Dopravné správy

Zaměstnanci ČD stále bez kolektivní smlouvy

Pod návrhem kolektivní smlouvy pro České dráhy (ČD) na rok 2011 nadále chybí podpis zástupce Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD). Podle dnešního sdělení jeho předsedy Jaromíra Duška se na tom nic nezmění do té doby, dokud nebudou ostatní odborové svazy ochotny jednat o navýšení platů zaměstnanců ČD alespoň o předpokládanou výši inflace. Všech devět odborových centrál na železnici se v úterý sešlo k jednání, to ale žádnou dohodu nepřineslo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OSŽ k současné situaci kolem kolektivní smlouvy s ČD

Ve středu 5. ledna 2011 se v Praze v Domě Bohemika uskutečnilo společné jednání předsedů největších ZO OSŽ a podnikových výborů OSŽ ČD, a.s., ČD Cargo, a.s. a SŽDC, s.o. Předmětem jednání byl průběh a výsledky kolektivního vyjednávání u těchto hlavních zaměstnavatelských subjektů na železnici. Jedním z hlavních bodů jednání Podnikového výboru OSŽ při ČD, a.s. byla aktuální situace související s neúčinnou Podnikovou kolektivní smlouvou ČD, a.s., na rok 2011.

Přijaté usnesení najdete na této stránce.

Staré parné časy alebo Blázni z depa

Volá sa Albatros, najazdil milióny kilometrov a pred zošrotovaním ho zachránili nadšenci, ktorých najprv pokladali za bláznov. Dnes historický rušeň opäť jazdí - ako spomienka na časy, keď ešte železnici vládla para.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Profesionálové vyhánějí bezdomovce z libereckého nádraží

Za teplem se do opraveného libereckého nádraží stahují bezdomovci, kteří obtěžují kolemjdoucí cestující. Někdy zde dokonce dochází i ke drobným potyčkám. České dráhy si najaly bezpečnostní agenturu, která je z haly vyhání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

50 tisíc černých pasažérů v plzeňské MHD za rok

Revizoři ho přistihli pětkrát v MHD bez jízdenky. Pokuty neplatil a případ tak dostal do ruky soudce. Rozhodl, že cestující musí zaplatit za každou černou jízdu po tisícovce plus úroky a náklady řízení. Celkem bezmála 20 tisíc, jinak přijde exekutor. Podobnými případy jsou plzeňské soudy doslova zavaleny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová lanovka na Bublavě se rozjede koncem ledna

Na Bublavě finišují se stavbou čtyřsedačkové lanovky u nové sjezdovky z Bublavy na Stříbrnou. Přestože technici už zavěšují sedačky na lano, lyžaři se tady svezou nejdříve na konci ledna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na pražském hlavním nádraží právě začíná malá slavnost

Její náplní je křest modernizované lokomotivy řady 750.7 "brejlovec" a představení prvních rychlíkových vozů, které prošly sériovým procesem revitalizace interiéru. Na prezentaci vozidel naváže v salonku hlavního nádraží tiskové setkání s náměstkem generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonínem Blažkem věnované probíhající modernizací vozidlového parku.

Zítra ráno si reportáž z akce můžete přečíst na naší hlavní stránce.

Skočil pod vlak, přežil, ale...

Na šest desítek lidí spáchalo na Vysočině v loňském roce sebevraždu. Další se o to pokusili, ale přežili. Pětatřicetiletý Leoš Klíma z Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku patří do té druhé skupiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský dopravní podnik opět v hledáčku ÚHOS

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) porušil zákon o veřejných zakázkách v nadlimitním tendru na dodávku speciálního soustruhu na obnovu jízdního obrysu kol tramvají. Zadání zakázky s předpokládanou cenou 25 milionů korun bylo diskriminační. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dopravnímu podniku uložil zrušit zadávací řízení. Rozhodnutí je už pravomocné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Hrušovany - Hevlín spěje k zániku

