Dopravné správy

OSŽ bude tvořit program

Poslední letošní zasedání Ústředí OSŽ, které se konalo v Praze 14. prosince, bylo poznamenáno hektickými událostmi posledních týdnů a měsíců. Zazněly zde především informace o vrcholícím kolektivním vyjednávání na ČD a ČD Cargo a o víceméně marných snahách OSŽ dosáhnout konstruktivního jednání tripartity o veřejné dopravě v ČR.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy začal otvárať železničný trh

Štát podpísal zmluvu na dotovanú dopravu s českou firmou bez súťaže. Exminister dopravy tvrdí, že z toho bude konflikt s Bruselom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S jarem přilétne do Prahy čtvrt sta nových tramvají

Než skončí první čtvrtletí roku 2011, bude pražskými ulicemi jezdit 25 nových tramvají typu Škoda 15T. Dopravní podnik tak převezme desetinu z celkem 250 objednaných tramvají. Všechna vozidla má Škoda dodat do roku 2017, každý rok chce vyrobit 35 nových strojů. Ty mají nahradit staré tramvaje typu Tatra T3, které jezdí pražskými ulicemi už od 60. let minulého století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podarilo sa zastaviť vytekanie peňazí zo železničných spoločností

Prvý podpredseda vlády a minister dopravy Ján Figeľ pri hodnotení roka uviedol, že v železničných spoločnostiach sa podarilo zastaviť vytekanie peňazí alebo straty aspoň do základnej miery pri obstarávaní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železničáři nedosáhnou na své výhody?

Poslední zasedání Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., konané 15. prosince 2010, mělo mít charakter jakési rekapitulace za uplynulým rokem, tento záměr však poněkud zhatily události předchozího dne, kdy měla být podepsána kolektivní smlouva Českých drah na rok 2011. Podepsalo ji osm odborových centrál a zaměstnavatel, smlouva je však neplatná – chybí podpis jediné odborové centrály – SOSaD. Jak zaznělo na jednání podnikového výboru, SOSaD nepodepsal proto, že jeho vedení není spokojeno se systémem uvolňování funkcionářů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súkromné vlastníctvo zabezpečuje efektívnejšie narábanie so zdrojmi

Štátne firmy, ako je Slovenská pošta, Železnice SR, Lesy SR, letiská či energetické podniky, mali by sa privatizovať. Zhodli sa na tom viacerí analytici. Tvrdia, že súkromné podniky pracujú efektívnejšie ako štátne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pekné, ak by slovenský privatizovaný podnik neskončil v rukách firmy v majetku šrátu iného.

Viedeň Hlavná stanica

Výstavbu novej štvrte v hlavnom meste Rakúska so železničnou stanicou v rámci projektu "Viedeň Hlavná stanica" môže sledovať verejnosť aj z vyhliadkovej plošiny drevenej veže. Nová stanica bude umiestnená v priestore doterajšej železničnej zastávky Südtiroler Platz nachádzajúcej sa neďaleko súčasnej stanice Südbahnhof.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spolkový ministr dopravy proti anglismům

Anglická slovíčka zdomácněla v celé řadě jazyků. Spolkový ministr dopravy to považuje za nezdravé. Používání takzvaných anglicismů v němčině navíc znevýhodňuje část populace. Vyzval proto společnost k ochraně německého jazyka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pořídit si In-kartu ČD na 3 roky je sázka do loterie

Zavedení tarifu IN 50 na zákaznické In-kartě, který je novinkou tohoto roku, znamená mimo jiné výraznější slevu z obyčejného jízdného, kdy oproti standardní In-kartě je sleva dvojnásobná. Cenou za tuto dvojnásobnou slevu je výrazně zvýšená cena In-karty se slevou IN 50 oproti běžné In-kartě. Až potud je přístup národního železničního dopravce relativně běžný. Za větší vstupní poplatek mám nárok na větší slevu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

JHMD přepravily více cestujících

Společnost provozující úzkokolejnou železnici, Jindřichohradecké místní dráhy, letos podle odhadů přepravila kolem 400 tisíc cestujících. Je to více než loni, obrat však bude zhruba stejný jako minulý rok. Mezi pasažéry v létě totiž výrazně přibyly děti do šesti let, které jezdí zdarma, a děti do 15 let, které hradí poloviční jízdné, řekl majitel a provozovatel Jindřichohradecké místní dráhy Jan Šatava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EU přispěje SŽDC na rekonstrukci tratí

Více než dvě a půl miliardy korun dá Evropská unie na rekonstrukci tratě Stříbro - Planá u Mariánských Lázní. Jde za poslední rok již o pátou podobně obrovskou dotaci pro státní organizaci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která se stará o české tratě. Příspěvky EU na těchto pět projektů dávají dohromady úctyhodnou částku 11,3 miliardy korun. Pro srovnání - schodek státního rozpočtu má být v příštím roce 135 miliard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osoblažka v zajetí sněhu

