Dopravné správy

Národní technické muzeum před otevřením

Národní technické muzeum v Praze na Letné se příští týden znovu otevře pro veřejnost. Po čtyřech letech oprav se tak budou moci návštěvníci opět pokochat technickými skvosty z české historie. Muzeum nabídne navíc i nové expozice: historie fotografování, modely budov a velký meteorit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kostlivec v České Třebové vyhrál

Rozruch, který způsobila kontroverzní socha Jana Pernera v České Třebové, pomalu utichá. Její odpůrci se s dílem musí smířit. Pozdvižení kolem zvláštní sochy přineslo nečekaný zájem o stavitele železnic Pernera a jeho dílo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Debata o obnovení železniční dopravy z Otovic do Polska

Představitelé hradeckého kraje rozpoutali debatu o obnovení železniční dopravy v Broumovském výběžku z Otovic do Polska. Nyní chybí 1,6 kilometru trati. Největší zájem má na obnově trati společnost, která vlastní na polské straně lom. Vozila by tudy vlaky štěrk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy rozšířily v letošním roce počet bezbariérových spojů

České dráhy rozšířily počet bezbariérových spojů v jízdním řádu 2011 o dalších 440 spojů, celkově je tak již více než 2 500 spojů Českých drah připraveno pro cestování vozíčkářů. Představuje to více než třetinu denního průměru vypravených vlaků. Počet bezbarirétových spojů v regionální i dálkové dopravě bude rozšiřován i v příštích letech díky nákupu nových nízkpodlažních souprav.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

350 vlakov na odstrel

Železničná spoločnosť Slovensko chce od apríla úplne zrušiť takmer 350 vlakových spojov vo všetkých regiónoch Slovenska. Ďalším sa má skrátiť trať alebo budú jazdiť s inými obmedzeniami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

A jej dementi pre zmenu na tejto.

ZSSK Cargo do apríla prepustí nadbytočných úradníkov

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. plánuje k 1. aprílu uvoľniť do 400 z 1 500 administratívnych pracovníkov. Potvrdil hovorca Carga Martin Halanda. Štátny nákladný prepravca, zápasiaci s dlhmi takmer 600 mil. eur, zamestnával začiatkom tohto mesiaca 9 285 pracovníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o drahách

Strojvedoucí budou mít více práce se získáváním licence na své povolání. Zpřísnění podmínek pro jejich práci přinese novela zákona o drahách, kterou ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna. Pokud novelu schválí Senát a podepíše prezident, budou muset železniční dopravci vydávat strojvedoucím osvědčení přesně stanovující, na kterých traťových úsecích a typech lokomotiv mohou jezdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK, ZSSK Cargo a ŽSR plánujú prepúšťanie

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. plánuje neskôr uvoľniť ďalších sto pracovníkov. Odbory to podmieňujú tým, aby spoločnosť predložila a s odborovými centrálami prerokovala zodpovedne pripravený materiál.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po dvou letech přestane jezdit přímý vlak z Čech do polské Vratislavi

První ze dvou změn železničního jízdního řádu, které letos proběhnou, nebude zásadní. Úpravy se celkem týkají 61 tratí, často ale jde o drobnosti – například změny názvu zastávek nebo změna hlavičky spoje upozorňující na nasazení novějšího vozidla. Některé změny však mají větší význam – například po dvou letech přestane jezdit přímý vlak z Čech do polské Vratislavi. Souhrn změn stejně jako jednotlivé upravené tabulky jsou k nalezení na webu Českých drah nebo Správy železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autodopravcům se nelíbí podpora železnice

Sdružení autodopravců ČESMAD nesouhlasí se zavedením mýta na silnicích II. a III. třídy. Postihne to podle nich malé regionální podnikatele, nikoliv velké firmy. Rýpli si i do dopravní "superstrategie" ministra Víta Bárty. Zlevnění dopravy na železnici považují za diskriminační.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Techmania ukazuje leccos, i lokomotivy

Na tři desítky hlavolamů a vědeckých hraček, u nichž se na dlouhou chvíli zabaví a zamyslí děti i dospělí, nabízí plzeňské science centrum Techmania. Výstava MáToHáček už v muzeu byla. Za necelé dva roky prošly exponáty rukama 140.000 návštěvníků. Výstava si proto po půlroční pauze vyžádala obměnu jednotlivých hlavolamů i vytvoření nových hraček a celkovou novou koncepci, řek Libor Kočí z Techmanie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V kombinované dopravě je budoucnost nákladní železnice

