Dopravné správy

ČD Cargo si pořídí moderní lokomotivy pro mezinárodní provoz

Jedním ze způsobů, jak ulevit životnímu prostředí, je ve větší míře využívat čistě železniční nebo tzv. kombinovanou přepravu (silnice – železnice – silnice). ČD Cargo zvýšilo své úsilí v nabídce těchto služeb.  Dopravní sektor má celosvětově na svědomí 24 % celkových emisí CO2, z toho 40 % jde na vrub nákladní dopravy. Absolutně nejnižší spotřebu energie a zároveň nejnižší produkci emisí CO2 ze všech druhů přepravy vykazuje železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajištění bezpečnosti provozu na naší železnici není uspokojivé

Interoperabilita na železnici se stala nosným tématem konference, kterou na sklonku loňského roku zorganizovala Správa železniční dopravní cesty. Proč tomuto jednání odborníků věnujeme pozornost i na těchto stránkách? Odpověď je nasnadě. – Z velké části bylo zaměřeno na zajištění bezpečnosti železničního provozu a ta je, jak známo, jednou z hlavních priorit naší odborové organizace. Na konferenci k tomuto tématu vystoupil rovněž generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle, který nám odpověděl na několik otázek.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Polské lanovky na Šerlichu už v souladu s právem

Poláci napravili chyby, které udělal polský investor při stavbě dvou lanovek na hřeben Orlických hor. Za hodinu vyvezou na Šerlich až stovky lidí, které stavební úprava svahu nelegálně vedla do přírodní rezervace na české straně. Teď tam budou dřevěné zábrany a informační tabule.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Agresivních cestujících přibývá

Hovoříme s MARTINEM JANEČKEM, vlakvedoucím vlaků, místopředsedou ZO OSŽ žst. Praha hl. n., předsedou Výboru VDOD Praha a členem Podnikového výboru OSŽ ČD, a. s.

Určitě jste v minulém čísle Obzoru četl rozhovor s průvodčí, která při výkonu služby přišla o oko. Jakkoliv je ten příběh tragický, je, alespoň zatím, svým způsobem výjimečný, ojedinělý. Přesto případy napadení vlakového doprovodu jsou stále častější a brutálnější. Není už na čase s tím něco udělat, nějak tomu zabránit?

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Päť druhov dopravy by sa mohlo stretávať v uzle na Záhorí

Do roku 2050 by sa mal v takzvanom zlatom trojuholníku stredoeurópskych miest Viedeň – Bratislava – Brno vybudovať transkontinentálny tranzitný terminál. Ide o megaprojekt logisticko-dopravného uzla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příměstské soupravy pro Salzburg zmodernizuje Inekon Group

Česká společnost Inekon Group, která se zaměřuje především na export investičních celků a kolejových vozidel a tratí, rozšiřuje exportní trhy a míří do západní Evropy. „Ve spolupráci s firmou Cegelec budeme modernizovat devět příměstských jednotek v rakouském Salcburku,“ uvedl generální ředitel Inekon Group Josef Hušek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční most v pražské Podbabě ustoupil tramvajové trati

Dělníci v noci na dnešek [zpráva vydána 16.1.] odstranili most železniční vlečky v pražské Podbabě. Kvůli tomu byla na několik hodin uzavřena Podbabská ulice, nad kterou se most nacházel. Sejmutí mostu je součástí přípravných prací na výstavbu tramvajové trati v této části Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bývalý minister dopravy kritizuje kroky svojho nástupcu na železnici

Hromadné prepúšťanie v troch štátnych železničných spoločnostiach, ako aj rušenie či obmedzovanie osobnej prepravy na železnici považuje poslanec a bývalý minister dopravy Vážny za chybné kroky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

OSŽ je pro holdingové uspořádání Českých drah

Vedení Odborového sdružení železničářů se v rámci meziresortního připomínkového řízení seznámilo s materiálem, týkajícím se převedení provozu dráhy z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty, tedy s dalším návrhem vzniku takzvané živé dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hongkong přijde o svou tramvajovou raritu

Z ulic Hongkongu během letošního roku zmizí tradiční dřevěné tramvaje. Víc než sto let staré vozy, které jsou kromě svého věku unikátní i dvěma podlažími, nahradí novější modely. Město totiž šetří a úsporám nesmí stát v cestě ani tradice a jeden ze symbolů města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je železnica strategický podnik?