Unikátní úzkokolejka jezdící mezi Třemešnou a Osoblahou na Bruntálsku je mimo provoz. Trať zafoukal sníh a technika na zprůjezdnění schází. Není tedy jisté, kdy v příštím roce vlaky vyjedou. Provoz se zastavil 17. prosince, kdy nedaleko stanice ve Slezských Rudolticích vlak zapadl v závějích. Protože železničáři neměli k dispozici potřebnou techniku, museli na místo poslat hasiče. Ti se chopili lopat a soupravu vyprostili. Trať však zůstala zavátá a všichni čekají na lepší počasí. Místo vlaků cestující na Osoblažsku už déle než týden vozí náhradní autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak s dárky pro Kim Čong-una vykolejil

Na počátku prosince v Severní Koreji vykolejil vlak plný luxusních narozeninových dárků pro Kim Čong-ilova nejmladšího syna a nástupce Kim Čong-una. Podle nevládní stanice Open radio for North Korea souprava havarovala kvůli záměrně poškozeným kolejím. Severokorejské tajné služby proto údajně vyhlásily pohotovost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakušané koleje do Slavonic nechtějí

Vlakem se cestující po železniční trati, vedoucí ze Slavonic do rakouského Waidhofenu, podle všeho nedostanou. Rakouská vláda chce místo ní cyklostezku. Česká strana je proti a dál podporuje dostavbu a modernizaci mezinárodní železniční tepny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obama chce pro Ameriku rychlovlaky

Spojené státy americké vsadily místo železniční dopravy na leteckou a osobní automobilovou . Jak se ukazuje, zejména v zimě to může být problém. Vláda Baracka Obamy chce protlačit vybudování celonárodní sítě vysokorychlostní železnice . Jeho ministr dopravy Ray LaHodd říká, že půjde o významné dědictví současné generace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SOSaD nepodepíše kolektivní smlouvu s Českými drahami

Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) nepodepíše kolektivní smlouvu s Českými drahami na rok 2011. (...)Zbývajících osm odborových centrál už smlouvu s drahami podepsalo, jejich zástupci další jednání odmítají. Kolektivní smlouva tak na dráze zřejmě nezačne platit, což mimo jiné znamená kratší dovolenou pro zaměstnance a delší pracovní dobu ve všech profesích.
Celou zprávu najdete na této stránce.

Remotorizace lokomotiv řady 753 dosazením motorů LIAZ

Lokomotivy řady 750, 753 a 754, ač jedny z nejmladších traťových dieselových lokomotiv u ČD, jsou díky značně nespolehlivému motoru K 12 V 230 DR zdrojem provozních poruch a jejich opravy a údržba pohlcují značné finanční prostředky. Vybavení strojů 750 a 754 elektrickým topením nutí ČD pro nedostatek jiných vhodných hnacích vozidel tyto stroje držet ve svém stavu pro zajištění vozby osobních vlaků a rychlíků. Jiná situace je ale v klesající nákladní dopravě a proto ČD dráhy uvažovaly o vyřazení lokomotiv řady 753 od GVD 2002/03 z pravidelného provozu, neboť přestavby s dosazením motoru K 6 S 310 DR se neuskutečnily.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Svoz komunálního odpadu vlakem - nová služba ČD

Dne 1. dubna tohoto roku přinesly všechny hlavní deníky na titulních stranách strohou zprávu o vítězství Českých drah v konkurzu na svoz komunalního odpadu v nějvětším moravském městě Brně, což dokumentuje dynamický rozvoj této firmy a její přibližování zákazníkovi množstvím nově nabízených služeb. Na páté straně některých listů potom ve své tradiční glose pod čarou dodal jeden téměř zapomenutý poslanec Ing. Marek Řek, že jde pouze o doklad předsmrtné křeče skomírajícího molochu.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

RegioŠUPLE - začátek provozu nového produktu ČD

Evropské železniční správy ve snaze přilákat nové zákazníky stále více pojmenovávají svá vozidla atraktivními názvy, které více či méně vystihují charakter a použití vozidel. Mají umožnit cestujícím, aby mohli rozlišit a případně se ztotožnit s nabízeným produktem na přepravním trhu a reprezentovat standard komfortu cestování. Nejznámějšími názvy jsou např. Desiro, Integral, EuroSprinter, RegioSprinter, RegioShuttle a další. Právě poslední z citovaných názvů inspiroval i ČD ke zatraktivnění svých vozidel na vedlejších tratích v oblasti národního parku Šumava.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Zahájení provozu na trati Velešín - Nahořany - Vyšší Brod klášter

1. dubna 2001 byl zahájen provoz na nové regionální dráze, která umožňuje přímé spojení Velešína s Vyšším Brodem a Českým Krumlovem. Tato dráha je napojena do žst. Velešín na kaplickém zhlaví, odkud vede odbočuje napravo a stáčí se na západ k Zubčicím, za tamní zastávkou křižuje silnici Český Krumlov - Kaplice, poté zamíří do tunelu. Po vyjetí z tunelu se trať stáčí na sever, míří na Malčice, Mirkovice, Chabičovice a Český Krumlov. Tam bude vybudována zastávka Český Krumlov - Horní Brána, která je položena poměrně vysoko nad městem, zajíždí však k ní městská hromadná doprava.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.