Dopravné správy

ČD zavírají staniční budovy

České dráhy na severu Čech kvůli šetření zavírají nádražní budovy. Na vlak tak musí lidé čekat venku. Ať je vedro, déšť či mráz, kromě nemožnosti schovat se do tepla či stínu si nekoupí ani jízdenku, nezjistí zpoždění či nedojdou na toaletu. České dráhy chtějí donutit kraj a jiné dopravce, aby přispívali na provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvedoucí se budou učit jazyky

Dokumenty pro řízení lokomotiv si budou muset vyměnit všichni strojvedoucí. Místo jednoho průkazu budou mít dva. Na nich bude přesně uvedeno, na jakých tratích a typech lokomotiv mohou jezdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cvičení zásahu u nehody a požáru vlaků v tunelu Krasíkov

Záchranáři zjistili při cvičení v železničním tunelu Krasíkov na Orlickoústecku závažné nedostatky. V zaplněném tubusu selhávaly vysílačky, dobrovolným hasičům rychle docházel kyslík a ventilátory nebyly schopné dostat z tak velkého tunelu dým. Podle scénáře v tunelu po jedné hodině v noci narazil osobní vlak s 50 cestujícími do záměrně vykolejeného vagonu nákladního vlaku v protisměru. Zemřelo 6 lidí včetně strojvůdce, 11 lidí se zranilo těžce, 4 lehce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S železnicí to jde od desíti k pěti

Za starého mocnářství na trati Praha – Ústí – Drážďany – Berlín jezdily vlaky zhruba stejně rychle jako dnes. Tím mám na mysli čas mezi odjezdem z výchozí a příjezdem do cílové stanice, nikoliv absolutní dosaženou rychlost soupravy. A jezdily ty vlaky tak přesně, že si dle nich ajznboňáci řídili erární cibule patent Roskopf. A stejně spolehlivé byly i ty vláčky kozích tratí. Velice obstojně fungovala železnice ještě za prvé republiky, kam si její zaměstnanci přenesli své pracovní návyky z C.K. monarchie. Po válce se začala situace horšit až k dnešnímu stavu díky “hospodaření” státu. On ten stát totiž hospodaří tak, že vytváří neproduktivní úředníky, orgány, komise etc., které musí živit ta produktivní část.

Celé blogování najdete na této stránce.

V Bílině hrozilo vykolejení

Osobní vlak z Mostu do Děčína zachránila v neděli večer před vykolejením především nízká, asi čtyřicetikilometrová rychlost, kterou vjížděl na nádraží v Bílině. Vlak najel do hromady z pneumatik a kusů betonu. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, jak se na kolejích předměty ocitly a připouštějí, že šlo pravděpodobně o úmysl. Večerní vlak z Mostu do Děčína vezl asi 20 cestujících, ale svou cestu zakončil už na vjezdu na bílinské nádraží. První informace hovořily o tom, že po nárazu do překážky vykolejila lokomotiva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lidé riskují na kolejích

Na kolejích přijde ročně o život přes 200 lidí. Většinou přecházejí v okolí nádraží a podchody či nadchody ignorují. Loni zemřelo po střetu s vlakem dokonce nejvíc lidí za poslední čtyři roky. Číslo je alarmující i letos. Od Nového roku už vlak zabil 27 osob.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Program revitalizácie železníc sa oneskorí

Vypracovanie návrhu programu revitalizácie železníc, ktorý ministerstvo dopravy plánovalo predložiť vláde na schválenie do konca februára, sa oneskorí. Rezort dopravy totiž v súčasnosti rokuje o termíne predĺženia spomínaného programu so zámerom, aby bol čo najlepší v prospech ozdravenia železničného sektora, potvrdil hovorca ministra dopravy Martin Krajčovič.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Bratislavskom kraji plánujú zmeny vo verejnej doprave

Projekt rýchloelektričky v Petržalke je na bode mrazu, namiesto toho sa mesto v spolupráci s krajom a eurofondami chystá urýchliť električkovú dopravu v rámci račianskej a vajnorskej radiály. Petržalčania sa tak zrejme ešte na dlhé roky budú musieť spoľahnúť iba na menej ekologickú a pomalšiu autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo ožilo, ale směřuje ke ztrátě

Vlaky dceřiné společnosti Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo přepravily loni 76,7 milionu tun zboží, což je o 12 procent více než v roce 2009. Po kolejích putovalo například více automobilů, naopak úbytek má Cargo u hnědého uhlí. Více zboží vozili i menší dopravci, nárůst celého trhu zaznamenaly rovněž statistiky ministerstva dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aktuálne sa uvažuje o zastavení dopravy na ôsmich tratiach

Škrty vlakov majú najviac pocítiť ľudia zo žilinského regiónu. Obmedzenia tu totiž spolu zasiahnu približne dvesto spojov. Za nimi nasledujú regióny Košíc a Zvolena s vyše stovkou dotknutých vlakov. Vychádza to z najnovších údajov, ktoré zverejnila Železničná spoločnosť Slovensko. Čísla však ešte nie sú definitívne, môžu sa zmeniť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá ČD jednopodlažní elektrické jednotky

České dráhy uzavřely dva kontrakty na dodávku jednopodlažních elektrických jednotek pro Ústecký, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký a Jihočeský kraj. První soupravy mají být vyrobeny do konce příštího roku, celá dodávka pak do jara 2014.

