Dopravné správy

Lidé jsou všelijací, někteří ''extrémně stupidní''

Železničáři mluví o kousku, při němž se muž nechal přejet rychlíkem, jako o "extrémní stupiditě". Muž, jemuž se podařilo zůstat v anonymitě, vyvěsil na YouTube skoro minutový videozáznam, na který se během krátké doby podívalo 270 000 lidí. Jak uvádí Orange News, chlapík natočil sám sebe, jak leží mezi kolejnicemi a nechává přes sebe přejet vlak v plné rychlosti.

Celou absurditu najdete na této stránce.

Válku o zákazníka České dráhy po revoluci pořádně ani nezahájily

České dráhy čeká konkurence dvou dalších dopravců. Start začíná na trati Praha - Ostrava, která tvoří 40 procent tržeb ČD. Jak ČD hodlají bojovat? Prostě zkopírují koncept Student agency, tedy stevardky a občerstvení ve vlaku. Těžko hovořit o nějaké bitvě.

Celou úvahu najdete na této stránce.

O “zvedání” mostů na Labi a jiných věcech pochybných

V pátečním vydání MF Dnes mne zaujal článek na téma jak zlevnit stavbu dálnic. Vít Bárta již nechce okázalé třípatrové křižovatky amerického střihu a má se prý posuzovat i potřebnost jednotlivých projektů. Této ministrovy snahy si cením a velmi se zasazuji o to, aby byl podobný postup aplikován i na železnici a ostatní druhy dopravy. Protože něco vím o problematice železniční dopravy, podělím se o pár postřehů, které pokládám za velmi důležité.

Celé blogování najdete na této stránce.

Liptovské historické železnice na výstavě

V expozičních prostorách sídla Národopisného muzea v Liptovském Hrádku je až do konce března nainstalována výstava pod názvem Liptovské historické železnice. Množství dobových fotografií, doplněných zajímavými modely lokomotiv a vagónů přibližuje ne až tak dávnou historii. Tři někdejší liptovské železnice fungovaly v období krátce po začátku až téměř do 70. let 20. století mezi Liptovským Hrádkem a Liptovskou Tepličkou,

Celou zprávu najdete na této stránce.

České vagóny do Franice

Lounské železniční strojírny Legios získaly zakázku až na 190 nákladních vozů pro francouzského dopravce Touax Rail. Prvních 100 šestinápravových kontejnerových vozů by mělo být dodáno už do srpna, na dalších 90 získala firma zřejmě opci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sabotáž na českých kolejích

Byla noc. Postava se připlížila na okraji českolipského nádraží k výhybce a začala ji rozmontovávat. Odstranila již dva šrouby, ale nakonec tajemný montér utekl. Signalista totiž zachytil akustické varování. Ačkoliv byla noc, na trati byl klid, v 1.25 hod. signalista ohlásil nečekanou manipulaci s výhybkou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Havířovské nádraží se dočká zkrášlení

Zchátralá budova havířovského vlakového nádraží se bude rekonstruovat po 40 letech. České dráhy na to chtějí získat evropské peníze. Město se přidá, přímo u nádraží chce totiž vybudovat autobusové zastávky, parkoviště i stání pro taxislužbu. Budova patří mezi stavby vědeckého funkcionalismu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD loni uzavřely smlouvy na obnovu vozidel za téměř 10 miliard

České dráhy v loňském roce odstartovaly masivní obnovu vozidlového parku. S osmi dodavateli z Česka, Slovenska a Německa uzavřely kontrakty v hodnotě téměř 10 miliard korun. U některých kontraktů zahrnuje tato částka také desetiletý leasing. Obnovou procházejí jak regionální soupravy, kde byly uzavřeny například kontrakty na dodávku nových motorových vozů z německého závodu společnosti Stadler nebo na dodávku dvoupodlažních elektrických jednotek ze společnosti Škoda Vagonka, tak vozidla pro dálkové spoje. Zde dochází například k modernizaci vozů pro EC/IC spoje ve slovenské ŽOS Trnava nebo revitalizaci rychlíkových vagónů v pražské společnosti Janoza CZ. Uzavřené kontrakty v hodnotě 10 miliard korun budou postupně financované během několika let po dobu výroby a dodávky objednaných vozidel, resp. po dobu leasingu.

Také v letošním roce plánujeme pokračovat v intenzivní obnově vozidlového parku nákupem nových souprav nebo modernizací současných vozidel. V letošním roce očekáváme uzavření kontraktů na nákup jednopodlažních elektrických jednotek, dvoudílných motorových jednotek a jednovozových motoráků. V oblasti dálkové dopravy předpokládáme uzavření několika kontraktů na modernizaci více typů osobních vozů a intenzivně se zabýváme možností nákupu zcela nových vlakových souprav pro expresní spoje. O jednotlivých projektech a uzavřených kontraktech Vás budeme po celý nadcházející rok průběžně informovat v tiskových zprávách.

Další podrobnosti o struktuře kontraktů na modernizaci železničních vozidel Českých drah naleznete v příloze.

