Dopravné správy

Projekty SŽDC, na něž do roku 2025 nedojde

Ministerstvo dopravy zveřejnilo po měsících příprav sadu dokumentů, které mají určovat na 15 let dopředu vývoj tuzemského dopravního byznysu. Základním předpokladem takzvané dopravní superstrategie je nedostatek peněz čítající stovky miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo musí expandovat do zahraničí

S vizí na rok 2011, tedy s tím, co chce ČD Cargo v následujícím období dělat, přišel na jednání Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo ve čtvrtek 13. ledna v Praze předseda představenstva Jiří Vodička. Prvním důležitým strategickým cílem, který si pro rok 2011 společnost stanovila, je zvýšení profitability služeb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budoucnost logistiky na kolejích závisí na stupni liberalizace trhu

Čeští autodopravci příliš nevydýchali zvýšení mýtného v příštích dvou letech nejen kvůli samotnému poplatku, ale i pro dva dosti velkopanské přístupy ministra dopravy, které si pracovitý Vít Bárta mohl při odpovědnější přípravě odpustit. K jednacímu stolu o mýtném nebyly pozvány kromě sdružení silničních dopravců ČESMAD Bohemia ani další profesní a podnikatelské svazy dopravy a logistiky v České republice, kterých se zvýšení mýtného existenčně dotýká, ani zákaznické svazy z průmyslu a obchodu.

Celý komentář najdete na této stránce.

Schvalování příspěvků EU na železniční projekty pokračuje

Řídící orgán Operačního programu Doprava dosáhl prosazení dalšího velkého železničního projektu u Evropské komise. V minulých dnech se podařilo úspěšně dokončit schvalovací proces u dalšího velkého projektu, tentokrát z oblasti Moravy - „Elektrizace traťového úseku vč. PEÚ Šatov - Znojmo„. Za poslední měsíc je to již druhý velký schválený projekt OPD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cargo dlhuje spomedzi železničných firiem najviac

„Pri neriešení nekrytých strát hrozí vyhlásenie konkurzu,“ píše sa v plánoch osobného prepravcu, Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré má SME k dispozícii. Možnosť vyhlásenia konkurzu firma ešte zvýraznila červenou. Išlo o materiál, ktorý firma predkladala premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

1911: Siamská dvojčata s jednou jízdenkou vyloučena z přepravy

16. a 17. leden 1911: Siamská dvojčata Růžena a Josefina Blažkovy byla průvodčím vlaku vyloučena z přepravy. Sestry si totiž koupily jen jeden lístek. Až soud by měl rozhodnout, zda srostlý pár potřeboval dvě jízdenky. Česká veřejnost poznala Růženu a Josefinu již v devadesátých letech devatenáctého století. Srostlé sestry se narodily roku 1878 v jihočeském Skrýchově nedaleko Bechyně a už v jedenácti letech se staly světovou atrakcí na varietních scénách Evropy i USA.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné spoločnosti sú v alarmujúcom stave

Osobný aj nákladný dopravca spolu so správcom koľajníc majú dlhy celkovo za približne 950 miliónov eur. Vychádza to z analýzy železničných spoločností, ktorú na rokovaní v stredu schválila vláda. Po nej by mala na budúci týždeň dostať aj celkový program obnovy týchto firiem. Podľa neho bude jasné, koľko železničiarov prepustia a ktoré vlaky vyškrtajú z cestovných poriadkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové karlovarské nádraží vyroste na původním místě

Karlovy Vary se těší na zbrusu nové Horní nádraží. Bude zářit na stejném místě, kde už stálo před válkou? Na místě současného nádraží začnou České dráhy (ČD) stavět jiné. Nejprve nechají zbourat stávajícího krále mezi nejošklivějšími nádražními budovami v zemi, pak postaví budovu novou. Se stavbaři se tam cestující začnou potkávat ještě letos, ČD projekt představily před pár měsíci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice môžu dosiahnuť úspory aj bez prepúštania

Zadlžené železničné spoločnosti môžu znížiť náklady aj inými spôsobmi, napríklad odpismi nepotrebného majetku, tvrdí generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného, a.s. v Žiline Ľubomír Palčák.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihomoravský kraj bude škrtat spoje a zdražovat jízdné

Jihomoravský systém integrované dopravy je často považován za nejpropracovanější v republice, vedení kraje se ale nyní rozhodlo, že ho začne měnit. Po loňském zapojení Znojemska má kraj méně peněz na jednotlivé spoje. Kraj proto chce, aby se zrušily nejméně vytížené autobusy či vlaky a ušetřilo se tak. Současně zdraží jízdné. Spoje, které lze zrušit, má vyhledat analýza, jejíž zpracování zadali radní. Stát bude asi milion korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepúšťanie na železnici nie je správny krok

