Dopravné správy

Internet v Pendolinech se neustále zpožďuje

O internetu pro cestující sedmi pendolin Českých drah se mluví už od roku 2008. Zatím je veřejná zakázka za dvacet milionů korun ve druhém kole, kam postoupily čtyři z pěti firem. Dráhy se jim chystají rozeslat technickou zadávací dokumentaci a následně vyhodnotí nabídky. Je tedy možné, že se internet letos konečně spustí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dráhy opravily zastávku, aby byla zavřená

Přestože České dráhy investovaly v roce 2008 více než čtyři miliony korun do opravy budovy železniční zastávky v Chotěbuzi u Českého Těšína, od Nového roku ji pro veřejnost uzavřely. Rekonstruovaná budova s podchodem a dvěma nástupišti tak funguje pouze jako takzvaná neobsazená zastávka. A cestující, kterých se na nádraží podle místních vystřídají v sezoně desetitisíce, se nemohou před rozmary počasí ukrýt do zbrusu nové a údajně i stále vytápěné čekárny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

70 let od smrti průkopníka elektrizace železnic

Jedním ze symbolů průmyslové revoluce a především elektrifikace českých zemí je průmyslník a vynálezce František Křižík. S jeho jménem jsou spojeny nejen mnohé objevy, ale i první elektrárny, tramvaje či elektrifikovaná železniční trať. Když Křižík 22. ledna 1941 zemřel, byl jednou z nejpopulárnějších osobností české společnosti a jeho pohřeb na vyšehradském Slavíně vyzněl jako tichá manifestace proti tehdejší německé okupaci. Křižík přitom neměl pro budoucí dráhu průkopníka elektrifikace příliš dobré podmínky. Narodil se 8. července 1847 v Plánici na Klatovsku v rodině ševce a jako student si nemohl dovolit zaplatit ani poplatek za maturitní zkoušku.

 Celý článek najdete na této stránce.

Dopravní ''superkoncepce'' Jihomoravany nepotěšila

Rychlostní silnice R43 na Svitavy, R52 na Vídeň, silnice vedoucí ze Znojma do Pohořelic společně se železničním uzlem v Brně – to jsou aktuální investiční priority jižní Moravy. Ministerstvo dopravy však počítá pouze s R52. Vyplývá to z návrhu strategie ministerstva pro období 2011 až 2025. Na více projektů v kraji nemá a ani výhledově nebude mít ministerstvo peníze. Zástupci ministerstva dopravy byli začátkem ledna na jižní Moravě, aby zkonzultovali návrh superkoncepce. Už tehdy naznačovali, že nebudou peníze na opravu problematické silnice z Pohořelic do Znojma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Exminister odporúča železničný holding

Exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) si naďalej myslí, že vytvorenie holdingu na základe troch štátnych železničných spoločností pri zachovaní ich právnej subjektivity má svoje opodstatnenie. Súčasné vedenie ministerstva dopravy zatiaľ neplánuje pokračovať v projekte svojich predchodcov

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českotřebovská radnice požaduje víc rychlíků

Vedení České Třebové požaduje, aby ve městě zastavovalo více rychlíků. Chce proto oslovit i ministerstvo dopravy. Radnice má vytipovaných pět spojů, které by měly v Třebové stavět, řekl (...) novinářům starosta Jaroslav Zedník.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK pripravuje zdraženie cestovných lístkov

Lístky na vlak môžu po rokoch zdražieť. Nárast cestovného od augusta asi o päť percent chystá osobný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko. Cesta z Bratislavy do Košíc rýchlikom by tak stála o skoro 90 centov viac. Vyplýva to z plánu podniku, ktorý majú HN k dispozícii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vysloužilé nákladní vagóny jsou problém

Do konce roku jich měla skoro polovina zmizet, dál ale hyzdí krajinu. Řeč je o vysloužilých nákladních vagonech, které jsou k nepotřebě. Vloni v létě ČD Cargo slíbilo, že je zlikviduje. Nic se ale nestalo. Po celé zemi jich dál stojí přes pět tisíc. Odstavené vagony se často mění ve skládku, kde přežívají bezdomovci, kteří železné soupravy navíc rozkrádají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajíždění vlaků z Moravy na Smíchov stojí miliony

Dalším slabým místem na železnici, kvůli kterému státní rozpočet krvácí, jsou přejezdy téměř prázdných vlaků mezi stanicemi. V rámci platné smlouvy za ně stát Českým drahám platí miliony korun ročně. Jeden příklad za všechny: Kvůli malé kapacitě pražského hlavního nádraží musí rychlíky z Moravy končit až na Smíchově. Do cílové stanice už ale vozí jen minimum pasažérů – často i méně než deset.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dalších 8 jednotek CityEelefant pro České dráhy

České dráhy uzavřely se společností Škoda Vagonka, a.s., kontrakt na dodávku 8 patrových souprav pro Moravskoslezský a Středočeský kraj. Nové soupravy budou nasazeny na tratě z Ostravy do Mostů u Jablukova (Mosty koło Jabłonkowa) a z Prahy do Benešova u Prahy. Všechny soupravy budou dodány do jara 2013. Projekt je ze 40 % spolufinancován EU.

