Dopravné správy

Další bezbariérová stanice pražského metra

Bezbariérový přístup do stanice Háje, která je konečnou na trase C metra, byl dosud omezen. Vozíčkáři sice mohli využít nákladního výtahu, museli ale mít s sebou proškoleného průvodce. Podobně to funguje také ve stanici Opatov a Roztyly. U nových stanic jsou bezbariérové přístupy už součástí projektu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní superstrategie nenadchla ani Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj kritizuje superstrategii ministerstva dopravy. Tento dokument přináší mimo jiné seznam staveb do roku 2025. Podle zástupců kraje tam ale mnohé důležité stavby vůbec nejsou zařazeny nebo u nich chybí termíny začátku stavebních prací. Ministerstvo dopravy to vysvětluje nedostatkem peněz a tím, že podoba dokumentu ještě není definitivní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Víníky neštěstí ve Studénce bude soudit novojičínský okresní soud

Případ velkého železničního neštěstí ve Studénce, při kterém přišlo v roce 2008 o život osm lidí, dostane přece jenom na starost Okresní soud v Novém Jičíně. Tento týden o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který posuzoval věcnou příslušnost. Soudce nařídí hlavní líčení nejpozději na květen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

USA na stavbu tratí letos dají osm miliard dolarů

Spojené státy dají do rozvoje vysokorychlostních železničních tratí v následujících letech 53 miliard dolarů, což je v přepočtu 930 miliard korun. Země má pocit, že v rozvoji tohoto typu dopravy zaostává za Evropou a Asií, především Čínou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dobrý duch železnice

Skoro neuvěřitelně bude znít situace, kterou bych vám dnes rád popsal, milé čtenářky. Cestoval jsem vlakem a přišla za mnou průvodčí, která se mi omluvila za přecpaný vagon. Koukal jsem na ni jako na zjevení.

Celou úvahu najdete na této stránce.

Plzeňská radnice se hádá o tramvajovou trať

Plzeňští radní sbírají argumenty k poslednímu kroku na cestě ke stavbě dvou kilometrů tramvajové trati od Klatovské třídy za areál univerzity na Borských polích. Koalice ODS a ČSSD přitom musí sladit hlasy. Socialisté totiž po nástupu na radnici pochybují, zda má projekt na 600 milionů korun smysl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD se vyrovnaly se stavebníkem zříceného mostu ve Studénce

České dráhy přistoupily na mimosoudní vyrovnání se společností Eurovia, která je nástupnickou organizací firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava. Ta byla odpovědná za rekonstrukci mostu, který se v roce 2008 zřítil před mezinárodní rychlík a způsobil jednu z největších dopravních tragédií posledních let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepúšťanie postihne iba 2 tisíc železničiarov

Koľajové firmy by mali prepustiť podstatne menej pracovníkov, ako pôvodne zamýšľali. O prácu na železnici by malo prísť približne 2-tisíc ľudí, povedal HN šéf železničných odborov František Petroci. Taký je podľa neho posledný návrh ministra dopravy Jána Figeľa, ktorý vychádzal z podkladov troch železničných firiem.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK Cargo, a.s. prepravila viac tovaru

Objem prepraveného nákladu štátnou železničnou spoločnosťou ZSSK Cargo stúpa. V januári tohto roka došlo k 11-% medziročnému nárastu. (...) Významným krokom bolo zníženie celkovej ceny za dráhu až o dve tretiny. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský dopravní podnik bude muset šetřit

Pražský dopravní podnik dostane letos od města přes 11 miliard korun, žádal ale o několik miliard více. Na některé akce tak nebude mít dost peněz, šetřit bude například na zlepšení bezpečnostního systému v metru. V případě nákupu nových autobusů a tramvají uvažuje o leasingu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sľubuje na tento rok po období strát symbolický zisk

