Dopravné správy

ČD mají ombudsmana. Původem ze ZOO

V rámci změn, kterými prochází naše společnost, a orientace na zákazníky jde o další z kroků, které mají posílit pozici Českých drah na trhu a posílit kvalitu služeb. Své ombudsmany mají prakticky všechny velké společnosti a organizace orientované na spokojené zákazníky, proto byla tato pozice zřízena také naší společností. Věříme, že probíhající změny jako je obnova vozidlového parku, opravy železničních stanic, výcvik a školení personálu a také zřízení obudsmana přispěje k pozitivnímu vnímání Českých drah.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Metrostav bude kutat metro v Helsinkách

Česká stavební společnost Metrostav dnes [21.2.2011] v hlavním finském městě Helsinkách podepsala dohodu o výstavbě dvou traťových tunelů metra. Hodnota kontraktu činí zhruba 18 milionů eur, tedy asi 440 milionů korun. Oznámila to firma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny vo vedení ZSSK a ZSSK Cargo

Šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH) znížil výšku odstupného pre manažérov pôsobiacich v podnikoch pod ministerstvom. Zároveň sprísnil podmienky odstupného, na ktoré budú mať po novom nárok iba predstavitelia podnikov, pôsobiaci vo svojich funkciách dlhšie ako šesť mesiacov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Liberci modernizují tramvaje

Zhruba o třetinu nižší spotřebu elektrické energie mají na ujetý kilometr modernizované tramvaje Dopravního podniku měst Liberec a Jablonec (DPMLJ). Zatímco staré vozy spotřebují na jeden kilometr v průměru 4,2 kilowathodiny, modernizovaným stačí jen 2,7 kilowathodiny. Inovace vozového parku a výměna systémů řízení je nutná a jak je vidět, přináší i zajímavé úspory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová dopravní politika EU nebude protežovat železnici

Evropská unie nebude jednostranně znevýhodňovat silniční nákladní dopravu. Na téma připravované Bílé knihy evropské dopravní politiky to na počátku ledna uvedl evropský dopravní komisař Siim Kallas. Vize integrovaného evropského dopravního systému podle něj již není založena na dříve proklamovaném přesunu části dopravních toků ze silnice na ostatní druhy dopravy, nýbrž na souhře všech druhů dopravy neboli komodalitě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mariánskolázeňské trolejbusy v ohrožení

Mariánské Lázně opět rozhodují o zachování trolejbusů. Jejich provoz je drahý a dotace z rozpočtu města už nestačí. Dopravní společnost proto navrhuje, že je nahradí autobusy. Trolejbusy jezdí v Mariánských Lázních na čtyřech linkách. Ve městě a okolí je nataženo přes 12 kilometrů trakčního vedení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Třinec dostane novou železniční zastávku

Cesta na vlak se pro Třinecké brzy výrazně zkrátí. Vznikne zastávka Třinec-střed, o jejíž potřebě se v posledních letech intenzivně diskutovalo. Nyní už je rozhodnuto a stavba zastávky, ale také podjezdu trati a podchodu musí rychle začít. Zaplatí ji nejenom železniční správa, ale také Moravskoslezský kraj, město Třinec a České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O širokorozchodnej trati sa rozhodne do konca roka

Rozhodnutie o tom, či širokorozchodná železnica bude predĺžená z Košíc do Bratislavy a Viedne, by malo podľa ministerstva dopravy padnúť do konca tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přepravci se vracejí k železniční nákladní dopravě

Železniční dopravce ČD Cargo očekává velký návrat přepravců k nákladním vlakům. Řada menších firem, kterým se v posledních dvou desetiletích vyplatilo posílat zboží po silnici, začínají uvažovat o obnově chátrajících vleček. Některé tak už činí. Kamionová doprava je stále dražší, především kvůli rostoucím cenám mýtného. Nákladní vlaky chce naopak stát podpořit snížením poplatků za využití dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přesnost loňských spojů ČD přesáhla 90 procent

Naše vlaky jely v loňském roce v 90,41 % případů včas (při toleranci 5 minut u regionální i dálkových spojů). Nejpřesnější jsou tradičně regionální vlaky – osobní a spěšné – jejichž přesnost přesahuje 91%. Vůbec nejpřesnější jsou ale spoje SC Pendolino s dodržením jízdního řádu na téměř 92 %.

Přesnost našich vlaků je srovnatelná se zahraničím, v mnoha ohledech jsou české vlaky dokonce přesnější než zahraniční. Přesnost vlaků v zahraničí tak negativně ovlivňuje právě plnění jízdních řádů v kategorii mezistátních spojů. Například v roce 2009 byl v Rakousku splněn jízdní řád dálkových vlaků na 67,8 % a za období leden až listopad 2010 jezdily rakouské dálkové spoje s přesností 76 % (zdroj Eisenbahn Österreich). Podobné údaje plnění jízdního řádu dálkových vlaků okolo 70 % vykazují také železnice Polska nebo Maďarska (zdroj Mezinárodní železniční unie UIC).

Nejčastější příčinu zpoždění vlaků v loňském roce, a to kolem 40 %, byly tzv. zásahy vyšší moci, což jsou případy nehod na přejezdech, úmrtí osob v kolejišti, zásahy policie nebo záchranářů a dopady povětrnostních vlivů, např. větrných smrští nebo povodní. České dráhy sledovaly loni přesnost více než 2 a půl milionu osobních vlaků.