Další podrobnosti o těchto soupravách a uzavřených kontraktech naleznete v přiložené zprávě.

Nové pražské tramvaje se nelíbí opozici

Tramvaje Škoda 15T, které nedávno začaly jezdit v Praze v pravidelném provozu, jsou podle magistrátní opozice technicky nedokonalé. Zastupitel Tomáš Hudeček (TOP 09) přišel s tím, že vozidla nezvládají jízdu ve sněhu. V pořádku podle něj nebylo ani výběrové řízení, ve kterém v roce 2005 plzeňská Škoda lukrativní zakázku získala – na podání přihlášek měli zájemci krátkou dobu, podmínky tendru byly navíc konzultovány s Výzkumným ústavem kolejových vozidel, který v té době většinově patřil tehdejší Škodě Holding.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínský ministr železnic porušil stranickou disciplínu

Šéf jednoho z nejmocnějších rezortů v zemi, který hospodaří se stovkami miliard dolarů, už přišel o místo komunistického tajemníka. Výstavba vysokorychlostních tratí přitom patří k prioritám ústřední vlády, jen letos do železničních projektů investuje 1,9 bilionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vsetínské nádraží se dočká opravy

Vsetínské vlakové nádraží, kterým ročně projde přes milion cestujících, se konečně dočká opravy a modernizace. Na vlaky počkají lidé od léta 2012 v nové a prostorné hale opravené budovy, a nastupovat do nich budou z krytého nástupiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské tramvaje Škoda ForCity v ostrém provozu

Před několika dny byly v Praze konečně úspěšně uzavřeny zkušební jízdy nových nízkopodlažních tramvají Škoda ForCity. Vozy s označením Škoda 15T tak již mohly vyrazit do běžného provozu na lince číslo 18. Zatím jde pouze o několik tramvají, ale Dopravní podnik hlavního města Prahy si jich objednal celkem dvě stě padesát. Dodány mají být do šesti let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bárta bude odměňovat šéfy podřízených organizací „revolučně“

O ročních prémiích šéfů státních firem bude v resortu dopravy rozhodovat plnění kvalitativních ukazatelů, které si pro letošek stanovili sami. Sdělil to ministr dopravy Vít Bárta (VV). Novinku označil za revoluci v odměňování. “Ministerstvo dopravy (MD) v roce 2010 seškrtalo rozpočty svých podřízených organizací celkem o sedm miliard korun. Teď přecházíme do konstruktivní fáze a zaměříme se nejen na úspory, ale i na kvalitu. Jsem rád, že generální ředitelé vyslyšeli můj požadavek a stanovili si klíčové ukazatele výkonnosti, podle nichž budou odměňováni,” řekl Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská P+R parkoviště nestačí

O dalších čtyřicet tisíc vozidel více v loňském roce využilo odstavná parkoviště známá jako P+R, která se většinou nachází u stanic metra. U velkého množství z nich už je kapacita naplněna na sto procent a bylo by je potřeba rozšířit. Jenže v letošním roce to určitě nebude. Technická správa komunikací (TSK), která má parkoviště P+R na starosti, bude mít v rozpočtu na tuto položku 13 milionů korun, když je z toho 10 milionů na samotný provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hanojská kolejová doprava

Dokument informuje o rozvoji kolejové dopravy v Hanoji. Městská rada uvádí, že každý den se v ulicích hlavního města pohybuje na 300 tisíc automobilů a 3,5 milionu motorek. Dopravní síť je tak značně přetížená.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Věcně veřejný přístup k místním tratím zeleným pohledem

Rozhodnutím ministra dopravy Víta Bárty po 40 letech začíná nová vlna úředního rušení regionálních železničních tratí, kterého se vyvarovaly kupodivu i pravicové vlády Václava Klause. Dokonce i ty na rozdíl od současné vlády věděly, že rušení tratí by vždy mělo být až tím posledním krokem. Zrušit tratě je jednoduché, postavit je opět na nohy však již často bývá nemožné.

Celé blogování najdete na této stránce.

Vědci radí, jak ušetřit na libereckých tramvajích

Měřením spotřeby elektrické energie tří typů tramvají T3 na libereckých tratích se již více než tři měsíce zabývá tým Jiřího Kubína z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci.

Celou zprávu najdete na této stránce.