Lanovka k unikátní elektrárně

K horní nádrži přečerpávající vodní elektrárny Dlouhé Stráně je nyní nově možné vyjet i lanovkou. I méně zdatní chodci se tak mohou podívat na impozantní dílo. Cyklistům v létě navíc dopraví na vrchol i kolo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepúšťanie ani rušenie spojov železniciam nepomôže

Rušenie niektorých železničných spojov a prepúšťanie pracovníkov nevyrieši finančné problémy železníc na Slovensku. Upozorňuje na to vo svojej analýze Inštitút hospodárskej politiky (IHP).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

''Superkoncepce'' odsouvá prioritní stavby na jižní Moravě

Jihomoravská ODS kritizuje strategický plán rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2025, kterou nedávno představilo ministerstvo dopravy. Nelíbí se jí, že takzvaná dopravní superstrategie údajně odsouvá výstavbu prioritních dopravních staveb v Jihomoravském kraji na pozdní termíny, případně s některými stavbami či jejich částmi vůbec nepočítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čiernohronská železnička bude dlhšia

Čiernohronská železnička, ktorá je vyhľadávanou turistickou atrakciou Horehronia, bude dlhšia o štyri kilometre a povedie bližšie k Dobročskému pralesu. Obnova ďalšieho úseku historickej trate predĺži spojazdnenú trať na dvadsať kilometrov, čo prispeje k rozvoju cestovného ruchu v Čiernom Balogu a jeho okolí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Iniciatíva o doprave navrhuje zlúčenie železničných spoločností

Cieľom podpisovej akcie proti plánovanému rušeniu vlakových spojov, prepúšťaniu zamestnancov železničných spoločností a ich privatizácii je aj požiadavka na prevod osobnej železničnej dopravy do kompetencie samosprávnych krajov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozsudky za velkou vláčkovou loupež

Královéhradecký soud potrestal skupinu zlodějů, kteří se specializovali na modely vláčků. A ne ledajaké. Hodnotu nejcennějšího kusu, lokomotivy s tendrem z dob Rakouska-Uherska, stanovil majitel na 600 tisíc korun. Celková škoda byla téměř sedm milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S nepopulárnymi zmenami na železnici sa vláda neponáhľa

Radikálne škrty, medzi ktorými je prepúšťanie a rušenie vlakov, treba spraviť do mesiaca. Tvrdí to šéf osobnej Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec "Ak sa tak nestane, firma poruší svoj plán hospodáriť tento rok bez strát,“ potvrdil v Rozhovore týždňa pre HN. Premiérka Iveta Radičová však "bolestivé“ opatrenia presúva na február, či dokonca marec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí inovovat park vozidel pomocí mezinárodních dluhopisů

České dráhy chtějí letos vydat své první mezinárodní dluhopisy, celkem za 300 milionů eur. „Dnes procházíme ratingem, který chceme získat do konce dubna. To je první předpoklad, abychom mohli uvažovat o emisi mezinárodních bondů,“ řekl deníku E15 generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Výnosy chce firma investovat do nákupu nových vlaků, jen letos se celková investice může vyšplhat až na devět miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Bublavě vyjede nová lenovka. I když nová není

Lanovku koupil jako použitou v rakouském Scheffau. Je prý ve skvělém technickém stavu. Přepraví až 2000 lidí za hodinu a díky ní odpadnou fronty u turniketů. Celkem se investice do rozšíření areálu a umělého zasněžování vyšplhala na 25 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přepravní výkon ČD loni rostl, lidé jezdí vlakem na větší vzdálenosti

Přepravní výkon Českých drah loni rostl a prodloužila se průměrná vzdálenost, na kterou lidé v Česku cestují vlakem. Počet přepravených cestujících stagnoval a byl na úrovni roku 2009. Přestože České dráhy pro rok 2010 nezvyšovaly ceny jízdenek a navíc do nich nepromítly ani zvýšení DPH, došlo v loňském roce k růstu tržeb z osobní dopravy.

Výsledky Českých drah jsou ve srovnání s konkurencí a zahraničím pozitivní. Podle průběžných údajů Ministerstva dopravy (
http://www.mdcr.cz/cs/Statistika_dopravy/) ČR totiž za 3/4 loňského roku ve veřejné autobusové linkové dopravě klesal jak počet cestujících, tak přepravní výkon. Méně cestujících i pokles přepravního výkonu zaznemaly podle dostupných informací také mnohé zahraniční železnice.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Papiňáky na kolejích

Hlasem připomínají historické parní mašinky. Ale chybí jim oheň a nelétají od nich jiskry, popel ani kouř. Jediné pravidelně provozované parní lokomotivy v České republice. Ovšem žádné muzejní exponáty. Lokomotivy FLC 03 přišly do ústecké Setuzy v roce 1988. Jako nejnovější, ale zároveň poslední stroje svého druhu z výroby v německém Meiningenu. „Jsou to bezohňové akumulační lokomotivy, jezdí na stlačenou páru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Diskuse o železniční trati Čadca - Makov

Starostové a primátoři mikroregionu Horní Kysuce vyzvou otevřeným dopisem vládu SR, ministerstvo dopravy, výstavby a regionálního rozvoje SR a Žilinský samosprávní kraj (ŽSK) k diskusi o změnách na regionální železniční trati Čadca - Makov. TASR o tom informoval místostarosta Turzovky Kamil Kobolka. V případě zrušení nebo minimalizace dopravy na trati Čadca - Makov bude podle Kobolky největší tíha zabezpečení regionální dopravní obslužnosti na Horních Kysucích ležet na bedrech ŽSK. „Všichni obyvatelé Horních Kysuc se obávají zhoršení celkové dostupnosti regionu, která by negativně ovlivnila životní úroveň v našich městech a obcích,„ konstatoval Kobolka.

Celou zprávu najdete na této stránce.