Dopravné správy

Průměrné stáří vozidel hromadné dopravy by nemělo přesáhnout 9 let

Průměrné stáří vozidel v hromadné dopravě by nemělo přesáhnout devět let. Přepravci by dále měli provozovat předem určené množství bezbariérových dopravních prostředků podle typu služeb, které poskytují. S těmito změnami počítá návrh nařízení vlády, který na středeční schůzi vládě předloží ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy na veletrhu Holiday World 2011

České dráhy se zúčastní jubilejního dvacátého ročníku pražského veletrhu cestovního ruchu Holiday World na holešovickém výstavišti. Dopravce bude na svém stánku prodávat výhodné poukázky na jízdenky z Prahy do Plzně, Českých Budějovic a Brna a představí tu zájemcům výhody In-karty i dalších produktů. Veletrh se koná od čtvrtka 10. února do neděle 13. února.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Motoráky PESA budou nečekaně levné

Dieselové motorové jednotky, které koupí České dráhy od polské společnosti PESA Bydgoszcz, budou nečekaně levné. Za 31 vozidel zaplatí dopravce 1,988 miliardy korun, cena tak bude skoro o čtvrtinu nižší, než předpokládalo výběrové řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubice budou mít terminál hromadné dopravy

Ambiciózní projekt přestavby prostoru před pardubickým vlakovým nádražím se rychle stává skutečností. Pardubice zaujaly se svým návrhem výstavby nového dopravního terminálu a mají možnost získat peníze ze švýcarských fondů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trolejbusy – řešení pro čistou městskou dopravu.

Ve čtvrtek 10. února 2011 se uskuteční na Nové radnici v Brně v rámci projektu Trolley – propagace elektrické veřejné dopravy konference s názvem Trolejbusy – řešení pro čistou městskou dopravu. Brno je jedním z devíti partnerů mezinárodního projektu, jehož hlavním partnerem je Salzburg AG (Rakousko). Na konferenci vystoupí např. primátor města Roman Onderka, Salzburg AG bude reprezentovat Gunter Mackinger, dále zástupci DPMB, a.s. aj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Siemens chystá expanzi v České republice

Nadnárodní skupina Siemens hodlá v Česku nakupovat další firmy. Zaměřit se chce především na oblast inteligentních elektrických a komunikačních sítí, rozvoje infrastruktury pro elektromobily a technologie pro úspory energie ve městech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sanace slovenských železničních společností je nutnost

Slovenský osobní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počítá v letošním roce s propouštěním a od dubna také s redukcí spojů. Podle oficiálního zdůvodnění mají úsporná opatření přispět k vyrovnanému hospodaření firmy, která za loňský rok očekává ztrátu 68 milionů eur (asi 1,63 miliardy Kč), a jsou nezbytná. Novinářům to v pondělí řekl předseda představenstva ZSSK Pavel Kravec.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Začarovaný kruh veřejné dopravy na venkově

Dopravní obslužnost patří k nejvíce zmiňovaným pojmům v souvislosti s životem na současném venkově. Četné odborné studie v domácí i zahraniční literatuře dokládají závažnost této problematiky i skutečnost, že dopravní obslužnost a související dostupnost venkova je problémem také v zahraničí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co jíst ve vlaku

Při výběru jídla do vlaku záleží na délce cesty i na ročním období, jinou svačinu si zabalíme v létě, jinou v zimě. Nikdy by však neměl chybět nápoj – neslazený, neperlivý či jemně sycený a vždy v dostatečném množství. Právě na cestách je totiž zvlášť potřebné dodržovat pitný režim.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínske rýchlovlaky versus bežná doprava

Čína hoci disponuje najdlhšími a v istých úsekoch aj najrýchlejšími železničnými dráhami, služby tomu nezodpovedajú. Chen Weiwei, migrujúci robotník, sa chcel dostať na Nový lunárny rok domov. Potom, čo márne čakal na lístky, sa vynervovaný vyzliekol len do šortiek a ponožiek. Takto odhalený začal na protest kričať a stal sa senzáciou. Jeho pocity frustrácie zdieľajú desiatky miliónov ďalších Číňanov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK navrhne zrušiť len deväť regionálnych spojov