O prepúšťaní zamestnancov železničných firiem nepochybuje len premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), ale aj rezort dopravy, ktorému šéfuje Ján Figeľ. Šéf sekcie železničnej dopravy a dráh Jiří Kubáček na včerajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že znižovať stav zamestnancov k aktuálnym výkonom nie je správny krok. „Ak by sme napríklad chceli prispôsobiť zamestnanosť na železniciach súčasným výkonom, tak by to asi nebol dobrý nápad,“ uviedol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Širokorozchodná trať je stále v hre

Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) definitívne nevylúčil, že cez celé Slovensko povedie širokorozchodná trať. Uviedol to na stretnutí s prezidentom ruských železníc Vladimírom Jakuninom. Ten potvrdil, že predĺženie širokorozchodnej trate cez Slovensko má medzinárodný význam a jej výstavba je pre Moskvu prioritou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolektiovní smlouva ČD konečně podepsána

České dráhy mají podepsanou kolektivní smlouvu. Dnes svůj podpis k dokumentu připojil Svaz odborářů služeb a dopravy. (...) Zbývajících osm odborových centrál smlouvu s drahami podepsalo již dříve. SOSaD mimo jiné nesouhlasil s dohodnutým zmražením platů zaměstnanců drah pro tento rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práva evropských cestujících jsou stanovena, ale...

Nové evropské nařízení upravuje práva cestujících v říční a námořní dopravě. Vy si ale na tyto výhody, stejně jako u železniční a autobusové dopravy, budete muset ještě počkat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Křesla v dozorčích radách jsou výnosná, i ve ztrátové drážní dopravě

Druhý muž pražské radnice, náměstek primátora Karel Březina (ČSSD), může přijít o miliony, které v uplynulých letech získával za své členství v dozorčích radách podniků, kam jej dosadil pražský magistrát a ministerstvo dopravy. Kromě pražského Dopravního podniku či Českých drah jsou to společnosti Rencar a Žižkov Development.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obsluha Mohelnice je nedostatečná

S nepříjemnými komplikacemi se už měsíc setkávají cestující, kteří využívali rychlé vlakové spojení mezi Mohelnicí a Brnem, Jeseníkem nebo Šumperkem. Od poloviny loňského prosince začal platit nový jízdní řád a přímé rychlíky z Jeseníku nebo Šumperka do Brna nebo v opačném směru v Mohelnici až na výjimky nezastavují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Středoevropské železniční Cargo se možná stane silným hráčem

Informace o možném spojení českých a polských níkladních železničních společností ČD Cargo a PKP Cargo přinesla loni na začátku prosince ČESKÁ POZICE a 4. ledna potvrdil deník MF Dnes. V polské branži vyvolaly poměrně velký zájem. Překvapily však šéfy polských železničních společností i nového náměstka ministra infrastruktury Andrzeje Massela, který odpovídá za železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako na železnici (ne)ušetriť

Celý štátny železničný sektor na Slovensku sa podobá potápajúcej sa lodi. Toto je fakt, ktorý si treba uvedomiť a taktiež ho treba urýchlene začať riešiť. Existuje ale viacero spôsobov alebo návrhov ako túto nelichotivú situáciu zmeniť. Okrem privatizácie, liberalizácie, hromadného prepúšťania až po rušenie vlakových spojov prípadne rušenie celých trati.

Celé blogovanie nájdete na tejto stránke.

Čínský rychlovlak nebude zastavovat

Rychlovlaky jsou skvělou náhradou letecké dopravy i řešením nekonečných zácp na silnicích. Přesto nejsou dokonalé. Zastávky jsou to, co provoz rychlotratí zdržuje a prodražuje. Čína proto přichází s novým řešením: rychlovlak, který v zastávkách nezastavuje, přesto mohou cestující vystoupit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenské vlády dlhodobo nepodporujú verejnú dopravu

Dlhodobá a dôsledná demontáž celého systému verejnej dopravy, autobusovej i železničnej, ktorá sa zdôvodňuje otrepaným argumentom o potrebe šetriť na štátnom rozpočte, nie je v našich zemepisných šírkach ničím novým. Sprevádza ju navyše nezodpovedné plytvanie oveľa väčšími verejnými zdrojmi na výstavbu diaľnic, legitimizované frázami o nevyhnutnej podpore regionálneho rozvoja. Režim, ktorý sa utváral na troskách komunizmu, tak paradoxne likviduje jeden z mála funkčných pozostatkov svojho dedičstva. Namiesto toho, aby ho využil a zveľadil, asfaltuje si ním cestu k novým veľkým problémom.
 
Celú správu nájdete na tejto stránke.