Dopravné správy

Modernizace trati do Zlína počká

Kdy začnou? To je patrně nejčastější otázka doprovázející připravované stavební práce na železniční trati mezi Otrokovicemi a Zlínem. Podle všeho to ale hned tak nebude. „Pořád se ještě řeší řada komplikovaných rozhodnutí. Zájmem investora je zahájit stavbu co nejdříve, ale jeho nadřízeným orgánem je ministerstvo dopravy, které na ni musí najít peníze,„ povzdechl si generální projektant stavby Jiří Pelc ze společnosti SUDOP Brno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak je to se stošedeátkou na našich tratích?

Eurocity, intercity, rychle, komfortně. Takovou reklamu, včetně velkého čísla 160 symbolizující maximální rychlost, nese jedna lokomotiva Českých drah. Naprostá většina vlaků v České republice však musí jezdit rychlostí o dvacet kilometrů v hodině nižší, přestože je vezou dostatečně silné stroje v čele. Na vině jsou staré vozy, zejména restaurační, pro které by vyšší rychlost byla nebezpečná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OREDO už ve dvou krajích

Společnost Oredo, kterou založil hradecký kraj pro organizování své veřejné dopravy, řídí od začátku letošního roku veřejnou dopravu i v sousedním Pardubickém kraji. Pardubický kraj v Oredu také nedávno získal podíl 50 procent, když základní kapitál firmy vkladem 200 tisíc korun navýšil na dvojnásobek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prokletá berounská trať

Železniční trať mezi Prahou a Berounem je dlouhodobým trnem v patě lidí, kteří využívají vlakového spojení i samotných Českých drah. Zatímco cestující nervózně čekají na zpožděné vlaky, dopravce musí zajistit, aby se zpoždění nezvětšovala, navíc trpí jméno drah. Společnost přitom za větší část mimořádností na berounské trati nemůže, nejčastěji jde o následek výpadku infrastruktury, která patří Správě železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Číňané plánují trať od moře k moři v Kolumbii

Dokument informuje o plánech výstavby nové železniční trati v Kolumbii, která by se měla stát alternativou přepravního spojení přes Panamský průplav. Společný projekt kolumbijské a čínské vlády se odhaduje na 7,6 mld. USD.

Celý dokument najdete na této stránce.

Prosklené nádraží Mladoboleslavákům nevoní

V Ekocentru Zahrada DDM se ve čtvrtek večer sešli všichni ti, kterým není lhostejný osud a vzhled mladoboleslavského hlavního nádraží. V moderované diskusi padaly racionální a věcné argumenty pro i proti výstavbě zbrusu nové budovy, která by měla kompletně nahradit tu stávající, kterou dráhy vystavěly již v druhé polovině předminulého století a nyní je v žalostném stavu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Dívčic do Netolic osobní vlaky jezdily naposledy

Poslední jízdy lokálky Dívčice - Netolice si nenechaly v sobotu odpoledne ujít stovky lidí. České dráhy tu s osobní dopravou končí, protože si ji Jihočeský kraj už neobjednal. Vlakem tu prý jezdilo málo lidí. Poslední den ale motoráky nestačily odvézt všechny zájemce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záměr rušit lokálky se nedaří

Velmi těžko se Správa železniční dopravní cesty zbavuje tratí, které navrhla ke zrušení jako prodělečné. Ačkoli státní organizaci, která trati vlastní a spravuje, částečně vyšly vstříc kraje, které na údajně ztrátových drahách přestaly objednávat osobní vlaky, objevili se ve většině případů noví zájemci, kteří by po lokálkách chtěli jezdit. Naposled musela SŽDC požádat o přerušení správního řízení o zrušení dráhy v případě trati Čejč–Uhřice na jižní Moravě. O vedení nákladních vlaků s ropou právě po této lokálce uvažuje společnost Moravské naftové doly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

První úprava jízdního řádu spíš jen kosmetická

První změna vlakového jízdního řádu platná od neděle 6. března 2011 přinese v regionální i dálkové dopravě Českých drah jen drobné úpravy. Díky změnám, ke kterým dojde ve vybraných regionech na základě podnětů krajských úřadů a obcí, vzniknou nové přípojové vazby a nová spojení pro cesty do zaměstnání a do škol. Ve většině regionů zůstane rozsah spojů ČD nezměněn, ve vybraných krajích se rozsah regionální vlakové dopravy nepatrně zvýší (např. Plzeňský, Jihočeský nebo Pardubický kraj). Minimální budou změny také v dálkové dopravě. Podstatnější úpravou je pouze zkrácení páru rychlíků Orlice (R 252/253) Pardubice – Wroclaw, které budou nově jezdit pouze na českém území. Polská strana již nemá o vedení těchto vlaků zájem.

