Dopravné správy

Pro senátory platí dál nulový tarif hromadné dopravy

Že budou poslanci a senátoři od začátku letošního roku jezdit po Česku v prostředcích veřejné hromadné dopravy za své? Omyl. Jednaosmdesát senátorů může i nadále jezdit zdarma. Smějí nastoupit do autobusu na pravidelné lince či do vlaku, aniž by po nich mohl řidič, průvodčí nebo revizor vyžadovat jízdenku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co s nákladovým nádražím Praha-Žižkov?

Ministerstvo kultury prohlásilo část Nákladového nádraží Žižkov v Praze 3 za kulturní památku. České dráhy, které pozemky na nádraží vlastní, se proti rozhodnutí odvolaly. Nesouhlasí s ním ani třetí městská část, které by nová situace zkomplikovala plánované protažení Olšanské ulice směrem ven z Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odchod Žaludova »Dalíka«

Představenstvo Českých drah odvolalo z funkce Jana Veverku, tajemníka generálního ředitele Petra Žaludy. Pracovní poměr ve firmě mu skončil k poslednímu dni minulého roku. Ačkoli se zpráva o odchodu muže na této pozici může jevit jako banální, v případě Veverky to neplatí. Býval totiž označován za Žaludova »Dalíka«. I v samotné firmě mu byl přisuzován daleko větší vliv, než mu formálně náležel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pracovníci ČD náhodou zjistili, co jim v Břeclavi patří

Parkování u břeclavského vlakového nádraží je v současné době zdarma. Přitom do konce listopadu loňského roku museli lidé platit parkovné prostřednictvím společnosti Activ Parking městu. Pracovníci Českých drah však zjistili, že neoprávněně. Náhodou. Plocha před hlavní budovou je totiž jejich majetkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo prepúšťa

Prepúšťanie v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) sa dotkne aj zvolenskej prevádzky nákladného prepravcu. Spoločnosť nahlásila už vlani v novembri hromadné prepustenie 30 ľudí na tamojší úrad práce. Podľa jeho údajov vo zvolenskom Cargu pracuje 1094 zamestnancov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura: Budeme jazdiť, aj keby sme prerábali

Od marca budúceho roka plánuje dcérska spoločnosť Student Agency spustiť na Slovensku súkromné vlaky na trase z Komárna do Bratislavy. Sľubuje častejšie, rýchlejšie a lacnejšie spojenie. Podľa šéfa spoločnosti Radima Jančuru budú vlaky jazdiť, aj keby nemali byť ziskové.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Jančura vyrazí na Slovensko s Talentem

Stejný zážitek z cestování jako mají lidé ve vlacích v Německu nebo Rakousku na regionální tratích budou mít i Slováci. A to díky české společnosti RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury. Slovensko, které zatím dotuje státní dráhy vyšší částkou než dostávají v tuzemsku České dráhy, tak bude mít soukromého dopravce na významné regionální trati dříve než Česko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský dopravní podnik chce ušetřit na trakční energii

Pražský dopravní podnik šetří, kde se dá. Jako největší spotřebitel elektřiny v metropoli hledá možnosti, jak snížit její celkový odběr. Některé stanice metra by mohly být už brzy zkušebně vybavené takzvanými invertory, tedy zařízeními, která jsou schopná uchovat energii získanou při brzdění a dál ji využít. Technologie podobná invertorům by podle odborníků mohla fungovat i pro tramvajovou dopravu. V současné době Dopravní podnik prověřuje nabídky zahraniční firem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy investují do parku vozidel

České dráhy plánují letos zvýšit investice do modernizace vlaků na nejméně 7,1 miliardy korun. Mohou ale rozsah investic zvýšit až na 8,6 miliardy korun, pokud si zajistí financování nových projektů a dostanou k nim souhlas od představenstva firmy. Loňské investice do kolejových vozidel dráhy odhadují na 5,6 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Střed Bordeaux bez trolejí

Francouzské Bordeaux originálně vyřešilo problém, jak ochránit objekty zařazené na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, a přitom z centra nevykázat veškerou dopravu – ta automobilová totiž svými výfuky škodila fasádám, troleje pro dopravu tramvajovou bylo potřeba zabudovat přímo do stěn domů. Nově však město využívá systém APS, kdy tramvaje čerpají energii ze třetí koleje podobně jako metro. )

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vyrieši dopravu zo Žitného ostrova do hlavného mesta