Spolupráce kamionové a vlakové dopravy je podle ředitele Bohemiakombi Vladimíra Fišera jedinou ekonomickou alternativou pro budoucnost nákladní železnice. V České republice se však prý nedá v kombinované dopravě podnikat bez nezbytné dávky fandovství. Firma dosáhla vyrovnaného hospodaření až po pěti letech od vypravení prvního vlaku s návěsy, nejtěžší přitom bylo přesvědčit majitele kamionů o výhodnosti dálkového železničního spoje.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Den à la průvodčí nanečisto

“Dobrý den, přistoupili? Kontrola jízdenek!” Vždycky, když jsem jako malá slyšela ve vlaku tuhle větu, nadskočila jsem a začala horečně hledat lístek. Snad nikdy jsem nejela načerno, ale stejně mám doteď k osobě průvodčího respekt. Možná za to může ta uniforma. A tak jsem si řekla, že si tuhle profesi taky vyzkouším. S mojí takřka nulovou pamětí na tváře že by to mohlo být zajímavé.

Celou reportáž najdete na této stránce.

Co bude s žižkovským nádražím?

Cenná památka industriální architektury z poloviny třicátých let minulého století, nebo „barabizna z krabic vypadající jako z reálného socialismu„? Jde o žižkovské nákladové nádraží, jehož záchranu si vytklo za cíl nově vytvořené občanské sdružení Tady není developerovo (TND) a jeho internetová petice, kterou za první tři dny podepsalo bezmála 400 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová vlaková zastávka a přestupní uzel v brněnském Starém Lískovci

„Stavba terminálu je součástí elektrizace trati mezi Brnem a Zastávkou. Zahájíme ji pravděpodobně už letos a za rok či rok a půl může být hotova,„ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Připomněl, že stavbu trati si železničáři prosadili navzdory tomu, že ministerstvo dopravy s ní počítalo v návrhu takzvané superkoncepce až na rok 2020. „Nakonec se ukázala potřebnost této stavby a jejího co nejrychlejšího uskutečnění,„ řekl Halla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy chystá první vysokorychlostní železnici

Jak by se vám líbilo nasednout v Praze do vlaku a za necelou hodinu vystoupit v německých Drážďanech? Teď to rychlík nebo autobus nezvládne rychleji než za dvě hodiny. Za pár let by to mohlo být za polovinu. Na ministerstvu dopravy totiž v rámci takzvané Superkoncepce vzniká plán na první vysokorychlostní železnici v Česku. Měla by vést z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan a dále do Berlína a vlaky by na ní jezdily rychlostí 200 až 300 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O jarních prázdninách spěšným vlakem z Plzně na Špičák bez přestupu

Bez přestupu v Klatovech bude od pondělí 14. do pátku 18. února jezdit spěšný vlak v 7:02 hodin z Plzně obdobně jako v sobotu a v neděli. Protože na Plzeňsku mají děti jarní prázdniny, budou ranní vlaky na Špičák a do Železné Rudy a odpolední spoje zpět do Plzně posíleny.

Více informací najdete v tiskové zprávě

Medveděv řádil na nádraží

Ruský prezident Dmitrij Medveděv překvapil nečekanou inspekcí Kyjevského nádraží v Moskvě. Hlavu státu silně popudila skutečnost, že u vchodu do tohoto metropolitního dopravního uzlu nenašel jediného policistu, ani žádný bezpečnostní rám, ačkoliv po krvavém atentátu na letišti Domodědovo nařídil zlepšit bezpečnostní opatření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Archeologové brzdí výstavbu tramvajové trati

Stavba tramvajové trati od současné smyčky v Podbabě k železniční trati začne se zpožděním. Stavební společnost Eurovia CS počítá podle mluvčí Ivety Štočkové se čtvrtletním odkladem začátku prací. Na místě totiž nyní pracují archeologové, kteří věří v cenné nálezy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Čadca – Skalité – Zwardoň

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) oznamuje, že od pondelka 14. do piatka 18. februára nevypravia niektoré osobné vlaky na trati Čadca – Skalité – Zwardoň. Pre výluku ich nahradí autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.