Podrobnosti o změnách v jednotlivých regionech naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nádraží na Vysočině se budou opravovat

Do čtyř nádražních budov na Vysočině zavítají letos dělníci, aby zpříjemnili prostředí, ve kterém cestující čekají na vlaky. Nejzásadnější bude rekonstrukce nádraží ve Žďáru nad Sázavou, která už začala, menších úprav se dočkají staniční budovy v Chotěboři, Novém Městě na Moravě a Náměšti nad Oslavou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Japonci hodlají postavit VRT v USA

Společnost East Japan Railway plánuje dohodu s Kawasaki Heavy Industries a Sumitomo Corp, společně se chtějí ucházet o projekt vysokorychlostní železnice v Kalifornii. V neděli o tom informovala agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Mení sa cestovný poriadok ZSSK

Od nedele 6. marca budú jazdiť vlaky podľa nového cestovného poriadku. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už nebude vypravovať priame vlaky do Grécka. Urobí tak po tom, čo grécke železnice zrušili všetky medzištátne vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace řady 560 ČD zatím dokončena nebude

České dráhy zrušily tendr na modernizaci čtyř elektrických pantografů řady 560, které jezdí v Brně a okolí. „Nabídková cena byla vyšší, než jsme očekávali,“ řekl k tomu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Při vypsání soutěže v září dráhy odhadovaly náklady na modernizaci na 240 milionů korun bez DPH. I tak to bylo zhruba o 20 milionů na jednotku více, než kolik platily za podobné předchozí rekonstrukce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC bojuje se sběrnými surovci

Objem škod, které způsobili zloději barevných kovů na dráze, se loni zvýšil o více než čtvrtinu na téměř 28 milionů korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) proto chystá posílení ostrahy železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihočeský kraj přidá na veřejnou dopravu

V Jihočeském kraji jsou čtyři malé obce, do jejichž blízkosti nejezdí autobus ani vlak, naopak obyvatelé ostatních více než 600 obcí mají dopravu dotovanou krajem zajištěnu. Docházková vzdálenost na zastávku se pohybuje v průměru kolem 1,5 kilometru...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přejezdy nejsou bezpečné

Na železničních přejezdech přibývá nehod, zraněných i mrtvých. Loni na nich zemřelo rekordních 47 lidí. Ne vždy je ale na vině nepozornost řidiče. Samo ministerstvo dopravy přiznává, že v zemi je asi stovka přejezdů, jejichž bezpečnost je na hraně. Přitom ročně do oprav takto rizikových křížení tratí a silnic jde přes 350 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Českým drahám radí bývalý šéf Deutsche Bahn

České dráhy (ČD) získaly jako poradce bývalého šéfa Deutsche Bahn (DB) Hartmuta Mehdorna. Kontroverzní postava evropských železnic drahám radí například v cenové politice, přístupu k zákazníkům, pomáhá ale také vytvořit model budoucího fungování české železnice ve formě holdingu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy se rozzlobil na šéfa ČD

V Českých drahách budou v příštích dnech úřadovat auditoři, kteří budou hledat, zda tato společnost v poslední době uzavřela nějaké smlouvy s firmami podnikatele Romana Janouška, šedé eminence pražské politiky. Auditory na dráhy vyslal ministr dopravy Vít Bárta (VV) v reakci na odhalení Aktuálně.cz, že šéf státních drah strávil minulý týden dovolenu ve Spojených arabských emirátech ve společnosti zmiňovaného Janouška, šéfa ČEZu Martina Romana, předsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) a Tomáše Krska, šéfa plzeňské škodovky, s níž České dráhy uzavírají miliardové obchody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nedrážní železniční odboráři mají stejné problémy

Samé stesky a nářky, i tak by se (pochopitelně s notnou dávkou nadsázky) dalo popsat první letošní jednání Nedrážního republikového výboru OSŽ (NeRV), které se konalo v úterý 22. února v Domě Bohemika (sídlo OSŽ) v pražských Vysočanech. Podniků, kde nemají existenční problémy (a ve kterých zároveň má OSŽ své členy), je jako pověstného šafránu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňská Škodovka hostila v Dubaji své zákazníky?

Ředitelé Českých drah a pražského Dopravního podniku Petr Žaluda a Martin Dvořák pobývali v Dubaji se spolumajitelem firmy Škoda Transportation Tomášem Krskem. Jeho firma od těchto státních společností dostává miliardové zakázky. Účastníci cesty nechtěli uvést, kdo ji zaplatil.

Celou zprávu najdete na této stránce.