Dopravné správy

Drážní inspekce doporučuje závory na všechny přejezdy

Celkem 275 nehod, při nichž utrpělo těžká zranění 128 lidí a 47 zemřelo. Tak vypadá rok 2010 na železničních přejezdech. Podle Drážní inspekce jde o alarmující stav, který je potřeba řešit. Doporučuje doplnit všechny přejezdy o železniční závory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské tramvaje ForCity v ostrém provozu

"Uvedení nové tramvaje do běžného provozu vyžadovalo sérii nezbytných opatření, které stanovuje Drážní úřad a další příslušné instituce," uvedl ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martin Dvořák. Podle ředitele musely nové tramvaje ujet 5000 kilometrů bez cestujících a dalších 15.000 kilometrů s cestujícími.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice na Karvinsku bude modernější

Budoucnost železniční dopravy v regionu slibuje podstatně kvalitnější cestování. Vlaky budou nové, komfortní a s obsluhou. V poddolované Karviné však přesto budou jezdit krokem. Přes Karvinsko sice už dnes projíždí páteční pendolino SC Sprinter z Prahy do Třince, ale v lokalitě Louky musí svou rychlost výrazně krotit. Důvodem je poddolovaná trať. Lepší to nebude ani po plánované rekonstrukci. V Loukách budou všechny vlaky zpomalovat patrně minimálně několik desítek let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať č. 197 Volary – Číčenice – trať kde umírali cestující

Od roku 2004 se událo na českých železnicích celkem 226 srážek vlaků, při kterých zemřelo 6 lidí. Tři z těchto lidí pak zahynuli na trati č. 197 Volary – Číčenice. Shodou okolností se jednalo vždy o cestující. Z dlouhodobých statistik Drážní inspekce vyplývá, že příčinou naprosté většiny srážek vlaků je selhání lidského faktoru, stejně jako u středeční srážky u Vodňan.

Více v přiložené tiskové zprávě.

Ostravská MHD má svou elektronickou průkazku

Obyvatelé Ostravy mohou své papírové průkazy a kupóny pro cestování v městské hromadné dopravě poprvé vyměnit za plastové čipové karty. Objednat si ji mohou i přes internet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokomotivy společnosti RegioJet budou jezdit na nákladech

První lokomotiva společnosti RegioJet, člena skupiny Student Agency, v úterý zdárně absolvovala technicko-bezpečnostní zkoušku a splnila tak podmínky pro provoz na železniční síti v Česku. Zkouška probíhala na trati Přerov – Nedakonice, jak uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kamionové meganávěsy jezdí z Německa až do Ostravy po železnici

Kamionové návěsy, které až dosud mohly využívat ke své cestě z Německa do ČR železnici jen po severočeské Lovosice a dále na Moravu už byly nuceny pokračovat po silnici, mohou od začátku tohoto měsíce začít využívat železnici také přes celé Čechy a Moravu až do Ostravy. Nový servis kombinované dopravy silnice/železnice provozuje operátor kombinované dopravy Bohemiakombi ve spolupráci s železničním dopravcem ČD Cargo a.s. a s provozovateli terminálů kombinované dopravy ČD DUSS v Lovosicích a AWT v Ostravě Paskově.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Brno bude mít novou tramvajovou trať

Brněnská radnice ukončila přípravy k plánovanému prodloužení tramvajové trati k bohunickému kampusu Masarykovy univerzity. Dnes tam zajíždějí jen trolejbusy a autobusy hromadné dopravy, studenti si však často stěžovali na jejich přeplněnost. Oblast se navíc podle magistrátu dál rozvíjí a nové spoje budou potřeba. Náklady na stavbu trati odborníci předběžně odhadli na 845 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Masarykovo nádraží objektem průzkumu

Je to ponuré prostředí, stačí se tu na chvíli zastavit a rozhlédnout se a hned to každý vidí. Několik stánků s tiskem a rychlým občerstvením, které po sobě v okolí zanechává odér přepáleného tuku. V koutcích postávající lidé bez domova, popíjející krabicové víno. Všudypřítomné bednění, které podpírá sloupy, aby vůbec budova dokázala stát. To je reálná podoba nejstaršího nádraží v Praze, Masarykova nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pojedou zase vlaky do Horního Slavkova?

