Dopravné správy

Mezi Prahou a Plzní budeme jezdit pod nějakých 70 minut

Dálková přeprava pomocí autobusu se stále časově vyplatí více než po železnici. Podle nejnovějších dat se z Prahy dostanete vlakem rychleji jen do pěti krajů. Ve zbylých případech ušetříte čas jízdou autobusem. Vyplývá to ze srovnání obou způsobů cestování, které si ministerstvo dopravy nechalo vypracovat v rámci tzv. dopravní superkoncepce pro cesty z Prahy a Brna. Železnice v pomyslném souboji prozatím prohrává, podle ministra Víta Bárty se však do čtyř let poměr minimálně na třech trasách z Prahy změní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation vykazuje nadprůměrnou ziskovost

České dráhy se chlubí, že od loňska nakoupily nové vlaky a opravily ty staré za více než deset miliard korun. Jenže ze zakázek na modernizaci souprav vyplývá, že mnohdy nakupují až moc draze. A také se ukazuje, že z investic nejvíc těží firmy spojené s dodávkami vlaků v čele se Škodou Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je opravdu žádoucí relokace peněz z železnice na silnici?

Ministr Vít Bárta (VV) v sobotní Partii na TV Prima hájil návrh tzv. superkoncepce, čili strategický dokument ministerstva dopravy. Bárta řekl, že v současnosti je třeba investovat více do dálničních obchvatů, proto je třeba přesunout část peněz z železnice do silniční výstavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražcové pokuty

Pokutu skoro půl miliónu korun zaplatila v těchto dnech Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za to, že lidem prodávala použité železniční pražce, které podle studie Státního zdravotního ústavu obsahují nebezpečné karcinogenní látky. SŽDC nicméně s pokutou nesouhlasí a chce se soudit. Ještě vyšší sankci dostaly České dráhy (ČD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo věří v přednosti kombinované přepravy

Jednou z cest ke snížení zátěže dopravy na životní prostředí je vyšší využití čistě železniční dopravy nebo kombinované dopravy silnice – železnice – silnice. Také český dopravce ČD Cargo zvyšuje úsilí v nabídce těchto služeb, uvedl mluvčí ČD Cargo Roman Jandík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kombinovanou dopravu krize posílila

Zatímco rok 2009 byl pro kombinovanou dopravu a její provozovatele velmi špatný, v loňském roce se sektoru podle nejnovějšího průzkumu Mezinárodní železniční unie UIC o rozvoji kombinované dopravy v Evropě (Report) dařilo s dopady globální krize postupně vyrovnávat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IDS JMK bude analyzován. Za milión

Milion korun bude stát analýza, která určí, o kolik v červenci na jihu Moravy zdraží jízdné. Krajští úředníci by se z ní měli dozvědět i o zbytečných spojích v železniční a autobusové dopravě. Hromadná doprava na Brněnsku podraží dokonce dvakrát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ve Zlíně přibudou bezbariérové zastávky MHD

Zlínská radnice nechá upravit dvě desítky autobusových a trolejbusových zastávek na bezbariérové. Za usnadnění nástupu pro vozíčkáře a matky s kočárky město zaplatí osm milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate Nové Mesto nad Váhom - Púchov s problémom

Úrad pre verejné obstarávanie začal kontrolu postupu zadávania zákazky pred uzatvorením zmluvy v prípade tendra Železníc Slovenskej republiky na modernizáciu trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Stalo sa tak na základe vlastného podnetu úradu 31. januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážka vlaků ve Vodňanech se možná nemusela stát

Srážka vlaků ve Vodňanech, která si ve středu vyžádala jeden život, se podle Drážní inspekce možná nemusela stát. Stačilo, aby na trati bylo zařízení, které by maximálně snížilo možnost lidského selhání. Inspekce ho zde doporučila instalovat už v roce 2007. Správa železniční dopravní cesty se ale brání tím, že pořízení takového vybavení pro malé regionální tratě by bylo neúměrně nákladné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Maďarsko trate rušiť nebude

