Dopravné správy

Patrové netrakční jednotky pro IC Deutsche Bahn

Největší německý železniční dopravce Deutsche Bahn nakoupí dvoupodlažní vagony obvykle užívané v regionální dopravě i pro dálkové vlaky Intercity. U Bombardieru společnost objednala 135 patrových vozů a 27 lokomotiv řady 146.2.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V barvách ČD do dvou let 31 motorových jednotek polské výroby

Nejpozději do konce roku 2013 by mělo po regionálních tratích v Česku jezdit 31 polských motorových jednotek Pesa za více než dvě miliardy korun. Je to poprvé, co polský výrobce vyhrál takovou soutěž vypsanou Českými drahami. Dosud dopravce dával přednost rekonstrukcím. Podle informací MF DNES se do tendru nepřihlásil žádný český výrobce vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vydělávají na nepodepsané kolektivní smlouvě

Vedení Českých drah může být spokojeno. Podnik kvůli svárům mezi odborovými svazy nemá kolektivní smlouvu, a proto se musí řídit zákoníkem práce. A ten je k zaměstnancům mnohem méně štědrý. Odbory tak drahám nechtíc pomáhají ušetřit letos tři čtvrtě miliardy, jak podniku nařídil ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak dál s telefonováním ve vlaku?

Ani po letech jednání, sporů a vzájemného obviňování mezi Českými drahami, Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a jednotlivými mobilními operátory se cestující ve vlacích nemohou těšit na lepší podmínky pro telefonování. Všechny tři strany se sice shodují, že problém slabého nebo chybějícího signálu je řešitelný, není ale jasné, kdo by se měl projektu ujmout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude drasticky šetriť - aj na investíciách

Železniční odborári bijú na poplach. Tvrdia, že štátna osobná Železničná spoločnosť Slovensko zvažuje zrušiť viac ako tridsať spojov. To by podľa nich znamenalo hromadné prepúšťanie. "Podľa predbežných údajov by malo okolo 500 zamestnancov prísť o prácu rozhodnutím, že by bola časť spojov zrušená alebo obmedzená,“ povedal František Petroci z Odborového združenia železničiarov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlodráha nebo metro? Nic z toho, na pražské letiště pojede tramvaj

Martin Dvořák, ředitel dopravního podniku v Praze, přišel se zajímavým nápadem. Na ruzyňské letiště nepovede metro ani plánovaná rychlodráha, ale tramvaj. Podle Dvořáka je to nejlevnější způsob kolejové dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hledá se generální ředitel SŽDC. Nebo ne?

Úřadující šéf Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Habarta nesplňuje zákonné kvalifikační požadavky na výkon funkce generálního ředitele organizace. Ministerstvo dopravy proto podle informací deníku E15 nyní hledá řešení; to může spočívat například ve změně příslušného zákona nebo ve vypsání výběrového řízení na obsazení nejvyšší pozice. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nabídka levných školních výletů vlaky ČD pokračuje

České dráhy budou od poloviny ledna opět prodávat výhodné jízdenky na školní výlety do Prahy, Brna a Olomouce za 80 korun. Seznam možných cílů se navíc rozšíří o Český Krumlov. Úplnou novinkou je možnost cenově atraktivního cestování na školní výlety do sousedního Německa. Například za cestu z Prahy do Drážďan a zpět školáci zaplatí kolem 500 korun a oproti obyčejnému jízdnému ušetří zhruba 650 korun. Levné cestování na školní výlety po ČR začaly České dráhy nabízet loni v březnu a nabídka se postupně stala mezi školami velice populární. Ve dvou obdobích, od března do května a od září do prosince, ji využilo téměř 50 tisíc školáků.

Podrobnosti včetně nabídek partnerů školním skupinám naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Duškovy obory stále v opozici

Představitelé Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) dnes opět odmítli podepsat návrh kolektivní smlouvy na Českých drahách pro rok 2011. (...) SOSaD si vzal do 20. ledna lhůtu na projednání dokumentu na generální radě svého svazu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Desetiletí modernizací pražských metrovozů Made in SSSR končí

Pražský dopravní podnik dokončuje v těchto dnech více než desetiletý projekt rekonstrukcí starých sovětských souprav metra. Kompletní oprava 93 souprav stála zhruba deset miliard korun...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Samosprávy sa búria proti rušeniu spojov ZSSK

Zásadne nesúhlasíme. Tak včera reagoval podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milan Muška na pracovný zoznam železničných spojení, ktoré vraj plánuje železničný prepravca redukovať, alebo aj rušiť. Verejnosti ho rozposlali železniční odborári.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U ČD Cargo bude o týden placené dovolené méně

