Dopravné správy

PKP Cargo bude snad privatizováno ještě letos

Privatizace polského nákladního železničního přepravce PKP Cargo by mohla skončit už letos. Polské agentuře PAP to dnes řekl Andrzej Massel, náměstek ministra infrastruktury odpovědný za železnici. Podle informací médií ze začátku ledna by české ministerstvo dopravy mělo zájem o případné sloučení dopravce ČD Cargo s polským PKP Cargo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Telematika má nový web

Se začátkem nového roku byly v ČD – Telematika spuštěny nové webové stránky. Design a technické řešení bylo realizováno oddělením portálových řešení ČD - Telematika, které je dodavatelem například i internetových portálů Českých drah. Nové webové stránky odpovídají současným standardům a jsou referenčními pro služby zákazníkům, které mimo jiné ČD – Telematika nabízí. Nový vzhled i obsah stránek souvisí se zcela novou marketingovou strategií, kterou chce firma podpořit obchodní a strategické cíle, stanovené pro rok 2011.

Celou zprávu najdete na této stránce. A ony stránky zase tady.

O cestující mezi Prahou a Ostravou budou bojovat tři firmy

Konkurence na železnici přichází a měla by přinést cestujícím hlavně lepší služby. I České dráhy již pochopily, že v boji o zákazníky mohou uspět jen výrazným zkvalitněním svých služeb. Není ale již pozdě? Stevardky ve svých vlacích plánují mít České dráhy. Zároveň se snaží získat nové soupravy od rakouských drah. I tak vypadají přípravy tohoto doposud monopolního přepravce na příchod konkurence na českou nedotovanou železnici.

Celou (značně tendenční) zprávu najdete na této stránce.

V Polsku jsou levně k dostání staré tramvaje

Příznivci tramvajové dopravy mohou zaměřit svoji pozornost na Polsko. Dopravní podniky ve Varšavě a Poznani se rozhodly zbavit starých vozidel, která v provozu vystřídaly nové nízkopodlažní tramvaje, napsal Dziennik-Gazeta Prawna. Za nevysokou cenu si staré tramvaje mohou koupit sdružení fanoušků MHD nebo sběratelé kolejové techniky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční víkend v tvrzi Hůrka

5. až 6. února 2011 - Na sobotu 5. a neděli 6. února připravila Společnost přátel čs. opevnění, o.p.s. speciální prohlídkové schéma Muzea opevnění – dělostřelecké tvrze Hůrka. Každý z uvedených víkendových dnů proběhne celkem pět prohlídek.
Podrobnosti zde.

Nemecko-rusko-čínska železničná os

Dvaja najväčší svetoví exportéri – Čína a Nemecko – potrebujú rozšíriť pozemnú prepravu tovarov medzi východom a západom Eurázie. Čína pripravuje už od roku 1995 panázijskú sieť vysokorýchlostných železničných tratí. Zahŕňa celú Euráziu, vrátane Ruska, ale bude mať ako sieť výhodu v schopnosti operatívne obchádzať rizikové a nebezpečné úseky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zážitkový vlak do Středověké krčmy v Dětenicích

Chcete se vrátit aspoň na chvíli zpátky časem a navštívil středověk? Nebudete k tomu potřebovat žádný stroj času, stačí se s námi vypravit na netradiční cestu vlakem! V sobotu 23. dubna 2011 po trase Kladno - Kralupy nad Vltavou - Neratovice - Všetaty - Mladá Boleslav - Dětenice.

Veškeré informace najdete na této stránce.

Váha a funkcia železníc verzus cestná doprava sa zváži

Konkrétne čísla o prepúšťaní v železničných spoločnostiach či rušení niektorých regionálnych tratí budú známe najskôr koncom februára alebo marca. Dovtedy má ministerstvo dopravy pripraviť komplexný materiál o zabezpečení dopravnej infraštruktúry na Slovensku...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V MHD budoucnosti budou hlavní roli hrát autobusy

Rozsah městské hromadné dopravy se v globálním měřítku do roku 2025 zdvojnásobí. A pokud jde o emise, budou nejšetrnějším hromadným prostředkem autobusy. Takové jsou některé ze závěrů mezinárodního Sympozia Mercedes-Benz o veřejné osobní dopravě budoucnosti, které se uskutečnilo loni na konci listopadu v německém Mannheimu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kalkulace poplatků za užití železniční dopravní cesty nově

Kalkulace poplatků za užití železniční dopravní cesty v majetku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) je od začátku roku úkolem nového informačního systému KAPO. Systém je výsledkem spolupráce státního vlastníka železniční infrastruktury a společnosti OLTIS Group, a. s.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak je to se spojením ČD Cargo a PKP Cargo?