Diskuse o obnovení provozu se na jihu Moravy vedly o tratích mezi Hrušovanami nad Jevišovkou a Hevlínem a spojení mezi obcemi Čejč a Uhřice na Kyjovsku. Pravidelná osobní doprava tam už dříve skončila a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila správní řízení o ukončení provozu, což je poslední krok ke zrušení tratí. Správní řízení končí tento týden. Už teď je ale téměř jisté, že cestující se po těchto tratích více nesvezou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy a jihomoravská infrastruktura

Rychlostní silnice R52 na Vídeň a R43 na Svitavy, železniční uzel v Brně. To jsou aktuální priority v dopravě na jižní Moravě. Prohlásili to zástupci kraje na jednání s ministerstvem dopravy, které teď kvůli vytváření takzvané superkoncepce na následující roky objíždí krajská města po celé republice. Peníze nejspíše nezbudou například na opravu problematické silnice z Pohořelic do Znojma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vánoční cestování s DB nebylo potěšením

Jak snadno by Evropa mohla sklouznout do totálního kolapsu infrastruktury, se možná zamýšleli mnozí, kdo jí okolo vánoc cestovali. Centrem i trumfem cestovního chaosu se stalo Německo, na něž se na Štědrý večer a Štědrý den sneslo čtyřicet centimetrů sněhu.

Celé blogování najdete na této stránce.

Odsouhlasený text kolektivní smlouvy ČD a.s. na rok 2011

Text smlouvy, která pro chybějící podpis Svazu odborářů služeb a dopravy nemohla vstoupit na počátku roku v platnost, si můžete přečíst tady.

Masarykovo nádraží v péči restaurátorů. Skoro...

Ačkoli mrazy restaurátorům nedovolují pracovat v nevytápěném prostoru, dvorana Masarykova nádraží je kvůli nim zavřená. A s ní hlavní vchod z Havlíčkovy ulice, na nádraží lze vstoupit jen bočními vstupy. Krov prosklené střechy podepírají dřevěné sloupy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy řídí spíš vnitro

Vít Bárta už není jen ministrem dopravy ale má blízko k ovládnutí resortu vnitra, prohlásil Petr Nečas v České televizi na adresu hlavního sponzora Věcí veřejných. Podezření z propojeností bývalé Bártovy bezpečností firmy ABL s ministerstvem vnitra může podle premiéra zdiskreditovat celou vládu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako vrátiť cestujúcich do vlakov? Ťažko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) musí do troch týždňov rozhodnúť o škrtaní piatich percent vlakov v regiónoch. Štát si totiž v rámci šetrenia objednal menej výkonov ako predošlé roky. Nové vedenie spoločnosti chce okrem toho vylepšiť hospodárenie a a súčasťou plánu sú aj plnšie vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tatranské električky mají elektrickou konkurenci silniční

Je stále obtížnější cestovat do Vysokých Tater bez elektřiny. Tradičním "električkám" tvoří konkurenci síť skibusových linek, po kterých jezdí kromě autobusů na plynový pohon také nový elektrobus. Je možné dojet jím z Tatranské Lomnice přes Smokovce do Tatranských Zrubů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD netouží spravovat kulturní památku

Ministerstvo kultury vyhlásilo část Nákladového nádraží Žižkov kulturní památkou. Informovalo o tom Rádio Česko, podle něhož ale rozhodnutí není pravomocné. České dráhy, které jsou majitelem pozemku, se totiž proti rozhodnutí odvolaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spojení ČD Cargo a PKP Cargo je mediální a ne skutečný fakt

Předseda představenstva polského nákladního železničního přepravce PKP Cargo Wojciech Balczun popřel informace o tom, že by se jednalo o možném spojení této společnosti s českým ČD Cargo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Policisté začnou jezdit místo auty i vlakem

Policie chystá v novém roce úspory ve velkém. Místo policistů v autech budou lidé ve městech častěji potkávat pěší hlídky. K přesunu budou policisté více využívat i autobusy a vlaky. V Jaroměři a Plzni ale kvůli rostoucí kriminalitě a stížnostem obyvatel naopak navyšují počty městských strážníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.