V příloze nalezne tiskovou zprávu s dalšími údaji a strukturu jednotlivých příčin zpoždění vlaků.

Rekordní pokuta za nedostatky ve vlacích

Ministerstvo dopravy udělilo Českým drahám více než sedmimilionovou pokutu za nedostatky v dálkových vlacích v roce 2010. Postih je historicky nejvyšší, ačkoli je podle drah ovlivněn i zvýšeným počtem kontrol. Drážní inspekce během roku zkontrolovala 268 vlaků. Podle Jana Kučera z Drážní inspekce v nich bylo 295 závad, průměrně tedy více než jedna v každém spoji. Rozsah závad byl velký, kromě špinavých vagonů se objevovala nefunkční klimatizace nebo naopak topení, netekoucí voda nebo chybějící ručníky a mýdlo. Dráhy si přesto nemusí stěžovat – od ministerstva dostaly kromě pokuty i bonusy za řádné dodržování některých smluvních požadavků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odboráři proti zavedení živé dopravní cesty

„Ústředí schvaluje dosavadní postupy zástupců OSŽ, jejichž úkolem bylo zabránit překotnému převedení zaměstnanců tzv. živé dopravní cesty k SŽDC bez toho, že by byl znám cílový stav české železnice“ – to je úvod usnesení, které přijali členové Ústředí OSŽ na svém zasedání v Praze 15. února. Předcházela mu rekapitulace kroků, které byly dosud učiněny na všech úrovních, především na zasedáních tripartity, ale i při jednání se zástupci politických stran a státních orgánů. Ústředí ve svém usnesení dále vyjádřilo obavu, že převod řízení provozu k 1. 7. 2011 není dostatečně připraven, ekonomicky podložen a lze očekávat vzrůst celkových nákladů na provoz a snížení kvality železniční dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy vybírají ochranku

Počet útoků na zaměstnance Českých drah se za poslední čtyři roky více než ztrojnásobil. Vedení společnosti proto uvažuje, že si najme bezpečnostní agenturu, která bude ve vlacích a na nádražích hlídkovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pred svetovým hokejovým šampionátom opeknejú stanice

Železničné stanice Bratislava Hlavná stanica a Košice prejdú zmenami pred blížiacim sa svetovým hokejovým šampionátom 29. apríla až 15. mája. Informovali o tom Železnice Slovenskej republiky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Figeľ bude v Moskve rokovať o širokorozchodnej trati

Figeľ nedávno uviedol, že projekt širokorozchodnej trate môže byť za istých okolností ekonomicky prínosný a racionálny pre investície. "Slovenská vláda i ja osobne podporujeme kroky, aby sa oživila železničná doprava aj na širokej koľaji. Čo potrebujeme z hľadiska širokorozchodnej trate a jej predĺženia je finálne vyhodnotenie predbežnej štúdie realizovateľnosti, ktorá bola vypracovaná a pripravená v decembri 2010. Na základe jej zhodnotenia rozhodneme o ďalších krokoch," povedal nedávno Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží Vyšehrad se dočká záchrany

Chátrající vyšehradské nádraží se po letech snad konečně dočká rekonstrukce. Firma TIP Estate, která historickou budovu koupila od Českých drah (ČD) v roce 2007, nyní přišla s projektem rekonstrukce nádraží a dostavby okolí. Plán počítá s umístěním dalších dvou budov, s pěti a šesti nadzemními patry, po obou stranách nádraží a jejich propojením na úrovni přízemí se starou budovou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové služby ČD-Telematika

V loňském roce investovala ČD – Telematika desítky miliónů Kč do posílení a vylepšení své páteřní ethernetové sítě a nyní přichází se změnou svého produktového portfolia v oblasti datových služeb. Páteřní přenosový systém je postaven jako plně zálohovaný s kapacitou N x 10Gb/s . Přístupová část sítě disponuje přenosovou kapacitou až 10 Gb/s. Zákazníkům tak může nabídnout dva nové produkty: ČDT – Ethernet Line a ČDT – Ethernet VPN.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Schizofrenní dopravní politika narazila v Senátu

Ministerstvo dopravy chce pomoci rozvoji železnic, navrhuje jim ale zkrátit evropské dotace ve prospěch silnic. Obě protichůdné teze zahrnulo do takzvané dopravní "superkoncepce", která určuje rozvoj dopravy do roku 2025. Dokument ve středu narazil při projednávání v Senátu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žižkovské nádraží má být památkově chráněno

Nákladové nádraží na pražském Žižkově by se mohlo stát kulturní památkou. Už v prosinci o tom rozhodlo ministerstvo kultury. Proti návrhu se však odvolali majitelé areálu - České dráhy...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ostrava se dočká inteligentních zastávek MHD

Na zastávkách MHD na 25 nejdůležitějších dopravních uzlech v Ostravě by za dva roky měly být informační panely, ze kterých se cestující například dozví, za jak dlouho jejich spoj skutečně přijede. Vybudování takzvaných inteligentních zastávek je součástí druhé etapy modernizace dopravního systému v Ostravě. Během ní vznikne i dynamický dispečink, který umožní ovlivňovat dopravu ve městě a například zvýhodnit vozidla MHD na křižovatkách. Představitelé města, kteří dnes o projektu informovali na tiskové konferenci, si od novinky slibují zefektivnění dopravy, ale také snížení jejích negativních dopadů na životní prostředí.

Celou zprávu najdete na této stránce.