Dopravné správy

Na dráhách ČR zahynulo nejvíce lidí za poslední čtyři roky

Podle předběžných statistik Drážní inspekce za rok 2010 zemřelo na dráhách v České republice 248 osob, což je nejvíce od roku 2006. V porovnání s rokem 2009 došlo k nárůstu počtu usmrcených osob o 12 %. Zároveň narostl počet mimořádných událostí, kterých se v roce 2010 stalo 4 412, o 5 %. Při těchto nehodách bylo zraněno 641 osob.

Více v přiložené tiskové zprávě.

ČD Cargo by malo radšej spolupracovať so slovenskou stranou

Český nákladný železničný prepravca ČD Cargo by namiesto zvažovaného spojenia s poľskými železnicami mohol radšej spolupracovať so slovenskou stranou, pretože z pohľadu tovarových tokov to má väčšiu logiku. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu ZSSK Cargo Martina Halandu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Maxima 30 CC made in Czech Republic na obzoru

Na českých kolejích se od jara zřejmě objeví netypická lokomotiva. Lounský železniční výrobce Legios zahájí provozní testy prvního stroje Maxima 30 CC, vyráběného v licenci německé společnosti Voith. Z vyjádření firmy vyplývá, že by lokomotiva během testů mohla jezdit v nájmu u některého z dopravců. Sériová výroba dalších by měla začít během prvního čtvrtletí,...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kritická finančná situácia slovenských železníc sa bude riešiť

Štát pripravuje podporné opatrenia na zvýšenie výkonnosti a ekonomickej efektívnosti troch štátnych železničných spoločností, ktorých celková očakávaná strata za rok 2010 by mala predstavovať okolo 300 mil. eur. Konkrétne návrhy úloh a ekonomické dopady navrhnutých opatrení pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s. a Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. majú predložiť ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a ministerstvo financií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proč SOSaD nepodepsal kolektivní smlouvu s ČD?

Tuto otázku si od 30. prosince 2010 kladou všichni zaměstnanci ČD, a. s., a odpověď na ni znají asi jen členové firemního výboru SOSaD pro ČD a především předseda SOSaDu Ing. Jaromír Dušek. Proč chtějí poškozovat zaměstnance ČD, a. s.?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Pardubicemi a Prahou nejrychleji vlakem

Z centra Pardubic se lze do centra Prahy dostat už za 58 minut čistého času jízdy. A nemusíte sedat do vlaku pendolino, za který se platí dvousetkorunový příplatek. Během posledního roku totiž o deset minut zrychlily i některé spoje IC a EC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko zmodernizovalo iba necelých 10 % železničných tratí

Slovensko od svojho vzniku v roku 1993 doteraz zmodernizovalo iba necelú desatinu železničných tratí. Konštatuje sa to v analýze fungovania železničných spoločností rezortu dopravy, ktorú ministerstvo predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozkol mezi železničními odbory je nebezpečný

Hovoříme s Bc. JAROSLAVEM PEJŠOU, předsedou OSŽ: Náš rozhovor se uskutečňuje před Vánoci roku 2010, ale ke čtenářům Obzoru se dostane až v prvních dnech roku 2011 a mnohé skutečnosti už nemusí být aktuální, přesto se chci zeptat, jak se podle vašeho názoru bude vyvíjet situace kolem Kolektivní smlouvy ČD, a. s., na rok 2011?

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Pražské hlavní nádraží je opravdu rušné

Výpravčí na pražském hlavním nádraží si na nudu rozhodně stěžovat nemohou. Podle statistik totiž výpravčí na pražském hlavním nádraží denně postaví téměř 900 (v GVD 2010/2011 to je 887) vlakových cest, spolu s Balabenkou, kterou výpravčí z hlavního nádraží rovněž obsluhují, je to pak denně až 1215 vlakových cest (konkrétně na Balabence 328 vlaků, v tomto počtu jsou například zahrnuty například i vlaky jedoucí z Prahy–Vysočan na Masarykovo nádraží).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spojení ČD Cargo a PKP Cargo na obzoru

Česká vláda začala vážně rozjíždět zatím nejambicióznější plán na středoevropské železnici. Do jedné firmy chce spojit dvě zatím ztrátové státní firmy - české ČD Cargo a polské PKP Cargo. Nový dopravce má konkurovat velkým zahraničním dopravcům, především DB Schenker. Spojení mají financovat hlavně banky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lapení ničitelé vagónu

Dvojici mladíků znepříjemnila v pondělí pohotová průvodčí cestu večerním vlakem z Kuřimi do Brna poté, co zjistila, že mladíci část vagónu posprejovali. Jejich kamarádi z vagónu utekli, dva vandaly v prázdném voze proto zamkla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O jednom železničním pohřbu

Po 114 letech skončil na Silvestra v Jemnici provoz železnice. S vlakem, který obec po léta spojoval s Moravskými Budějovicemi, se na nádraží přišly rozloučit stovky místních. Kapela vyhrávala smuteční melodie a farář mašince Růžence dokonce požehnal a pokropil ji svěcenou vodou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Samostatné využití přepravních prostor, víte co to je?