Do Horního Slavkova na Sokolovsku by se mohla vrátit železniční doprava. Provoz na lokální železnici zde v roce 1988 zastavil stát a ministerstvo dopravy loni na podzim zahájilo správní řízení na úplné zrušení trati. Narazilo ale na odpor města, které chce na koleje pozvat zájemce z řad místních firem. O osobní vlaky pak jeví zájem Karlovarský kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak to vidí Petr Žaluda

Petr Žaluda je v čele Českých drah přesně tři roky. Ze soukromé sféry přišel s pověstí tvrdého manažera, které dostál mimo jiné propuštěním stovek lidí z generálního ředitelství. Přesto se podle něj věci na dráze hýbou kupředu pomaleji, než by si sám přál.

Rozhovor najdete na této stránce.

Klimatizace je drahý špás

Uprostřed zimy je těžké představit si letní vedra. Přesto nás za několik měsíců opět čekají. Obvyklou ochranou před teplem je klimatizace – ta je stále rozšířenější i v dopravě. Zatímco při nákupu auta si může každý vybrat, zda klimatizaci chce nebo ne, ve veřejné dopravě si vybrat nelze – většinou totiž není z čeho. Velká část hromadných dopravních prostředků v Česku klimatizovaná není a především v regionální dopravě s ní dopravci často ani nepočítají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné poslanecké jízdné skončilo

Z poslanců a soudců Ústavního soudu se od úterý v autobusech, tramvajích či vlacích stávají běžní platící cestující. Díky novému zákonu o platu představitelů státní moci nebudou muset dopravci cesty ústavních činitelů dotovat ze svého. Netýká se to ale senátorů. Ti dál nemusí za jízdenky platit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zlín se modernizace železnice hned tak nedočká

Železniční trať z Otrokovic do Vizovic vedoucí přes Zlín se letos měla dočkat renovace. Plánované opravy za astronomické 4 miliard korun, se však nakonec odsouvají. A co víc: Na řadu se dostanou nejdříve v roce 2025. Po fázi očekávání následovala fáze zklamání. Parafráze výroku českých cimrmanologů se naprosto přesně hodí k situaci kolem plánované modernizace železniční trati Otrokovice-Zlín-Vizovice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Evropská aliance pro přepravu vozových zásilek

Přeprava zboží po železnici by mohla výrazným způsobem ulehčit už tak přetíženým českým dálnicím a navíc i životnímu prostředí jako takovému. Zdá se, že díky projektu Xrail se blýská na lepší časy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zákaznická karta bude k dostání v Lidlu

České dráhy od loňského roku umožňují cestujícím, aby si jízdenku koupily v obchodním řetězci. Nově si tak lidé budou moct pořídit i zákaznickou kartu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate napreduje pomaly

Najväčšia stavebná zákazka súčasnej vlády, ktorou je modernizácia koľajníc pri Trenčíne, sa opäť dramatizuje. Tender skontroluje Úrad pre verejné obstarávanie na podnet trnavskej spoločnosti TSS Grade, ktorá sa usiluje o vyradenie najlacnejšej ponuky spoločnosti Skanska. Tá podľa TSS v súťažných podkladoch uviedla nepravdivé informácie o skúsenostiach svojich kľúčových manažérov. Železnice Slovenskej republiky nemôžu až do ukončenia previerky uzavrieť zmluvu a začať výstavbu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na tratích bývalého východního Německa chybí bezpečnostní systémy

Německá policie zahájila vyšetřování proti řidiči nákladního vlaku, který se v sobotu večer poblíž Magdeburku čelně srazil s osobní vlakem. Jedenačtyřicetiletý strojvůdce je podezřelý, že kvůli jeho nedbalosti zahynulo deset lidí a dalších 23 bylo zraněno. Svaz cestujících Pro Bahn zároveň upozornil, že na tratích bývalého východního Německa chybí bezpečnostní systémy, které jsou v západních zemích standardem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Loňské hospodaření Českých drah skončí na ''černé nule''

Loňské hospodaření Českých drah (ČD) skončí podle jejich generálního ředitele Petra Žaludy "zhruba na černé nule, tedy v zisku řádově jednotek milionů". "Přesně podle našich plánů. Provozní výsledek by měl být přes 1,6 miliardy korun, celkový výsledek táhnou dolů odpisy, to je hlavní nákladová položka," řekl Žaluda...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr Bárta hrozí šéfům podřízených organizací

Ministr dopravy Vít Bárta zavedl ve svém resortu systém hodnocení manažerů, známý spíše ze soukromé sféry. Šéfy Státního fondu dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic, Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a ČD Cargo bude na konci roku hodnotit podle plnění či neplnění předem stanovených cílů.

Celou zprávu najdete na této stránce.