Osobný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko navrhne podľa informácií HN zrušiť len deväť regionálnych spojov. Ide o najmenej vyťažené vlaky, ktoré môžu nahradiť autobusové linky. Firma sa tak chystá spraviť po tom, čo si štát u nej objednal menej výkonov. „Z toho je zrejmá potreba redukcie vlakovej osobnej dopravy,“ povedal včera šéf firmy Pavel Kravec. Rušenie vlakov má byť súčasťou ozdravného plánu, ktorý pripravuje ministerstvo dopravy. Pôvodne firma pripustila odstavenie až dvoch desiatok spojov. Podľa posledných informácií to však má byť menej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nedostatečná MHD v Číně vede k absurditám

V Pekingu se po silnicích prohání asi pět milionů automobilů, v loňském roce bylo zaregistrováno 720 tisíc nových vozů. V celé Číně se celkově prodalo přes 18 milionů aut, což je o 32 procent více než tomu bylo v roce 2009. Úřady v Pekingu se rozhodly pro kuriozní řešení. O tom, jestli si bude moci člověk auto pořídit, má rozhodnout náhoda, přesněji řečeno loterijní hra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Super(anti)koncepce poškozuje jižní Moravu

Náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) dnes kritizoval takzvanou superstrategii ministra dopravy Víta Bárty (VV). Ministerstvo v ní naplánovalo rozvoj dopravní infrastruktury do roku 2025, podle Kotziana však ve srovnání s Prahou a středními Čechami má jít na jih Moravy málo peněz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kravec na tlačovej besede prezentoval revitalizačný plán ZSSK

Zníženie minuloročnej plánovanej straty Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. zhruba o 10 mil. eur umožnili podľa jej generálneho riaditeľa Pavla Kravca prijaté úsporné opatrenia po nástupe nového manažmentu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jednotky City Elefant pro Ukrajinu

Škoda podepsala významný kontrakt na dodání nejnovější generace souprav City Elefant na Ukrajinu. Podpisem kontraktu za bezmála 40 milionů eur se Škoda vrací po letech na tradiční trh. Ta bude schopna jezdit ve dvou napájecích systémech a bude navíc širokorozchodná. S novými jednotkami City Elefant se budou moci svézt cestující již při mistrovství Evropy ve fotbale, které proběhne v červnu 2012.

Podrobnosti v tiskové zprávě.


Vizualizace výrobce

Bártova dopravní superstrategie je šitá horkou jehlou

Ministerstvo dopravy (MD) v polovině ledna zveřejnilo tzv. dopravní superstrategii, ve které formulovala svou představu o dalším vývoji dopravy v ČR do roku 2025. Ekolist.cz se zajímal o to, jak superstrategii hodnotí dopravci, zájmová sdružení a ekologické organizace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zelení obvinili ČD ze záměrného najetí na budovu nádraží Žižkov

Kuriózní nehoda se stala v sobotu na pražském žižkovském nákladovém nádraží. Vlak tam nacouval přímo do administrativní budovy a projel až do místností. V lednu tento objekt zařadil ministr kultury mezi památky, proti rozhodnutí se odvolal jak majitel, tak i investor. Ten má totiž v úmyslu v místě vybudovat rezidenční centrum a jeho projekt počítá s tím, že stavba půjde k zemi. České dráhy však poškozenou administrativní budovu opraví, informoval o tom mluvčí ČD Radek Joklík. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bárta v Partii

"Vít Bárta a jeho popularita, to je něco, co se skloňuje ve všech pádech a nedělní Partie ukázala, proč tomu tak je. Bárta hovoří nespisovně ve chvílích, kdy je jakoby rozčílený, hovoří klidně a fakticky, když je napaden ze strany opoziční sociální demokracie a naprosto konkrétně hovoří o nešvarech, s nimiž se rozhodl bojovat," řekl ParlamentnímListům.cz analytik Břetislav Polách, který Partii televize Prima sledoval spolu s redakcí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Manažment ZSSK pripravil návrh revitalizácie

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a. s., plánuje v tomto roku dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. "V roku 2011 by sme mali dosiahnuť vyrovnaný rozpočet," uviedol dnes na tlačovej besede predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Pavel Kravec. Riešením nedobrej finančnej situácie firmy by podľa jeho slov mal byť návrh revitalizácie ZSSK, ktorú pripravil manažment ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jasným vítězem elektronických aukcí se stal Viamont DSP, a.s.

Elektronické aukce vypsané v poslední čtvrtině loňského roku státní organizací Správa železniční dopravní cesty znamenaly pro společnost Viamont DSP, a.s. velký úspěch. Viamont DSP, a.s. vyhrál více než dvacet pět procent objemu stavebních zakázek, žádná ze společností, které se do aukcí zapojily, nedosáhla ani polovičního zisku.

Celou tiskovou zprávu najdte na této stránce.