Vstupence se cestující smějí. Pokladní ani neví, jak ji má z počítače vytisknout. Kupují se při různých příležitostech – na koncerty, festivaly, výstavy, hrady, zámky, … nebo třeba pro vstup na nástupiště. Řeč je o vstupenkách. Kdyby tento článek vyšel prvního dubna, mohli by si čtenáři říct, že se jedná o aprílový žertík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation a její firmy dvorním dodavatelem Českých drah

Škoda Transportation, která je spolu se svými dceřinými firmami téměř výhradním dodavatelem nových vlaků pro České dráhy, se může pochlubit výbornými výsledky. Při čtyřmiliardových tržbách činil její provozní zisk 1,5 miliardy. Se započtením zisků od dcer pak vydělala 2,56 miliardy čistého. Vyplývá to z výsledků hospodaření za rok 2009, které firma zveřejnila teprve v závěru roku 2010.

Celou zprávu najdete na této stránce.

11 tratí na odpis. Zatím

Stát se chce v příštím roce zbavit části místních železničních tratí. Na seznamu je jich zatím jedenáct, může se ale ještě rozšířit. Jde například o unikátní úzkokolejku do Osoblahy, kde Správě železniční dopravní cesty chybí potřebné vybavení na údržbu trati. Zájem o ní už ale projevil další možný provozovatel. V řadě jiných případů dráhy nikdo nechce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řecko se železničně odřízlo od Evropy

Řecko je nemocným mužem Evropy – a nyní i evropských kolejích. Od 1. ledna země zrušila většinu dálkových vlaků včetně všech mezistátních spojů. Železniční společnost Trainose je ve velké ztrátě, kterou nemůže dále prohlubovat, proto ponechává v provozu pouze hrstku vlaků. Ačkoli železniční doprava v zemi ani dříve nebyla svou intenzitou srovnatelná se středem a západem Evropy, znamená její omezení významnou změnu – docela odpadá jeden ze způsobů, kterým se do turisticky atraktivního Řecka dosud dalo dostat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Salámovou metodou rozprodáváme nepotřebné nemovitosti ČD a SŽDC

Ministerstvo financí chystá možná už poslední vlnu privatizace státního majetku. Týkala by se podniků, které už není nutné nadále státem řídit. Vedle státních podniků by mohly přejít do soukromého vlastnictví také některé zkušební a výzkumné ústavy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O čerpání příspěvků z EU (nejen) pro dopravu

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) vykonává mimo jiné také roli Národního orgánu pro koordinaci (NOK) při čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie (EU). Statistiky ministerstva ještě podle stavu k 1. září tr. ukazovaly, že čeští žadatelé o evropské dotace již dostali na účty 155 mld. korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přivede slovenské zdražení dálničních známek lidi do vlaků?

Motoristé, kteří při svých cestách využívají slovenské dálnice, budou muset od ledna sáhnout o hodně hlouběji do kapsy. Slovenské ministerstvo dopravy totiž zvedne ceny dálničních známek o čtyřicet procent. (...) Někteří motoristé se proto rozhodli, že kvůli zdražování přestanou slovenské dálnice využívat. „Pro mě to znamená jediné, přestanu jezdit autem a začnu využívat už jenom vlaky. Když pojedu vlakem, navíc s In-kartou, tak už teď zaplatím méně než za plyn a českou a slovenskou dálniční známku. A to do toho nepočítám údržbu auta,“ říká Michal Frynta, který dojíždí jednou za 14 dní z Hradce Králové do Trnavy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Palác Českých drah stále nejde na odbyt

Barokní Sweerts-Šporkovský palác Českých drah v centru Prahy v Hybernské ulici ani na čtvrtý pokus nenašel v dražbě nového majitele. (...) Pro další kolo prodeje bude proto nutné podle dražební firmy snížit vyvolávací cenu na 250 až 260 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.