V marci 2012 začnú na slovenských železniciach jazdiť prvé súkromné osobné vlaky. Štátny dopravca – Železničná spoločnosť Slovensko získa konkurenčného hráča na trati z Komárna do Bratislavy. Na vyše stokilometrovej trase bude cestujúcich voziť česká spoločnosť RegioJet. Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) už uzavrel s dopravcom zmluvu na 1,25 milióna vlakokilometrov na budúci rok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo opouští lokálky

Po osobních vlacích mizí z lokálek, které by chtěl stát zrušit, i nákladní vlaky. Ty sice na vedlejších tratích většinou už nejsou k vidění, formálně pro ně ale má rezervovány trasy dopravce ČD Cargo. Společnost nyní ustoupila snaze Správy železniční dopravní cesty, která chce údajně prodělečné lokálky zrušit. Pro některé stanice proto ČD Cargo vydala tzv. zákaz nakládky, potvrdil to mluvčí firmy Roman Jandík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co ministr dopravy zamýšlí, co prohlašuje a co skutečně dělá?

Předseda představenstva polského nákladního železničního přepravce PKP Cargo Wojciech Balczun popřel informace o tom, že by se jednalo o možném spojení této společnosti s českým ČD Cargo. O plánu českého ministerstva dopravy na možné sloučení ČD Cargo a PKP Cargo v úterý napsal deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrátky o budoucnost žižkovského nákladového nádraží

Ministerstvo kultury vyhlásilo část nákladového nádraží Žižkov v Praze za kulturní památku. Jak v úterý jako první informovalo Rádio Česko, rozhodnutí ale není pravomocné, protože se majitel pozemku, České dráhy, proti rozhodnutí odvolal. O lukrativní pozemky svádějí už léta boj památkáři a developeři. Své plány má i radnice městské části Prahy 3. Nádražní budovy i infrastruktura chátrají už bezmála devět let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragický rok 2010 na našich kolejích

Statistika Drážní inspekce za rok 2010 ukázala, že v minulém roce při železničních nehodách v ČR zemřelo 248 lidí, o 12 % více než v roce předchozím. Informace agentuře Mediafax poskytl ve středu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stínový ministr dopravy k prodeji majetku SŽDC

Zákon č.77/2002 Sb. jasně praví, že veškerý majetek státu s právem hospodaření Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), určený k prodeji, musí schválit vláda ČR po předchozím souhlasu Správní rady SŽDC. Opravdu se však podivuji nad tím, že valná většina z dnes ministerstvem dopravy vládě navrhovaných položek (celý soubor obsahuje 43 položek) byla projednána Správní radou SŽDC už 9. prosince 2008, tedy před více jak dvěma lety. Tento fakt ukazuje na nepříliš kvalitní práci SŽDC v oblasti hospodaření se svěřeným majetkem, který navíc vykazuje značnou míru opotřebování a zchátralosti.

Celý názor najdete na této stránce.

Nová soutěž na výstavbu turnovského terminálu HD

Do opakované soutěže na výstavbu dopravního terminálu v Turnově na Semilsku se přihlásilo 17 firem. Nabídkové ceny se pohybují bez DPH od 41 do 64 milionů korun, řekla turnovská starostka Hana Maierová. Město muselo soutěž vypsat znova, protože výsledky prvního tendru zrušil kvůli chybám Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Město navíc muselo zaplatit pokutu 350.000 korun. Radnice se ale zároveň obrátila s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rok 2010 úspěchy v dopravě nepřinesl

Jestliže se ministr dopravy G. Slámečka snažil v rámci silných omezení přechodné vlády J. Fischera a prohlubující se finanční krize státu aspoň o trochu racionální dopravní politiku, jeho nástupce V. Bárta (VV) řízení dopravy ČR zchaotizoval. Rozhodnutí se měnila ze dne na den a někdy i z hodiny na hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová výpravní budova v Moravském Krumlově slouží cestujícím

České dráhy (...) slavnostně otevřely výpravní budovu v Moravském Krumlově. Budova prošla kompletní přestavbou, do které dopravce investoval 9,7 milionů korun. Při rekonstrukci bylo navázáno na původní řešení budovy a úpravami se zvýšila provozní kapacita vnitřních prostor.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Nepotřebný majatek SŽDC může být odprodán

Vláda schválila návrh Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na odprodej nepotřebného majetku společnosti. Jde o pozemky v blízkosti trati a budovy bývalých strážních domků. Celkové předpokládané výnosy z prodeje činí 14,1 milionu korun a podle ministerstva dopravy budou použity pro financování rekonstrukce a modernizace železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.