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sľubuje na tento rok po období strát symbolický zisk alebo aspoň nulu. Plánuje aj každoročné čisté hospodárenie bez navyšovania dlhov hoci len o cent. Podmienkou je prijatie ozdravného plánu, ktorý najmenší z troch železničných podnikov zabezpečujúci osobnú vlakovú dopravu pripravil v minulých dňoch. Napriek príkazu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) prehodnotiť prepúšťanie a najmä rušenie spojov na 25 tratiach zostávajú obe nepopulárne opatrenia v hre. Aj keď už len v zmiernenej podobe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU pomohla rekonstruovat nádraží v Bojkovicích

Slavnostně ukončena dnes byla další významná stavba zrealizovaná v rámci projektu rekonstrukce vedlejších tratí. Dokončená rekonstrukce železniční stanice Bojkovice ve Zlínském kraji je důležitou etapou postupné rekonstrukce celého traťového úseku, u kterého se předpokládá v cílovém stavu dálkové řízení železničního provozu. Investorem akce byla státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Lepšie odmeny aj pre stratové železnice

Ján Figeľ chce pre podniky, ktoré spadajú pod jeho rezort, mäkšie pravidlá na výpočet odmien. Nepáči sa mu návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby sa peňaženky štátnym manažérom plnili podľa toho, ako sa ich podnikom darí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministrovi dopravy ruply nervy

Ministrovi dopravy Vítu Bártovi ruply v parlamentu nervy. Když poslanci hospodářského výboru, a nejvíce ti z vládní ODS, cupovali jeho dopravní "superstrategii", bouchl silně pěstí do stolu a zesíleným hlasem poslancům řekl: "Nechci tvořit pohádku. Férově si musíme říci, na co máme a na co nemáme."

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSL Cargo bude štátne už len 1,5 roka

Nákladný dopravca Cargo má prejsť zo štátnych do súkromných rúk najneskôr do júna budúceho roku. Dovtedy má firma splatiť dlh voči štátu, ktorý je 166 miliónov eur a uhradiť vyše 100 miliónovú "sekeru" železniciam za používanie koľajníc. Vyplýva to z návrhu programu revitalizácie železničných spoločností, ktorý má denník Pravda k dispozícii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

9500 zaměstnanců ČD pžřejde k SŽDC

Vláda (...) schválila návrh ministra dopravy Víta Bárty na přesunutí 9500 zaměstnanců Českých drah do společnosti Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Informoval o premiér Petr Nečas. S postupem ministerstva nesouhlasí odborové organizace na železnici. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiari prisľúbili, že bude pre nich prioritou zabezpečenie IDS

Na rokovaní o príprave revitalizácie železničných spoločností železničiari prisľúbili zástupcom samospráv, že bude pre nich prioritou zabezpečenie integrovaného dopravného systému s prepojením vlakovej a autobusovej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zástupci Baltic Adriatic Transport Cooperation jednali

Účastníci evropského projektu BATCo - Baltic Adriatic Transport Cooperation, mezi něž patří Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, jako jediný zástupce z Česka, se sešli v půli ledna ve Vídni a loni v listopadu v Krakově. Hodnotili první výsledky své práce. Cílem celého projektu, který podpoří Evropská unie 3,7 miliony EUR a účastní se ho kromě Sdružení dalších 17 partnerů z Polska, Slovenska, Rakouska a Itálie, je zlepšení a zkvalitnění dopravní infrastruktury a dopravy s důrazem na železniční na ose od Baltského moře až po Jadran. V Moravskoslezském kraji se to týká především II. železničního koridoru vedoucího od Petrovic u Karviné po Břeclav a hlavních silničních tahů - dálnice D1 a rychlostní komunikace R48.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na letiště Ruzyně by mohly jezdit vlaky

Kromě železnice by spojení s Ruzyní mohlo zajišťovat metro, tramvajové linky a nebo expresní autobusy, říká náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Petice za vyhlášení žižkovského nádraží památkou

Sdružení nazvané Tady není developerovo (TND) organizuje internetovou petici za vyhlášení Nákladového nádraží Žižkov památkou. Ministerstvo kultury už část nádraží kulturní památkou vyhlásilo, ale majitel pozemku, kterým jsou České dráhy, se proti rozhodnutí odvolal. Členové sdružení chtějí petici předat ministrovi kultury, který má při rozhodování o vyhlášení památky poslední slovo.

Celou zprávu najdete na této stránce.