Plánovaná privatizácia podnikov sa nemá podľa Jána Figeľa (KDH) týkať strategických podnikov. "Privatizácia nie je ani absolútny, ani jediný liek," konštatoval minister v dnešnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novináři se svezli lokomotivou Vectron

Stroj představený koncem září v Berlíně je už druhou generací panevropských lokomotiv Siemens. Tato tzv. interoperabilní (schopná plynulé jízdy mezi více zeměmi) čtyřsystémová lokomotiva druhé generace se hravě prohání dvoustovkou. Prozatím ji z klidu zvládá za 37 vteřin. Až proběhnou potřebná měření a vše dopadne podle očekávání, technici ji úpravou software dovolí zrychlit na 200 km/h za 30 sekund.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Inekon Group má ambice

Josef Hušek má spadeno na banky. Firma Inekon Group, kterou vlastní společně se synem Janem, neměla nikdy v historii více zakázek. Většina jich však leží ladem kvůli nedostatku financí. „Banky by uvítaly financování kontraktu, kdy zahraniční investor zaplatí 120 procent hodnoty předem, když to nadnesu. Nejsou ochotné jít do absolutně žádného rizika a ještě shrábnou poplatky,“ říká ředitel společnosti, která se primárně zaměřuje na export investičních celků, kolejových vozidel a tratí.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

SŽDC bude investovat na Vysočině. Ale málo

Stát bude letos na Vysočině investovat do železnice jen na Havlíčkobrodsku. Připravují se tam dvě akce za 38 milionů korun. V Havlíčkově Brodě opraví hlučné kolejové brzdy a ve Světlé nad Sázavou bude postaven nový železniční most. Podle Jana Veselovského z plzeňské Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se vzhledem k úspornému programu vlády na dráze v kraji nedělaly velké investice ani v minulém roce. Plánuje se i revitalizace trati z Kostelce do Slavonic s náklady kolem 850 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

''Hrboun'' prochází kosmetickou kúrou

Stotunovou parní lokomotivu z roku 1911, která je chloubou a zároveň největším exponátem Národního technického muzea, mají v péči restaurátoři. Od poloviny února ji budou ve znovuotevřené budově muzea na pražské Letné opět obdivovat návštěvníci. Musí proto projít důkladnou "očistou".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Číslování přejezdů nese své ovoce

Stálo jen desítky tisíc, ušetřilo miliony a zachraňuje lidské životy. Číslování železničních přejezdů je podle železničářů unikátem, který už zabránil stovkám nehod. Usnadňuje život řidičům, jejichž auto uvázne na kolejích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Zohor - Záhorská Ves má ''istý potenciál''

Železničné spojenie Zohor - Záhorská Ves bude podľa slov predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša zachované.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve špatném stavu jsou prakticky všechny trati v Praze a okolí

Když pomineme Nové spojení a pár dalších obnovených tratí, je železniční síť v Praze a okolí jemně řečeno ve špatném stavu. Na některých místech, například na trati číslo 171 do Berouna, je to tak mizerné, že jsou zde poruchy a následné výluky takřka pravidlem, které se opakuje v podstatě každý týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy zvažují pronájem lokomotiv Taurus místo řady 380

Po českých železnicích už by se brzy měly prohánět luxusní rychlíkové vagony Railjet. České dráhy o jejich odkupu jednají s Rakouskými spolkovými drahami. Šestnáct souprav by mělo stát pět miliard korun. Má to ale jeden háček. Ještě není jasné, jaké lokomotivy by nové vozy tahaly. Plzeňská Škodovka si totiž dává s dodávkou nových lokomotiv na čas. Dočasně by tak problém mohl vyřešit pronájem lokomotiv Taurus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiari sú pripravení štrajkovať

Odborové združenie železničiarov (OZŽ) žiada ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja o zastavenie nesystémového rušenia a obmedzovania osobnej železničnej dopravy na vybraných tratiach a pripravené hromadné prepúšťanie zamestnancov v železničnom sektore do schválenia navrhnutých postupných krokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.