Osm odborových centrál u Českých drah se dohodlo s vedením podniku na nulovém růstu mzdových tarifů pro příští rok. Na kolektivní smlouvě však zatím chybí podpis zástupce Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD). Jeho předseda Jaromír Dušek nepovažuje jednání za ukončené, smlouva tak nemůže začít platit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svinovský dopravní terminál má stopku

Stavba moderního dopravního terminálu v Ostravě-Svinově se dále opožďuje. Antimonopolní úřad totiž musí na žádost jedné z neúspěšných firem ověřit, zda výběrové řízení na tuto stavbu proběhlo správně. Dokud správní řízení neskončí, stavbaři nesmějí zahájit práce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberecké nádraží na evropské úrovni

Vlakové nádraží v Liberci prošlo proměnou. Novinkou je průhled z haly až na kolejiště. S nadsázkou řečeno: bylo to tak zašlé nádraží, že vyhovovalo už jenom filmařům. Teď je všechno jinak, vlakové nádraží v Liberci dostalo novou podobu. Změnily se především podchody a odbavovací hala. „Chceme, aby bylo na evropské úrovni. Rekonstrukcí prošla nejen odbavovací hala, ale také zázemí zaměstnanců a komerční prostory. Nové jsou mimo jiné i rozvody elektřiny, vody, tepla a vzduchotechniky,„ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krkavčí matka strčila dceru pod vlak

Záběry z průmyslových kamer na vlakových nádražích občas zaznamenají nehodu, kdy do kolejiště před projíždějící soupravu spadne osoba, která stačí utéct, lehnout si mezi koleje či ji někdo na poslední chvíli zachrání. Ovšem aby do tratě před přijíždějící vlak poslala svou dcerku sama matka, to se naštěstí nestává. Dívka byla však natolik drobná, že se vtěsnala do volného prostoru pod nástupištěm. Událost se stala na Silvestra v Buenos Aires.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O budoucnosti železnice z pohledu firmy Siemens

Železniční doprava zažívá počátkem 21. století renesanci. Vysokorychlostní vlaky jsou žhavým tématem od Spojených států po Čínu. Kolejová vozidla šetří energii i místo a dostávají se tak čím dál tím víc do hledáčku běžných lidí i politiků. Rozhodli jsme se proto uskutečnit rozhovor o aktuální situaci v oblasti železnice s osobou nejpovolanější. Šéfem české divize Mobility společnosti Siemens, panem Janem Majem.

Rozhovor najdete na této stránce.

Projekt přestavby karlovarského dolního nádraží uspán

Karlovarský krajský úřad zastavil u projektu kolem Dolního nádraží v Karlových Varech posuzování jeho dopadů na životní prostředí. Dnes to napsal deník E15. Hlavním důvodem jsou nejasnosti ohledně budoucího fungování dopravních terminálů. Britská firma Lordship hodlá investovat do areálu Dolního nádraží stovky milionů korun. Na více než dvanáctihektarovém území plánuje postavit stovky bytů, několik hotelů s kasiny, obchodní pasáže, zábavní a zdravotnické centrum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zloději ukradli drahám 7 km drátu

Celkem se ztratilo už sedm kilometrů měděného drátu. Drahám neznámí zloději způsobili škodu už téměř milion korun. Neuvěřitelnou drzost a odhodlání musejí mít tzv. zloději-elektrikáři. Během jedné noci stihnou ucvakat dráty až na deseti místech.

Reportáž najdete na této stránce.

Přejezdy zkontrolují odborníci

Desítkami železničních přejezdů ve Středočeském kraji se začali zabývat odborníci. Přestože počet mrtvých se v loňském roce v kraji snížil, nehod je naopak více. Tři přejezdy už prošly rekonstrukcí. Ta se ale příliš nepovedla v Čáslavi. Pro chodce je tady situace naopak nebezpečnější, musí chodit silnicí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od ledna nové občerstvení ve spojích SC Pendolino

České dráhy mění od ledna bonusového občerstvení, které ve vlacích SuperCity Pendolino dostávají zdarma cestující první třídy. Nabídka baget, sendvičů, salátů a dezertů se bude nově měnit každý týden a zákazníci si navíc mohou vybrat i jídlo vhodné pro diabetiky. Cílem Českých drah je zvýšit kvalitu gastronomických služeb a dále zatraktivnit cestování spoji SC Pendolino. Ke změně proto došlo také v bistrovozech, kde jsou pokrmy a teplé nápoje od nynějška podávány jako v klasických jídelních vozech na porcelánu.

Více v přiložené tiskové zprávě.