Česká vláda údajně hodlá sloučit železničního dopravce ČD Cargo a polskou státní PKP Cargo. Jednalo by se o zatím nejambicióznější plán ministerstva dopravy na středoevropské železnici. Polská strana však zatím české plány odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce. A původní článek o problematice přímo na VLAKY.NET.

DPMB bude vyřazovat tramvaje T3

Česká města se začínají zbavovat dlouholetého symbolu svých ulic – tramvají T3 a jejich modifikací, které se vyráběly od 60. do 80. let ve vagonce ČKD-Tatra na pražském Smíchově. Brno začne vyřazovat staré tramvaje záhy poté, co zařadí do provozu všech dvacet objednaných tramvají Škoda 13T. K podobnému kroku se chystá také Praha – i v jejích ulicích mají místo starých "tétrojek" jezdit vozidla od Škody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava dvorany pražského Hlaváku není na pořadu dne

Generální rekonstrukce historického zastřešení prvních čtyř nástupišť pražského hlavního nádraží se odkládá na neurčito. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyčíslila náklady téměř na miliardu korun, se kterou ovšem v rozpočtu ani výhledech na další léta nepočítá. Původně přitom měla oprava více než sto let staré konstrukce následovat po modernizaci nástupišť z roku 2008 za 1,6 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako ozdraviť slovenské železnice?

Dlhy troch železničných spoločností sa šplhajú k miliarde eur. Vláda stále nepovedala, ako bude problém riešiť. Nateraz je isté, že sa budú škrtať predstavenstvá firiem.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ubylo vnitrostátních cestujících ČD, ale jiné ukazatele jsou příznivé

Během loňského roku podnikli lidé 163 milionů vnistrostátních cest vlaky Českých drah. Bylo to o půl milionu méně než v roce 2009. Zvýšil se naopak skoro o 400 tisíc počet cestujících v mezistátní dopravě. Současně přestalo 2,7 milionu cestujících používat obvyklé bílo-modré jízdenky ČD a jezdili na doklady integrovaných dopravních systémů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K čemu mohou být dobré nádražní kamery

Policisté zatkli muže, který v úterý večer vážně pobodal mladou ženu nedaleko nádraží ve Frýdku-Místku. Jednadvacetiletého mladíka, který dívku obtěžoval, a když ho odmítla, několikrát ji bodl nožem do zad, zatkla ve středu večer zásahová jednotka. Hrozí mu trest za pokus o vraždu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ústecký soud kolabuje kvůli černým pasažérům

Okresní soud v Ústí nad Labem ochromily dluhy černých pasažérů. Ročně tam přicházejí tisíce elektronických podání, které úřednice nestíhají zpracovat. Soud teď přitom musí propustit právě ty pracovnice, které se o elektronická podání staraly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice vychází vstříc cestujícím

Hned několik změn v jízdních řádech Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice vstoupí v platnost začátkem února. DSZO v nich reaguje na požadavky města Zlína i na výsledky vlastních průzkumů. Všechny tyto změny vycházejí vstříc cestující veřejnosti a vytvářejí lepší podmínky pro využívání MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reportáž z obyčejné cesty přecpaným trolejbusem

Je úterý ráno. Zastávka trolejbusu Úvoz v Brně. Prší. Obloha je jeden velký mrak, ze kterého padají krůpěje deště na lidi, stojící na zastávce. Ti se snaží schovat pod okapy domu z dob první republiky. Ostatním poskytují ochranu deštníky a choulí se do teplých kabátů. Čekají na trolejbus číslo dvacetpět, který je rozveze do práce, domů ale především do školy. Jeho trasa totiž končí v Univerzitním kampusu, jehož provoz se letos v září po šesti letech stavby rozjel naplno.

Celé blogování najdete na této stránce.

ZSSK Cargo nevyplatí odmeny

Železničná spoločnosť Cargo šetrí, kde sa dá. A pocítia to všetci zamestnanci - na odmenách či osobnom ohodnotení. Vedenie firmy totiž až do konca prvého štvrťroka stoplo vyplácanie prémií. "Dôvodom je celková finančná situácia v spoločnosti a snahy o jej zlepšenie,“ komentuje pre HN ozdravovací proces hovorca nákladného prepravcu Martin Halanda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.