Další podrobnosti o nákupu moderních klimatizovaných a bezbariérových patrových souprav najdete v přiložené tiskové zprávě.

Jihomoravský hejtman napsal ministrovi dopravy

Hejtman JMK Michal Hašek napsal 6. 1. 2011 dopis ministru dopravy ČR Vítu Bártovi. ve kterém shrnul připomínky k jednání představitelů Jihomoravského kraje a Ministerstva dopravy ČR o prioritách regionu v oblasti budování dopravní infrastruktury,

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je dopravní superkoncepce opravdu super?

Dlouho avizovaná dopravní superkoncepce ministerstva dopravy je na světě. Ministr dopravy Vít Bárta na 29 stránkách textu a dalších 12 stránkách příloh rozebírá budoucnost české dopravy do roku 2025. Superkoncepci zveřejnil na stránkách ministerstva dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejziskovější rok v téměř 150leté historii Union Pacific

Největší americká železniční společnost Union Pacific v loňském roce zvýšila čistý zisk téměř o polovinu na 2,8 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která těžila z růstu poptávky po nákladní železniční přepravě v podnikatelském sektoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Změny vlastnictví Škody Transportation pokračují

Antimonopolní úřad začal posuzovat další fúzi související se změnou majitele výrobce dopravních strojů Škoda Transportation. Návrh na zahájení řízení podala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kyperská společnost Skoda Industry (Cyprus) Ltd. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Úřad kyperské firmě nedávno povolil převzetí Škody Investment (dříve Škoda Holding).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bruntál a Malá Morávka proti zrušení své železniční spojnice

Jesenická obec Malá Morávka a nedaleké město Bruntál se odvolaly proti zrušení železniční trati, která je spojuje. Lokálku zrušilo na počátku ledna ministerstvo dopravy. Na trati by podle obou rozkladů měla zůstat sezonní doprava, o jejíž provozování má zájem společnost KŽC Doprava. Ta dokonce uvažuje o odkoupení trati v případě, že by ministerstvo její zrušení nakonec potvrdilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Takmer nekonečný boj o traťový úsek Zlatovce – Trenčianska Teplá

Trnavská stavebná spoločnosť, a.s., ktorá od 1.1.2011 pôsobí pod novým obchodným menom TSS GRADE, a.s. a oponujúci, ŽSR ako obstarávateľ verejnej súťaže, predložili komisii svoje obhajoby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šance železničiarov sú limitované

Vlakvedúci, sprievodcovia či pokladníci, to sú ľudia, ktorým bude nové uplatnenie hľadať vláda. Práve tieto profesie sú totiž najohrozenejšie v jednej zo štátnych koľajových firiem. Ich prepustenie premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) podmienila tým, že im vláda nájde novú prácu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Správkaři ČD Cargo jsou něco jako obtížný hmyz

Hovoříme s PETREM SÝKOROU, předsedou ZO OSŽ OKV PJ Most a členem Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo, a. s.: Váš kolega, člen závodního výboru OSŽ v Opravnách kolejových vozidel (OKV), Provozní jednotky Most, Petr Šujan, tvrdí, že správkaři jsou něco jako obtížný hmyz – každoročně se jim přistřihují křidélka. Každým rokem totiž správkaři o něco přijdou; letos o týden dovolené. Zatímco všichni v Cargu, nebo téměř všichni, jsou s kolektivní smlouvou spokojeni, správkaři k nim rozhodně nepatří…

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Brňáci prosadili změnu nových šalin

Nové tramvaje v Brně už nebudou mít dvě řady lavic proti sobě. Protesty Brňanů zabraly. Změna, kterou si cestující vymohli, paradoxně zvýší kapacitu vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Předseda SOSaDu dokázal, že tu kolektivní smlouvu nečetl

Informace ze zásadních jednání, záležitosti předložené zaměstnavatelem a organizační záležitosti, to byly tři základní body zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo, které se konalo ve čtvrtek 13. ledna v sídle OSŽ (Dům Bohemika) v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.