Maďarská vláda neplánuje zrušenie 1200 km vedľajších železničných tratí, ako to tvrdili niektoré médiá, vyhlásil pre dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Nemzet štátny tajomník Pál Völner.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejhorší vlaky jezdí na Vysočině

Pověst nejzastaralejších a nejproblematičtějších vlaků mají podle místních ty na Vysočině. České dráhy už mnohokrát obdržely stížnosti na špínu, nefungující topení či špatné otevírání ve vagónech, avšak slibují, že kritizované patrové soupravy co nejdříve nahradí - nové vozy jsou prý již ve výrobě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy by jako holding mohly směřovat na burzu

Českou burzu by v budoucnu mohly obohatit »železniční« akcie. Vedení Českých drah ve svých dlouhodobých plánech uvažuje i o tom, že by určitá část cenných papírů mohla být vržena na kapitálový trh formou IPO (primární emise akcií). Výnos z této dílčí privatizace by pak firma mohla použít pro zahraniční expanzi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanice metra Národní třída bude dlouhodobě uzavřena

Pražané i návštěvníci metropole zřejmě již za tři měsíce ztratí na téměř rok možnost využívat stanici metra Národní třída. Po dvou letech odkladů má totiž společnost Copa Centrum Sebastiana Pawlowského začít stavět své nové stejnojmenné obchodní a kancelářské centrum přímo nad stanicí metra. A pražský dopravní podnik současně zahájí odkládanou rekonstrukci vstupu do metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenská vláda usiluje o větší využití železniční nákladní dopravy

Slovensko připravuje postupný přechod nákladní přepravy ze silnic na železnice. Prvním krokem je snížení poplatků za používání železničních tratí zhruba o polovinu na tři eura za vlakokilometr (72,40 koruny). I tak však náklady na přepravu po železnici vycházejí v mnoha případech vyšší než při přepravě po silnici. Může za to také zastaralá železniční síť a nedostatek překladišť mezi železnicí a silnicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo pro letošní rok nepočítá s dalším propouštěním

„Kolektivní smlouva opět doznala některých změn,“ těmito slovy začal ve středu 26. ledna v Plzni předseda Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo Radek Nekola školení ke Kolektivní smlouvě (KS) ČD Cargo na rok 2011. Celkem sedmnáct zástupců základních organizací OSŽ působících v rámci Regionálního servisního pracoviště Plzeň se sjelo do Konferenčního sálu E–centra v Plzni, aby na tomto školení získali informace o změnách a novinkách v kolektivní smlouvě na rok 2011.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejdelším ponořeným tunelem na světě povedou i koleje

Původně to měl být dvoupodlažní most zavešený na 270 metrů vysokých pilířích. Nakonec se ale dánská vláda rozhodla, že dopravní spojení přes osmnáct kilometrů dlouhou Fehmarnskou úžinu, která odděluje ostrov Lolland od Německa, zajistí tunel probíhající po mořském dně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ostravská Ekova Electric dostane strategického partnera

Odboráři Dopravního podniku Ostrava se obávají případného vstupu strategického partnera do dceřiné společnosti Ekova Electric. Ta vyrábí tramvaje a trolejbusy. Podle odborářů by se pak jejich firmě mohly značně prodražit některé opravy, které si ještě loni dělal dopravní podnik sám. Ostravský primátor Petr Kajnar si ale myslí opak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tři srážky na stejné místní trati přivolaly zájem drážních inspektorů

Odborníci se začínají vážně zajímat, z jakého důvodu došlo za posledních 7 let už ke třetí srážce dvou vlaků na relativně krátkém regionálním úseku z Bavorova do Číčenic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zubrnickou lokálku rozkrádají zloději

Památkově chráněnou železniční trať přes Zubrnice na Ústecku, známou z filmů Páni kluci nebo Rebelové, rozkrádají zloději. Zatímco na jednom konci letos nadšenci plánují po mnoha letech obnovit pravidelný víkendový provoz, na druhém (...) někdo rozebral koleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.