Dopravné správy

Novým pramenem ohrožovaný přejezd

Ze silnice u železničního přejezdu v Měšicích u Prahy, přes kterou se už několik měsíců valí proudy vody, zmizely dopravní značky. Místo, kde se staly už dvě nehody, je tak opět neoznačené. Problém s valící se vodou se bude pravděpodobně řešit nejdřív na jaře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vedenie RegioJetu rokovalo s vedením ZSSK

Spoločnosť RegioJet sa zaviazala, že zamestná slovenských železničiarov. Podľa Schmidta firma plánuje celkovo zamestnať 80 ľudí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s. považuje českého súkromného prepravcu RegioJet nielen za konkurenta, ale aj za budúceho partnera.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Freewarová verze Transport Tycoon Deluxe nabízí češtinu

Milé děti, v dobách, kdy neexistovaly farmy na Facebooku, kdy vlastně neexistoval ani Facebook, ostatně ani Google, a v roce, kdy byla teprve spuštěna Altavista, bavili se hráči u úplně jiných simulátorů, než je tomu dnes. Simulátorů tak propracovaných, že i když si je v téměř nezměněné podobě pustíte dnes, nepůjdete celou noc spát a ve škole pak dostanete oprávněně pětku... Tímto jsem odbyl poselství nejmladším, pro odrostlejší jen dodám, že openTTD je klon hry Transport Tycoon Deluxe. Jde tedy o jakousi konkurenci Simutransu, v porovnání s ním se ale drží striktněji původní verze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky vyšší kvality kvalitnější

Jako v Pendolinu se mají cítit cestující v první třídě vlaků Intercity a Eurocity, které provozují České dráhy od prosince bez státního příspěvku. Dopravce se rozhodl zlepšit služby v tzv. spojích vyšší kvality v době, kdy na koleje míří konkurence slibující rovněž nadstandardní služby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návaznost tramvajových spojů v Plzni vázne

Slibovaná lepší návaznost spojů v plzeňské MHD, kterou měl loni odstartovat nový moderní dispečink, má ještě trhliny. Mnoha lidem se stává, že na hlavním dopravním uzlu v sadech Pětatřicátníků vystoupí z jedné tramvaje chtěli rychle přestoupit do druhé, ale ta jim ujede před nosem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žižkov City nebo památkově chráněné nádraží?

Ještě nedávno nikdo nepochyboval, že obrovský areál nákladového nádraží v Praze na Žižkově zmizí a na jeho místě vznikne nová rezidenční čtvrť pro 15 tisíc lidí. Může to být jinak. Rozhodnout by se mělo v únoru. Do plánů totiž na začátku roku výrazně zasáhlo ministerstvo kultury, které budovu nádraží vyhlásilo kulturní památkou. Vedení radnice Prahy 3, České dráhy i developeři jsou však proti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní „superstrategie“ terčem kritiky

Nekonkrétní, nedostatečná, amatérská. Tak hodnotí zástupci stavebních firem a některých dalších organizací takzvanou superstrategii z dílny ministerstva dopravy. Stavebníci aktuálně chystají k dokumentu oficiální posudek, jehož první verzi má deník E15 k dispozici. Do zveřejnění posudku se ale nikdo oficiálně vyjadřovat nechce. Vedle stavebních firem kritikou nešetří ani dopravci, ekologové a zástupci vysokých škol.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Halu havířovského vlakového nádraží čeká demolice

O budoucnosti celého vlakového nádraží, které plní spíše jen úlohu zastávky, se začalo více hovořit koncem minulého roku. České dráhy projevily zájem nádraží modernizovat a kontaktovaly havířovskou radnici, se kterou začaly jednání o možnosti společného budování centrálního dopravního terminálu. Ten do jednoho místa soustředil vlakové a autobusové spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží Praha střed bývalo přívětivé místo

V mé dětské paměti nádraží, tehdy se nazývalo Praha-Střed, ale lid pražský mu stejně říkal Masaryčka, bylo přívětivé místo. Byla tam velká vytápěná čekárna, místnost pro kojící matky s přebalovacím pultem, restaurace a okénka s občerstvením. Dodnes se mi sbíhají sliny, když si vzpomenu na výborné bramboráky a k tomu limonáda v pytlíku s brčkem. Ó, to byla pochoutka. Vchod byl z Hybernské, proti tramvajové zastávce. Protože v té době nebyli žádní bezdomovci, byly všude lavičky a teplo.

Celou stížnost najdete na této stránce.

