje nezvládají jízdu, když napadne více než šest centimetrů sněhu – to je málo, míní zastupitel. Podle Škody ale platí norma, která vyžaduje, aby tramvaje byly schopné projíždět nanejvýš pěticentimetrovou vrstvou sněhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Renesance železničních vleček

Firmy spoléhají většinou na kamionovou přepravu. Velkým firmám by se však investice do napojení na železnici podle nákladního dopravce vyplatila. Nákladní dopravce ČD Cargo do budoucna očekává návrat firem přepravujících zboží převážně po silnici opět na železnici. Společnost k tomu vedou případy znovuzprovoznění bývalých železničních vleček.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odboráři očekávají propouštění v SŽDC

Odboráři na železnici se obávají propouštění, které by podle nich v důsledku mohlo ohrozit bezpečnost provozu. Šestiprocentní snížení nákladů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na řízení dopravy, které na dnešním zasedání tripartity odborům představil ministr dopravy Vít Bárta, považují za příliš vysoké.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brněnský dopravní sál

Dopravní sál je nenahraditelným pomocníkem při praktické výuce obsluhy zabezpečovacího zařízení, a to zejména u starších typů, kde je obsluha velmi náročná. Pod vedením odborných lektorů Dopravního vzdělávacího institutu (DVI) zde ročně získávají správné návyky při obsluze stovky zaměstnanců a studentů. Lze zde demonstrovat důsledky chybné obsluhy, navozovat poruchové stavy a složité dopravní situace. I po 40ti letech od svého vzniku má tak svou důležitou funkci v dopravním vzdělávání.

Další informace najdete v tiskové zprávě.

Stavba nového horního nádraží v Karlových Varech se připravuje

V Karlových Varech začala po několika letech odkladů příprava na výstavbu nové odbavovací budovy Horního nádraží, kterou by měly České dráhy jako investor dokončit do roku 2012 za zhruba 46,5 milionu korun. Nyní vrcholí územní řízení, které předchází územnímu rozhodnutí a vydání stavebního povolení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Snaha propojit otovickou trať s Polskem narazila

Snaha podnikatelů a občanských sdružení opět obnovit železniční trať mezi Otovicemi na Broumovsku a polskými obcemi vyvolává u některých starostů velké rozpaky. Stěžují si, že přestože se jich projekt bezprostředně týká, nikdo nepovažuje za nutné ho s nimi konzultovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Změna jízdního řádu ZSSK bude mírná

Železniční společnost Slovensko (ZSSK) nakonec v březnu nezruší vlaky na lokálkách, o jejichž uzavření uvažovala na počátku roku. Změna jízdního řádu, která na Slovensku proběhne podobně jako v Česku 6. března, bude mít jenom malý rozsah, dotkne se zhruba desítky spojů, většinou se přitom jedná o drobné změny jejich časové polohy, především o uspíšení pravidelných odjezdů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeň opravuje tramvajové tratě

Plzeň letos opraví druhou ze tří částí nejfrekventovanější tramvajové trati do největšího sídliště Lochotín. Těleso na Karlovarské třídě vybudované v roce 1976 je v havarijním stavu. Jde o letošní největší investiční akcí města, která si vyžádá 270 milionů Kč včetně DPH...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné spoločnosti strácajú milióny

Zákaz prepúšťania v železničných firmách, ktorý presadila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), spôsobuje podnikom miliónové straty. V prípade nákladného prepravcu Železničná spoločnosť Cargo či osobnej Železničnej spoločnosti sa dokonca začína hovoriť o konkurze. Len Cargo vytvorí každý mesiac stratu 2 milióny eur. "Preto by sme privítali čo najskoršie schválenie programu revitalizácie železníc vo vláde,“ povedal hovorca Carga Martin Halanda. Dokument kabinet prerokuje zrejme najskôr v marci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Advanced World Transport rozšiřuje služby

Mezinárodní dopravní a logistická skupina Advanced World Transport (AWT) výrazně rozšířila portfolio služeb na svém otevřeném terminálu Ostrava-Paskov. Na počátku roku uvedla do provozu nový moderní překladač Hyster 45–24 IH, který vedle běžných ISO kontejnerů může manipulovat i se silničními návěsy a výměnnými nástavbami. Kombinovanou dopravu tak mohou ve větší míře využívat i silniční dopravci. Prvním zákaz-níkem z jejich řad se podle zprávy skupiny AWT stala společnost Ewals Cargo Care.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Testování zařízení RADIOBLOK RBA-10 pro lokálky

Interní testy nového zabezpečovacího zařízení RADIOBLOK RBA-10 spustil přední český výrobce zabezpečovací techniky na železnici, společnost AŽD Praha. Systém je určen pro vedlejší jednokolejné tratě, na nichž bezpečnost železniční dopravy zajišťují ve velké míře pouze lidé, což představuje značný rizikový faktor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

BONATRANS GROUP, a. s. inovuje výrobu

Novou technologii na tepelné zpracování kol postaví ve svém areálu bohumínská společnost BONATRANS GROUP, a. s. Pro realizaci investice si vybrala německou firmu Andritz Maerz, se kterou již uzavřela smlouvu o dodávce. Linka, jejíž spuštění je plánováno na rok 2012, umožní největšímu výrobci železničních kol a dvojkolí v Evropě zvýšit výrobní kapacitu o více než 20 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.