Vláda dáva jednoznačne prednosť diaľniciam

Ministerstvo dopravy trvá na tom, aby niektoré rezorty presunuli zo štyroch operačných programov na čerpanie eurofondov voľné zdroje na výstavbu diaľnic. "Vychádzame z uznesenia vlády z 15. decembra a trváme na 400 mil. eur, ktoré by mali byť realokované do Operačného programu Doprava," povedal po stredajšom zasadnutí vlády štátny tajomník rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Hudacký (KDH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice by mohla konkurovat letecké dopravě i na velké vzdálenosti

Železnice je oproti letecké dopravě levnější, pohodlnější a je na ni větší spolehnutí i za nepříznivých podmínek. Síť tratí je obvykle rozsáhlejší a hustší než pavučina leteckých spojů. Jedinou nevýhodou je nižší rychlost. Proto na mnoha tratích, hlavně ve Francii, Německu, Japonsku, Číně či Španělsku, nastupují rychlovlaky: expresy, které se pohybují rychleji než 200 km za hodinu, na nových koridorech dokonce rychleji než 250 km/h.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pod Petrovem pokřtí pět nových šalin

V Brně se objeví pět nových tramvají Škoda 13T, které koupil dopravní podnik (DPMB) celkem za zhruba 300 milionů korun. Tramvaje už jsou v Brně a do provozu by měly vyrazit koncem týdne, informovala o tom mluvčí DPMB Linda Škrancová. Podle mluvčí budou nové přírůstky vozového parku nasazeny do provozu na všech linkách kromě čísla osm. Nová pětice vozů bude ve čtvrtek slavnostně pokřtěna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stroje řady 380 ČD spolehlivější než Taury ÖBB

Elektrická lokomotiva řady 380, která v současnosti jezdí ve zkušebním provozu, si podle svého výrobce – plzeňské Škody – vede nadmíru dobře. V pořádku dovezla všechny vlaky, které od poloviny prosince vodí mezi Prahou a Břeclaví, technikům se navíc daří odstraňovat nedostatky, kvůli kterým lokomotiva zatím může jezdit pouze v malé části české kolejové sítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Superstrategie“ jako důsledek kritického nedostatku financí

Návrh dopravní „superstrategie„ z dílny ministerstva dopravy zvažuje daňová zvýhodnění pro alternativní pohony, podporu veřejné dopravy a železniční dopravy a otevření trhu s železniční dopravou. Také je podle ní potřeba zkrátit povolovací proces pro dopravní stavby. Aktuální stav české dopravní infrastruktury, co se týče funkčnosti a kvality, je výrazně horší než v zemích EU15.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ázerbájdžán má státní program rozvoje železniční dopravy

Dokument informuje o dopravě v Ázerbájdžánu, která se stala jednou z priorit vlády. V souladu se státním programem rozvoje železniční dopravy by do roku 2015 měly být investovány přibližně 3 miliardy dolarů. Investice bude směřovat primárně na rekonstrukci stávající železniční sítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Holdingové usporiadanie železníc nebude

Ministerstvo dopravy už neuvažuje o vytvorení štátnej holdingovej spoločnosti Slovenské železnice na základe troch štátnych železničných spoločností a pri zachovaní ich právnej subjektivity. Holdingové usporiadanie podľa rezortu nepodporujú ani orgány Európskej únie. "Súčasné oddelené usporiadanie má prednosť pre transparentné financovanie, lepšie podmienky pre otvorenú súťaž dopravcov, čím sa zvyšuje tlak na kvalitu a znižujú sa náklady," uviedol Ľubomír Tuchscher z MD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V pražské MHD roste oboustranná hrubost

Cestující v Praze si čím dál víc stěžují na řidiče městské hromadné dopravy. Někteří jsou podle nich hrubí a neomalení. Předloni přišlo na Dopravní podnik víc jak tři tisíce stížností, loni to bylo ještě o deset procent víc. Dopravce prý problematické chování řidičů řeší. Nevhodně se ale podle něj chovají i někteří cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ozdravný plán koľajových firiem do konca mesiaca

Plán ozdravenia koľajových firiem, ktoré má priniesť prepúšťanie, sa zdrží. Ministerstvo dopravy ho chcelo pôvodne predložiť vláde do dnešného dňa, napokon to však urobí neskôr. Majú ho ešte totiž prebrať odborári, či zástupcovia samospráv. „Plán bude hotový tento týždeň, kedy ho chceme prerokovať aj so všetkými dotknutými subjektmi,“ povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič. Nakoniec sa podľa zdroja blízkeho vláde môže pôvodný plán prepustiť 4-tisíc ľudí či zvýšiť cestovné o 5 percent, ešte zmierniť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mladá Boleslav nechce nové nádraží

České dráhy mají v plánu zcela přestavět železniční stanici v Mladé Boleslavi. Údajně nevyhovující komplex budov s různými přístavbami a přístřešky by měla nahradit moderní prosklená budova. To se ale místním lidem nelíbí. Sepsali proto petici na záchranu nádraží původního. Souhlasí s nimi i vedení města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava peticí zachráněné staniční budovy začne letos

Politici se už na podzim domluvili, že místo demolice a stavby moderního nádraží v Ústí nad Orlicí zrekonstruují to stávající. Přispěla k tomu i aktivita sdružení Nádraží nedáme v čele s Olgou Sommerovou a Martinem Kadrmanem. Ministři kultury a dopravy přijedou o podobě nádraží diskutovat v březnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.